Parohija

Parohija ili župa je naziv za teritorijalnu jedinicu koja u tradicionalnom smislu pokriva područje djelovanja lokalne crkve. Ona je karakteristična za Rimokatoličku, pravoslavne, anglikanske, Švedsku, Ujedinjenu metodističku i prezbiterijanske crkve. Riječ često označava lokalnu crkvenu zajednicu ili teritoriju, uključujući crkvenu zgradu i pridružene joj objekte.

U nekim zemljama izraz "parohija" (ponekad i "civilna parohija") je administrativno područje svjetovne (državne) uprave. Parohije takvog tipa se mogu pronaći u Engleskoj, Irskoj, Otoku Man, Kanalskim Otocima, Estoniji, američkoj državi Louisiani i nizu karipskih država.

V. također

  • Župa (katoličanstvo)
  • Parohija (pravoslavlje)
Beogradska mitropolija

Beogradska mitropolija je bila pomjesna autonomna (od 1831.) te autokefalna crkva (od 1879. do 1920. godine). Prije toga je bila eparhija Vaseljenske patrijaršije u Otomanskom carstvu pod nadležnošću grčkih fanariota.

Brennero - Brenner, Bolzano

Brennero (njemački: Brenner) je samo jedan frazione (parohija) istoimene općine Brennero u

talijanskoj provinciji Bolzano u regiji Trentino-Južni Tirol od 247 stanovnika.

Dijeceza

Dijeceza (lat. diacesis od grč. dioikesis: gospodarstvo, kućanstvo, upravljanje, uprava), upravna jedinica Rimskog Carstva (od kraja 3. stoljeća), veća od provincije, manja od prefekture. Dioklecijan je Carstvo podijelio na 12 (kod Vujaklije: 14) dijeceza sa 101 provincijom. Već za Konstantina Velikog počinje se naziv dijeceza upotrebljavati i za crkvenoupravno područje, posebno kad se poklapa s granicama dijeceze Carstva.

Danas je termin dijeceza u Katoličkoj crkvi naziv za područje kojim upravlja biskup (tj. za biskupiju). Ponekad se ta riječ upotrebljava i za pravoslavnu crkvenu oblast pod upravom episkopa, tj. za episkopiju, (eparhiju odn. vladičanstvo), kao i (kod protestanata) za parohiju koja stoji pod jednim superintendantom.

Dijecezan je onaj koji upravlja dijecezom, biskup (rjeđe episkop).

Eparhija banatska

Eparhija banatska je eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Nadležni arhijerej je gospodin Nikanor, a sedište eparhije se nalazi u Vršcu, gde se nalazi Saborna crkva i vladičanski dvor.

Eparhija banatska, iako pod današnjim nazivom relativno mlada, duhovno i prostorno se smatra naslednikom nekadašnje, viševekovne Eparhije vršačke.

Eparhija britansko-skandinavska

Eparhija britansko-skandinavska je eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Nadležni arhijerej je gospodin Dositej.

Eparhija kanadska

Eparhija kanadska (engl. Diocese of Canada) je eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Nadležni arhijerej je G.G. Mitrofan, a sjedište eparhije se nalazi u Miltonu (Ontario).

Eparhija kruševačka

Eparhija kruševačka je eparhija Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Kruševcu, gde se nalazi i saborna crkva eparhije.

Nadležni arhijerej je gospodin David.

Kingston

Kingston je glavni grad države Jamajke.

Leži na jugoistočnoj obali otoka. Osnovan je 1692., a glavnim gradom postao je 1872.

Postoji tvornica cementa, prehrambena industrija; izvoz šećera, banana, kakaa, kave, boksita, aluminija itd. Jak je turizam, a postoji i međunarodna zračna luka. Nekoliko puta teško stradao od potresa i požara.

U 2004.godini Kingston ima 660,000 stanovnika

Parohije Jamajke

Jamajka je administrativno podijeljena na četrnaest parohija. One su grupirane u tri historijske grofovije, koje nemaju administrativnu važnost (tradicionalna sjedišta u zagradama):

Surrey (Kingston) – žuto

Middlesex (Spanish Town) – ružičasto

Cornwall (Montego Bay) – zeleno(1) Parohije Kingston i Saint Andrew zajedno tvore Korporaciju Kingston i St. Andrew. (2) Parohija Kingston ne uključuje cijeli grad Kingston. Većina grada se nalazi u parohiji St. Andrew.

Poljska pravoslavna crkva

Poljska pravoslavna crkva (polj. Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny) je pomjesna autokefalna crkva. Nalazi se na 13. mjestu u diptihu pravoslavnih crkava.

Rumenka

|gšir=45.289166

|gduž=19.739666

}}

Rumenka je naselje u opštini Novi Sad u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 5729 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 4361 stanovnika).

U selu postoje srpska pravoslavna crkva iz 17. veka, reformatorska crkva (1836) i katolička crkva (1780).

Ruska pravoslavna crkva

Ruska pravoslavna crkva (rus. Русская православная церковь) ili Moskovski patrijarhat (rus. Московский патриархат), je pomjesna autokefalna crkva. Nalazi se na 5. mjestu u diptihu pravoslavnih crkava. Ima rang patrijaršije.

Spisak okruga Južne Karoline

Savezna Država Južna Karolina se sastoji od 46 okruga, što je najveći mogući broj u skladu sa državnim zakonom. Po površini je najmanji okrug Kalhun sa 1.016 km², a najveći je okrug Čarlston sa 3.517 km². Najmanje stanovnika ima okrug Makormik, 9.958 a najnaseljeniji je okrug okrug Grinvil, sa 451.225 stanovnika, uprkos činjenici da se najnaseljeniji grad u Južnoj Karolini, Kolambija, nalazi u okrugu Ričland.

Srpska pravoslavna crkva

Srpska pravoslavna crkva je jedna od upravno samostalnih (autokefalnih) pravoslavnih crkava koja zajedno s ostalim pravoslavnim crkvama čini jedinstvenu Istočnu kršćansku crkvu.

Preteča Srpske pravoslavne crkve je Žičko-pećka arhiepiskopija, koja je zalaganjem Svetog Save stekla upravnu samostalnost 1219. godine. Srpska pravoslavna crkva kao svoju preteču navodi i Pećku patrijaršija, autokefalnu pravoslavnu crkvu sa sedištem u Peći, koja je postojala u periodu između 1346-1463 i 1557-1766 godine.

Savremena Srpska pravoslavna crkva je uspostavljena 1920. godine ujedinjenjem mesnih pravoslavnih crkava na teritoriji novoosnovane Kraljevine SHS. Pre toga su postajale samostalne (autokefalne) crkve: Beogradska mitropolija, Karlovačka patrijaršija i Cetinjska mitropolija, te polusamostalne: dalmatinska i bosansko-hercegovačka (pod jurisdikcijom Carigrada). Nadležnost nad pravoslavnim vernicima Makedonije je stečena isplatom Carigradskoj patrijaršiji, te zabranom Bugarske crkve.Danas, Srpska pravoslavna crkva je u rangu patrijaršije i ima eparhije i parohije u svim republikama bivše Jugoslavije kao i u drugim zemljama u Evropi, Sjevernoj Americi, Australiji i svugdje po svijetu gdje žive njeni vjernici. U novije vrijeme, došlo je do pokušaja osamostaljenja Makedonske i Crnogorske crkve, sa kojima SPC trenutno ima problem.

Srpska crkva je u istoriji imala i jednu posebnu funkciju, kakvu crkve na drugim stranama uglavnom nisu imale. Ona je, u situaciji nepostojanja srpske države, preuzela ne samo versko nego i političko vodstvo. U Otomansko periodu, klir je često preuzimao na sebe i ulogu političara, vojskovođa i vojnika.

Srpska pravoslavna parohija bolmanska

Srpska pravoslavna parohija bolmanska je parohija Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u selu Bolmanu u Baranji, koja pripada Arhijerejskom namjesništvu baranjskom Osječkopoljske i baranjske eparhije. Koriste se i opisni nazivi Parohija bolmanska, Bolmanska parohija, Parohija Bolman. Osnovana je prije 1730. godine i pripadala je prvo Sigetsko-mohačkoj eparhiji, koja se 1732. godine sjedinila s Budimskom eparhijom. Poslije Prvog svjetskog rata Parohija bolmanska ušla je u sastav Bačke eparhije, a od 1991. godina pripada tada obnovljenoj Osječkopoljskoj i baranjskoj eparhiji.

Tintagel

Tintagel ili Trevena (kornvolski: Tre war Venydh = selo u brdima) je selo i parohija od 1,008 stanovnika na jugozapadu Engleske.

Trebijovi

Trebijovi su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Trebinje koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 33 stanovnika.

Washington Parish, Louisiana

Okrug Vašington (engl. Washington Parish) je okrug u američkoj saveznoj državi Luizijana.

Whitby

Za ostala značenja, v. Whitby (razvrstavanje).Whitby je gradić, luka i civilna parohija u Engleskoj smještena u općini Scarborough u grofoviji Sjeverni Yorkshire. Nalazi se 76 km od Yorka i 36 km od Middlesbrougha. Smješten je na ušću rijeke Esk. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, parohija Whitby je imala 13.594 stanovnika.Prvi podaci o naselju datiraju iz 656. godine kada je u tadašnjem Streonshalu (staroengleski) Oswy, kršćanski kralj Nortumbrije, osnovao opatiju Whitby pod prvom opaticom Hildom. U njemu je godine 664. održan Sinod u Whitbyju. Godine 867. su samostan uništili vikinški pljačkaši, a ponovno je podignut 1078. U tom periodu je grad stekao svoje današnje ime Whitby, (od "bijelog naselja" na staronordijskom). U 18. vijeku je Whitby postao središte brodogradnje i kitolova, kao i trgovine mineralima i gagatom.

Whitby je poznat kao nalazište fosila amonita. Zeleni amoniti se nalaze i na grbu Gradskog vijeća. Danas se ekonomija temelji na turizmu i ribolovu. Predstavlja najbližom lukom planiranoj seriji vjetroelektrana na obali Sjevernog mora. Željeznicom i autobusima je spojen sa Sjevernim Yorkshireom i ostatkom Sjeveroistočne Engleske. Whitby se često pojavljuje kao mjesto radnje književnih djela, filmova i TV-serija; najpoznatiji takav slučaj je Dracula, roman Brama Stokera.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.