Košarkaška reprezentacija Francuske

Košarkaška reprezentacija Francuske predstavlja Francusku na međunarodnim košarkaškim natjecanjima, a nalazi se pod ingerencijom Francuskog košarkaškog saveza (FFBB).

Iako prilično uspješna i uvijek pri vrhu svjetske košarke, Francuske je dugo godina bila bez znakovitih uspjeha. U svojoj povijesti imaju dva olimpijska srebra, pet europskih bronci, dva srebra i tek jedno zlato (2013.). Ipak, s ukupno 37 nastupa na EuroBasketu, Francuska je rekorder po broju nastupa među europskim zemljama.

Francuska Francuska
Fédération Française de Basket-Ball logo
FIBA-in rang Green Arrow Up.svg 8.
Pristupanje FIBA-i 1933.
FIBA-ina zona FIBA Europa
Savez FFBB
Izbornik Francuska Vincent Collet
Olimpijske igre
Nastupa 8
Medalje Silver medal.svg 1948, 2000
FIBA Svjetsko prvenstvo
Nastupa 7
Medalje Bronze medal world centered-2.svg 2014, 2019
FIBA EuroBasket
Nastupa 37
Medalje Gold medal europe.svg 2013
Silver medal europe.svg 1949, 2011

Bronze medal europe.svg 1937, 1951, 1953, 1959, 2005, 2015

Sastav

Pos. Startni Klupa Rezerva Neaktivni
C Ian Mahinmi Rudy Gobert Joffrey Lauvergne
PF Boris Diaw | Florent Piétrus
SF Nicolas Batum | Mickael Gelabale
SG Evan Fournier Nando De Colo]]
PG Antoine Diot Thomas Heurtel Edwin Jackson
Francuska

Za ostala značenja, v. Francuska Republika.Francuska (franc. France [fʁɑ̃s]; službeno Francuska Republika, franc. République française), država u zapadnoj Europi koja uključuje i nekoliko prekomorskih departmana i teritorija. Metropolitanska Francuska, što je termin koji se koristi za francuski teritorij u Europi, proteže se, na relaciji sjever-jug, od Mediterana do La Manchea i Sjevernog mora, odnosno, na relaciji istok-zapad, od Rajne do Atlantika. Francuska je jedna od samo tri zemlje (uz Maroko i Španjolsku), koja ima i atlantsku i mediteransku obalu. Zbog svog oblika, za Francusku se često koristi naziv l’Hexagone (srpskohrvatski: heksagon).

Po površini, Francuska je najveća zemlja Zapadne Europe i Europske unije, dok je na europskoj razini ukupno treća. S gotovo 67,000,000 stanovnika, Francuska je druga najmnogoljudnija zemlja Europske unije. Francuska je unitarna polupredsjednička ustavna republika sa središtem u Parizu, koji je najveći grad te kulturno i prometno središte zemlje. Aktualni Ustav, usvojen 4. listopada 1958., definira državu kao sekularnu i demokratsku, uz suverenitet koji proizlazi iz naroda. Nacionalni ideali izneseni su u slavnoj Deklaraciji o pravima čovjeka i građanina, jednom od najranijih dokumenata o ljudskim pravima, koja je donesena 26. kolovoza 1789., u jeku Francuske revolucije.

Francuska je bila dominantna svjetska i europska sila još od kasnog srednjeg vijeka, a najveći utjecaj imala je u periodu od druge polovice XIX. do sredine XX. vijeka, kada je posjedovala drugi najveći kolonijalni imperij u svijetu, iza onog britanskog. Tokom svoje duge i bogate povijesti, Francuska je izrodila cijeli niz uglednih i utjecajnih umjetnika, znanstvenika i mislioca tako da i danas ostaje jedan od globalnih kulturnih centara. Francuska je četvrta u svijetu po broju spomenika na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a godišnje privlači oko 83,000,000 stranih turista - više nego ijedna druga zemlja u svijetu.Francuska zadržava status globalne velesile, vršeći snažan kulturni, ekonomski, vojni i politički utjecaj kako u Europi tako i u svijetu. Francuska ima peti najveći vojni budžet u svijetu, treća je po broju nuklearnog oružja i druga po broju diplomatskih misija. Zahvaljujući svojim prekomorskim posjedima, Francuska uživa drugi najveći gospodarski pojas u svijetu. Francuska je razvijena zemlja i peta svjetska ekonomija po nominalnom BDP-u, odnosno sedma po paritetu kupovne moći. Što se tiče situacije po pojedinim domaćinstvima, Francuska je najbogatija zemlja u Europi i četvrta u svijetu.Ima istocnu geografsku širinu i severnu geografsku dužinu.I nalazi se u severnom umerenom toplotnom pojasu.

Francuski građani uživaju visoki životni standard dok se zemlja nalazi na samom vrhu na poljima obrazovanja, zdravstvene skrbi, očekivanog trajanja života, građanskih sloboda i razvoja. Francuska je jedna od zemalja osnivačica Ujedinjenih nacija te drži jedno od stalnih mjesta u Vijeću sigurnosti. Francuska je, također, članica brojnih međunarodnih organizacija, poput OIF-a, G8, G20, NATO-a, OECD-a, WTO-a i Latinske unije. Francuska je i jedna od osnivačica i vodećih zemalja Europske unije.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.