Ilija

Disambig.svg Za ostala značenja, v. Ilija (razvrstavanje).
Icon 03051 Ilya prorok s uchenikom
Sveti Ilija sa učenikom.

Ilija (ili Elaja; hebrejski: אליהו, Eliyahu) je bio prorok Izraela u 9. veku pne. Pominje se u Talmudu, hrišćanskoj Bibliji i Kuranu.

Bio je rodom iz Aronoba iz grada Tesvita. Po predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene. Mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji.

Tadašnji car Ahav, pod uticajem svoje žene Jezavelje, beše napustio veru Mojsijevu i umesto Jehove slavio tuđe bogove. Prorok Ilija suprotstavio se caru prebacivši mu otpadništvo i prorokovao sušu i glad zbog slavljenja tuđih bogova. Činio je čuda kroz koja je Bog pokazivao Izrailjcima svoju pravednost. Zbog nepravdi koju je car činio narodu i gramzivosti Ilija mu je prorekao da će njemu i njegovoj ženi psi lizati krv posle smrti, što se i obistinilo.

"Prorok Ilija išao je po Hananu u pratnji svog učenika Jelisija. Kad stigoše u Jerihon, na oči pedeset drugih proroka, udari plaštom po Jordanu i voda se razdvoji na dve strane. Kad pređoše na drugu obalu, podiže se grdan vihor, ognjena kola sa ognjenim konjima rastaviše ih i u vihoru odnesoše Iliju na nebo". Sveti Ilija, prema tome, nije umro već je živ otišao na nebo.

Proroci nisu imali ničeg zajedničkog sa vračima. Oni nisu živeli od proricanja budućnosti i vračanja. To su bili mudraci, narodni učitelji, kako bi danas rekli - društveni i politički radnici. Oni su stvarali i propovedali više religiozne koncepcije zasnovane na ličnoj moralnoj odgovornosti čoveka pred Bogom. Proroci su isticali etičke vrednosti religije, u kojoj nisu važni ritual i ceremonija, a čija suština je u tome da ljudi budu u duši pravedni i bogobojni. Svojim radom proroci su utrli put nastanku hrišćanstva.

Melantrich44
Sveti Ilija kao Perun Gromovnik.

Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na Svetog Iliju. Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima. Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Dan Svetog proroka Ilije se obeležava 20. jula po julijanskom kalendaru (2. avgust po gregorijanskom kalendaru).

1825

Ovo je članak o godini 1825.

Godina 1825 (MDCCCXXV) bila je redovna godina koja počinje u subotu po gregorijanskom kalendaru odn. redovna godina koja počinje u četvrtak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

2. 8.

2. kolovoz/august/avgust (2. 8.) je 214. dan u godini po gregorijanskom kalendaru (215. u prestupnoj godini) Do kraja godine ima još 151 dan.

7. 8.

7. kolovoz/august/avgust (7. 8.) je 219. dan u godini po gregorijanskom kalendaru (220. u prestupnoj godini) Do kraja godine ima još 146 dana.

Balkanski špijun

Balkanski špijun je srpska/jugoslavenska drama/komedija iz 1984. koju je po vlastitom scenariju režirao Dušan Kovačević. Satira govori o paranoidnom i zbunjenom Beograđaninu (Danilo Bata Stojković) koji je krivo umislio da je njegov običan podstanar zapravo terorist koji želi rušiti državu. Uz pomoć te priče film je obradio temu potrage za “nevidljivim neprijateljima” i krivim iluzijama. Pojam "balkanski špijun" se povremeno koristi na području bivše Jugoslavije kao sleng u smislu ismijavanja nečijih besmislenih, krivo usmjerenih napora.

Derventa

Za ostala značenja, v. Derventa (razvrstavanje).

Derventa je grad u Bosni i Hercegovini koji administrativno pripada Republici Srpskoj. Ima oko 10.000 stanovnika i nalazi se 30 km od Bosanskog Broda. Rijeka koja teče kroz Derventu zove se Ukrina.

Dubnica (Vranje)

Dubnica je naseljeno mesto grada Vranja u Pčinjskom okrugu u Srbiji. Prema popisu iz 2002. bilo je 819 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 860 stanovnika). Nalazi se pet kilometara jugozapadno od Vranja i najveće je selo u Vranjskoj kotlini. Po usmenoj tradiciji, Dubnica je dobila ime po dubovima-dubicama (hrast). U turskim popisnim knjigama iz 16. veka, je poznata kao Domnica.

Ovo selo je zbijenog tipa, na levoj i desnoj obali Dubničke reke, koja je nastala spajanjem Sveto-ilijskog potoka (izvire pod vrhom Sv. Ilija) i Manastirskog starog seoskog potoka, poznatog kao „Rekiče“.

Elida

Za ostala značenja, v. Elida (razvrstavanje).

Elis, Elida ili Eleja (grčki, suvremeni: Ήλιδα Ilida, drevni: Ἦλις Ēlis, dorski: Ἆλις Alis , elejski : Ϝάλις Walis) je drevna oblast koja odgovara suvremenoj Prefekturi Ilija. Nalazi se u južnoj Grčkoj na poluotoku Peloponez, a na sjeveru se graniči s Ahejom, na istoku s Arkadijom, na jugu s Mesenijom, a na zapadu s Jonskim morem.

Najpoznatije mjesto u Elidi je Olimpija, gdje su se održavale drevne Olimpijske igre.

GNK Dinamo

GNK Dinamo Zagreb jedan je od dva najpopularnija hrvatska nogometna kluba. Od osnutka Republike Hrvatske najtrofejniji je klub u državi. Nadimci kluba su: zagrebački plavi, modri, plavi lavovi, purgeri. Maskota kluba je lav Maksi. Dinamo je poznat po svojim vjernim i fanatičnim navijačima Bad Blue Boysima. Domaće utakmice klub igra na stadionu Maksimir.

GNK Dinamo je osnovan 9. VI. 1945., kao nogometna sekcija nakon što su dekretom ukinuti zagrebački nogometni klubovi Građanski, HAŠK i Concordia). Od 1949 djeluje kao samostalni nogometni klub kad mu pristupaju neki igrači Građanskog (Urch, Kokotović, Wölfl, Cimermančić, Antolković, Lešnik, Pleše, Reiss, Jazbinšek, trener Bukovi). Kako je HŠK Građanski osnovan 26. travnja 1911., Dinamo si za osnutak uzima godine osnutka Građanskog, a 2011. godine mijenja i ime Nogometni klub Dinamo u Građanski nogometni klub Dinamo. Od njega je Dinamo preuzeo plavu boju dresova te nadimak Purgeri, a i grb je vrlo sličan grbu Građanskog. Skupština kluba na sjednici 12. travnja 2011. je, u ime te tradicije, povodom stogodišnjice dopunila naziv kluba, dodavši dotadašnjem prefiksu "nogometni klub" pridjevom "građanski", te od tada klub nosi naziv GNK Dinamo.

Najveći rival je splitski Hajduk. Dinamo i Hajduk igraju Vječni derbi oko prestiža u Hrvatskoj. Do danas su odigrali 207 utakmica u svim natjecanjima, a Dinamo je pobjedio 82 puta. U bogatoj povijesti osvojeno je 23 naslova prvaka te 19 nacionalnih kupova. Dinamo je jedini hrvatski klub koji uspio osvojiti neki europski trofej, Kup velesajamskih gradova 1967. godine, preteču Kupa UEFA-e.

Klub je od osnivanja sportski simbol grada Zagreba. Procjene na osnovi nekih anketa govore da od 33% do 36% građana Hrvatske navija za Dinamo. Najviše odigranih utakmica, 802, za Dinamo ima Dražen Ladić, a najbolji strijelac je Igor Cvitanović sa 304 postignuta gola. Najduže je bio kapetan Tomislav Crnković. Dinamo je sadašnji hrvatski prvak i osvajač Kupa.

Ilija Džuvalekovski

Ilija Džuvalekovski ( * Prilep, 20. prosinca 1915. † 18. listopada 2004. Skoplje, Makedonija), makedonski filmski i kazališni glumac.

Ilija Garašanin

Ilija Garašanin (sr. Илија Гарашанин; Garaši, 28. siječnja 1812. – Grocka, 22. lipnja 1874.) je bio srpski državnik, predsjednik Vlade, jedan od ustavobranitelja, tvorac velikosrpskog programa pod nazivom Načertanije.

Ilija Ivezić

Ilija Ivezić (Gračac, 20. srpnja 1926. – 14. travnja 2016), hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

Ilija Trifunović-Birčanin

Ilija Trifunović-Birčanin, (Topola, 1877 — Split, 3. februar 1943) je bio srpski četnički vojvoda.

U drugom svjetskom ratu, Mihailovićev komandant Ilija Trifunović Birčanin je uz pomoć italijanskih fašista osnovao je četničke odrede u zapadnoj Bosni, Lici i Dalmaciji, koji su sa Italijanima vodili borbe protiv partizana. Znatan deo legalizovanih četnika, poznatih pod imenom „dobrovoljačka antikomunistička milicija" (MVAC) stavio je pod direktnu komandu okupatora, a čiji je glavni zadatak bio uništavanje antifašista u Dalmaciji.

Prefektura Elis

Prefektura Ilija ili (starogrčki) Elis ili Elida (gr: Νομός Ηλεία - Nomos Ileía) je oblast u periferiji Zapadna Grčka u državi Grčkoj. Upravno središte prefekture i njen najveći grad je Pirgos. Drugi veći grad je Amaliada.

U prefekturi Ilija nalazi se drevna Olimpija.

Razorenje Ilija

Razorenje Ilija ili Razorenje Troje (starogrčki: Ἰλίου πέρσις) naslov je izgubljene starogrčke epske pesme koja je pripadala trojanskom ciklusu u okviru tzv. kikličkih epopeja. U antici se ova pesma, koja se sastojala od dva pevanja, pripisivala Artkinu Milećaninu, a opevala je događaje koji su sledili nakon onih opisanih u Maloj Ilijadi, tj. prizor o drvenom konju, Laokoontovu smrt, Sinonov poziv ahejskom brodovlju na Tenedu da se vrate pod Troju, zauzeće Troje, smrt Prijama i Astijanakta, oskvrnuće Kasandre, podelu plena i ropkinja, zapaljenje grada, žrtvovanje Poliksene na Ahilejevom grobu i odlazak Ahejaca.

Sveti Ilija

Za ostale upotrebe, v. Ilija (razvrstavanje).

Sveti Ilija je naselje i sjedište istoimene općine u sjevernoj Hrvatskoj.

Varaždinska županija

Varaždinska županija je županija nalazi se na sjeverozapadu Hrvatske. Sjedište joj je Varaždin po kojoj je dobila ime.

Vinkovci

Vinkovci su grad u istočnoj Hrvatskoj koji pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.