Supercivilizație

Potrivit unor cercetători, o supercivilizație (extraterestră) este o civilizație ipotetică pentru care călătoriile interstelare într-un timp rezonabil nu prezintă probleme. Însă o rasă aflată în stadiul nostru de dezvoltare nu ar putea deosebi tehnologia unei astfel de supercivilizații de magie. Conform acestei definiții civilizația umană este departe de a fi o supercivilizație.

KScale
Evoluția civilizației terestre

Clasificări

În 1964 astrofizicianul rus Nicolai Kardașev a clasificat civilizațiile în funcție de cantitatea resurselor energetice consumate:

  • tipul I - civilizația folosește resursele energetice ale planetei pe care a apărut
  • tipul II - folosește de 10 miliarde de ori mai multă energie decât tipul I - prin captarea ei de la steaua mamă. În această fază civilizația poate realiza o Sferă Dyson pentru a folosi întreaga energie a stelei mamă. Utilizarea energiei ar fi comparabilă cu luminozitatea soarelui nostru , aproximativ 4×1033 erg/sec (4×1026 wați).
  • tipul III - ar folosi energia unei întregi galaxii, cu un consum de energie ≈4×1044 erg/sec.

Carl Sagan a sugerat următoarea formulă:

,

unde K este rating-ul unei civilizații Kardașev, iar MW este energia pe care o folosește în megawați. Conform acestei formule, omenirea, care consumă/produce o putere de cca 1.500 - 2.250 TW sau 47.300 - 71.000 exajouli pe an, are ratingul 0,8 pe acestă scală.[1]

Consommations énergétiques des trois types de l'échelle de Kardashev
Consumul de energie estimat de cele trei tipuri de civilizații definite de scara Kardașev

Vezi și

Note

  1. ^ Sagan, Carl () [1973]. Jerome Agel, ed. Cosmic Connection: An Extraterrestrial Perspective. Freeman J. Dyson, David Morrison. Cambridge Press. ISBN 0-521-78303-8. Accesat în .

Legături externe

2019

2019 (MMXIX) este anul curent al calendarului gregorian, care a început într-o zi de marți. A fost desemnat:

Anul Internațional al limbilor autohtone de către ONU.

Anul Internațional al moderației de către ONU.

Anul Internațional al Tabelului Periodic al Elementelor de către ONU.

Anul orașelor Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia) numite Capitale Europene ale Culturii.

Valurile liniștesc vântul

Valurile liniștesc vântul (rusă Волны гасят ветер) este un roman științifico-fantastic din 1985 scris de Arkadi și Boris Strugațki, roman situat în Universul Amiază (rusă Мир Полудня) (engleză Noon Universe). Cartea este narată de Maxim Kammerer care investighează Marea Revelație - contactul omenirii cu o supercivilizație extraterestră denumită a Progresorilor (rusă Прогрессоры). Rasa extraterestră nu apar deloc în roman, este redat doar impactul pe care îl au asupra oamenilor.

Viață extraterestră

Viața extraterestră (sau viața din spațiul cosmic) este o ipoteză conform căreia în Univers ar putea să existe și viață al cărei mediu natural nu este Pământul. Acest concept se referă la orice tip sau formă de viață, de la cele mai simple sisteme biologice (de ex. virusuri și procariote) până la cele mai complexe forme de viață cu inteligență proprie și organizare socială.

Cu toate acestea, existența vieții în afara Terrei ar fi fost dovedită în proporție de 95% în 2013 de către o echipă de cercetători britanici de la Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie al Universității din Sheffield.Vârsta Universului, uriașă, precum și numărul enorm de sisteme stelare sugerează că dacă Pământul ar fi un model de corpuri cerești cu viață general valabil, atunci viața extraterestră ar trebui să fie întâlnită în Univers destul de des . De asemenea există o contradicție evidentă între probabilitatea de existență în Univers a unor civilizații extraterestre, probabilitate estimată a fi mică dar reală, și lipsa de contacte cu astfel de civilizații sau alte dovezi de existență a lor, contradicție denumită paradoxul lui Fermi.

Viitor

Viitorul este o perioadă de timp nedeterminată care urmează prezentului. Sosirea sa este considerată inevitabilă ca urmare a existenței timpului și a legilor fizicii.

În teoria relativității restrânse, viitorul este considerat a fi viitorul absolut sau conul de lumina viitor. În fizica, timpul este considerat a fi a patra dimensiune a universului.

Viitorul și conceptul de eternitate au fost subiecte majore de filozofie, religie și știință.

Vril

Vril este un cuvânt tibetan, însoțit și de un simbol grafic. Poate fi tradus ca forța vieții, forța vitală, sau energie vitală, (bioenergie), dar și ca vibrație. Forța vieții, care guvernează atât existența umană, cât și pe cea animală, este o reprezentare inferioară a energiei denumite Vril.Noțiunea de „vril” a fost creată de Edward Bulwer-Lytton în romanul științifico-fantastic The Coming Race (Rasa care va veni)⁠(en) publicat în 1871 și a fost ulterior preluată și folosită într-un context ocultist, teozofic de către Louis Jacolliot⁠(en) și Elena Blavatschi.

Vechile civilizații considerau Vril drept cea mai înaltă formă de energie din Univers, toate celelalte tipuri de energie fiind doar manifestări secundare ale acestei forțe supreme. Energia Vril are în anumite locuri de pe planetă o concentrație mai puternică, numită „vortex de energie”. La nord de ecuator, direcția de rotație a vortexului se realizează în sensul opus acelor de ceasornic, iar la sud de ecuator, în sensul acelor de ceasornic.Câteva dintre zonele cu importante vortexuri Vril sunt: Stonehenge (Marea Britanie), Teotihuacan, Chichen Itza, Palenque (Mexic), Tiahuanaco (Bolivia), Devil's Race Track în Death Valley, (California). Cel mai puternic vortex de energie Vril de pe planetă se presupune că ar fi sub Marea Piramidă de la Giza, Egipt. Piramida ar fi fost ridicată acolo tocmai datorită prezenței acestui vortex gigantic în zonă. Vechii egipteni urmăreau prin intermediul geometriei sacre a piramidei, să poată concentra mai rapid puternica energie Vril.

Xenoarheologie

Xenoarheologia este o forma ipotetică de arheologie care apare mai ales în lucrări science-fiction. Xenoarheologia se ocupă cu studiul rămășițelor unei civilizații extraterestre dispărute sau care s-a mutat în alt loc. În prezent, deoarece nu există tehnologia călătoriei interstelare și, prin urmare, nu există contact cu alte civilizații, xenoarheologia nu este practicată de arheologii tereștri.

Cuvântul Xenoarheologie este format din cuvintele grecești xenos (ξένος) (cu sensul de străin) și archaiologia (cu sensul de Studierea anticilor). Archaiologia, Αρχαιολογία, este compus la rândul lui din αρχαίος archàios "antic" și λόγος, lògos = "discurs" sau "studiu")

Viață extraterestră

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.