Minho

Minho (portugalski) Miño (španjolski i galicijski) je najveća rijeka u Galiciji Španjolska duga 300 km. [1]

Rijeka je ime dobila od svog antičkog rimskog naziva Minius. Minho je granična rijeka između Španjolske i Portugala, čije se vode u gornjem toku koriste za rad brojnih hidrocentrala, a u donjem za navodnjavanje poloprivrednih površina.

Minho
Miño
Río miño Tui Galicia
Lokacija
Države  Španjolska
 Portugal
Gradovi Lugo, Ourense, Tui, Caminha
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Pedregal de Irimia, (Lugo, Galicija)
750 [1] m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
kod mjesta Caminha u Atlantik
m
estuarij
Dužina 300 [1] km
Pritoke Sil
Hidrologija
Protok
  – srednji

340 m³/s
Sliv
  – površina

16 250 [1] km²
Ulijeva se u Atlanski ocean

Geografske karakteristike

Minho River map
Karta sliva rijeke Minho

Rijeka Minho ima površinu porječja od 16 250 km² [1]od toga je 799 km² (5%) u Portugalu, a ostatak u Španjolskoj. [1]Rijeka je ukupno duga oko 300 km od toga 70 km u Portugalu. [1]

Izvor rijeke Minho leži oko 50 km sjeverno od Luga u Galiciji, kod mjesta Pedregal de Irimia. Rijeka teče južno od zidina ovog starog rimskog grada i teče južno kroz kanjone sve do doline sjeverno od grada Ourense. Na tom dijelu njena sliva sagrađena su akomulaciona jezera od Portomarína do Frieire; Belesar 654 m ³, Peares sa 182 m ³, Velle sa 17 m ³, Castrelo sa 60 m ³ i Frieira sa 44 m ³.

Dvadeset kilometara sjeverno od Ourensea kod mjesta Os Peares, Minho prima vode svoje glavne pritoke rijeke Sil. Prolazeći Ourense, rijeka teče u smjeru jugozapada dok ne dosegne portugalsku granicu kod mjesta Melgaço. Tu je izgrađena brana kod mjesta Frieira u blizini grada Ribadavia, koji je poznat po svom vinu Ribeiro.

U svom portugalskom toku Minho dijeli dvije zemlje u duljini od oko 80 km. Kotlina rijeke je bujna, zelena dolina puna obrađenih polja, gdje je svaki kvadratni metar zemljišta koristi se za proizvodnju kukuruza, krumpira, kupusa, ili nečeg drugog - ovisno o godišnjem dobu.

Zatim Minho protječe kroz srednjovjekovne gradiće Melgaço i Monção, zatim razdvaja španjolski Tui i portugalsku Valença do Minho, u kojima su važni cestovni i željeznički mostovi, nakon tog utječe u Atlantik u blizini grada Caminha.

Pritoke

  • Desne pritoke Minha u španjolskoj Proviciji Pontevedra su; Río Tamuxe (zvana i Carballas, Carballo ili Carvallo), Pego, Cereixo da Brinha, Furnia (zvana i Forcadela), Louro, Caselas, Tea, Deva, Ribadil i Cea. U Provinciji Ourense; Avia, Barbantiño i Bubal, u Provinciji Lugo; Asma, Narón, Ferreira, Mera, Narla, Ladra, Támoga i Anllo.
  • Lijeve pritoke Minha u Portugalu su; Rio Mouro, Rio Gadanha, Rio Coura u Provinciji Ourense, Deva, Arnoia, Barbaña, Lonia, Sil, Sardiñeira, Loio, Neira, Chamoso, Robra (zvana i Santa Marta), Lea i Azúmar

Izvori

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 "PHB do Rio Minho". Instituto da Agua. 10. 02. 2000. http://www.inag.pt/inag2004/port/a_intervencao/planeamento/pbh/pbh01_minho/1/minho_f1_v1_SumExec.PDF. pristupljeno 01. 12. 2011.

Eksterni linkovi

Afonso I od Portugala

Afonso I. Portugalski kojeg Portugalci zovu Dom Afonso Henriques Conquistador ili Fundador i Grande (Guimarães ili Viseu, oko 1109. / 11. - Coimbra, 6. decembar 1185. )

Za vrijeme svoje duge vladavine uspio je osamostaliti Portugal od vazalne vlasti Leóna 1139, tako da je bio prvi portugalski kralj, od 1139. do 1185. i udvostručiti teritorij svog kraljevstva na račun Maura , - 1147. osvojio je Santarém i Lisabon.

António de Oliveira Salazar

Antonio de Oliveira Salazar (port. António de Oliveira Salazar; 28. april 1889 — 27. jul 1970) bio je portugalski konzervativni političar i premijer od 1932. do 1968. godine. Salazar je 1933. zaveo profašističku diktaturu, okončanu tek Karanfilskom revolucijom 1974, četiri godine posle njegove smrti.

Decim Junije Brut Kalaik

Decim Junije Brut Kalaik (Decimus Junius Brutus Callaicus, 2. vijek pne.) bio je rimski vojskovođa i političar. Godine 138. pne. je izabran za konzula, te je vodio rimsku vojsku na zapadu Hispanije, nastojeći dovršiti pacifikaciju nakon ubistva Virijata i završetka luzitanskog rata. U tome je imao uspjeha, proširivši rimsku vlast sve do rijeke Minho. Zauzeo je i utvrdio Olissipo, uporište koje će postati današnji Lisabon. Godine 136. pne. je od Senata za svoje uspjehe dobio priznanje u obliku službene titule Kalaik (Callaicus), prema Galeciji, oblasti koju je osvojio.

Lugo

Lugo je glavni grad u istoimenoj španjolskoj provinciji u sjeverozapadnoj autonomnoj zajednici Galiciji. Po broju stanovnika (96.678, 2009. god.) četvrti je grad po veličini u Galiciji. Od 2000. godine Starorimske zidine Luga se nalaze na UNESCOvom popisu svjetske baštine.

Lugo (provincija)

Provincija Lugo (španjolski: Provincia de Lugo) je jedna od četiri provincije španjolske autonomne zajednice

- Galicije, koja se nalazi na sjeverozapadu Španjolske.

Madeira

Madeira (službeno: Autonomna regija Madeira, portugalski: Região Autónoma da Madeira) je autonomna portugalska regija u Atlantskom oceanu. Jedini naseljeni otoci na ovom otočju su otok Madeira i Porto Santo. Madeira čini integralni dio Europske Unije kao njena ultraperiferna regija.

Otočje Madeira, koje su Rimljani nazivali „Grimizni otoci”, su ponovno, vjerojatno slučajno, otkrili Portugalci te ga naselili 1418. godine. Otočje je poznato po turizmu, te po vinu.

Mezeta

Meseta (šp. Meseta - visoravan) je visoravan u Španjolskoj i Portugalu, koja zauzima najveći dio Pirinejskog poluotoka.

Ourense

Orense (galicijski: Ourense) je grad od 105,636 stanovnika na sjeverozapadu Španjolske, koji administrativno podpada pod

Španjolsku autonomnu zajednicu Galiciju i Provinciju Ourense.On je administrativni centar i najveći grad Provincije Ourense. Poznat je kao jedna od usputnih stanica na Hodočasničkom putu za Santiago de Compostelu.

Ourense (provincija)

Provincija Ourense (španjolski: Provincia de Ourense) je jedna od četiri provincije španjolske autonomne zajednice

- Galicije, koja se nalazi u unutrašnjosti sjeverozapadne Španjolske.

Ponte de Lima

Ponte de Lima (portugalski izgovor: [ˈpõt(ɨ) ðɨ ˈlimɐ]) je grad i sjedište istoimene općine u Portugalu. Općina ima površinu od 320.3 km² i ukupno 44.667 stanovnika (2006). U samom gradu živi 2800 stanovnika.

Općina se sastoji od 51 župe. Smještena je u distriktu Viana do Castelo. Ime je dobila po srednjovjekovnom mostu iznad rijeke Lima, sagrađenom u blizini grada.

Trenutni gradonačelnik je Vítor Manuel Alves Mendes, izabran od strane Demokratskog socijalnog centra. Ponte de Lima je jedina općina u Portugalu kojom vlada isključivo ta stranka.Grad je službeno osnovan 1125. godine. Nastao je na temelju rimskog naselja na putu od Brage do Santiago de Compostele i Lugoa.

Portugal

Za ostale upotrebe, v. Portugal (razvrstavanje).Portugal ili Portugalija (port. Portugal [puɾtuˈɣaɫ]; službeno Portugalska Republika, port. República Portuguesa), država na zapadu i jugozapadu Iberijskog poluostrva u jugozapadnoj Evropi, i najzapadnija je zemlja kontinentalne Evrope. Portugal se graniči sa Španijom ne severu i istoku, a na Atlantski okean izlazi na zapadu i jugu. Osim toga, u sastav Portugalije ulaze dva arhipelada u Atlantiku, Azori (Açores) i Otoka Madeira.

Portugalija je iskusila konstantan protok različitih civilizacija tokom proteklih 3100 godina. Iberijci, Tartesijanci, Kelti, Feničani i Kartaginjani, Grci, Rimljani, Germani tj. Nemci (Suevi i Vizigoti) i Mauri su sa svojim kulturama ostavili traga u ovoj zemlji. Ime Portugalija, samo po sebi otkriva delove rane istorije ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mešavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lepa luka", ili čak mešavine keltskog i latinskog, ili mješavine feničanskog i latinskog.

Tokom 15. i 16. veka, Portugalija je bila glavna ekonomska, politička i kulturna sila, a Portugalska Imperija se prostirala od Brazila do Indijskog oceana.

Glavni grad Portugalije je Lisabon.

RET proto-onkogen

RET proto-onkogen kodira receptorsku tirozinsku kinazu za koju se vezuju članovi familije ekstracelularnih signalnih molekula, neurotrofnih faktora (GDNF) izvedeni iz glijalnih ćelija.RET mutacije sa gubutkom funkcije su asocirane sa razvojem Hirschsprung bolesti, dok su mutacije sa sticanjem funkcije praćene razvojem raznih tipova ljudskih kancera, uključujući medularni tiroidni karcinom, multiple endokrine neoplazije tipa 2A i 2B, feohromocitom i paratiroidnu hiperplaziju.

RoboCup 2013

RoboCup 2013 je 17. svjetsko prvenstvo u robotici, održano od 24. do 30. 6. 2013. u nizozemskom gradu Eindhovenu. Natjecanja su se odvijala u deset različitih disciplina i na njima su sudjelovali timovi iz ukupno 40 država svijeta. Prema osvojenim najboljim mjestima, najuspješnije države redom su Kina, Iran, Njemačka, SAD i Japan.

RoboCup 2015

RoboCup 2015 je 19. svjetsko prvenstvo u robotici, održano od 17. do 23. 7. 2015. u kineskom gradu Hefeiju. Natjecanja su se odvijala u deset različitih disciplina i na njima su sudjelovali timovi iz ukupno 47 država svijeta. Prema osvojenim najboljim mjestima, najuspješnije države redom su Iran, SAD, Kina, Japan i Australija.

Sil (rijeka)

Sil je rijeka na sjeverozapadu Španjolske pritoka rijeke Minho duga 225 km.

The Maze Runner (film)

Labirint: Nemogući bijeg (eng. The Maze Runner) je američki distopijski znanstvenofantastični akcijski triler iz 2014. godine. Film je režirao Wes Ball, a scenarij filma temelji se na istoimenom romanu američkog pisca Jamesa Dashnera iz 2009. To je prvi film iz trilogije filmova naspisanih na temelju prvog i drugog nastavka romana. Glavne uloge u filmu tumače Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Ki Hong Lee, Will Poulter, i Patricia Clarkson. Film govori o šesnaestogodišnjem mladiću Thomasu, koji je zapeo u zahrđalom dizalu bez ikakvog sjećanja tko je i što radi ovdje. Na kraju ga dizalo dovede u sredinu livade koja je omeđena šumom, koja je okružena zidovima labirinta. Na livadi se nalaze nastambe u kojima obitavaju drugi dječaci različitih dobi. Ti dječaci rade različite poslove, od kojih je najvažniji posao rade trkači. Oni trče po labirintu i pokušavaju pronaći izlaz iz njega.

Razvoj filma započeo je u siječnju 2011. kad je 20th Century Fox otkupio prava na Dashnerov roman zajedno sa filmskim studijima Temple Hill Entertainment i TSG Entertainment. Snimanje filma započelo je 13. svibnja 2013. u mjestu Baton Rouge u američkoj saveznoj državi Louisiani, a završeno 12. srpnja 2013.

Godine 2015. je snimljen nastavak pod naslovom Maze Runner: The Scorch Trials.

Tui (Pontevedra)

Tui (galicijski izgovor: [ˈtuj], španski: Tuy) je grad u španskoj regiji Galicija (Španija), smješten u provinciji Pontevedra. Smješetne je na lijevoj obali rijeke Minho, nasuprot portugalskog grada Valença.

Originalno se zvao Tude, te su ga spominjali Plinije Stariji i Klaudije Ptolomej na početku 1. milenijuma. Ne prije kraja 6. vijeka je postao biskupsko sjedište za vrijeme svevske vladavine, kada je biskup Anila pohodio drugi Koncil u Bragi. Za vrijeme vizigostke vlasti je nakratko služio kao prijestolnica pod-kraljevstva pod Wittizom. Nakon pohoda Alfonsa I od Asturije (739–757) protiv Maura, glad je uglavnom napušten, ostavši u tampon-zoni između Maura i kršćana; vijek kasnije je postao predmetom kampanje "Repoblacióna" (novog naseljavanje) pod vladavinom Ordonja I (850–866). U 10. vijeku su ga opustošili Vikinzi, te je napušten da bi bio obnovljen na današnjoj lokaciji.

Danas središte grada predstavlja prenoćište San Telmo. Na vrhu brda se nalazi katedrala (sagrađena od 11. do 13. vijeka) koja sadrži romaničke, ali i gotičke karakteristike. Grad ima dva muzeja - arheološki i biskupijski.

Dva mosta povezuju gradove Tui i Valença: Međunarodni most Tui (u Portugalu poznat kao Međunarodni most Valença), dovršen 1878. pod vodstvom Gustavea Eiffela i moderni iz 1990-ih. S obzirom da su obje zemlje potpisale Schengenski sporazum, obično nema nikakvih formalnosti prilikom prijelaza granice.

Općina Tui se sastoji od 11 župa: Randufe, Malvas, Pexegueiro, Areas, Pazos de Reis, Rebordáns, Ribadelouro, Guillarei, Paramos, Baldráns i Caldelas.

Ulla

Ulla je rijeka na sjeverozapadu Španjolske, duga nekih 132 km.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.