Deliblatska peščara

Deliblatska peščara (Deliblatski pesak) ili Banatska peščara (Banatski pesak), jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu.

Ova prostrana oblast površine od oko 300 km², čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika okružene plodnim lesnim poljoprivrdnim površinama, proteže se između Dunava i jugozapadnih padina Karpata.

Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prirodne retkosti. Peščara predstavlja geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope.

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara
MUZP Kategorija IV (Staništa i druga upravljana područja)
Deliblatska peščara
Deliblatska peščara
Lokacija:
Najbliži grad:
Koordinate: 44°53′01″N21°05′33″E
Površina:
Osnovan:
upravljan od:

Živi svet Deliblastske peščare

Bogatstvo flore ovog područja se ogleda u postojanju oko 900 vrsta viših biljaka, od kojih su mnoge relikti i rariteti, kao i vrste koje su u svom rasprostranjenju ograničene na Panonsku niziju. Jedino se ovde, u odnosu na čitav prostor Srbije nalaze: banatski božur, stepski božur, Pančićev pelen, šerpet i Degenova kockavica. Svoje stanište ovde je našlo i 20 vrsta orhideja. Prirodnu autohtonu šumsku vegetaciju predstvljaju šume bele lipe i krupnolisnog medunca. Deliblatska peščara je u vegetacijskom smislu mešavina stepe i šumo-stepe, koju odlikuje mozaik travnih, žbunastih i šumskih staništa.

Zbog prisustva velikog broja vrsta ptica, od kojih su mnoge retke i ugrožene, ovo područje je uvršćeno u najznačajnija staništa ptica u Evropi – IBA područje. Iz grupe grabljivica, koje su najugroženije ptice, zastupljene su vrste kao što su: banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš. Njihovo pojavljivanje uslovljeno je pašnjačkim površinama i prisustvom tekunice, koja predstavlja osnov njihove ishrane. Od stanovnika životinjskog carstva peščare, ovom prilikom izdvajamo prisustvo: vuka, jelena, srne i divlje svinje.

Prirodne karakteristike i jedinstvenost ovog kraja čine ga pogodnim za rekreaciju, lov i ribolov, nautički turizam, a pre svega ekološki turizam. U cilju zaštite ovog područja, Deliblatska peščara je proglašena za Specijalni rezervat prirode.[1][2]

Od 2002. godine, Deliblatska peščara nalazi se na preliminarnoj listi Uneska kao područje izuzetnih prirodnih vrednosti.

Lovište

Lovište Deliblatska peščara se nalazi na površini od 33.610 hektara od čega je ograđeno 1.850 hektara Dragićev Hat. Lovište se nalazi u okviru Javnog preduzeća Vojvodinešume[3] kojim upravlja šumsko gazdinstvo Banat[4] Pančevo. Od krupne divljači mogu se loviti jeleni, divlje svinje i srne a od sitne divlje patke i divlje guske.

Lovište se nalazi u Južnom Banatu i okruženo je sa tri reke: Dunav, Tamiš i Karaš. Jugoistočni deo lovište u dužini od sedam kilometara naslanja se na Dunav - Dragićev Hat zauzima površinu od 1.850 hektara i osposobljeno je kao lovno-uzgojni centar.

Labudovo okno je deo lovišta u kojem se organizuje lov na divlje patke i guske i obuhvata površinu od 2.500 hektara močvarskih terena, rečnih ostrva i Dunava. Tokom jeseni i zime velika jata divljih pataka i gusaka nastanjuje ovaj kraj. Lovci se smeštaju u lovačkim kućama u samom lovištu.

Zanimljivosti

Galerija

Deliblatska Pescara Serbia November 4 2001 HSV 457

Satelitski snimak Deliblatske peščare

Deliblatska peš
Deliblatska peščara, Šušara
Žitna polja Banata, ka Vršcu
Deliblato Sands 3
Hills of Deliblatska pescara, Serbia
Deliblatska peščara u zoru
Deliblatska pescara1
Deliblatska peščara i drvo
Deliblatska peščara 005
Deliblatska peščara 004
Steppa of Delibltska pescara, Serbia
Deliblato Sands 2
Deliblato Sands 1
Делиблатска пешчара, песак
Deliblatska peščara, kanal Dunav-Tisa-Dunav

Kanal Dunav–Tisa–Dunav u blizini Deliblatske peščare

Vidi još

  • Zagajička (Zagajska) brda (sr)
  • Oleškivska peščara (uk) (Oleškivski pesak)[5]

Reference

  1. "Specijalni rezervat prirode „Deliblatska peščara“". http://www.vojvodinasume.rs/zastita-zivotne-sredine/deliblatska-pescara.
  2. "SRP “Deliblatska peščara“". http://www.vojvodinasume.rs/ponuda/srp-deliblatska-pescara.
  3. "Vojvodinašume | Čuvajmo naše šume". http://www.vojvodinasume.rs.
  4. "Šumsko gazdinstvo Banat". Arhivirano iz originala 11. 9. 2019. https://web.archive.org/web/20091218061152/http://www.serbia-tourism.org/srpski/main.php?naziv=Lov%20i%20ribolov&dat=lov&poc=ban. pristupljeno 11. 9. 2019.
  5. "Олешковские пески – украинская Сахара" (ru). 9. 9. 2013. https://ru.tsn.ua/osoblyva_ukraina/oleshkovskie-peski-ukrainskaya-sahara-320136.html. pristupljeno 14. 9. 2019.

Spoljašnje veze

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.