Isabel I od Castille

Izabela I. Kastiljska (španjolski: Isabel I de Castilla) ili Izabela Katolička rođena je 22. travnja 1451. u mjestu po imenu Madrigal de las Altas Torres, a umrla je 26. studenog 1504. u Medini del Campo. Bila je kraljica Kastilije i Leona. Ona i njen suprug, Ferdinand II. od Aragona, bili su još i poznati kao Katolički kraljevi, jer su predvodili Rekonkvistu u borbi protiv Maura i izborili konačnu pobjedu nad njima protjeravši ih sa Pirinejskog poluotoka 1492. godine.

Bila je kći Ivana II. od Kastilije i njegove druge žene, Izabele od Portugala, kao i sestra prethodnog prijestolonasljednika, Henrika IV.

IsabellaofCastile03
Izabela Katolička

Povezano

Vanjske veze

16. 9.

16. septembra/rujna (16. 9.) je 259. dan godine po gregorijanskom kalendaru (260. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 106 dana.

Emirat Granada

Emirat Granada (arapski: إمارة غرﻧﺎﻃﺔ, Imarat Gharnāṭah), poznat i pod imenom Nasridsko kraljevstvo Granada (španjolski: Reino Nazarí de Granada), bio je emirat koji je egzistirao od 1230. do 1492. Emirat je bio posljednji komad Iberskog poluotoka kojim su vladali muslimani. Prostirao se po teritoriju koji otprilike odgovara današnjim španjolskim provincijama Granadi, Almeriji i Malagi.

Juan II od Kastilje

Juan II od Kastilje (Toro, 6. mart 1405. - Valladolid, 21. jul 1454.) bio je monarh Kraljevine Kastilje od 1406. do svoje smrti 1454.Juan nije imao smisao za politiku a ni za dvorske intrige, zbog tog se oslanjao na svog prijatelja Álvara de Luna, kog je uzdigao u položaj glavnog policajca. S druge strane bio je čovjek rafinirana ukusa i mecena pjesnika.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.