Anahronizam

Anahronizam[1] ili anakronizam je reč grčkog porekla i označava postavljanje ljudi, događaja, bića, predmeta, običaja, načina mišljenja, pogleda na svet u ranije ili kasnije periode od izvornog. U pitanju je svesna ili slučajna greška u hronologiji i izlaganju događaja.

Postoje dva tipa anahronizma: parahronizam i prohronizam. Parahronizam se pojavljuje kada se događaj odvija u vremenu previše u budućnosti, kao što je npr. vožnja kočija na auto-putu. Prohronizam se javlja kada se događaj odvija u vremenu previše u prošlosti, kao na primer da Leonardo Davinči nosi digitalni časovnik. Anahronizam može biti stvaran ili umetnički, a ako je umetnički može biti namerni ili nenamerni.

Aristotle in Nuremberg Chronicle
Aristotel, filozof iz 4. veka pne., prikazan u Nirnberškoj hronici kao naučnik iz 15. veka.

Izvori

  1. Radmila Pešić i Nada Milošević-Đorđević, Narodna književnost, Vuk Karadžić, Beograd, 1984., str. 13
Aleksandar Solženjicin

Aleksandar Solženjicin (ruski: Александр Исаевич Солженицын, Kislovodsk, 11. decembar 1918-Moskva, 3. avgust 2008.) je bio ruski pisac, dramaturg i istoričar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. godine. Bio je član Ruske akademije nauka (od 1997. godine) i Srpske akademije nauka i umetnosti (od 1994. godine).

Armstrong Whitworth Whitley

Armstrong Vitvort Vajtli (engl. Armstrong Whitworth Whitley, A.W.38 Whitley) je bio britanski bombarder iz perioda Drugog svjetskog rata. Proizvodila ga je fabrika Armstrong Vitvort (Armstrong Whitworth Aircraft) od 1937. do 1943.

Makedon (mitologija)

Makedon (starogrčki: Μακεδών) bio je, u grčkoj mitologiji, eponimni predak drevnih Makedonaca. U većini verzija mita on se pojavljuje kao heroj, bilo da je došao sa strane, bilo da je i sam rođen u oblasti koja je potom po njemu nazvana Makedonija, a koja se pre toga zvala Ematija ili Trakija.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.