Trib

Tribul este o grupă de oameni care au o aparteneță și o origine comună, care este în mod frecvent delimitată de un areal geografic, recunoscut de triburile vecine. Din punct de vedere istoric sau politic este o subunitate a unui stat. Exemple se pot enumera din perioadele mai vechi a triburilor de popoare, germane, semite, samite, latine, slave, mongole etc.

TukukinoLindauer
Șef de trib maor

Definirea termenului de trib

Ca și în cazul națiunii și în cazul membrilor tribului este o origine, limbă, obiceiuri, religie și datini comune. O definiție constructivă a tribului este „credința unei apartenențe comune” care se bazează pe legende sau istorisiri și care ține comunitatea unită. In antichitate gradul de rudenie era un principiu esențial în definirea membrilor unei societăți comune.

Delimitarea termenului trib de termenii popor și stat

O delimitare precisă este anevoiasă deoarece nu se pot trage linii precise de graniță între ele. Tribul poate fi considerat ca o subunitate a grupărilor etnice din cadrul unui popor. O deosebire mai clară se poate stabili prin numărul de membri ai comunității. Se poate considera tribul ca treaptă anterioară în formarea ulterioară a unui stat național, care cuprinde și minorități naționale, cele mai multe state fiind state multinaționale.

Legături externe

Apuli

Apulii erau un trib dacic, care locuiau în zona Mureșului mijlociu, cu centrul la Apulon, așezare cunoscută azi sub numele de Piatra Craivii, aflată în apropiere de Alba Iulia.

Apuli sunt asemănați cu Apulia,un trib vechi situat în sud-estul Italiei,care au fost soluționați de către triburi ilirice (de asemenea de ,denumiți Apuli sau Iapyges).

Lingviști au folosit ca un exemplu pentru asemănările dintre limbile ilirilor și Traco-geți

Asti, Piemont

Asti este un oraș în Italia.

Biloxi, Mississippi

Biloxi este un oraș în comitatul Harrison, statul Mississippi din SUA. El poartă numele unui trib amerindian. Orașul se află amplasat la altitudinea de 6 m deasupra n.m., se întinde pe o suprafață de 98,5 km² și avea în anul 2010, 44.054 de locuitori.

Buri

Burii (numiți și Buridavensi) au fost un trib geto-dac situat în Oltenia, a căror capitală era la Buridava (actualmente Ocnele Mari). Aici au fost descoperite inscripții latine care redau numele davei de odinioara: Buridava și un fragment al unui vas având inscrpția BUR, indicând numele unui trib sau al unei uniuni de triburi al dacilor buridavensi care au fost menționați de Ptolemeu.. Formațiunea social-politică a dacilor buridavensi a putut fi localizată în nord-estul Olteniei, în nord-vestul Munteniei și în ținuturile imediat învecinate de la nord de Carpați. Potrivit lui Dio Cassius, pe timpul primului război dintre Decebal și Traian, după ce împăratul Traian a trecut Dunărea și a cucerit cetatea Tibisco, a primit o solie de la buri.

Aceștia i-au înmânat o ciupercă uriașă pe care au înscris în limba latină, un binevoitor sfat, în fond o amenințare mascată, cum că marele Cezar face rău că rupe pacea, și mai cuminte lucru ar face de s-ar întoarce de unde a venit și ar reinstaura relațiile de pace., .

Scena a fost în mod clar deosebită și neobișnuită și de aceea a devenit parte a unei frize pe Columna lui Traian (scena ix) (vezi placa 3). Un bărbat căzut de pe un catâr se agață de ceea ce apare a fi o ciuperca uriașă atașată de șaua sa..

Clasificare științifică

Clasificarea științifică (termenul provine din limba greacă συστηματική [τέχνη], sistimatikí (sistematică)) este o aranjare planificată, pe categorii a datelor adunate după anumite criterii, sisteme, sau concepții abstracte bine stabilite anterior. Folosirea acestor criterii duce la rezultatul unei taxonomii pe ramuri științifice diferite, cea mai cunoscută metodă de clasificare fiind cea din biologie, stabilită prin Systema Naturae de naturalistul suedez Carl von Linné (1707- 1778).

Englezi

Englezii sunt un popor germanic care numără în total circa 90 milioane de persoane. Circa 45 milioane de englezi trăiesc în Anglia (constituind trei sferturi din populația Regatului Unit), iar alte 45 milioane de englezi trăiesc în state din afara Europei (de ex. în SUA, Canada, Chile, [1] Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud).

Limba vorbită este engleza. Denumirea de "englez" vine de la tribul anglilor, (un trib germanic care s-a așezat în insula Britania în secolul V și care provenea din peninsula Iutlanda (azi Germania și Danemarca). Alături de aceștia s-au așezat încă alte două triburi germanice de vest: Iuții (tot din Iutlanda) și saxonii (din nord-vestul Germaniei de azi).

Gen (biologie)

Genul, în biologie, este o treaptă de clasificare (categorie) taxonomică, superioară subgenului și inferioară subfamiliei, ce cuprinde mai multe specii, care au caracteristici esențiale comune. Numele genului se scrie întotdeauna cu literă mare. Exemplu: genul Nymphaea, care cuprinde specii de nufăr. Această metodă de scriere este stabilită de nomenclatura binară.

Gâscă

Gâștele (Anserini) sunt un trib de păsări acvatice migratoare, care fac parte din familia Anatidae.

Illinois

Illinois (pronunțat [ˌɪ.lɨˈnɔɪ̯] sau "ill-i-NOY") a devenit ce de-al douăzeci și unulea stat al Statelor Unite ale Americii la 3 decembrie 1818. Illinois se găsește în regiunea cunoscută sub numele de Vestul mijlociu al Uniunii (conform originalului, Midwest). Statul este cunoscut prin populația mare și diversificată, echilibrul dintre zonele sale rurale și cele industriale, orașele mici dar industrializate, vastele suburbii, prima zonă cunoscută sub numele de metropolă, baza sa economică extrem de diversificată și plasarea geografică centrală, care i-a adus statutul de nod de comunicații de peste 150 de ani. Amestecul extrem de armonios dintre uzine și ferme, dintre urban și rural, a făcut ca statul Illinois să fie un fel de „microcosmos” al națiunii americane.

La vremea Revoluției americane, aproximativ 2.000 de vânători nativi americani locuiau zona, alături de un mic număr de coloniști francezi rurali. Americanii s-au stabilit puțin mai târziu, aproximativ în jur de 1810, venind masiv mai ales din Kentucky. Statutul de stat al Uniunii a fost obținut relativ repede, în 1818. Yankeii au ajuns puțin mai târziu, dominând mai ales nordul statului și creînd metropola Chicago în anii 1830. Dezvoltarea exponențială a transporturilor pe calea ferată din anii 1850 a făcut ca fermele din preria centrală a statului să devină foarte profitabile, atrăgând astfel numeroși fermieri de descendență germană și suedeză.

Nordul statului Illinois, puternic orientat politic spre republicanism, a furnizat susținerea puternică a oamenilor importanți ai războiului civil american originari din Illinois, Abraham Lincoln și Ulysses S. Grant, atât în timpul desfășurării conflitului, dar și după aceea. În jur de 1900, industrializarea rapidă a orașelor nordice ale statului, combinată cu cea a expansiunii extragerii cărbunelui din centrul și sudul statului a atras numeroși imigranți din estul și sudul Europei. Illinois a fost de asemenea unul din statele Uniunii care a adus o pondere însemnată în ambele războaie mondiale, atât uman cât și material. Un număr însemnat de americani de origine africană au părăsit câmpurile de bumbac și tutun ale Sudului venind și stabilindu-se în Chicago, unde au creat o formidabilă cultură a jazzului.

Statul a fost numit după râul omonim, Illinois (râu), care la rândul său a fost numit de exploratorii francezi ai zonei după locuitorii nativi ai zonei, Illiniwek, un consorțiu de triburi de origine Algonquian, care populau zona la venirea europenilor. Cuvântul Illiniwek semnifică "trib de oameni superiori."

Județul Iași

Iași este un județ aflat în regiunea istorică numita Moldova, în nord-estul României, cu reședința în municipiul Iași. Iașul își trage numele de la vechiul trib sarmat al Iașilor.

Listă de triburi dacice

Aceasta este o listă de triburi dacice, getice sau tracice.

Albocensii -localizați în jurul orașului Alboca, Banat. Menționați de Ptolemeu.

Ansamensii -localizați pe Someș, în Nord-Vestul Transilvaniei. Tribul este atestat de inscripții romane un sat purtând numele acestui trib: vicus Ansamensium.

Appullii -localizați în jurul orașului Apulum. Sunt menționați de textul antic cunoscut sub numele de Consolatio ad Liviam.

Biephii / Biefii -localizați în Nordul Banatului. Sunt amintiți de Ptolemeu.

Biesii -pe malurile Mureșului. Sunt amintiți de Ptolemeu.

Burii | Buridavensii -capitala Buridava> Ocnele Mari, Oltenia. Sunt menționați de Ptolemeu.

Carpii | Carpodacii -unul din cele mai mari și importante triburi dacice ce a locuit la est de Carpați până la Nistru.

Caucoensii -trib dacic, localizat de V.Pârvan în "regiunea de munte din Neamț și Bacău și ținutul spre apus din țara secuilor". Caucoensii au fost vecinii de Sud ai costobocilor, locuind Nordul Moldovei, inclusiv în partea carpatică și dincolo de Siret până la Nistru. Sunt menționați de Ptolemeu.

Ceiagisii | Keiagisii -trib aflat la Sud de potulatensi, adică în Sud-Vestul Munteniei și Sud-Estul Olteniei (cursul inferior al Oltului). Sunt menționați de Ptolemeu.

Costobocii -triburi de daci liberi care au locuit în Nordul și Nord-Estul Daciei.

Cotensii -unul din principalele neamuri geto-dacice. V.Pârvan îi localizează pe “enigmaticii cotensi” în Estul Daciei, respectiv în Sud-Estul Moldovei. Sunt menționați de Ptolemeu la sud de ratacensi, caucoensi și biefi.

Crobizii -trib getic cel mai probabil din Dobrogea, au fost conduși de Isanthes, menționați de Herodot și Ptolemeu.

Dacii

Geții

Harpii -localizați la Nord de gurile Dunării, între Prut și Nistru, sudul Basarabiei. Menționați de Ptolemeu.

Obulensii -trib getic localizat după izvoare vechi și după cercetări recente în Estul Dobrogei, unde s-au descoperit numeroase orașe, posibile capitale ale acestui trib. Tribul obulensilor este menționat de Ptolemeu.

Oinensii -trib traco-getic, localizat în Estul Moesiei inferioare, adică partea de Vest a Dobrogei Centrale. Sunt menționați de Ptolemeu.

Ordyssii | Ordenssos -trib de pe malurile Argeșului.

Pelii

Piageții

Piefigii -localizați de V.Pârvan în Câmpia munteană.

Potulatensii -neam dacic, după opinia lui V.Pârvan ar fi populat părțile de Nord ale Olteniei și zona deluroasă din Vestul Munteniei. Sunt menționați de Ptolemeu.

Predavensii -trib dacic, localizat la Nord de Mureșul inferior, până aproape de Crișuri.

Racataii | Racatriaii -triburi dacice de pe teritoriul actualei Ungarii.

Ratacensii | Racatensii -trib plasat de V.Pârvan în platoul transilvănean dintre Târnave și Someș.

Sacii -trib dacic, localizat de V.Pârvan în jurul orașului Sacidava, la sud de Axiopolis (Cernavodă).

Saldensii

Sargeții -localizați în Vestul Mureșului și pe Strei.

Sensii | Siensii -trib dacic localizat de V.Pârvan de-a lungul râurilor Ialomița și Buzău adică în partea de Nord-Est a Munteniei, corespunzătoare județelor Buzău și Brăila.

Sucii -capitala Sucidava> Corabia, Oltenia

Tyrageții -localizați pe malurile Nistrului(Tyras).

Lymantriini

Lymantriini (uneori ortografiat greșit ca Lymantrini) este un trib de molii din familia Erebidae. Acest trib este un grup de molii polyphagous care locuiesc în cea mai mare parte în regiunile tropicale din Afro-Eurasia, dar și în America de Nord.

Mixels

Mixels este o serie animată de scurt-metraje realizată prin colaborarea canalului Cartoon Network și LEGO. În acest serial este vorba despre 9 triburi de Mixels. Ei se pot combina între ei, de exemplu se pot combina toți Mixelii într-unul singur sau toți Mixelii dintr-un trib. Desigur se pot combina și Mixeli din triburi diferite. Un trib este format din 3 Mixels.

În Romania acest serial a avut premiera pe 3 februarie 2014, chiar înainte de premiera sezonului 2 din Călareții Dragonilor: Apărătorii Insulei.

În America acest serial a avut premiera pe 12 februarie 2014 împreună cu Haideți, Tinerii Titani!.

O aplicație pentru telefonul mobil a fost creată pentru serie pe 4 martie 2014 numită Calling All Mixels și chiar mai devreme s-a lansat un website unde ceilalți pot învăța despre Mixels. Trei serii de jucări Lego de construit s-au creat, fiind bazate pe personajele din Mixels. Ca un rezultat, Mixels a devenit mai mult decât doar o serie de televiziune deoarece a devenit o franciză media globală.

Nebraska

Nebraska este unul din statele aparținând porțiunii Statelor Unite ale Americii cunoscută ca Great Plains. Originea cuvântului Nebraska se găsește în limba unui trib nativ nord-american, Otoe, în care înseamnă "apă plană", dată râului Platte care curge prin stat. Cândva considerat a fi parte a Marelui Deșert American (conform originalului Great American Desert), este astăzi unul din statele cu agricultura cea mai avansată. Locuitorii statului (numiți în engleză "Nebraskans") au fost printre cei care au practicat agricultură științifică pentru a transforma preria statului într-o zonă "domesticită", propice atât creșterii plantelor cât și a animalelor. O bună parte a istoriei statului este evoluția relațiilor dintre fermierii locali și natură, respectiv transformarea agricolă a largilor suprafețe necultivabile în cele folosibile. Nativii statului Nebraska sunt uneori numiți amical "Cornhuskers", ca o derivare a numelui de alint al statului.

Neogene

Neogene este un gen de molii din familia Sphingidae.

Njord

Njord (în limba urnordisk, Nerthuz) este zeul mării, al vânturilor și al focului în mitologia nordică. El aduce noroc călătorilor pe mare și vânătorilor. Este căsătorit cu giganta Skadi, care l-a ales văzându-i picioarele, despre care credea că sunt ale lui Baldur.

Are doi copii, Freyr și Freya, pe care i-a conceput cu propria sa soră.

Aparține tribului Vanir dar, când acest trib a încheiat pacea cu dușmanii săi, tribul Aesir, Njord, împreună cu copiii săi, i-au fost dați ca ostatici acestui trib.

Cei din din tribul Aesir i-au numit pe Njord și Freyr preoți supremi pentru a prezida asupra sacrificiilor.

Freya a fost numită preoteasă pentru sacrificii. Ea i-a învățat arta vrăjitoriei pe cei din tribul Aesir, artă cunoscută de toți cei din tribul Vanir.

Peli

Pelii au fost un trib geto-dac, ale căror principale ocupații erau agricultura, pescuitul si creșterea animalelor. Situat in Câmpia Dunării, capitala lor era Pelendava, actuala Craiova (cartierul Mofleni).

Toponimul Pelendava (sau Pelendova) este un cuvânt compus, având prima parte derivată din cuvântul indoeuropean prezumtiv *peled- „umed; a curge” (legat de așezarea în lunca Jiului) și termenul dacic dava (sau deva) „așezare, sat, localitate”, din prezumtivul indoeuropean *dhe-u-a.

Subspecie (biologie)

Subspecia, în sistematica din biologie, este o subdiviziune a unei specii și este echivalentă cu rasa geografică.

Trib (biologie)

În biologie un trib (în latină: tribus) este un rang taxonomic situat între familie și gen, sau taxoane minore intermediare cum ar fi subfamilia. Uneori acesta poate fi subdivizat în:

Supratrib (supertribus) — doar în zoologie; și

Subtrib (subtribus)În zoologie, câteva exemple mai notorii ar fi Hominini, Caprini, Bombini și Thunnini. Terminația standard pentru denumirea zoologică a tribului este "-ini". Tribul Hominini este divizat în subtriburi de unii oameni de știință; subtribul Hominina cuprinzând oamenii. Terminația standard pentru denumirea zoologică a subtribului este "-ina".

În botanică, terminația standard pentru denumirea botanică a tribului este "-eae". De exemplu: Acalypheae, Hyacintheae. Tribul Hyacintheae este divizat în subtriburi, printre care și subtribul Massoniinae. Terminația standard pentru denumirea botanică a subtribului este "-inae".

FAMILIE

Supratrib

TRIB

Subtrib

GEN

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.