Abaje

Abaje (hebrejski: אביי, Abaye, kraj 3. vijeka - 339) je bio jevrejski talmudski učenjak koji je živio u Babiloniji i podučavao u znamenitoj akademiji u Pumbediti. Bio je nećak rabina Rabbah bar Nachmanija, a pravo ime mu je bilo Nachmani, koje je dobio po djedu. Ime Abaye je uzeo kako bi izbjegao zabunu sa svojim stricem. Značajan je po biblijskoj egzegezi.

Vanjske veze

Abaja

Abaja (arap. عباءة, abaija ili aba) je vrsta ogrtača koji se nosi u arapskom svijetu odnosno Arabiji, Levantu i Sjevernoj Africi. Seže od vrata odnosno ramena do gležnjeva i navlači se preko druge odjeće. Nema kapuljaču, no često se nosi u kombinaciji s raznim vrstama pokrivala za kosu (al-amira, šajla, kimar), a ponekad i nikabom koji prekriva donji dio lica. Abaja je najčešće crne boje, iako postoje i varijante u drugim bojama. Izrađuju se od raznih materijala, tradicionalno od tkanine i svile, a u novije doba i od sintetičkih vlakana. Kod mlađih Arapkinja prevladavaju lakše i poluprozirne varijante, a abaje od debljih tkanina kod starijih konzervativnijih žena. U arapskim zemljama Perzijskog zaljeva, abaje su često dijelom javnog dres-koda i dobile su na popularnosti od 1970-ih godina. Najsličniji odjevni predmeti abaji su također arapski džilbab – najčešće otvoren sprijeda s gumbima, te feredža – turski tamni ogrtač koji je nošen i na Balkanu. U okolici Sinja abaja podrazumijeva konjski pokrivač od grubljeg i debljeg sukna, prostirku preko sedla ili podsedlicu koja seže konju do trbuha.

Popis iranskih članaka

Indeks svih članaka vezanih uz Iran, iranske narode i jezike, iransku kulturu i iranistiku.

Čador

Čador (perz. چادر, dosl šator) je tradicionalna ženska odjeća u Iranu. Jednodjelni ograč pokriva tijelo od kose do gležnjeva, ali može se nositi uz kombinaciju sa maramom na glavi. Na prednjem dijelu je otvoren i nema proreze, prostor za ruke, dugmiće ili bilo koje druge ukrase, a u većini slučajeva žena ga pridržava rukom. Obično je crne boje, ali ima ih i sa svijetlim bojama i dekoracijama. Porijeklo odjevnog predmeta datira se u stari vijek, najkasnije ahemenidsko doba. Za vrijeme režima Reze-šaha Pahlavija (1936. – 1941.) čador je bio zabranjen, a tokom Iranske revolucije (1979.) jedan od simbola otpora prisilnoj vesternizaciji Muhamed-Reze Pahlavija. Danas ga nosi manjina Iranki primarno konzervativnih i tradiconalnih svetonazora, a prevladava obična marama (rusari). Iranski čador valja razlikovati od arapske abaje vrlo slične forme i afganistanskog čadrija koji pokriva i čitavo lice. U perzijskom jeziku čador podrazumjeva šator, a sama ta riječ je u srpskohrvatski ušla preko turskog.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.