Jean Hélion

Jean Hélion (21. april 1904 – 27. oktobar 1987) bio je francuski slikar čija ga je apstraktna umjetnost 1930-ih učinila jednim od vodećih modernista. U kasnijem periodu karijere je odbacio apstrakciju i gotovo pet decenija je izrađivao figurativne slike. Također je napisao nekoliko knjiga i brojne likovne kritike.

Na početku drugog svjetskog rata se prijavio u francusku vojsku, a u junu 1940. je zarobljen od Nijemaca i poslan na zarobljenički brod usidren kraj Stettina. Odatle je 1942. uspio pobjeći u Pariz, te je uz pomoć Mary Reynolds preko vichyjske Francuske i Španije došao u SAD. O svojim iskustvima je napisao knjigu They Shall Not Have Me.

Literatura

  • Cousseau, Henry-Claude (1992). Helion. Paris: Editions du Regard. ISBN 2-903370-76-1 (francuski)
  • Hélion, J. (2004). Jean Hélion. London: Paul Holberton Pub. ISBN 1-903470-27-7
  • Licht, Fred, edited by (1986). Homage to Jean Hélion: Recent Works. Venice: The Solomon R. Guggenheim Foundation.
Piet Mondrian

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan, od 1912. Mondrian (Amersfoort, 7. ožujka 1872. - New York, 1. veljače 1944.), nizozemski slikar i teoretičar. Uvelike je pridonio umjetničkoj grupi De Stijl koju je osnovao Theo van Doesburg. Razvio je novi oblik apstraktne umjetnosti nazvan neoplasticizam.

Studirao je od 1892. na akademiji u Amsterdamu. Obuzet religioznim problemima, proučava teozofske spise i postaje član sekte. Iz ovoga razdoblja potječu platna prožeta mistikom, s motivima osamljenih kuća u dubokim tonalitetima i neobičnim osvjetljenjima.

Početak rata 1914. zatekao ga je u Amsterdamu. Oko 1915. napušta motiv kao ishodište; plohu komponira slobodno u preglednom i smirenom ritmu obojenih kvadratnih površina obrubljenih rasterom crnih linija. Koloristička skala reducirana je na tri osnovne boje: žutu, modru i crvenu. Godine 1917. jedan je od osnivača pokreta „De Stijl“ i formulira principe neoplasticizma.

U posljednjim godinama motivi njegovih slika reducirani su na minimum; konačno su njegova platna sadržavala tek nekoliko obojenih ploha na bijeloj podlozi. U platnima nastalim u Americi nestaje karakteristična crna linija, čime je ublažen opći dojam i postignut življi i vedriji ritam plohe.

Predanost ideji i principijelna dosljednost čine Mondriana najistaknutijim apologetom apstrakcije: njegovo slikarstvo, lišeno svake emocije i tragičnosti, u osnovi meditativnoga i metafizičkoga karaktera, simbol je nastojanja da se pojavnoj realnosti suprotstavi trajniji vid univerzalnog realiteta. Svojim teoretskim stavovima i metodom Mondrian je izvršio veoma velik utjecaj na slikarstvo apstraktnoga izraza; doživio je, da epigoni njegova geometrizma automatski ponavljaju obojene četvorine kao jednu od pomodnih likovnih spekulacija.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.