Galicija (Španija)

Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Galicija (razvrstavanje).
Galicija
Galicia
Flag of Galicia Escudo de Galicia.svg
Zastava Grb
Galicia in Spain (plus Canarias)

Geografski položaj Galicije u Španjolskoj
Glavni grad Santiago de Compostela
Površina

- ukupno

7. po veličini

- 29.574 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

6. po veličini

- 2.767.524 (2006.)
- 93,78/km²

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 28. travnja 1981.
ISO 3166-2 GA
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
25
19
Predsjednik Alberto Núñez Feijoo
Službene stranice

Galicija (španjolski Galicia [ɡaˈliθja], galješki Galiza [ɡaˈliθa] ili Galicia [ɡaˈliθja]), španjolska autonomna zajednica smještena na krajnjem sjeverozapadu Pirenejskog poluotoka. Nalazi se na obali Atlantskog oceana, graniči na jugu s Portugalom, na istoku s Asturijom i Kastiljom i Leónom (provincije Zamora i León).

Galiciji također pripadaju arhipelag Cíes (kojeg čine otoci Faro, Monteagudo i San Martiño), arhipelag Ons (kojeg čine otoci Ons i Onza), i arhipelag Sálvora (kojeg čine otoci Sálvora, Vionta y Sagres), kao i drugi otoci kao Cortegada, Arosa, Sisargas, i Malveiras; većina ih pripada Nacionalnom parku Islas Atlánticas (Atlantski otoci).

Galicija se dijeli na četiri provincije: La Coruña (gal. A Coruña), Lugo, Orense (gal. Ourense) i Pontevedra. Glavni grad je Santiago de Compostela. Galicija je priznata kao povijesna nacija u svom Statutu autonimije iz 1981. godine.

Službeni jezik u Galiciji, pored španjolskog, je i galješki jezik (španj. gallego, gal. galego). Jezik se smatra srodnim portugalskom jeziku, a prema nekim podjelama on je portugalski dijalekt.

A Coruña

La Coruña (službeno na galicijskom: A Coruña) ili samo Coruña je lučki grad od 244,099 stanovnika na krajnjem sjeverozapadu Španjolske, koji administrativno podpada pod autonomnu zajednicu Galiciju i Provinciju La Coruña u kojoj je administrativni centar.

Ferrol

Ferrol (španjolski: El Ferrol) je lučki grad od 67,569 stanovnika na krajnjem sjeverozapadu Španjolske, koji administrativno podpada pod autonomnu zajednicu Galiciju i Provinciju La Coruña.

Galicia

Galicia ima više značenja:

Galicia (Chicomuselo), naselje u Meksiku u opštini Chicomuselo

Galicia (La Perla), naselje u Meksiku u opštini La Perla

Herkulesov toranj

Herkulesov toranj (galicijski i španjolski: Torre de Hércules) je starorimski svjetionik na otoku koji je oko 2.4 km udaljen od središta grada A Coruñe u Galiciji. Svjetionik je visok 55 metara i s njega se pruža pogled na sjevernoatlansku obalu Španjolske. Nakon svjetionika Chipiona, drugi je po visini u Španjolskoj. Svjetionik je španjolski nacionalni spomenik i svake godine ga posjeti preko 149.400 posjetitelja (2009.). Dana 27. lipnja 2009. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Iako se pretpostavlja da su ga izgradili Feničani, sigurno je da ga je obnovio rimski car Trajan. Naselje u kojemu se nalazi svjetionik - "Corunna", ime duguje od latinske riječi "columna", što znači stup. Svjetionik je do 20. st. bio poznat kao Farum Brigantium, gdje je latinski farum trebalo podsjećati na slavni starogrčki Aleksandrijski svjetionik na otoku Pharosu. Ovaj skoro 1900 godina star svjetionik obnovljen je u izvornom obliku 1791. godine, i najstariji je rimski svjetionik koji je još uvijek u uporabi. Oko svjetionika izgrađen je park sa skulpturama kipara kao što su Pablo Serrano i Francisco Leiro.

Hostal de los Reyes Catolicos

Hostal de los Reyes Catolicos (na španskom doslovno "Prenoćište katoličkih monarha") je hotel sa pet zvjezdica u vlasništvu španske države smješten u gradu Santiago de Compostela. Predstavlja jedan od najstarijih ugostiteljskih objekata takve vrste u svijetu, s obzirom da su ga krajem 15. vijeka dali sagraditi Ferdinand i Izabela od Španije nastojeći iskazati zahvalnost Bogu za pomoć pri osvajanju Granade 1492. Bio je namijenjen kao bolnica i prenoćište za hodočasnike u Santiagu de Composteli. Hotelom je postao 1959. godine.

Kraljevina Galicija

Kraljevina Galicija (galicijski: Reino de Galiza ili Galicia, latinski: Galliciense Regnum) je bio državnopravni entitet u jughozapadnoj Evropi, koji je na vrhuncu moći vladao sjeverozapadom Iberijskog poloutoka. Osnovao ju je svevski kralj Hermerik godine 409, a galicijska prijestolnica je bio gradBraga. Bila je poznata kao prva država zapadne Evrope koja je nakon Rimskog Carstva kovala svoj novac (449) i uvela katoličanstvo kao službenu religiju. Godine 585. su je pokorili Vizigoti i njome vladali do maurske invazije 711. Galicija je tada postala dio kršćanskih kraljevina Asturija i Leon, povremeno stičući nezavisnost.

U 11. vijeku je glavni grad Galicije postao Santiago de Compostela, a odvajanje od Portugala 1128. je odredilo njenu južnu granicu. Postavljanje kastiljskog kralja Ferdinanda III na leonsko prijestolje 1230. je Galiciju stavilo pod Krunu Castille, a Galiciju učinilo administrativnom jedinicom većeg kraljevstva.

Galicija se opirala centralnoj vlasti, često podržavajući alternativne pretendente na prijestolje, uključujući Juana od Leóna, Galicije i Seville (1296), Ferdinanda I od Portugala (1369) i Juana od Gaunta (1386), a kastiljsku vlast su učvrstili tek Katolički monarsi, pokorivši Galiciju oružanom silom1486. Kraljevina Galicija je tada postala dio Kruna Castille (1486–1715) i kasnije Krune Španije (1715–1833) pri čemu je njome vladala Vrhovna hunta (Vijeće); ono je nakratko uživalo autonomiju kada je Galicija nakratko postala jedini dio Španije izvan Napoleonove vlasti(1808–1812). I Kraljevinu i "huntu" je službeno ukinula Maria Cristina od Bourbona-Dvije Sicilije 1833.

Lugo (provincija)

Provincija Lugo (španjolski: Provincia de Lugo) je jedna od četiri provincije španjolske autonomne zajednice

- Galicije, koja se nalazi na sjeverozapadu Španjolske.

Lérez

Lérez je rijeka na sjeverozapadu Španjolske, duga 60 km.

Maria Casarès

María Casares (21. novembar 1922 – 22. novembar 1996) bila je francuska glumica rodom iz Španije poznata kao jedna od najvećih zvijezda francuskog teatra u drugoj polovici 20. vijeka. U mladosti je pažnju privukla nizom zapaženih uloga u filmovima, među kojima se ističe opus Jeana Cocteaua.

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy Brey (Santiago de Compostela, 17. 3. 1955.) je španjolski konzervativni političar, koji je od 2011. do 2018. služio kao premijer Španjolske, a od 2004. vodi Narodnu stranku.

Marín (Pontevedra)

Marin je lučki grad na sjeverozapadu Španjolske od 24,637 stanovnika. koji administrativno podpada u Provinciju Pontevedra u Autonomnoj zajednici Galiciji.

Grad je u Španjolskoj poznat po Vojnoj akademiji ratne mornarice (Escuela Naval Militar de Oficiales).

Ourense

Orense (galicijski: Ourense) je grad od 105,636 stanovnika na sjeverozapadu Španjolske, koji administrativno podpada pod

Španjolsku autonomnu zajednicu Galiciju i Provinciju Ourense.On je administrativni centar i najveći grad Provincije Ourense. Poznat je kao jedna od usputnih stanica na Hodočasničkom putu za Santiago de Compostelu.

Ourense (provincija)

Provincija Ourense (španjolski: Provincia de Ourense) je jedna od četiri provincije španjolske autonomne zajednice

- Galicije, koja se nalazi u unutrašnjosti sjeverozapadne Španjolske.

Pontevedra

Pontevedra je lučki grad na sjeverozapadu Španjolske od 82,671 stanovnika. On je i administrativni centar istoimene provincije Pontevedra u

Autonomnoj zajednici Galiciji.

Pontevedra (provincija)

Provincija Pontevedra (španjolski: Provincia de Pontevedra) je jedna od četiri provincije španjolske autonomne zajednice - Galicije, koja se nalazi na sjeverozapadu Španjolske, duž atlanske obale.

Tui (Pontevedra)

Tui (galicijski izgovor: [ˈtuj], španski: Tuy) je grad u španskoj regiji Galicija (Španija), smješten u provinciji Pontevedra. Smješetne je na lijevoj obali rijeke Minho, nasuprot portugalskog grada Valença.

Originalno se zvao Tude, te su ga spominjali Plinije Stariji i Klaudije Ptolomej na početku 1. milenijuma. Ne prije kraja 6. vijeka je postao biskupsko sjedište za vrijeme svevske vladavine, kada je biskup Anila pohodio drugi Koncil u Bragi. Za vrijeme vizigostke vlasti je nakratko služio kao prijestolnica pod-kraljevstva pod Wittizom. Nakon pohoda Alfonsa I od Asturije (739–757) protiv Maura, glad je uglavnom napušten, ostavši u tampon-zoni između Maura i kršćana; vijek kasnije je postao predmetom kampanje "Repoblacióna" (novog naseljavanje) pod vladavinom Ordonja I (850–866). U 10. vijeku su ga opustošili Vikinzi, te je napušten da bi bio obnovljen na današnjoj lokaciji.

Danas središte grada predstavlja prenoćište San Telmo. Na vrhu brda se nalazi katedrala (sagrađena od 11. do 13. vijeka) koja sadrži romaničke, ali i gotičke karakteristike. Grad ima dva muzeja - arheološki i biskupijski.

Dva mosta povezuju gradove Tui i Valença: Međunarodni most Tui (u Portugalu poznat kao Međunarodni most Valença), dovršen 1878. pod vodstvom Gustavea Eiffela i moderni iz 1990-ih. S obzirom da su obje zemlje potpisale Schengenski sporazum, obično nema nikakvih formalnosti prilikom prijelaza granice.

Općina Tui se sastoji od 11 župa: Randufe, Malvas, Pexegueiro, Areas, Pazos de Reis, Rebordáns, Ribadelouro, Guillarei, Paramos, Baldráns i Caldelas.

Ulla

Ulla je rijeka na sjeverozapadu Španjolske, duga nekih 132 km.

Vigo

Vigo je najveći grad u autonomnoj zajednici Galiciji sa svojih 292,986 stanovnika On se nalazi na krajnjem zapadu Španjolske, u Provinciji Pontevedra u kojoj je administrativni centar.Vigo je najveća evropska ribarska luka, poznat po hladnjačama i tvornicama ribljih konzervi.

Vilagarcía de Arousa

Vilagarcía de Arousa ili samo Vilagarcía je lučki grad na sjeverozapadu Španjolske od 37,479 stanovnika. koji administrativno podpada u Provinciju Pontevedra u Autonomnoj zajednici Galiciji.

Autonomne pokrajine
Autonomni gradovi
Suvereni teritoriji

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.