Tottenham Hotspur FC

Tottenham Hotspur Football Club, pe scurt Tottenham sau Spurs, este un club de fotbal din Londra, Anglia, care evoluează în Premier League. Porecla echipei este Lilywhites, nume provenit de la echipamentele tradiționale albe. Tottenham își dispută meciurile de acasă pe stadionul White Hart Lane aflat în suburbia Tottenham din nordul Londrei.

Fondat în 1882, Tottenham a câștigat FA Cup pentru prima dată în 1901, fiind primul club semi-amator care a reușit acest lucru de la formarea Ligii Engleze de fotbal (1888). Tottenham este prima echipă din secolul XX care a reușit dubla, în sezonul 1960-1961, câștigând atât titlul de campioană, cât și FA Cup (Cupa Angliei). De asemenea, Tottenham este primul club britanic care a câștigat un trofeu pe plan european: Cupa Cupelor UEFA în 1963.

Deviza clubului este „Audere est facere” (în latină: „A îndrăzni înseamnă a face”), iar emblema reprezintă un cocoș luptător pe o minge. Clubul are o rivalitate de lungă durată cu vecinii din nordul Londrei, Arsenal, disputând derby-ul nordului Londrei.

Tottenham Hotspur FC
Tottenham Hotspur
Informații generale
Nume completTottenham Hotspur Football Club
PoreclăSpurs
Lilywhites
Data fondării5 septembrie 1882
StadionWhite Hart Lane,
Tottenham, Londra
(36.310[1] locuri)
CampionatPremier League
ProprietarRegatul Unit ENIC International Ltd.
PreședinteAnglia Daniel Levy
Prezență online
www.tottenhamhotspur.com
Palmares
NaționalCampionatul Angliei (2)
Cupa Angliei (8)
Cupa Ligii Angliei (4)
Supercupa Angliei (7)
InternaționalCupa UEFA (2)
Cupa Cupelor UEFA (1)
Echipament
Kit body tottenham1920h.png
Kit body.svg
Kit right arm tottenham1920h.png
Kit right arm.svg
Kit shorts
Kit socks tottenham1920h
Kit socks long
Acasă
Kit body tottenham1920a.png
Kit body.svg
Kit right arm thfc201920a.png
Kit right arm.svg
Kit shorts
Kit socks tottenham1920a
Kit socks long
Deplasare

Istorie

De la geneză la primul titlu de campioană

În 1882 Hotspur Football Club a fost creat de un grup de tineri de la o școală locală de gramatică și de Clubul de Cricket Hotspur. Se crede că numele de Hotspur este asociat cu Sir Henry Percy (Sir Harry Hotspur) care a trăit în acastă locație în secolul al XIV-lea. Mai târziu clubul și-a schimbat denumirea în Tottenham Hotspur pentru a se diferenția de alt club: London Hotspur.

La început Hotspur juca în echipamente de culoare albastră. Apoi culorile au variat de la albastru deschis cu alb, la tricouri de culoare roșie cu șorturi albastre, la ciocolatiu și auriu. În sezonul 1899-1900 culorile echipamentului s-au definitivat la tricouri albe și șorturi albastre/bleu, ca un tribut plătit clubului Preston North End, cel mai puternic club de fotbal al momentului în campionatul englez.

În 1888 Tottenham și-a mutat meciurile de acasă din câmpia River Lee în Parcul Northumberland, unde clubul a putut taxa spectatorii. Clubul a devenit profesionist chiar înainte de ziua de Crăciun din anul 1895, iar în anul 1896 a fost primit în Southern League (Liga de Sud) atrăgând circa 15,000 de spectatori la fiecare meci disputat acasă. În 1898, Charles Roberts devine președinte, ocupând această funcție până în anul 1943.

În 1899 Spurs a făcut ultima schimbare de stadion, mutându-se într-o fostă grădină a unei piețe din High Road, Cartierul Tottenham. În timp, stadionul a adoptat numele unui târg local, White Hart Lane. Mutarea s-a dovedit de succes pentru că în 1900 Tottenham câștigă Shoutern League (Liga de Sud), iar anul următor triumfând și în FA Cup (Cupa Angliei) devenind prima echipă din afara primei ligi care câștigă această competiție.

Tottenham a fost admisă în Second Division of the Football League (Liga a doua) pentru sezonul 1908-1909, reușind promovarea în First Division (Prima Ligă) ocupând locul 2. Rezultatele clubului între anul 1910 și Primul Război Mondial sunt slabe, în sezonul 1914-1915 când competiția a fost suspendată, Tottehnham fiind la subsolul clasamentului.

În anul 1919, Arsenal Londra – care ocupase doar locul 5 în a doua ligă – a fost admisă în prima ligă în locul lui Spurs. În sezonul 1919-1920 Tottenham câștigă liga a doua engleză și anul viitor, pe 13 aprilie, 1921, Spurs câștigă pentru a doua oară FA Cup (Cupa Angliei), învingând în finală pe Wolves cu scorul de 1-0.

În 1949 Arthur Rowe a devenit manager, acesta dezvoltând stilul tactic de joc push and run (lit: apasă și fugi). Acest stil însemna să pasezi mingea repede unui coechipier fugind apoi pe lângă fundașul de marcaj pentru a primi pasa returnată (practic un '1-2' clasic cu a doua pasă lungă). În 1951 Tottenham câștigă First Division Championship (Prima Ligă) devenind prima echipă care a câștigat a doua și prima ligă în sezoane succesive. Printre cei mai importanți jucători au fost Alf Ramsey, Ronnie Burgess, Ted Ditchburn, Len Duquemin, Sonny Walters sau Bill Nicholson.

Deceniile 1960 și 1970

Bill Nicholsen s-a angajat la Tottenham Hotspur în 1936 ca ucenic. În următorii 68 de ani a servit clubul în toate sectoarele, de la om de serviciu la președinte. La primul său meci ca manager, la 11 octombrie 1958, Tottenham a învins pe Everton cu 10-4. A fost scorul record în acel moment pentru club și un semn al lucrurilor ce aveau să urmeze. Nicholsen a condus echipa Tottenham către succese majore în 3 ani la rând la începutul anilor '60: "dubla" din 1960, FA Cup (Cupa Angliei) și o semi-finală a Cupei Europei în 1962 și Cupa Cupelor în 1963. Jucătorii importanți ai acestei perioade au fost: Danny Blanchflower, John White, Dave Mackay, Cliff Jones și Jimmy Greaves.

După 1964, echipa a început să se dezintegreze din cauza vârstei, a accidentărilor și a transferurilor. Nicholson a reconstruit o a doua echipă de succes cu "importuri" ca Alan Gilzean, Mike England, Alan Mullery, Terry Venables, Joe Kinnear și Cyril Knowles. În 1967 au bătut pe Chelsea în finala FA Cup și au terminat campionatul pe poziția a treia.

Nicholson a câștigat și Cupa Ligii (1971 și 1973) și Cupa UEFA în 1972, înainte să demisioneze la startul sezonului 1974-1975, din cauza începutului dezastruos de sezon și pentru că s-a simțit dezgustat fața de manifestările huliganice ale suporterilor din Rotterdam la finala Cupei UEFA.

Nicholson a câștigat 8 trofee majore în cei 16 ani de activitate, această perioadă fiind fără îndoială cea mai glorioasă din istoria clubului.

Tottenham a retrogradat din prima ligă la sfârșitul sezonului 1976-1977, după 27 de ani de performanță de top. Acest lucru a fost urmat imediat de vânzarea internaționalului nord-irlandez Pat Jennings rivalilor de la Arsenal Londra, o mutare care i-a șocat pe fani și care s-a dovedit a fi o eroare. Jennings a mai jucat 8 ani la cel mai înalt nivel pentru Arsenal Londra, în timp ce lui Spurs i-a luat până în 1981 să găsească un portar de clasă, în persoana lui Ray Clemence de la Liverpool.

Înlocuitorul lui Nicholson, Danny Burkinshaw a promovat chiar în primul sezon ca manager. În vara anului 1978 Burkinshaw a șocat lumea fotbalistică aducând la Tottenham două "vedete" ale cupei mondiale, argentinienii Osvald Ardiles și Ricardo Villa, asemenea transferuri fiind nemaivăzute la acea dată în fotbalul britanic.

Deceniul 1980

Abia în 1981 Burkinshaw a fost răsplatit cu un trofeu, FA Cup (Cupa Angliei) învingând pe Manchester City cu 3-2 într-o rejucare, meci în care Ricardo Villa a înscris un gol memorabil.

Tottenham și-a păstrat trofeul și în anul următor, învingând tot într-o rejucare pe QPR. În acel sezon echipa s-a bătut pe patru planuri, însă la finalul sezonului a trebuit să se mulțumească cu poziția a patra în campionat, primul loc fiind ocupat de Liverpool. În Cupa Ligii a ajuns în finală fiind egalată în ultimele 3 minute de același Liverpool și fiind înfrântă în prelungiri. În Cupa Cupelor Europene Tottenham a pierdut în fața Barcelonei la un singur gol (1-1 pe White Hart Lane și 0-1 în Spania).

În 1982 clubul a fost cumpărat de latifundiarul Irving Scholar. Provocarea majoră pentru Scholar a fost să refacă stabilitatea financiară a clubului, deoarece construcția Tribunei Vestice (West Stand) adusese clubul aproape de faliment.

În sezonul 1985-1986, David Pleat de la Luton Town a fost numit manager. Jucând cu 5 oameni la mijloc (Hoddle, Ardiles, Hodge, Paul Allen, Waddle), care îi furnizau mingi prolificului atacant Clive Allen, Tottenham s-a luptat pe toate fronturile. Însă Spurs a fost învinsă într-o rejucare în semi-finala Cupei Ligii cu Arsenal Londra după două egaluri în cele două manșe. În FA Cup (Cupa Angliei), deși Tottenham era clar favorită în fața celor de la Coventry – care juca prima finală din palmaresul său – a suferit o înfrângere cu 3-2.

Terry Venables a fost succesorul lui Pleat care a clasat echipa pe poziția a treia în sezonul 1989-1990 și a câștigat FA Cup în 1991. Noua echipă includea jucători importanți care au avut prestații excelente pentru echipa națională a Angliei, care a ajuns în semi-finala Campionatului Mondial din 1990: Gary Lineker și Paul Gascoigne.

Deceniul 1990 / „Era” Premier League

În 1990, o eroare făcută pe piața imobiliară l-a lăsat pe Irving Scholar aproape falimentar, acesta fiind nevoit să vândă clubul. Venables și-a unit forțele cu omul de afaceri Alan Sugar și au cumpărat Tottenham Hotspur PLC (Public Limited Company) plătind și datoriile clubului care ajungeau la 20 milioane de lire sterline, o partea din acești bani provenind din vânzarea vedetei Paul Gascoigne.

După ce a câștigat promovarea cu WBA, fosta stea Ossie Ardiles devine managerul clubului în 1993. Ardiles a transferat trei jucători scumpi: atacantul german Jürgen Klinsmann și duo-ul românesc Gheorghe Popescu și Ilie Dumitrescu formând astfel "Celebrul Cinci": Teddy Sheringham și Klinsmann în față, Nick Barmby imediat în spate, Darren Anderton pe dreapta și Ilie Dumitrescu pe stânga. Până la urmă aceste transferuri nu au adus performanțele dorite la Tottenham, Ardiles fiind concediat în 1994.

Ardiles a fost înlocuit cu fostul manager de la QPR, Gerry Francis. Tottenham a urcat pe poziția a șaptea în campionat ajungând în semi-finalele FA Cup, unde au fost învinși cu 4-1 de Everton.

Sezonul 1996-1997 a găsit-o pe Tottenham pe poziția a zecea. Atacantul Teddy Sheringham a fost vândut la Manchester United din cauza neînțelegerilor contractuale. În noiembrie 1997, cu echipa în pericol de retrogadare, Francis a fost concediat. Christian Gross a fost numit ca manager, acesta readucându-l la echipă pe Jürgen Klinsmann, care s-a dovedit un jucător cheie în salvarea de la retrogadare.

George Graham a fost angajat să conducă echipa înainte de sezonul 1998-1999. În ciuda criticilor vehemente venite din partea fanilor, în primul sezon ca manager acesta a obținut o poziție sigură în clasament și a câștigat Cupa Ligii împotriva lui Leicester City pe Wembley.

Glenn Hoddle a preluat echipa în aprilie 2001, care se afla pe locul 13 în Premier League. Primul său meci a fost o înfrângere într-o semi-finală împotriva rivalei Arsenal Londra. O altă umilință a fost atunci când căpitanul Sol Campbell a semnat cu Arsenal Londra pe baza "regulei Bosman" (la expirarea contractului, fără nicio primă de transfer). Cu fonduri limitate, Hoddle și-a îndreptat atenția spre jucători cu experiență ca Teddy Sheringham, Gus Poyet sau Christian Ziege.

Robbie Keane Penalty
Robbie Keane se pregăteşte să execute un penalty

În mai 2004, Tottenham l-a numit pe antrenorul Franței, Jacques Santini ca manager principal, cu Martin Jol în postul de asistent-manager și Frank Arnesen ca director sportiv. Santini și-a dat demisia într-un mod bizar doar după 13 meciuri și a fost schimbat cu Martin Jol.

Sezonul 2005-2006 s-a dovedit unul foarte bun pentru Tottenham. Echipa a stat 6 luni pe locul 4 în clasament, pe care l-au pierdut în ultima etapă în favoarea rivalilor de la Arsenal Londra, după o înfrâgere suferită în meciul cu West Ham United. Meciul a fost controversat, 10 jucători de la Tottenham având probleme misterioase cu stomacul, la timpul respectiv presupunându-se că a fost vorba de o intoxicație alimentară.

Sezonul 2006-2007

Pentru sezonul 2006-2007, Tottenham și-a schimbat echipamentele de la Kappa la Puma. Echipamentului de acasă i s-au scos culorile albastre de pe umeri (s-a revenit la tradiționalul "Lillywhites"), iar celui din deplasare i s-a înlocuit bleul cu albastru închis.

În campionat, forma echipei a fost ciudată, o performanță fiind victoria cu Chelsea Londra – prima victorie din 1990 și prima dată pe White Hart Lane din 1987.

În FA Cup, Spurs a bătut pe Cardiff City în runda a treia și pe Southend United în runda a patra. În runda a cincea a învins pe Fulham cu 4-0 în deplasare. Spurs a făcut 3-3 (după ce a condus cu 3-1) cu Chelsea în sferturi pe Stamford Bridge, fiind învinsă la rejucare pe White Harte Lane cu 1-2.

În Cupa Ligii, Tottenham a învins pe MK Dons, Port Vale și Southend calificându-se în semifinale contra lui Arsenal Londra. Prima manșă s-a încheiat 2-2, în retur Spurs pierzând cu 1-3 după 90 de minute și prelungiri.

În Cupa UEFA Tottenham a bătut în prima rundă pe Slavia Praga și a câștigat toate meciurile din grupă. Datorită suspendării echipei Feyenoord, Tottenham s-a calificat direct în 16-cimi, învingând în ambele manșe pe Braga. A fost eliminată de deținătoarea trofeului, Sevilla FC scoruri 1-2, 2-2.

Stadion

White Hart Lane
Stadionul White Hart Lane

Tottenham Marshes

Tottenham a jucat primele sale meciuri pe Tottenham Marshes, pe teren public și a rămas aici pentru 6 ani. Aici, Tottenham a jucat pentru prima dată un meci cu rivalii de la Arsenal Londra (cunoscuți atunci sub numele de Woolwich Arsenal), în care Spurs câștigau cu 2-1, însă meciul a fost oprit din cauza luminii slabe, oaspeții ajungând prea târziu.[3] Existau ocazional lupte care izbucneau pentru a se afla cine va folosi cele mai bune terenuri. Spectatorii se înmulțeau și o nouă locație era necesară.

Northumberland Park

În 1898 clubul s-a mutat de la Tottenham Marshes la Northumberland Park și a început să taxeze intrarea. A rămas aici numai un an pentru că în aprilie 1899, 14,000 de fani au venit să vadă pe Spurs jucând împotriva rivalei Woolwich Arsenal. Stadionul nu mai putea face față la asemenea număr de spectatori astfel Tottenham s-a mutat pe stadionul curent.

White Hart Lane

White Hart Lane Aerial
Vedere aeriană a stadionului White Hart Lane

Începând cu 1899 stadionul de casă al clubului este arena White Hart Lane.

 • Tribune:
  • Tribuna Vest: 6,890
  • Tribuna Nord: 10,086
  • Tribuna Est: 10,691
  • Tribuna Sud: 8,573
  • Capacitate totală: 36,240
 • Primul meci: Tottenham vs Nottingham Forrest 4-1
 • Locuri destinate presei: 82
 • Record număr de spectatori: 75,038; Tottenham Hotspur vs Sunderland, FA Cup 5 martie 1938

Logo 0 Tottenham Hotspur

Stema timpurie

Logo 1 Tottenham Hotspur

1956–1983

Logo 2 Tottenham Hotspur

1983–2005

Tottenham Hotspur

2006–prezent

Patronaj

Miliardarul Joseph Lewis deține 29,8% din acțiunile clubului prin compania sa de investiții ENIC Sports Ltd. ENIC deține de asemenea procente importante din acțiunile cluburilor SK Slavia Praga și AEK Atena. Daniel Levy este Președinte Executiv, având un rol important în managementul clubului. Sir Alan Sugar deține 13% din acțiuni prin Amshold Limited, iar Stelios Haji-Ioannou are 9% prin Hodram Inc.

Rivali

Cea mai mare rivală a lui Tottenham este cu vecina din nordul Londrei, Arsenal. Celălalt mare rival este concitadina Chelsea. Alte derby-uri sunt împotriva echipelor Fulham, West Ham United și Charlton Athletic.

Palmares

Național

 • Football League First Division:
  • Campioană (2): 1950–51, 1960–61
  • Vice-campioană (4): 1921–22, 1951–52, 1956–57, 1962–63
 • Football League Second Division:
  • Câștigătoare (2): 1919–20, 1949–50
  • Locul 2 (2): 1908–09, 1932–33
 • Southern League:
  • Câștigătoare (1): 1899–1900
 • Western League:
  • Câștigătoare (1): 1903–04
 • FA Cup:
  • Câștigătoare (8): 1901, 1921, 1961, 1962, 1967, 1981, 1982, 1991
  • Finalistă (1): 1987
 • Football League Cup:
  • Câștigătoare (4): 1971, 1973, 1999, 2008
  • Finalistă (3): 1982, 2002, 2009
 • FA Charity Shield:
  • Câștigătoare (7): 1921, 1951, 1961, 1962, 1967*, 1981*, 1991* (* împărțit)
  • Finalistă (2): 1920, 1982

European

Campionilor Europeni 1961-1962|1961–62]]

Statistici și recorduri

Steve Perryman dețin recordul meciuilor jucate pentru Spurs, având 854 de meciuri jucate pentru club între 1969 și 1986, dintre care 655 au fost meciuri din ligă.[4][5] Jimmy Greaves deține recordul de marcare cu 266 de goluri în 380 meciuri din ligă, cupă și aparițiile la cupele europene.[6]

Cel mai mare scor înregistrat într-un meci din ligă este de 9–0 când au jucat contra Bristol Rovers în a Doua Divizie pe 22 octombrie 1977.[7][8] Cea mai mare victorie într-un meci pentru cupă a fost înregistrată pe 3 februarie 1960 cu un scor de 13–2 contra Crewe Alexandra în Cupa Angliei.[9] Cea mai mare victorie a lui Tottenham a fost înregistrată în meciul jucat împotriva clubului Wigan Athletic pe 22 noiembrie 2009, când au câștigat cu scorul de 9–1, Jermain Defoe înscriind cinci goluri.[8][10] Cea mai mare înfrângere clubul a suferit-i împotriva lui 1. FC Köln, când au pierdut cu un scor de 8–0 în Cupa Intertoto pe 22 iulie 1995.[11]

Lotul actual

Nr. Poziție Jucător
1 Franța P Hugo Lloris (căpitan)[12]
3 Anglia F Danny Rose
4 Belgia F Toby Alderweireld
5 Belgia F Jan Vertonghen
6 Columbia F Davinson Sánchez
7 Coreea de Sud A Son Heung-min
8 Anglia M Harry Winks
10 Anglia A Harry Kane (vice-captain)
11 Argentina M Erik Lamela
12 Kenya M Victor Wanyama
14 Franța A Georges-Kévin Nkoudou
Nr. Poziție Jucător
15 Anglia M Eric Dier
16 Anglia F Kyle Walker-Peters
17 Franța M Moussa Sissoko
20 Anglia M Dele Alli
21 Argentina F Juan Foyth
22 Argentina P Paulo Gazzaniga
23 Danemarca M Christian Eriksen
24 Coasta de Fildeș F Serge Aurier
25 Anglia M Josh Onomah
27 Brazilia M Lucas Moura
28 Franța M Tanguy Ndombele

player|no=33|nat=WAL|pos=DF|name=Ben Davies}}

|- | style="text-align: right;" |38 | style="text-align: center;" |Statele Unite ale Americii | style="text-align: center;" |F |Cameron Carter-Vickers {{fs

Jucători împrumutați

Nr. Poziție Jucător
25 Anglia M Josh Onomah (împrumutat la Aston Villa până la sfârșitul sezonului 2017-2018)

{{Fs

player|no=38|nat=USA|pos=DF|name=Cameron Carter-Vickers|other=împrumutat la Sheffield United până la sfârșitul sezonului 2017-2018}}

Antrenori

Istoric antrenori

 • 1898 Anglia Frank Brettell
 • 1899 Scoția John Cameron
 • 1907 Anglia Fred Kirkham
 • 1912 Scoția Peter McWilliam
 • 1927 Anglia Billy Minter
 • 1930 Anglia Percy Smith
 • 1935 Anglia Wally Hardinge (interimar)
 • 1935 Anglia Jack Tresadern
 • 1938 Scoția Peter McWilliam
 • 1942 Anglia Arthur Turner
 • 1946 Anglia Joe Hulme
 • 1949 Anglia Arthur Rowe
 • 1955 Anglia Jimmy Anderson
 • 1958 Anglia Bill Nicholson
 • 1974 Irlanda de Nord Terry Neill
 • 1976 Anglia Keith Burkinshaw
 • 1984 Anglia Peter Shreeves
 • 1986 Anglia David Pleat
 • 1987 Anglia Trevor Hartley și Doug Livermore (interimar)
 • 1987 Anglia Terry Venables
 • 1991 Anglia Peter Shreeves
 • 1992 Anglia Doug Livermore și Anglia Ray Clemence (FTC)
 • 1993 Argentina Osvaldo Ardiles
 • 1994 Anglia Steve Perryman (interimar)
 • 1994 Anglia Gerry Francis
 • 1997 Republica Irlanda Chris Hughton (interimar)
 • 1997 Elveția Christian Gross
 • 1998 Anglia David Pleat (interimar)
 • 1998 Scoția George Graham
 • 2001 Anglia David Pleat (interimar)
 • 2001 Anglia Glenn Hoddle
 • 2003 Anglia David Pleat (interimar)
 • 2004 Franța Jacques Santini
 • 2004 Țările de Jos Martin Jol
 • 2007 Anglia Clive Allen (interimar)
 • 2007 Spania Juande Ramos
 • 2008 Anglia Harry Redknapp
 • 2012 Portugalia Andre Villas-Boas
 • 2013 Anglia Tim Sherwood
 • 2014 Argentina Mauricio Pochettino

Top 20 antrenori din istoria clubului

Bazat pe % de câștiguri din toate competițiile
Manager Ani Meciuri jucate Meciuri câștigate Meciuri câștigate %
1 Anglia Frank Brettell 1898–1899 63 37 58.73
2 Anglia Arthur Turner 1942–1946 49 27 55.10
3 Scoția John Cameron 1899–1907 570 296 51.93
4 Anglia David Pleat 1986–1987 119 60 50.42
5 Portugalia Andre Villas-Boas 2012– 28 14 50
6 Anglia Harry Redknapp 2008–2012 198 98 49.49
7 Anglia Bill Nicholson 1958–1974 832 408 49.03
8 Anglia Arthur Rowe 1949–1955 283 135 47.70
9 Anglia Fred Kirkham 1907–1908 61 29 47.54
10 Anglia Jimmy Anderson 1955–1958 161 75 46.58
11 Anglia Percy Smith 1929–1935 253 109 46.38
12 Anglia Doug Livermore
Anglia Ray Clemence
1992–1993 51 23 45.09
13 Țările de Jos Martin Jol 2004–2007 150 67 44.67
14 Anglia Peter Shreeves 1984–1986 & 1991–1992 177 79 44.63
15 Anglia Jack Tresadern 1935–1938 146 65 44.52
16 Scoția Peter McWilliam 1913–1927 & 1938–1942 750 331 44.13
17 Anglia 'The Directors' 1908–1913 231 99 42.86
18 Anglia Joe Hulme 1946–1949 150 64 42.67
19 Anglia Keith Burkinshaw 1976–1984 431 182 42.23
20 Anglia Terry Venables 1987–1991 165 67 40.61

* Statistici din 29 decembrie 2012

Jucători renumiți

Jucătorii de mai jos sunt considerați jucători renumiți datorită contribuțiilor aduse clubului:[13][14]

 • Argentina Osvaldo Ardiles
 • Argentina Ricardo Villa
 • Anglia Clive Allen
 • Anglia Les Allen
 • Anglia Paul Allen
 • Anglia Darren Anderton
 • Anglia Peter Baker
 • Anglia Phil Beal
 • Anglia Bobby Buckle
 • Anglia Keith Burkinshaw
 • Anglia Martin Chivers
 • Anglia Tommy Clay
 • Anglia Ray Clemence
 • Anglia Ralph Coates
 • Anglia Garth Crooks
 • Anglia Jimmy Dimmock
 • Anglia Ted Ditchburn
 • Anglia Terry Dyson
 • Anglia Paul Gascoigne
 • Anglia Arthur Grimsdell
 • Anglia Jimmy Greaves
 • Anglia Willie Hall
 • Anglia Ron Henry
 • Anglia Glenn Hoddle
 • Anglia Jack Jull
 • Anglia Ledley King
 • Anglia Cyril Knowles
 • Anglia Gary Lineker
 • Anglia Gary Mabbutt
 • Anglia Billy Minter
 • Republica Irlanda Chris Hughton
 • Irlanda de Nord Danny Blanchflower
 • Irlanda de Nord Pat Jennings
 • Scoția Steve Archibald
 • Scoția Bill Brown
 • Scoția John Cameron
 • Scoția Alan Gilzean
 • Scoția Dave Mackay
 • Scoția John White
 • Țara Galilor Ronnie Burgess
 • Țara Galilor Mike England
 • Țara Galilor Cliff Jones
 • Țara Galilor Terry Medwin
 • Țara Galilor Taffy O'Callaghan

Jucătorul anului

Votat de membri. (Anul calendaristic este până în sezonul din 2005–06)
 • 1987 Anglia Gary Mabbutt
 • 1988 Anglia Chris Waddle
 • 1989 Norvegia Erik Thorstvedt
 • 1990 Anglia Paul Gascoigne
 • 1991 Anglia Paul Allen
 • 1992 Anglia Gary Lineker
 • 1993 Anglia Darren Anderton

Cluburi asociate

Referințe

 1. ^ „White Hart Lane”. Sky Sports. Accesat în .
 2. ^ Transfermarkt, accesat în
 3. ^ Holmes, Logan. „A Month in the Illustrious History of Spurs: November”. topspurs.com. Accesat în .
 4. ^ „Three Amigos lined up for Grecians fundraiser”. The Herald. . Accesat în .
 5. ^ „Steve Perryman”. Daily Mirror. Accesat în .
 6. ^ „Legends: Jimmy Greaves”. Tottenham Hotspur. Accesat în .[nefuncțională]
 7. ^ „22 October 1977: Spurs 9–0 Bristol Rovers”. Tottenham Hotspur. Accesat în .
 8. ^ a b Cone, James (). „Defoe gets five goals as Tottenham defeats Wigan 9–1”. Bloomberg. Accesat în .
 9. ^ „3 February 1960: Spurs 13–2 Crewe Alexandra”. Tottenham Hotspur. Accesat în .
 10. ^ Fletcher, Paul (). „Tottenham 9–1 Wigan”. BBC Sport. Accesat în .
 11. ^ UEFA.com – Tottenham
 12. ^ „First team: Hugo Lloris”. Tottenham Hotspur F.C. Accesat în .
 13. ^ „GREAT PLAYERS”. www.tottenhamhotspur.com. Accesat în .
 14. ^ „Anderton and Freund join Hall of fame”. .
 15. ^ „Club Announces Partnership Agreement With Real Madrid and Transfer of Luka Modric”. Tottenham Hotspur. . Accesat în .
 16. ^ „TOTTENHAM HOTSPUR FOOTBALL CLUB AND SPORT CLUB INTERNACIONAL (INTER) ANNOUNCE STRATEGIC PARTNERSHIP”. Tottenham Hotspur. .
 17. ^ „Club launches partnership with San Jose Earthquakes”. Tottenham Hotspur. .
 18. ^ „Tottenham Hotspur launch partnership with South China”. Tottenham Hotspur. .
 19. ^ „Supersport United/Tottenham Hotspur Academy Partnership”. Tottenham Hotspur. .

Bibliografie

 • Tony Matthews (2001). Tottenham Hotspur - Enciclopedie Oficială. Brightspot. ISBN 0-9539288-1-0.
 • Phil Soar (1998). The Hamlyn Official History of Tottenham Hotspur 1882-1998. Hamlyn. ISBN 0-600-59515-3.
 • Bob Goodwin (2003). Spurs: The Illustrated History. Bredon. ISBN 1-85983-387-X.
 • Harry Harris (1990). Tottenham Hotspur Greats. Sportsprint. ISBN 0-85976-309-9.
 • Julian Holland (1961). Spurs – The Double. Heinemann. no ISBN.
 • Ken Ferris (1999). The Double: The Inside Story of Spurs’ Triumphant 1960-61 Season. Mainstream. ISBN 1-84018-235-0.
 • n/k (1986). The Glory Glory Nights. Cockerel. ISBN 1-869914-00-7.
 • Hunter Davies (1985). The Glory Game: A Year in the Life of Tottenham Hotspur. Mainstream. ISBN 1-85158-003-4.
 • Alex Fynn and Lynton Guest (1991). Heroes and Villains: The Inside Story of the 1990-91 Season at Arsenal and Tottenham Hotspur. Penguin. ISBN 0-14-014769-1.
 • Guy Nathan (1994). Barcelona to Bedlam: Venables/Sugar – The True Story. New Author. ISBN 1-897780-26-5.
 • Alex Fynn and H Davidson (1996). Dream On: A Year in the Life of a Premier League Club. Pocket Books. ISBN 0-671-85509-3.
 • Martin Cloake and Adam Powley (2004). We are Tottenham: Voices from White Hart Lane. Mainstream. ISBN 1-84018-831-6.
 • Alison Ratcliffe (2005). Tottenham Hotspur (Rough Guide 11s): The Top 11 of Everything Spurs. Rough Guides. ISBN 1-84353-558-0.
 • Alan Mullery and Paul Trevillion (2005). Double Bill: The Bill Nicholson Story. Mainstream. ISBN 1-84596-002-5.
 • Steve E Hale (2005). Mr Tottenham Hotspur: Bill Nicholson OBE- Memories of a Spurs Legend. Football World. ISBN 0-9548336-5-1.
 • Irving Scholar (1992). Behind Closed Doors: Dreams and Nightmares at Spurs. André Deutsch. ISBN 0-233-98824-6.
 • Mihir Bose (1996). False Messiah: The Life and Times of Terry Venables. André Deutsch. ISBN 0-233-98998-6.
 • Clive Allen (1987). There’s Only One Clive Allen. Weidenfeld and Nicolson. ISBN 0-213-16953-3.
 • Osvaldo Ardiles (1983). Ossie. Sidgewick & Jackson. ISBN 0-283-98872-X.
 • David Bowler (1997). Danny Blanchflower: The Biography of a Visionary. Orion. ISBN 0-575-06504-4.
 • Paul Gascoigne (2005). Gazza: My Story. Headline. ISBN 0-7472-6818-5.
 • David Ginola and Neil Silver (2000). David Ginola: Le Manifique. HarperCollins. ISBN 0-00-710099-X.
 • Jimmy Greaves (2004). Greavsie: The Autobiography. Time Warner. ISBN 0-7515-3445-5.
 • Glenn Hoddle and Harry Harris (1987). Spurred to Success: The Autobiography of Glenn Hoddle. Queen Anne. ISBN 0-356-12797-4.
 • Harry Harris (1995). Klinsmann. Headline. ISBN 0-7472-1517-0.
 • Dave Mackay and Martin Knight (2004). The Real Mackay: The Dave Mackay Story. Mainstream. ISBN 1-84018-840-5.
 • Teddy Sheringham (1999). Teddy. Time Warner. ISBN 0-7515-2844-7.
 • Mel Stein and Chris Waddle (1998). Chris Waddle. Pocket Books. ISBN 0-671-00495-6.
 • Peter Waring (2004). Tottenham Hotspur Head to Head. Breedon Books

Legături externe

Aaron Lennon

Aaron Justin Lennon (n. 16 aprilie 1987) este un jucător de fotbal englez, care joacă la Burnley FC.

Christian Eriksen

Christian Dannemann Eriksen (n. 14 februarie 1992) este un fotbalist danez care evoluează la clubul Spurs în Premier League , pe poziția de mijlocaș. El a debutat la echipa națională de fotbal a Danemarcei în martie 2010, și a fost cel mai tânăr fotbalist de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud.

Cupa Campionilor Europeni 1961-1962

Sezonul 1960-61 al competiției europene inter-cluburi Cupa Campionilor Europeni la fotbal a fost câștigat pentru a doua oară consecutiv de SL Benfica Lisabona, învingătoare în finala disputată cu Real Madrid CF.

Reprezentanta României, CCA București, a fost eliminată încă din preliminarii de către reprezentanta Austriei, FK Austria Viena.

Cupa Cupelor 1962-1963

Cupa Cupelor 1962-1963 a fost cea de-a treia ediție a competiției destinate câștigătoarelor cupelor naționale.

Au participat 25 de cluburi din 24 de țări. 20 de câștigătoare de cupă, 3 finaliste (Vitória FC Setúbal, Portadown FC și Grazer AK), ocupanta locului doi din campionatul Ungariei, țară în care nu s-a organizat cupa în sezonul 1961-62, la care s-a adăugat deținătoarea trofeului Club Atlético de Madrid.

România a fost reprezentată de CSA Steaua București, eliminată în preliminarii de către reprezentanta Bulgariei, ASK Botev Plovdiv.

Finala s-a disputat la 15 mai 1963, pe stadionul De Kuip din Rotterdam. Club Atlético de Madrid nu a reușit să-și apere trofeul, pierzând cu scorul de 5 – 1 în fața lui Tottenham Hotspur FC, învingătorii devenind astfel primul club britanic care câștigă un trofeu european.

Golgheterii ediției au fost Gheorghi Asparuhov (ASK Botev Plovdiv) și Jimmy Greaves (Tottenham Hotspur FC), ambii cu câte 6 goluri.

Danny Rose

Danniel Lee "Danny" Rose (Doncaster, Anglia, 2 iulie, 1990) este un fotbalist englez care joacă ca lateral stânga la Tottenham Hotspur F. C. din Premier League.

Dele Alli

Bamidele Jermaine Alli (Milton Keynes, Anglia; 11 aprilie din 1996) este un fotbalist englez de origine nigeriană. Joacă ca mijlocaș ofensiv și actuala lui echipă este Tottenham Hotspur care evoluează în Premier League din Anglia.

Eric Dier

Eric Jeremy Edgar Dier (Format:Dat iografice) este un fotbalist englez, care joacă ca fundaș la Totthenham Hotspur din Premier League din Anglia și pentru Echipa națională de fotbal a Angliei.

Harry Kane

Harry Edward Kane (n. 28 iulie 1993, Walthamstow, Anglia) este un fotbalist englez. Joacă pe postul de atacant la echipa Tottenham Hotspur din Anglia.

Hugo Lloris

Hugo Lloris (n. 26 decembrie 1986, Nisa, Franța) este un portar francez care apără la clubul de fotbal Tottenham Hotspur și pentru Echipa națională de fotbal a Franței. A mai jucat la OGC Nice și Olympique Lyonnais.

Jan Vertonghen

Jan Vertonghen (n. 24 aprilie 1987) este un fotbalist belgian care evoluează la clubul englez Tottenham Hotspur și la echipa națională de fotbal a Belgiei, pe postul de fundaș.

Jermain Defoe

Jermain Colin Defoe (n. 7 octombrie 1982) este un fotbalist englez, care evoluează la clubul AFC Bournemouth din Premier League și la echipa națională de fotbal a Angliei, pe poziția de atacant.

Kyle Walker

Kyle Andrew Walker (n. 28 mai 1990, Sheffield, Regatul Unit]) este un fotbalist englez care joacă pe postul de fundaș lateral dreapta la Manchester City din Anglia.

Mousa Dembélé

Mousa Dembélé (n. 16 iulie 1987, Wilrijk[*]​, Belgia) este un fotbalist belgian care joacă ca mijlocaș pentru clubul din Premier League Tottenham Hotspur și echipa națională a Belgiei, pentru care a obținut peste 60 de selecții. Este considerat unul dintre cei mai buni mijlocași box-to-box din Europa datorită abilităților excelente de dribling și abilității de a-și menține posesia.

Dembélé și-a început cariera la echipa belgiană din Pro League, Germinal Beerschot, înainte de plecarea sa în Eredivisie, Willem II și AZ, în Olanda. A câștigat titlul de ligă și Johan Cruyff Shield cu aceasta din urmă în 2009. Dembélé s-a transferat la Fulham din Premier League în 2010, înainte de a se alătura clubului la care evoluează în prezent Tottenham pentru o sumă de 15 milioane de lire sterline în august 2012. A fost clasat pe locul 91 în cei 100 cei mai buni fotbaliști actuali în 2012.

Peter Crouch

Peter Crouch (n. 30 ianuarie 1981 în Macclesfield, Anglia) este un fotbalist englez care evoluează la clubul Stoke City din Premier League.

Serge Aurier

Serge Aurier (n. 24 decembrie 1992, Ouaragahio, Coasta de Fildeș) este un fotbalist ivorian, care joacă la clubul Tottenham Hotspur și la echipa națională de fotbal a Coastei de Fildeș, pe postul de fundaș.

Sol Campbell

Sulzeer Jeremiah "Sol" Campbell (n. 18 septembrie 1974) este un fotbalist englez retras din activitate. Sol Campbell a jucat pe postul de fundaș central la cluburile Tottenham Hotspur, Arsenal, Portsmouth, Notts County și Newcastle United, dar și la echipa națională de fotbal a Angliei, la care are 73 de selecții și un gol marcat. A reprezentat Anglia la trei Campionate Europene și la trei Campionate Mondiale de Fotbal.

Son Heung-min

Heung-Min Son (n. 8 iulie 1992, Gangwon, Coreea de Sud) este un jucător de fotbal din Coreea de Sud, care joacă ca atacant la Tottenham Hotspur.

La frageda vârstă de 16 ani, a semnat cu Hamburg S. V. pentru a juca cu echipa de rezerve. În anul 2010 face saltul către Bundesliga cu Hamburg S. V.. După trei sezoane la echipă, pe 13 iunie 2013 se face oficial transferul lui la Bayer Leverkusen . Pe 28 august 2015 e făcută oficial mutarea lui la Tottenham Hotspur

Teddy Sheringham

Edward Paul Sheringham MBE (n. 2 aprilie 1966, Highams Park[*]​, Regatul Unit) este un fost fotbalist englez.

Sheringham a jucat pe postul de atacant, mai ales ca al doilea atacant, în 24 de ani de carieră. Sheringham a început cariera sa la Millwall, unde a marcat 93 de goluri între 1983 și 1991, și este al doilea cel mai bun marcator al clubului. Un an mai târziu, Sheringham asemnat cu Tottenham Hotspur. După cinci sezoane la Spurs, Sheringham s-a alăturat echipei Manchester United , unde a câștigat trei titluri, o Cupa FA, UEFA Champions League, o Cupa Intercontinentala si o FA Charity Shield. În 2001, el a fost numit atât Jucătorul Anului PFA și Fotbalistul FWA al Anului. Punctul culminant al carierei sale a venit atunci când el a marcat golul egalizator în Finala Ligii Campionilor din 1999 împotriva lui Bayern Munchen.

Vlad Chiricheș

Vlad Iulian Chiricheș (n. 14 noiembrie 1989, Bacău, România) este un jucător român de fotbal, care evoluează pe postul de fundaș central la echipa de fotbal SSC Napoli în Serie A. El este de asemenea căpitanul echipei naționale a României. Se remarcă prin ieșirile din defensivă cu mingea la picior.

Premier League 2017–18

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.