Geografske koordinate

Geografske ili zemljopisne koordinate su veličine koje određuju položaj neke točke na Zemljinoj površini, tj. geografska dužina (λ) i geografska širina (φ). Izražavaju se u stepenima (˚), lučnim minutama (') i lučnim sekundama ("). Geografska širina označava se od ekvatora na sjever i jug od 0-90˚, a geografska dužina od početnoga meridijana (Greenwich) na zapad i istok od 1-180˚.

Geographic coordinates sphere
Geografske koordinate na sferi
Batajnica

Батајница је насеље у београдској општини Земун. Према попису из 2011. године, Батајница је имала oко 48.600 становника, али многи мештани тврде да је број два пута већи(око 90 000), док стручњаци претпостављају да је број становника око 65-70 000.

Батајница се налази у регији Срем , у северном делу општине Земун, у непосредној близини административне границе покрајине Војводине и представља најсевернији и западни део урбане зоне Београда. Близу је десне обале Дунава, али не и на самој реци, због поплава. Мало, 114 метар високо обалски брдо, одваја насеље од реке.

У насељу Батајница постоје три основне школе. Једна се налази у центру насеља и зове се "ОШ Бошко Палковљевић Пинки". Друга школа се налази на Батајничком друму недалеко од центра и зове се "ОШ Бранко Радичевић", а трећа се налази са леве стране Батајничком друма и зове се "ОШ Светислав Голубовић Митраљета". Школе похађају деца из Батајнице, Бусија и Шангаја.

Dugo Selo

Dugo Selo je grad u Hrvatskoj, koji se nalazi u Zagrebačkoj županiji.

Gučevo (Rogatica)

Gučevo je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Rogatica koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 140 stanovnika.

Istočni Drvar

Istočni Drvar (1995–2004. Srpski Drvar), jedna od najmlađih i najmalobrojnijih bosanskohercegovačkih opština, a pripada Republici Srpskoj. Prije rata u Bosni i Hercegovini bila je dio opštine Drvar.

Istočni Stari Grad

Istočni Stari Grad (1992–2004. Srpski Stari Grad), općina u Bosni i Hercegovini, jugoistočno od grada Sarajeva i obuhvaća ruralna područja. Administrativno pripada Republici Srpskoj.

Općina je formirana je poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma pod nazivom Srpski Stari Grad, ali taj naziv je proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda BiH od 22. rujna 2004. radi pridjeva "srpski" u nazivu općine.

Ima površinu od 77km² i 3.185 stanovnika (2004. godine zvanična procena Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, prosječna gustina naseljenosti opštine je 41 st/km². Prosječna nadmorska visina opštine je 850 km, a sjedište opštine je u mjestu Hreša.

Opština pripada gradu Istočno Sarajevo.

Opštinu čine seoska naselja: Bulozi, Čeljigovići, Donje Međuše, Donji Bulozi, Dovlići, Gornje Međuše, Hreša, Kumane, Lapišnica, Mrazovac, Njemanica, Studenkovići, Vučija Luka, Zlatište i Blizanci.

Opština graniči sa Federacijom BiH u dužini od oko 50 km sjeverno od Sarajeva. Konfiguracija zemljišta je pretežno brdovito-planinskog karaktera i pripada Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Opština je bogata šumskim bogatstvima, a pogodna je i za razvoj stočarstva i proizvodnju određene vrste poljoprivrednih proizvoda (krompir, raž, zob i pšenica).

U opštini posluje Šumsko gazdinstvo "Bistrica", zatim "Pilana" Vučija Luka, privatna preduzeća za proizvodnju rezane građe, kao i preduzeća koja se bave trgovinom i ugostiteljstvom, motažom centralnog grijanja, stočnom pijacom, trgovinom stoke, trgovinom sjemenske robe i stočnom hranom.

Ivanić-Grad

Ivanić-Grad je grad u Hrvatskoj. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Po popisu iz 2001. godine u gradu je živjelo 14.723 stanovnika. Gradonačelnik grada je Boris Kovačić.

Košice

Košice (svk. Košice, mađ. Kassa, nem. Kaschau, lat. Cassovia, rusin., Кошицы) je drugi po veličini grad u Slovačkoj i kulturno i privredno središte istočnog dela države. Košice i upravno središte istoimenog Košičkog kraja.

Košice su poznate kao slovački grad sa najvećim starim gradskim jezgrom.

Poreč

Poreč (talijanski Parenzo [paˈrentso]), grad u Hrvatskoj smješten na zapadnoj obali poluotoka Istre.

Povjestača

Povjestača je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Višegrad koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 83 stanovnika.

Pregrada

Pregrada je grad u Hrvatskoj koji se nalazi na zapadu Hrvatskog Zagorja, odnosno sjeverno od Zagreba te u neposrednoj blizini slovenske granice. Administrativno pripada Krapinsko-zagorskoj županiji.

Redžići

Redžići su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Konjic koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 90 stanovnika.

Rodić Brdo

Rodić Brdo je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Višegrad koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 132 stanovnika.

Santiago de Compostela

Santijago de Kompostela (šp. Santiago de Compostela) je glavni grad španske autonomne pokrajine Galicija. Nalazi se na severozapadu Španije, u provinciji Korunja. UNESKO je 1985. godine proglasio Stari grad Santijaga de Kompostele svetskom kulturnom baštinom. Godine 2000. bio je Svetski grad kulture.

Santijago de Kompostela je sedište galicijske autonomne vlade (Šunta de Galisija; gal. Xunta de Galicia). Takođe je i važna destinacija hrišćanskog hodočašća, pored Jerusalima i Rima. Od vrednih istorijskih spomenika, Santijago ima jedan od najstarijih univerziteta u Evropi i svetu - Univerzitet Santijago de Kompostela - osnovan pre oko 500 godina, i katedralu posvećenu apostolu Jakovu Starijem.

Sombor

Sombor (srpski: Сомбор, mađarski: Zombor, hrvatski: Sombor, rusinski: Зомбор) je grad u Srbiji koji se nalazi na 45.78° N 19.12° E. Grad, po podacima iz 2002. godine ima 50.950, dok opština Sombor ima 96.669 stanovnika. Predstavlja administrativni centar Zapadnobačkog okruga.

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica (rusinski: Сримска Митровица, hrvatski: Srijemska Mitrovica, mađarski: Szávaszentdemeter, njemački: Syrmisch Mitrowitz, latinski: Sirmium) je grad koji se nalazi u autonomnoj pokrajini Vojvodini odnosno Srbiji na 44.98° North, 19.61° East. Godine 2002. grad je ukupno imao 39.041, dok je opština Sremsnka Mitrovica imala 85.605 stanovnika. Predstavlja administrativno središte Sremskog okruga.

Stranice

Stranice je naselje u opštini Pljevlja u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 0 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 24 stanovnika).

Stupnica (Leskovac)

Stupnica je naselje u opštini Leskovac u Jablaničkom okrugu u Srbiji. Prema popisu iz 2002. bilo je 402 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 553 stanovnika).

Tovarnica

Tovarnica je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Konjic koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 18 stanovnika.

Zabrđe (Konjic)

Zabrđe je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Konjic koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 267 stanovnika.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.