Stema Finlandei

Stema Finlandei a fost alocată la înmormântarea regelui Suediei Gustav Vasa în 1560 și este folosită și în zilele noastre ca stemă a Republicii Finlanda. Această stemă a fost de asemenea folosită și ca simbol oficial al Marelui Ducat al Finlandei.

Coat of arms of Finland

Legea privind stema Finlandei (381/78):

"Pe un fond roșu, un leu încoronat ține o sabie ridicată gata de atac în mâna armată, care înlocuiește laba dreaptă din față și calcă cu labele din spate o sabie; leul cu coroana și cu echipamentul lui, mânerele săbiilor și armăturile încheieturilor brațului sunt aurii iar tăișurile săbiilor și armura brațului sunt argintii; în câmp sunt răspândiți nouă trandafiri argintii."


Se pesupune că:

  • leul este însemnul Casei de Folkung, fiind prezent de asemenea și pe Stema Suediei.
  • cele două tipuri de săbii sunt similare cu cele prezente pe Stema Kareliei. Sabia curbată rusească plasată sub picioarele leului reflectă situația politică din acea perioadă. În acea vreme, Suedia și Rusia se aflau într-un război continuu.
  • cei nouă trandafiri ar reprezinta cele 9 provincii istorice ale Finlandei, dar numărul trandafirilor a variat de-a lungul istoriei fără nici o legătură cu numărul de provincii.

Stema poate fi aplicată pe drapelul de stat al Finlandei.

Drapele naționale
Listă a drapelelor naționale | Listă a stemelor naționale
Finlanda

Finlanda (în finlandeză Suomi; în suedeză Finland; pronunție finlandeză: /ˈsuo̯mi/), denumită oficial Republica Finlanda, este o țară nordică situată în regiunea finoscandică a Europei de Nord. Se învecinează cu Suedia la vest, cu Norvegia la nord și cu Rusia la est, în timp ce Estonia se află la sud, peste Golful Finlandei.

În Finlanda trăiesc circa 5,4 milioane de oameni, majoritatea fiind concentrată în regiunile sudice. În termeni de suprafață, este a opta țară din Europa și cea mai rarefiat populată țară a Uniunii Europene. Din punct de vedere politic, este o republică parlamentară, cu un guvern central aflat în capitala Helsinki, și cu guverne locale în cele 336 de comune și o regiune autonomă, Insulele Åland. Circa un milion de locuitori trăiesc în Zona Metropolitană Helsinki (formată din Helsinki, Espoo, Kauniainen și Vantaa) și o treime din PIB se produce acolo. Alte mari orașe sunt Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä, Lahti și Kuopio.

Din secolul al XII-lea și până la începutul secolului al XIX-lea, Finlanda a constituit provincia estică a Suediei. Apoi a devenit Mare Ducat autonom în cadrul Imperiului Rus până la Revoluția Rusă. Aceasta s-a soldat cu declararea independenței Finlandei, urmată de un război civil în care „roșiii” pro-bolșevici au fost învinși de „albii” pro-conservatori cu ajutorul Imperiului German. După o scurtă tentativă de a înființa o monarhie, Finlanda a devenit republică. Experiența Finlandei în al Doilea Război Mondial s-a centrat pe trei conflicte armate separate: Războiul de Iarnă (1939–1940) și Războiul de Continuare (1941–1944) împotriva Uniunii Sovietice; și Războiul Laponiei (1944–1945) împotriva Germaniei Naziste. După sfârșitul războiului, Finlanda a aderat la Națiunile Unite în 1955, la OECD în 1969, la Uniunea Europeană în 1995 și la zona euro de la începutul ei în 1999. În această perioadă, a construit un amplu stat social.

Finlanda s-a industrializat târziu, rămânând țară predominant agrară până în anii 1950. După aceea, dezvoltarea economică a fost rapidă, astfel încât, cu un venit pe cap de locuitori de 49.000 de dolari (2011), Finlanda este una dintre cele mai bogate țări din lume. Conform unor măsuri, Finlanda are cel mai bun sistem de educație din Europa și este considerată una dintre cele mai pașnice și mai competitive din punct de vedere economic țări din lume. S-a clasat și ca una dintre țările lumii cu cea mai mare calitate a vieții.

Marele Principat al Finlandei

Mare Principat al Finlandei a fost un stat care a existat între 1809–1917 ca parte a Imperiului Rus.

Stemă

Stemă (sin. blazon, herb, scut (rar folosit; sens impropriu)) reprezintă ansamblul semnelor distinctive și simbolice care alcătuiesc blazonul unei persoane, instituții, localități, provincii sau unui stat exprimând atributele și/sau elementele ce privesc istoria sau originea. Conform științei heraldice o stemă se compune din următoarele categorii de elemente: scut, figurile heraldice și elementele exterioare ale scutului.

Finlanda — Finlandezi — Limba finlandeză
Flag of Finland
Stemele Europei
Europe (orthographic projection)

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.