De Stijl

De Stijl je umjetnički pokret nastao tijekom 1920-ih godina. Pokret se također naziva i neoplasticizam ili nova plastična umjetnost. Naziv De Stijl dolazi od nizozemske riječi stil.

Zagovornici De Stijla, od kojih je najistaknutiji Piet Mondrian, su nastojali izraziti utopijske ideale duševne harmonije i reda. Težili su ka čistoj apstrakciji i univerzalnosti sa svođenjem na osnovne forme i boje. Pojednostavnili su vizualne kompozicije na horizontalne i vertikalne smjerove te su koristili osnovne boje, crvenu, plavu i žutu kao i bijelu i crnu.

U mnogim radovima iz ovog stila vertikalne i horizontalne linije se mimoilaze bez preklapanja.

Rietveld chair 1
Crveno-plava stolica, dizajnirao ju je Gerrit Rietveld 1917.
Apstraktna umjetnost

Apstraktna umjetnost je smjer u modernoj likovnoj umjetnosti s početka XX. st.; teži čistoj ekspresiji oblika, linija i boja i tematskoj neodređenosti.

Od svih stilova moderne umjetnosti, apstrakcija je izazvala najviše otpora kod publike. Dok je svijet još uvijek bio zaokupljen materijalnom egzistencijom i nije imao ni vremena, niti je vidio smisla, za istraživanje čistog duha i emocija, umjetnici su svojom vidovitošću (avangarde = prije svih), nalik znanstvenim vizijama budućnosti (koje su se kasnije pokazale ispravnim), išli ispred publike. Umjetnici se približavaju motivu želeći oslikati njenu bit, a produkt toga su slike kao da su slikane "iznutra". U tom pokušaju umjetnik se udaljava od predmetnih motiva i ostaju mu samo čiste likovne vrijednosti (linija, boja, obris, kompozicija …). Slika je postala pokazatelj unutarnjeg stanja duha i duše i ne "predstavlja" ništa (ne teži tome da izigrava bilo što iz opipljiva svijeta).

Avangarda

Avangarda (dolazi od francuske sintagme - avant-garde, avant = ispred, garde = straža, znači predstraža, prethodnica ) je uobičajeni izraz iz umjetnosti i politike, za sve inovativne, eksperimentalne pokrete koji idu ispred svog vremena. Ona je nastavak modernističkih pokreta sa početka 20. vijeka (Dada) i traje do danas.

De Stijl (album)

De Stijl je drugi po redu album američke rock grupe The White Stripes izdan 2000. godine. Prvi put se Billboardovoj listi, i to nezavisnih albuma, pojavio tek 2002. godine, kada je već bila etablirana popularnost grupe. Kod dijela fanova ovaj album ima kult-status, s obzirom da predstavlja ranu jednostavnost opusa, prije nego što je na njih imao utjecaj uspjeh kasnijeg albuma White Blood Cells.

Album je ime dobio po "De Stijlu", nizozemskom umjetničkom pokretu čiji je Jack White veliki poklonik. Jack White posebno cijeni Gerrita Rietvelda koji proizvodi namještaj i koji je dizajnirao Kuću Rietveld Schröder, a koju je posjetio za vrijeme turneje u Nizozemskoj.

De Stijl je posvećen Rietveldu, ali i Blind Willie McTellu.

Diskografija benda The White Stripes

Američka rock grupa The White Stripes je od svog nastanka 1997. godine do danas izdala šest LP-jeva, jedan EP i 23 singlice.

El Lissitzky

El Lisicki (rus. Эль Лисицкий), vlastitim imenom Lazar Markovič Lisickij (rus. Лазарь Маркович Лисицкий; 23. novembar 1890, Počinok – 30. decembar 1941, Moskva) bio je ruski i sovjetski slikar, arhitekta, grafičar, tipograf i fotograf. Spadao je u najvažnije ličnosti ruske avangarde sa početka 20. veka i skupa sa svojim učiteljem Kazimir Maljevičem je osnovao umetnički pravac suprematizam kako je sam Maljevič nazivao konstruktivizam.

Funkcionalizam

Funkcionalizam je jedno stilsko razdoblje u modernoj arhitekturi, dizajnu (i ostalim umjetnostima) koje je trajalo od 1920-tih do 1970-tih. Suština tog pravca svodila se na maksimu da funkcija određuje formu, i da je samo ono što je funkcionalno - lijepo i umjetnički vrijedno. A da je ono što je nefunkcionalno, kič i kvazi umjetnost, bez obzira na visoke namjere umjetnika.

Funkcionalizam u arhitekturi se svodio na princip da je arhitekt trebao oblikovati građevinu u skladu sa njenom namjenom, vodivši pritom računa o materijalima, i strukturi same građevine. To je bilo u potpunoj opreci prema dotad prevladavajućim stavovima o demijurškoj ulozi umjetnika - po kojoj se funkcija (korištenje prostora ili predmeta) morala prilagoditi umjetničkoj viziji.

Futuristička arhitektura

Futuristička arhitektura je počela u ranom 20. vijeku kao oblik arhitekture karakterizovan anti-historicizmom u dugačkim horizontalnim linijama sugerišući brzinu, kretanje i hitnost. Futuristički pokret je počeo u Italiji i trajao je od 1909. do 1944. godine. Futuristične forme sugerišu brzinu, dinamiku i jak izražaj kao pokušaj priključivanja arhitekture modernim vremenima.

Nakon svog početka, futurizam je postao više kao generalni naziv za opis šireg trenda u modernom dizajnu koji teži ka ostvarenju vrste profetične arhitekture izvan svoga vremena tj. barem 10 godina ispred u budućnosti. Početci futurizma datiraju od vizionarskih crteža italijanskog arhitekte Antonio Sant'Elia a produžuju se do tzv. Googie arhitekture iz 1950-ih godina u Kaliforniji te naknadnih trendova "Svemirskog doba".

Futurizam nije stil već otvoren pristup arhitekturi tako da mu se definicija više puta mjenjala tokom godina kako su različiti arhitekti interpretirali princip na različite načine. Ipak futurizam je najprepoznatljiviji sa upečatljivim oblicima, dinamičnim linijama, jakim kontrastima i korištenjem suvremenih materijala.

Gerrit Rietveld

Gerrit Thomas Rietveld (24. jun 1888–25. jun 1964) bio je nizozemski dizajner namještaja i arhitekt. Poznat je kao jedan od glavnih članova nizozemskog umjetničkog pokreta De Stijl, a proslavio se zahvaljujući Crvenoj i plavoj stolici te po Rietveldovoj Schröderovoj kući, koju je UNESCO kasnije proglasio objektom Svjetske baštine.

Hello Operator (singlica)

Za kanadsku grupu, v. Hello Operator (band)."Hello Operator" je singlica grupe The White Stripes s njihovopg albuma De Stijl. Izdana je u maju 2000. gosdine. Singlica također sadrži neobičnu obradu pjesme Dolly Parton "Jolene."

Internacionalni stil

Internacionalni stil je naziv za arhitektonski stil koji se razvio paralelno u Evropi i Americi 1920-ih i 1930-ih godina, i postao dominantan trend u zapadnoj arhitekturi sredinom 20. vijeka.

Termin - Internacionalni stil prvi su upotrijebili američki historičar umjetnosti Henry Russell Hitchcock i arhitekt Philip Johnson u pratećem katalogu za izložbu Internacionalni stil: Arhitektura od 1922. (The International Style: Architecture Since 1922) koja je održana u Muzeju suvremene umjetnosti (MOMA) u New Yorku 1932. Karakteristike Internacionalnog stila bile su po mnogo čemu slične funkcionalizmu, to su prije svega bili pravilni geometrijski oblici, koje su arhitekti upotrebljavali u svojim projektima, nastojanje da enterijer ima što više svijetla, čiste i jasne površine fasada u potpunosti lišene ornamenta i nepotrebnih ukrasa, veliki svijetli unutrašnji prostori, dobijeni novim načinom konstrukcije greda od čelika (ili armiranog betona). Staklo i čelik, u kombinaciji sa manje vidljivim armiranim betonom, postali su omiljeni materijali tog stila.

Ivo Vitić

Ivan (Ivo, Đovani) Vitić (Šibenik, 21. veljače 1917. - Zagreb, 21. prosinca 1986.), hrvatski arhitekt. Vitić jedan od stvaratelja hrvatske poslijeratne moderne, autor čijim su se djelima inspirirali mnoge generacije arhitekata i studenata arhitekture sve do današnjih dana. Kao arhitekt, Vitić je izveo više od stotinu građevina.Potjecao je iz ugledne brodarske obitelji. Otac, austrougarski natporučnik, umro je kad je Ivanova majka bila u šestom mjesecu trudnoće. Izbačen je iz šibenske gimnazije zbog prepisivanja pa je srednju školu morao završiti u privatnoj školi u Sinju. Završio je Tehnički fakultet u Zagrebu, nakon čega je od 1941. do 1943. radio kao asistent na Katedri za arhitektonske kompozicije, a zatim kao suradnik Alfreda Albinija.Od 1945. do 1946. godine radio je u Ministarstvu graditeljstva Narodne Republike Hrvatske, a zatim je prešao u tada osnovani Arhitektonski projektni zavod; od 1947. do 1950. radio je kao arhitekt Ministarstva vanjskih poslova FNRJ. Od 1951. do 1965. godine vodio Projektni biro „Vitić” (kasnije poznat pod imenom „AB 17”), bio je prvi gotovo potpuno privatni arhitektonski biro, u to vrijeme rijetkost među državnim poduzećima. Vitića se često navodi kao jednoga od glavnih socijalističkih, "režimskih" arhitekata, ali manje je poznato da je već krajem 50-ih vratio partijsku knjižicu, zbog slobodnijeg privatnog života.Projektirao je više obiteljskih vila u Zagrebu, školu u Šibeniku, Pionirski grad (danas Grad Mladih) u Zagrebu, stambene zgrade u Zadru, motele Sljeme u Biogradu, Trogiru i Rijeci, Domove JNA u Šibeniku, Splitu, Komiži. Vrhunac njegovog stvaralaštva označilo je projektiranje i izgradnja tadašnje Zgrade društveno-političkih organizacija (kolokvijalni naziv Zgrada CK SKH) u Zagrebu od 1961. do 1968. godine, danas popularne pod imenom Kockica. Po urbanoj dispoziciji i oblikovanju te stambenoj tipologiji ističe se njegov stambeni sklop na uglu Laginjine i Vojnovićeve ulice u Zagrebu (1958). Suvremenu arhitekturu jasnih kubičnih volumena i živa kolorita s izrazitim mediteranskim značajkama često interpolira u stare ambijente dalmatinskih gradova (Zadar, Šibenik, Komiža, Split). Primjenjivao je kolorirani dijagram (što je utjecaj grupa De Stijl) na pročeljima zgrada u Laginjinoj ulici u Zagrebu, kao i na hotelu Jadran u Šibeniku. Bavio se regulacijom povijesnih dijelova gradova (obala u Šibeniku, Frankopanska ulica u Zagrebu, središte Mostara i Zadra).

Konstruktivizam (umetnost)

Konstruktivizam je pravac apstraktne umetnosti koji je nastao u Rusiji 1913. godine. Pokret je ubrzo stigao i u Evropu, naročito u Holandiju, a nešto kasnije i u SAD. Pojam konstruktivizam je nastao najpre u slikarstvu a kasnije se upotrebljavao za obeležavanje načina pristupa projektovanju u arhitekturi.

Moderna arhitektura

Moderna arhitektura se uglavnom odlikuje jednostavnim formama, izostankom ukrasa, i stvaranjem lijepih oblika samim konstrukcijskim elementima. Pojam podrazumjeva više arhitektonskih pokreta i stilova, od kojih su neki povezani dok se drugi jasno razlikuju.

Arhitektura je u 20. stoljeću uznapredovala uporabom novih materijala (čelik, armirani beton, i dr.) te nevjerojatnom inventivnošću novih konstrukcija, čime su nastale građevine potpuno novih funkcija i raznolikih oblika.

Piet Mondrian

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan, od 1912. Mondrian (Amersfoort, 7. ožujka 1872. - New York, 1. veljače 1944.), nizozemski slikar i teoretičar. Uvelike je pridonio umjetničkoj grupi De Stijl koju je osnovao Theo van Doesburg. Razvio je novi oblik apstraktne umjetnosti nazvan neoplasticizam.

Studirao je od 1892. na akademiji u Amsterdamu. Obuzet religioznim problemima, proučava teozofske spise i postaje član sekte. Iz ovoga razdoblja potječu platna prožeta mistikom, s motivima osamljenih kuća u dubokim tonalitetima i neobičnim osvjetljenjima.

Početak rata 1914. zatekao ga je u Amsterdamu. Oko 1915. napušta motiv kao ishodište; plohu komponira slobodno u preglednom i smirenom ritmu obojenih kvadratnih površina obrubljenih rasterom crnih linija. Koloristička skala reducirana je na tri osnovne boje: žutu, modru i crvenu. Godine 1917. jedan je od osnivača pokreta „De Stijl“ i formulira principe neoplasticizma.

U posljednjim godinama motivi njegovih slika reducirani su na minimum; konačno su njegova platna sadržavala tek nekoliko obojenih ploha na bijeloj podlozi. U platnima nastalim u Americi nestaje karakteristična crna linija, čime je ublažen opći dojam i postignut življi i vedriji ritam plohe.

Predanost ideji i principijelna dosljednost čine Mondriana najistaknutijim apologetom apstrakcije: njegovo slikarstvo, lišeno svake emocije i tragičnosti, u osnovi meditativnoga i metafizičkoga karaktera, simbol je nastojanja da se pojavnoj realnosti suprotstavi trajniji vid univerzalnog realiteta. Svojim teoretskim stavovima i metodom Mondrian je izvršio veoma velik utjecaj na slikarstvo apstraktnoga izraza; doživio je, da epigoni njegova geometrizma automatski ponavljaju obojene četvorine kao jednu od pomodnih likovnih spekulacija.

Popis albuma (W)

W (Double You) – 2nd W (2005)

W (Double You) – Duo U&U (2004)

The Wailin' Jennys – 40 Days (2004)

The Wailin' Jennys – Firecracker (The Wailin' Jennys) (2006)

The Wailin' Jennys – The Wailin' Jennys EP (2003)

Waltari – Yeah! Yeah! Die! Die! Death Metal Symphony in Deep C (1996)

The Wannadies – Aquanautic (1992)

The Wannadies – Be A Girl (1994)

The Wannadies – Bagsy Me (1997)

The Wannadies – Before & After (2002)

The Wannadies – Skellefteå (1998)

The Wannadies – Smile (1989)

The Wannadies – The Wannadies (1990)

The Wannadies – The Wannadies (1997)

The Wannadies – Yeah (1999)

The Whitest Boy Alive – Dreams (2006)

W.A.S.P. – The Crimson Idol (1992)

W.A.S.P. – The Headless Children (1989)

W.A.S.P. – W.A.S.P. (1984)

Warren Zevon – Bad Luck Streak in Dancing School (1980)

Warren Zevon – The Envoy (1982)

Warren Zevon – Excitable Boy (1978)

Warren Zevon – A Quiet Normal Life: The Best of Warren Zevon (1986)

Warren Zevon – Sentimental Hygiene (1987)

Warren Zevon – Stand in the Fire (1980)

Warren Zevon – Warren Zevon (1976)

The Waterboys – Dream Harder (1993)

The Waterboys – Fisherman's Blues (1988)

The Waterboys – Fisherman's Blues, Part 2 (2002)

The Waterboys – A Pagan Place (1984)

The Waterboys – A Rock in the Weary Land (2000)

The Waterboys – Room to Roam (1990)

The Waterboys – This Is the Sea (1985)

The Waterboys – Too Close to Heaven (2002)

The Waterboys – Universal Hall (2003)

Wayne Krantz – 2 Drink Minimum (1995)

Wayne Krantz – Long To Be Loose (1993)

The Weakerthans – Fallow

The Weakerthans – Reconstruction Site (2003)

Weather Report – Heavy Weather (1977)

The Weavers – At Carnegie Hall (1957)

We Be the Echo – Stanislaw Stories (2006)

The Wedding Present – George Best (1987)

The Wedding Present – Tommy (1985-1987) (1988)

The Wedding Present – Українські Виступи в Івана Піла (1989)

Ween – 12 Golden Country Greats (1996)

Ween – Chocolate and Cheese (1994)

Ween – GodWeenSatan: The Oneness (1990)

Ween – Live at Stubb's (2002)

Ween – Live in Chicago (2004)

Ween – The Mollusk (1997)

Ween – Paintin' The Town Brown: Ween Live 1990-1998 (1999)

Ween – Quebec (2003)

Ween – The Pod (1991)

Ween – Pure Guava (1992)

Ween – White Pepper (2000)

Weezer – The Lion and the Witch (2002)

Weezer – Make Believe (2005)

Weezer – Maladroit (2002)

Weezer – Pinkerton (1996)

Weezer – Weezer (The Blue Album) (1994)

Weezer – Weezer (The Green Album) (2001)

Weird Al Yankovic's albums have been entered as "Weird Al" Yankovic under List of albums (0-9 and punctuation)

Wendy Carlos – Sonic Seasonings (1972)

Wendy Carlos – Switched-On Bach (1968)

Wendy Carlos – Switched-On Brandenburgs (1979)

Wendy Carlos – The Well-Tempered Synthesizer (1969)

Wendy Matthews – Café Naturale (2004)

Wheatus – Hand Over Your Loved Ones (2003)

Wheatus – Suck Fony (2005)

Wheatus – Wheatus (2000)

The White Foliage – Zurich (2005)

Whitesnake – Restless Heart(1997)

White Lion – Fight to Survive (1985)

White Lion – Pride (1987)

White Lion – Big Game (1989)

White Lion – Mane Attraction (1991)

The White Stripes – De Stijl (2000)

The White Stripes – Elephant (2003)

The White Stripes – Get Behind Me Satan (2005)

The White Stripes – Walking with a Ghost (2005)

The White Stripes – White Blood Cells (2001)

The White Stripes – The White Stripes (1999)

White Zombie – Astro Creep: 2000 - Songs of Love, Destruction and Other Synthetic Delusions of the Electric Head (1995)

White Zombie – La Sexorcisto: Devil Music, Vol. 1 (1992)

The Who – Face Dances (1981)

The Who – It's Hard (1982)

The Who – Live at Leeds 1970)

The Who – Live at the Isle of Wight Festival 1970 1970)

The Who – Meaty Beaty Big and Bouncy (1971)

The Who – My Generation (1965)

The Who – Quadrophenia (1973)

The Who – A Quick One (1966)

The Who – Tommy (1969)

The Who – The Ultimate Collection (2002)

The Who – Who's Next (1971)

The Who – The Who By Numbers (1975)

The Who – The Who Sell Out (1967)

The Who – The Who: Then and Now (2004)

The Who – Who Are You (1978)

Widespread Panic – 'Til The Medicine Takes (1999)

Widespread Panic – Ain't Life Grand (1994)

Widespread Panic – Another Joyous Occasion (2000)

Widespread Panic – Ball (2003)

Widespread Panic – Bombs & Butterflies (1997)

Widespread Panic – Don't Tell the Band (2001)

Widespread Panic – Earth to America (2006)

Widespread Panic – Everyday (1993)

Widespread Panic – Jackassolantern (2004)

Widespread Panic – Light Fuse, Get Away (1998)

Widespread Panic – Live at Myrtle Beach (2005)

Widespread Panic – Live in the Classic City (2002)

Widespread Panic – Night of Joy (2004)

Widespread Panic – Space Wrangler (1988)

Widespread Panic – Über Cobra (2004)

Widespread Panic – Widespread Panic (1991)

Wilco – A Ghost Is Born (2004)

Wilco – Yankee Hotel Foxtrot (2002)

William Hung – Inspiration (2004)

Willie Nile – Streets of New York (2006)

Will Oldham - Arise Therefore (1996)

Will Oldham - Days in the Wake (1994)

Will Oldham - Ease Down the Road (2001)

Will Oldham - Guarapero/Lost Blues 2 (2000)

Will Oldham - I See a Darkness (1999)

Will Oldham - Joya' (1997)

Will Oldham - Lost Blues and Other Songs (1997)

Will Oldham - Master and Everyone (2003)

Will Oldham - Sings Greatest Palace Music (2004)

Will Oldham - There Is No-One What Will Take Care of You (1993)

Will Oldham - The Letting Go (2006)

Will Oldham - Viva Last Blues (1995)

Wir sind Helden – Von hier an blind ((2005))

Wire – 154 (1979)

Wire – A Bell Is A Cup...Until It Is Struck (1988)

Wire – Chairs Missing (1978)

Wire – The Ideal Copy (1987)

Wire – Pink Flag (1977)

The Wonder Stuff – Never Loved Elvis (1991)

Woody Guthrie – Songs to Grow on for Mother and Child (1956)

The Wu-Tang Clan – Enter the Wu-Tang: 36 Chambers (1993)

The Wu-Tang Clan – Wu-Tang Forever (1997)

Wyclef Jean – The Carnival (1997)

Wyclef Jean – The Ecleftic

Suprematizam

Suprematizam je jedan umetnički pravac u istoriji umetnosti, arhitekturi i apstraktnom slikarstvu koji je u srodstvu sa futurizmom i konstruktivizmom i nastao je u Rusiji gde se razvijao od 1915. godine do tridesetih godina 20. veka.

The White Stripes

The White Stripes je bio američki rock duo iz Detroita, dobitnik nagrade Grammy koga su činili tekstopisac Jack White koji je svirao gitaru, klavir, i glavni je vokal, i Meg White na bubnjevima, udaraljkama i vokalu.

The White Stripes je prvi put nastupao 14.7. 1997. Postao je pravi bend nakon što je Jack White izašao iz grupe The Go 1999. godine. Iste je godine snimljen prvi album The White Stripes.

White Stripes su postali poznati 2001. godine s albumom White Blood Cells.

Godine 2011. su se razišli.

The White Stripes (album)

The White Stripes je debitantski album istoimene američke rock grupe - The White Stripes - izdan 1999. godine.

Album je posvećen Son Houseu.

White Blood Cells (album)

White Blood Cells je treći po redu album američke rock grupe The White Stripes, izdan godine 2001).

Album se smatra komercijalnim probojem grupe. White Blood Cells je dopro do #61 na Billboard 200, postavši zlatna ploča i prodavši se u preko 500.000 primjeraka. Album je također dopro do #55 u Britaniji, zahvaljujući uspjehu "Fell in Love with a Girl" i korišteju Lego animacije u spotu koga je režirao Michel Gondry.

Album je posvećen Loretti Lynn, nakon čega su Lynn i Jack White i Meg White postali prijatelji. Godine 2004. Jack White je producirao Lynnin povratnički hit album Van Lear Rose.

Stari vijek
Srednji vijek
Novi vijek
Modernizam
20. vijek
Povezano

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.