Zimbabwe

Zimbabwe, oficial Republica Zimbabwe, este o țară situată în sud-estul Africii, cu capitala la Harare.

Se învecinează cu Africa de Sud - la sud, Botswana - la sud-vest, Zambia - la nord-est și Mozambic - la vest.

Zimbabwe cuprinde 8 provincii și 2 orașe. Etnia majoritară este reprezentată de negrii - 98% (shona - 71%, ndebele - 16%), alte etnii sunt albii și metișii asiatici.

Religii: creștini - 45,4% (protestanți, inclusiv anglicani - 23,5%, romano-catolici - 7%), indigeni africani - 13,5%, animiști - 40.5%. Alfabetizare 85%.[5] Parlament unicameral - Camera Adunării (150).

Statul Zimbabwe a apărut la 18 aprilie 1980, când fosta colonie Rhodesia de Sud și-a proclamat independența.

Zimbabwe
Zimbabwe
Republic of Zimbabwe
Republica Zimbabwe
DevizăUnity, Freedom, Work
Emmerson Mnangagwa
Emmerson Mnangagwa
Geografie
Suprafață 
 - totală390,757 km² (locul 59)
Apă (%)1
Fus orarUTC+2
Populație
Densitate31,1 loc/km²
 - Estimare 12.160.7821 (locul 67)
 - Estimare 201314.149.648
Limbi oficiale16 limbi oficiale (70% vorbesc shona)
Guvernare
Sistem politicRepublică
CapitalaHarare
Istorie
Independență Emmerson Mnangagwa
Economie
PIB (PPC)
 - Total$28,304 miliarde
 - Pe cap de locuitor$2,607
PIB (nominal)
MonedăDin cauza hiperinflației, Zimbabwe folosește mai multe monede ca dolarul american, randul sud-african, pula botswaneză, lira sterlină și Euro; dolarul american este moneda în care se efectuează tranzacțiile în administrația publică
Coduri și identificatori
Prefix telefonic+263
Domeniu Internet.zw
1Mortalitatea este foarte ridicată din cauza virusului HIV
Prezență online
site web oficial

Date geografice

Platourile înalte, care străbat statul de la SV la NV, au înălțimi între 1200 m și 1500 m. Ele domină peisajul zimbabwean. Fluviul Zambezi marchează granița de NV a țării și creează faimoasa cascadă Victoria. Lacul de baraj Kariba de pe Zambezi a fost terminat în 1959 (suprafața sa este de 5200 kmp). În SE se află bazinele fluviilor Limpopo și Save.

Economia

Principalele resurse sunt cele minerale, cum ar fi aurul.

Principalele ramuri economice sunt agricultura și mineritul.

Începând cu 2008 țara a suferit o inflație, ajungând să tipărească bancnote cu sume imense, 8 pâini costând 500 de milioane de dolari zimbabweni. În 2015 s-a renunțat la moneda națională, folosindu-se monede precum randul sud-african și pula botswaneză.

Președinți

  • Canaan Banana (18 aprilie 1980 - 31 decembrie 1987),
  • Robert Mugabe (31 decembrie 1987 - 21 noiembrie 2017),
  • Emmerson Mnangagwa (interimar, 24 noiembrie 2017 - )

Patrimoniu mondial UNESCO

Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 5 obiective din această țară.

Vezi și

Referințe

  1. ^ World Bank database
  2. ^ World Bank database, accesat în
  3. ^ World Bank database, accesat în
  4. ^ Raportul Dezvoltării Umane
  5. ^ Marcel D. Popa, Horia C. Matei (). Mica Enciclopedie de Istorie Universală.

Legături externe

.zw

.zw este un domeniu de internet de nivel superior, pentru Zimbabwe (ccTLD).

17 noiembrie

17 noiembrie este a 321-a zi a calendarului gregorian și a 322-a zi în anii bisecți.

18 aprilie

18 aprilie este a 108-a zi a calendarului gregorian.

Africa Sudică

Africa Sudică este cea mai de sud regiune a continentului african, definită atât din punct de vedere geografic cât și geopolitic.

În schema ONU pentru regiunile geografice, Africa Sudică este constituită din cinci țări:

Botswana

Lesotho

Namibia

Africa de Sud

SwazilandDe obicei regiunea este recunoscută ca incluzând și alte teritorii:

Angola – inclusă de asemenea și în Africa Centrală

Mozambique și Madagascar – incluse de asemenea și în Africa Răsăriteană

Malawi, Zambia, și Zimbabwe – aparținând formal Federației Central Africane

Comore, Mauritius, Seychelles, Mayotte, și Réunion – mici insule și teritorii din Oceanul Indian și de pe coasta continentală.Sudul Africii este teritoriul care cuprinde statele africane:

Angola (cu capitala Luanda)

Botswana (cu capitala Gaborone)

Lesotho (cu capitala Maseru)

Malawi (cu capitala Lilongwe)

Mozambic (cu capitala Maputo)

Namibia (cu capitala Windhoek)

Zambia (cu capitala Lusaka)

Zimbabwe (cu capitala Harare)

Africa de Sud (cu capitala Pretoria)

Swaziland (cu capitala Mbabane)Teritoriul nefiind clar definit mai poate cuprinde

Africa de Sud

Africa de Sud (în engleză: Republic of South Africa; în afrikaans: Republiek van Suid-Afrika; în zulu: Riphabliki yase Ningizimu Afrika; în total 11 denumiri oficiale) este o țară așezată la extremitatea sudică a continentului Africa, care are 2798 de kilometri de coastă maritimă la Oceanul Atlantic și Oceanul Indian. La nord se învecinează cu Namibia, Botswana și Zimbabwe, la est cu Mozambic și Swaziland, în timp ce Lesotho este o țară independentă complet înconjurată de Africa de Sud. Africa de Sud este stat multietnic.

Oamenii moderni locuiesc pe teritoriul Africii de Sud de mai bine de 100.000 de ani. La data sosirii primilor europeni, populația indigenă reflecta valurile de popoare migratoare sosite din diferite părți ale Africii, noii veniți devenind majoritari. Cele mai importante comunități erau xhosa și zulu.

În 1652, la 154 de ani de la descoperirea Capului Bunei Speranțe de către Bartolomeu Diaz, Compania Indiilor Olandeze de Est a înființat un punct de reaprovizionare pe locul a ceea ce urma să devină Cape Town. Cape Town a devenit o colonie britanică în 1806. Colonizarea europeană a luat avânt în anii 1820, când burii (la origine olandezi, francezi și germani) și britanicii au colonizat nord-estul țării. La această dată, au apărut conflicte pentru teritoriu între coloniști și xhosa și zulu.

Descoperirea diamantelor și, mai târziu, a aurului a declanșat conflictul cunoscut sub numele de Primul Război al Burilor, burii și britanicii au luptat pentru controlul minereurilor din Africa de Sud. Deși burii au fost învinși în Al Doilea Război al Burilor, britanicii au acordat o autonomie limitată Africii de Sud în 1910 când a devenit dominion al coroanei. De-a lungul anilor, burii și britanici au instituit segregația rasială, aceasta a fost în cea mai mare parte informală, deși existau unele legi care au fost adoptate pentru a controla circulația populației de culoare. În republicile burilor, începând cu Convenția de la Pretoria (capitolul XXVI), și, mai apoi, datorită guvernului Africii de Sud, sistemul s-a transformat în segregare instituționalizată, cunoscută mai târziu sub nmele de apartheid, aceste legi au stabilit trei clase de stratificare rasială. Africa de Sud a obținut independența politică în 1961, când a fost declarată republică. Guvernul a legiferat continuarea apartheid-ului, în ciuda opoziției atât din țară, cât și din afara acesteia. În 1990, guvernul din sudafrican a început negocierile care au condus la dezmembrarea legilor discriminatorii și la alegeri democratice, în 1994. Țara a revenit apoi în Commonwealth of Nations.

Africa de Sud este cunoscută pentru diversitatea sa de culturi, limbi și credințele religioase. Unsprezece limbi oficiale sunt recunoscute în Constituția Africii de Sud. Limba engleză este limba cea mai folosită în sferele comerciale, oficiale și publice; cu toate acestea, este pe locul cinci între limbile materne. Populația Africii de Sud este de o mare diversitate etnică, cu cele mai mari comunități de albi, indieni și mulatri de pe continentul african. Cu toate că 79,5% din populația Africii de Sud este neagră, aceasta este alcătuită dintr-o mare varietate de grupuri etnice care vorbesc diferite limbi bantu, dintre acestea nouă având statut oficial. Un sfert din populație este în șomaj și trăiește cu mai puțin de 1,25 $ pe zi.

Asociația de Fotbal a Republicii Zimbabwe

Asociația de Fotbal a Republicii Zimbabwe este forul ce guvernează fotbalul în Republica Zimbabwe. Este responsabil cu organizarea competițiilor fotbalistice din Zimbabwe.

Asociația a fost fondată în 1965. Este afiliată la FIFA din 1965 și este membră CAF din 1980.

Botswana

Botswana, numele oficial, Republica Botswana (Setswana: Lefatshe la Botswana) este o țară din partea de sud a Africii. Fost protectorat britanic al Bechuanaland, Botswana și-a adoptat denumirea după obținerea independenței față de coroana britanică la 30 septembrie 1966. Vecinii Botswanei sunt la sud Africa de Sud, la vest Namibia, la nord Zambia și Zimbabwe la nord-est. Economia, legată foarte mult de cea a Africii de Sud, se bazează în primul rând pe minerit (în special diamante), creșterea vitelor și turism. Numele țării vine de la cel mai mare grup etnic Tswana.

CBZ Premier Soccer League

CBZ Premier Soccer League este primul eșalon din sistemul competițional fotbalistic din Zimbabwe.

Echipa națională de fotbal a Republicii Zimbabwe

Echipa națională de fotbal a Republicii Zimbabwe, poreclită Războincii, este echipa națională a Zimbabwe și este controlată de Asociația de Fotbal a Republicii Zimbabwe. Au fost cunoscuți ca Echipa națională de fotbal a Rodeziei de Sud din 1939 până în 1964, iar apoi ca Echipa națională de fotbal a Rodeziei până în 1980, când Rodezia a devenit Zimbabwe. Nu s-au calificat niciodată la Campionatul Mondial de Fotbal, iar la Cupa Africii pe Națiuni s-au calificat pentru prima oară în 2004.

Economia Zimbabweului

Economia statului Zimbabwe s-a micșorat semnificativ după 2000, ceea ce a dus la o situație disperată în țară și la sărăcie, iar rata șomajului a ajuns la 80%. Participarea între 1998 și 2002 la războiul din Republica Democrată Congo a fost una dintre cauzele deteriorării situației economice a țării, deoarece implicarea în confilct a dus la cheltuirea a sute de milioane de dolari. Hiperinflația a fost principala problemă între 2003 și aprilie 2009, singura rezolvare a fost suspendarea circulației monedei naționale, dolarul.

Fluviul Zambezi

Zambezi este fluviul al patrulea ca lungime din Africa și cel mai mare fluviu care se varsă în Oceanul Indian. Bazinul său hidrologic cuprinde o suprafață de 1.332.574 km² ceea ce ar fi ca, jumătatea bazinului de colectare al Nilului. Fluviul izvorăște din bazinul Congo situat în Zambia la granița cu Republica Democrată Congo și Angola (2.574 km). Curge prin Angola, Zambia, Botswana, Zimbabwe și Mozambic unde se varsă în Oceanul Indian. Face graniță naturală între Namibia și Zambia ca și între Zambia și Zimbabwe, în dreptul orașului Livingstone formează cea mai mare cădere de apă din Africa, Cascada Victoria (110 m) alimentând lacurile de acumulare Kariba și Cabora-Bassa. Zambezi devine navigabil după orașul Tete din Mozambic, în apele sale se poate întâlni și azi hipopotamul.

Fotbalul la Jocurile Africii

Fotbalul face parte din programul Jocurilor Africii din 1965. A fost inițial o competiție destinată doar bărbaților, din 2003 însă fiind adăugat și turneul dedicat fotbalului feminin.

De la Jocurile Africii din 1991 a fost instalată o limită maximă de vârstă de 23 de ani, la fel ca la Jocurile Olimpice.

Harare

Harare (numit Salisbury în trecut) este capitala statului Zimbabwe. Orașul se află în sudul provinciei Mashona și în partea nordică și centrală a țării. În oraș trăiesc 1.444.534 de locuitori (după recensământul din 2002), iar în metropolă 2.800.111 de locuitori. Cel mai mare cartier al orașului se află la sud de Aeroportul Internațional Harare și are o populație de 321.782 de locuitori (2002).

ISO 4217

ISO 4217 este un standard internațional care descrie codurile de 3 litere ale valutelor.

Lista orașelor din Zimbabwe

Aceasta este o listă a orașelor din Zimbabwe.

Parc național

Parcul național este un teritoriu bine delimitat prin lege, unde se respectă anumite reguli impuse cu scopul de a proteja mediul natural (fauna, flora și cadrul natural) de activitățile omului. Scopul este deci protejarea biodiversității, nu turistic. Primul parc național din lume a fost instituit în 1872 în SUA (parcul național Yellowstone).

Alte forme de protecție a naturii asemănătoare se regăsesc în cadrul următoarelor forme de arii protejate:

parcuri naturale

rezervații naturale și ale biosferei

monumente ale naturii

situri Natura 2000

zone de sălbăticieUnele parcuri sunt îndeaproape supravegheate, altele, însă, sunt atât de vaste încât această muncă este imposibilă. Este cazul statului Zimbabwe. Cunoscută pentru Cascada Victoria (107 m înălțime, 1700 m lungime, cu un debit de 9000 m³/secundă), această țară africană a creat parcuri naționale pentru protecția speciilor amenințate cum sunt rinocerii, elefantul sau bivolul african.

Spre deosebire de parcurile naționale, într-un parc natural activitățile umane au un loc bine stabilit, integrându-se într-un tot unitar cu cadrul natural din care fac parte. Parcul natural este constituit dintr-un teritoriu delimitat în care atributele naturale, istorice și culturale sunt protejate pe baza unui regulament, pentru o conservare și dezvoltare durabilă.

Robert Mugabe

Robert Mugabe (n. 21 februarie 1924, Kutama[*]​, Rhodesia de Sud, Imperiul Britanic – d. 6 septembrie 2019, Singapore) a fost un politician zimbabwean, care a fost președintele Republicii Zimbabwe din 1987 până în anul 2017. Între anii 1980 și 1987, Mugabe a fost prim-ministrul țării. Încetul cu încetul, Mugabe a instituit o dictatură brutală. Situația economică a statului este deplorabilă, inflația ajungând în 2008 la 2,2 milioane de procente. Populația suferă de foame, Mugabe răspunzând cererilor maselor cu măsuri brutale, care sunt condamnate de ONU și de organizațiile care militează pentru drepturile omului. Pe 21 noiembrie 2017 a fost prezentată demisia "cu efect imediat" ce au marcat sfârștiul a 30 de ani de conducere a Republicii Zimbabwe.

ZW

ZW poate fi:

Zimbabwe, codul ISO 3166-1 al acestei țări

.zw, domeniu de internet de nivel superior (TLD) pentru Zimbabwe

Zambia

Zambia este un stat situat în partea central sudică a Africii și are următorii vecini:

la nord - Republica Democrată Congo

la nord-est - Tanzania

la est - Malawi

la sud - Mozambic, Zimbabwe, Botswana

la vest - Angola

Zimbabwe --- Zimbabwieni -- Limbile engleză, sindebele și shona
Drapelul Zimbabwe
Țări independente sau recunoscute parțial și regiuni nesuverane în Africa
Africa (orthographic projection)

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.