Emigracija

Emigracija je proces odseljavanja stanovništva s nekog prostora uzrokovan njegovim određenim, za stanovništvo odbojnim faktorima, ili - češće - jačim privlačnim faktorima nekog drugog prostora, u koji se stanovništvo seli. Za emigrirano stanovništvo se ponekad koristi izraz iseljeništvo, a za njihove potomke dijaspora.

S obzirom na uzroke emigracije, emigracija se najčešće dijeli na ekonomsku i političku emigraciju.

Proces useljavanja u neku zemlju se naziva imigracija.

V. također

Azeri

Azeri (azer. Azərilər / آذری‌ها) ili Azerbajdžanci (azer. Azərbaycanlılar / آزربایجانلیلار) su narod iz turkijske jezične porodice čija matična područja naseljavanja obuhvaćaju sjeverozapadni Iran (Iranski Azarbajdžan) i Republiku Azerbajdžan. Azera ukupno ima između 21 i 30 mil. od čega najviše u Iranu (12,000.000 – 18,000.000) i Azerbajdžanu (8,150.000), a stotine hiljada živi i u susjednim državama poput Rusije, Turske i Gruzije, te kao emigracija u Sjevernoj Americi i Evropi. Historija azerskog naroda seže u rani 2. milenij kao konglomeracije iranskih plemena koje je karakterizirala upotreba staroazerskog jezika (iz zapadne iranske porodice). Dolaskom Seldžuka u 11. vijeku ova regija je intezivno turcizirana i današnji se azerski jezik klasificira u turkijsku porodicu. Većina Azera su šijitski muslimani, a manjina kršćani, bahá'í i zoroastrijanci.

Bijela emigracija

Bijela emigracija (rus. Белая эмиграция) je izraz kojim se označava masovno iseljavanje sa područja nekadašnjeg Ruskog Carstva za vrijeme ruskog građanskog rata od 1917. do 1920. do koga je došlo uglavnom zbog ideološkog protivljenja Ruskoj revoluciji i bolješvicima, odnosno nastojanja da se izbjegnu ratna razaranja i Crveni teror. Nakon poraza kontrarevolucionarnog Bijelog pokreta u građanskom ratu u emigraciji su nastale brojne političke i paravojne organizacije koje su iz emigracije nastojale svrgnuti novouspostavljeni sovjetski režim, ali također očuvati kulturne tradicije koje su u novom režimu bile proskribirane. Bijela emigracija je u političkom smislu prestala djelovati sa raspadom SSSR-a, odnosno uspostavom moderne demokratske ruske države koja je pod vlašću Borisa Jeljcina preuzela mnoge od ideoloških sadržaja bijele emigracije i promovirala povratak emigranata i njihovih potomaka u domovinu.

Dobroslav Jevđević

Dobroslav Jevđević (Prača kraj Rogatice, 1895. - Rim, listopad 1962.) je bio jugoslavenski političar, četnički vojvoda i saradnik okupatora u drugom svetskom ratu.

Edvard Kardelj

Edvard Kardelj (Ljubljana, 27. januar 1910. - Ljubljana, 10. februar 1979.), slovenski i jugoslavenski komunistički revolucionar, partizan, političar, pisac i najbliži suradnik Josipa Broza Tita.Kardelj je bio glavni idejni tvorac i najveći teoretičar jugoslavenskog samoupravnog socijalizma.

Hrvatska politička emigracija

Hrvatska politička emigracija je izraz koji u svom najširem smislu označava sve stanovnike Hrvatske ili Hrvate koji su otišli ili bili prisiljeni otići u izgnanstvo zbog svoga političkog djelovanja, odnosno neslaganja sa postojećom vlašću. U užem smislu se pod time podrazumijeva hrvatska politička emigracija u 20. stoljeću, odnosno za postojanja Jugoslavije, kada je u pravilu sadržavala hrvatske nacionaliste koji su zalagali za nezavisnu hrvatsku državu. U svom najužem smislu se pod tim izrazom podrazumijeva hrvatska politička emigracija u razdoblju postojanja komunističke tzv. Druge Jugoslavije od 1945. do 1990. godine. S obzirom da su u njoj, pogotovo u prvim godinama, dominirali članovi i simpatizeri u Drugom svjetskom ratu poraženog ustaškog pokreta, ona se, pogotovo u službenoj propagandi jugoslavenskog režima, nazivala ustaškom emigracijom. Pripadnici hrvatske političke emigracije su igrali važnu ulogu u događajima vezanima uz osamostaljenje hrvatske države, prije svega kroz vladajuću stranku HDZ.

Izraz "hrvstaka politička emigracija" se mnogo rjeđe koristi za slične fenomene i u ranijim razdobljima, kao što su vladavina Osmanskog i hasburškog Carstva, pa se tako i poznati dubrovački pjesnik Marin Držić zbog kritike vlasti Dubrovačke Republike ponekad naziva "hrvatskim političkim emigrantom", ali i u kasnijim razdobljima, kao u slučaju novinara Romana Latkovića kome su američke vlasti 1990-ih dale politički azil zbog kritike vlasti predsjednika Franje Tuđmana.

Ivan Gošnjak

Ivan Gošnjak (1909 — 1980), učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, general armije JNA, junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije.

U periodu od 14. januara 1953. do 16. maja 1967. godine obavljao je dužnost Saveznog sekretara za narodnu odbranu SFR Jugoslavije.

Johannesburg

Johannesburg [joˈɦɐnəsbœrχ] (lokalno Jo'burg, Jozi i eGoli), najveći i najbogatiji grad Južnoafričke Republike, administrativno sjedište provincije Gauteng od 1 009 036 stanovnika (po popisu iz 2001.) , u metropolitanskom području grada živi 3 888 180 stanovnika (po popisu iz 2007.) , a u širem pojasu grada čak 7,151,447.Johanesburg je drugi po veličini grad subsaharske Afrike, odmah iza Lagosa. Stanovnici kolokvijalno zovu grad; Joburg (fonetski Džoburg), Jozi (Džozi) i Egoli (Zlatni grad). Johanesburg je jedna od najvećih svjetskih metropola (od 50), ali je izniman po tome, što ne leži uz more ili pored neke veće rijeke.

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito (Kumrovec, 7. maja 1892. – Ljubljana, 4. maja 1980.), jugoslavenski revolucionar, vojskovođa i državnik. Smatra se jednom od najvažnijih ličnosti 20. vijeka i uopće historije na prostorima bivše Jugoslavije.

Bio je lider Komunističke partije Jugoslavije od 1937. do 1980, vođa Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije od 1941. do 1945, te doživotni predsjednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije od 1953. do 1980. godine. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Njegova sahrana okupila je velik broj tadašnjih državnika.

Jovan Mališić

Jovan Mališić (pseudonim Martinović; Glavica, kod Danilovgrada, 1902 — Moskva, 1939) je bio crnogorski komita i revolucionar, generalni sekretar KPJ, profesor filozofije u SSSR-u i dobrovoljac u španskom građanskom ratu.

Bio je šef CK KPJ od novembra 1928. do avgusta 1930. godine, u periodu oružanog otpora komunista šestojanuarskoj diktaturi.Streljan je zajedno sa mnogim drugim istaknutim jugoslovenskim komunistima u Moskvi tokom staljinističkih čistki.

Jovan Veselinov

Jovan Veselinov Žarko (1906 — 1982), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFRJ i SR Srbije, junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije. U periodu od 1957. do 1963. godine obavljao je funkciju predsednika Narodne skupštine Narodne Republike Srbije.

Jugoslovenska politička emigracija u SSSR

Jugoslovenska politička emigracija u Sovjetskom Savezu 1920-ih i 1930-ih godina se sastojala uglavnom od članova Komunističke partije Jugoslavije i njihovih simpatizera koji su zbog policijskog progona izbegli iz Kraljevine Jugoslavije.

KPJ je svoje članove, da bi ih zaštitila od progona režima, slala u SSSR. Sovjetski Savez je bio nada i utočište za sve progonjene jugoslovenske komuniste poslije objave Obznane (1920), Zakona o zaštiti države (1921) i šestojanuarske diktature 1929. godine. Istovremeno odlazak komuniste ilegalca u SSSR smatrao se najvećom nagradom i čašću.Tokom Staljinove čistke, gotovo svi pripadnici jugoslovenske političke emigracije su ubijeni.

Karađorđe

Za članak o istoimenom filmu, pogledajte Karađorđe (film)Karađorđe ili Crni Đorđe (pravo ime Đore Petroviča) (Viševac kraj Rače Kragujevačke, 15. septembra 1768. – Radovanje kraj Velike Plane, 25. jula 1817.), osnivač dinastije Karađorđevića. Čuveni vođa (вожд) prvog srpskog ustanka protiv Otomanskog carstva. Smatra se ocem moderne Srbije.

Magna Graecia

Magna Graecia (latinski „Velika Grčka“, grčki Μεγάλη ῾Ελλάς [Megálē Hellás], italijanski Magna Grecia) je naziv za regije u antičkoj južnoj Italiji i Siciliji koje su od 8. vijeka pne. kolonizirali grčki naseljenici.

Magna Graecija sastojala se od brojnih gusto naseljenih gradova i nezavisnih država - polisa koji su često međusobno ratovali.

Rodoljub Čolaković

Rodoljub Roćko Čolaković (Bijeljina, 7. juna 1900. – Beograd, 30. marta 1983.), revolucionar i književnik, učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFRJ i SR Bosne i Hercegovine, junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije.

Sreten Žujović

Sreten Žujović Crni (1899 — 1976) je bio prvi komandant Glavnog štaba partizanskih narodnooslobodilačkih odreda Srbije, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i društveno-politički radnik SFRJ.

Transilvanija

Transilvanija, Erdelj (rum. Ardeal, Transilvania; albanski: Transilvanisë; češ. Sedmihradsko, Transylvánie; grč. Τρανσυλβανία; it. Transilvania; jid. זיבנבערגן ; lat. Transsilvania; mađ. Erdély; mk. Трансилванија; nem. Siebenbürgen, Transsilvanien; rom. Ardyalo, Transilvaniya; sl. Sedmograška; tur. Erdel, Transilvanya, Urdul) je geografsko istorijski kraj koji se prostire u karpatskom basenu današnje Rumunije.

Ustaše

Ustaše je izraz kojim su se kolokvijalno označavali pripadnici hrvatskog fašističkog pokreta koga je 1929. godine osnovao Ante Pavelić pod nazivom Ustaša - Hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO), a koje je 1941. godine nakon osnivanja Nezavisne Države Hrvatske Nacistička Njemačka postavila za vladajuću stranku pod nazivom Ustaša - Hrvatski oslobodilački pokret (UHOP). Ustaški pokret je u NDH imao i vlastitu paravojnu formaciju imena Ustaška vojnica, koja je osnovana po naređenju Pavelića 10.5. 1941. godine, a 1944. godine formalno je integrirana s Hrvatskim domobranstvom u Hrvatske oružane snage (HOS). Usprkos toga, izraz ustaša i nakon tog vremena koristio za Pavelićeve sljedbenike, odnosno pristaše NDH. S obzirom da je ustaški režim bio odgovoran za brojne zločine počinjene u drugom svjetskom ratu, izraz ustaša je dobio pejorativno značenje, te se nakon rata od jugoslavenskih vlasti koristio za separatistički orijentiranu hrvatsku političku emigraciju (tzv. ustaška emigracija). Danas se kod šovinistički raspoloženih Bošnjaka i Srba koristi kao pejorativno označavanje Hrvata općenito.

Wallis i Futuna

Kolektiv Wallis i Futuna (francuski: Wallis et Futuna ili Wallis-et-Futuna ili Collectivité de Wallis et Futuna) je grupa od tri uglavnom vulkanska tropska otoka (Wallis (Uvea), Futuna, and Alofi) te nekoliko pridruženih grebena koji se nalaze u južnom Pacifiku između Fidžija i Samoe.

Wallis i Futuna je francuski prekomorski kolektiv.

Iako su otoke posjećivali engleski i nizozemski moreplovci u 17. i 18. vijeku, Evropljani su svoje prisutstvo uspostavili tek godine 1837. s dolaskom francuskih misionara, koji su lokalno polinežansko stanovništvo preobratili na katoličanstvo. Godine 1888. su otoci postali francuski protektorat, a godine 1917. i kolonija administrativno pripojena Novoj Kaledoniji. Godine 1961. je stanovništvo na referendumu izglasalo izdvajanje iz Nove Kaledonije.

Iako su otoci formalno francuska teritorija, na njima važnu političku i sudsku ulogu imaju tradicionalni kraljevi-poglavice.

Stanovništvo broji oko 14.000 ljudi - većinom Uvea i Futunijanci - i dosta je siromašno. Otoke muči nedostatak obradive zemlje, deforestacija, erozija tla. Ekonomija ovisi o pomoći matice zemlje.

Četnici

Četnici je izraz koji se kolokvijalno koristi za paravojne formacije i/li s njima povezane pojedince i političke organizacije koji djeluju s pozicija ekstremnog srpskog nacionalizma ili velikosrpske ideologije. Četnici su se prvi put pojavili krajem 19. i početkom 20. vijeka kao paravojne formacije koje su kao gerila djelovale na području tadašnjeg Otomanskog Carstva u cilju priključenja tih krajeva Srbiji (vidi borba za Makedoniju). Za balkanskih ratova i prvog svjetskog rata su djelovali kao neregularne formacije srpske vojske, a između dva rata kao režimska paravojna formacija Kraljevine Jugoslavije.

Za vrijeme drugog svjetskog rata se četnicima nazivalo nekoliko paravojnih formacija od kojih je najpoznatija Jugoslovenska vojska u otadžbini. Iza rata su četničke organizacije uglavnom djelovale u političkoj emigraciji (tzv. četnička emigracija), a za vrijeme raspada SFRJ počinju legalno djelovati u Srbiji i nekim drugim republikama bivše Jugoslavije. Za vrijeme ratova 1990-ih neke od srpskih paravojnih formacija su se nazivale četnici. Ime četnici se od strane šovinistički raspoloženih Bošnjaka i Hrvata koristi kao pejorativan izraz za Srbe općenito.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.