Robert Mugabe

Robert Mugabe (n. ,[1][2] Kutama[*], Rhodesia de Sud, Imperiul Britanic – d. ,[3] Singapore[4])[5] a fost un politician zimbabwean, care a fost președintele Republicii Zimbabwe din 1987 până în anul 2017. Între anii 1980 și 1987, Mugabe a fost prim-ministrul țării. Încetul cu încetul, Mugabe a instituit o dictatură brutală.[6] Situația economică a statului este deplorabilă, inflația ajungând în 2008 la 2,2 milioane de procente.[7] Populația suferă de foame, Mugabe răspunzând cererilor maselor cu măsuri brutale, care sunt condamnate de ONU și de organizațiile care militează pentru drepturile omului.[8] Pe 21 noiembrie 2017 a fost prezentată demisia "cu efect imediat" ce au marcat sfârștiul a 30 de ani de conducere a Republicii Zimbabwe.[9]

Robert Mugabe
Robert Mugabe May 2015 (cropped)
Date personale
În funcție
 – 
Succedat deIdriss Déby
În funcție
 – 
Precedat dePaul Biya
Succedat deBlaise Compaoré
În funcție
 – 
În funcție
 – 
Succedat deJanez Drnovšek
În funcție
 – 
În funcție
 – 

Semnătură
Signature of Robert Mugabe clear

Tinerețea și cariera

Robert Mugabe s-a născut și a copilărit în misiunea Kutama, astăzi disctrictul Zvimba, la nord de Harare (pe vremea aceea Salisbury). El aparține poporului Shona, grupei Zezuru.[10] Mugabe a fost crescut în spiritul credinței catolice și a fost la școli iezuite. A exclus posibilitatea de a deveni învățător la vârsta de 17 ani, când a ales să studieze la Colegiul Nativilor din Sudul Africii. El a studiat filosofie, pedagogie și economie și a promovat examenul de licență în anul 1952. El a predat apoi la școli din Driefontein, Salisbury (astăzi Harare) și Gwelo (astăzi Gweru) și a promovat prin studiu fără frecvență o licență în pedagogie. Din 1955 până în 1958 el a predat în orașul Lusaka, din fosta colonie britanică Rodezia de Sud, la Colegiul de Pregătit Cadre Didactice (englezăTeacher Training College). În 1958 a emigrat în nou-formatul stat Ghana, unde a predat în orașul Takoradi și s-a inspirat de la președintele Kwame Nkrumah. Acolo și-a cunoscut prima nevastă, Sally Francesca Hayfron. În închisoare rodezică, a studiat fără frecvență Dreptul la Universitatea din Londra.

Din anul 1996, Robert Mugabe este căsătorit cu fosta lui secretară, Grace Mugabe, care este cunoscută pentru stilul ei de viață luxurios. La aniversarea sa de 86 de ani au fost cheltuiți mai mult de 500.000 de dolari americani pentru șampanie și caviar.[11] La aniversarea de 93 de ani a președintelui au fost cheltuiți aproximativ 1.9 milioane de euro. Cuplul are trei copii naturali.[12]

Premii și distincții

 • Premiul Confucius 2015, versiunea chineză a Premiului Nobel pentru Pace.[13]

Critici

În aprilie 2016, Mugabe, aflat de 28 de ani la putere, a fost surprins marți închinându-se în fața propriului portret, cu ocazia unei festivități de celebrare a 36 de ani de la recunoașterea independenței țării sale față de Regatul Unit.[14]

În august 2016, Robert Mugabe a ordonat comandantului Poliției Republicane să aresteze întreaga delegație care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, numindu-i șobolani inutili.[15]

Note

 1. ^ a b http://www.nndb.com/people/973/000022907/ Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b Robert Mugabe, SNAC, accesat în
 3. ^ a b Zimbabwe ex-President Robert Mugabe dies aged 95 (în engleză), British Broadcasting Corporation, accesat în
 4. ^ a b https://www.channelnewsasia.com/news/singapore/mugabe-death-mfa-assisting-gleneagles-hospital-singapore-11881156, accesat în Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ „Zimbabwe ex-President Robert Mugabe dies aged 95”. BBC News. . Accesat în .
 6. ^ „African Tyrant”. Accesat în . Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
 7. ^ „Zimbabwe Inflation Hits 2.2 Million Percent”. Accesat în . Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
 8. ^ „Theater of the Absurd”. Accesat în . Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
 9. ^ R.M. „Robert Mugabe a demisionat”. Accesat în .
 10. ^ „Emmerson Mnangagwa: The 'crocodile' who snapped back”.
 11. ^ „Mugabe celebrates birthday amid distress”.
 12. ^ „Trotz Krise in Simbabwe Mugabe feiert pompöses Fest”.
 13. ^ Robert Mugabe, pe urmele lui Putin și Castro: Bătrânul dictator din Zimbabwe a câștigat versiunea chinezească a Premiului Nobel pentru Pace, 22 octombrie 2015, Ion Gaidau, Adevărul, accesat la 27 august 2016
 14. ^ VIDEO Dictatorul narcisist. Robert Mugabe s-a închinat în fața propriului portret, 20 aprilie 2016, Ion Gaidau, Adevărul, accesat la 27 august 2016
 15. ^ Prietenul lui Ceaușescu i-a aruncat în pușcărie pe sportivii care s-au întors fără medalii de la Rio: „Șobolani inutili!“, 26 august 2016, Adrian Epure, Adevărul, accesat la 27 august 2016

Vezi și

2008

2008 (MMVIII) a fost un an bisect al calendarului gregorian, care a început într-o zi de marți. A fost desemnat:

Anul Internațional al planetei Pământ

Anul Internațional al Salubrității

Anul Internațional al Cartofului (declarat de ONU)

Anul European al Dialogului Intercultural

Anului Astronomiei Românești; se celebrează 100 de ani de la înființarea Observatorului din Parcul Carol din București

Anul orașelor Liverpool și Stavanger numite Capitale Europene ale Culturii.În astrologia chineză, începând cu 7 februarie s-a intrat în Anul șobolanului (până în 7 februarie a fost Anul porcului). Următorul an al șobolanului va fi în 2020.

2013

2013 (MMXIII) a fost un an obișnuit al calendarului gregorian, care a început într-o zi de marți. A fost desemnat:

Anul Internațional al cooperării în domeniul apei.

Anul Internațional al quinoa.

Anul Internațional al statelor insulare mici.

Anul European al cetățenilor.

2017

2017 (MMXVII) a fost un an obișnuit al calendarului gregorian care a început într-o zi de duminică. A fost desemnat:

Anul Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare numit de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Anul orașelor Aarhus și Paphos numite Capitale Europene ale Culturii.

2019

2019 (MMXIX) este anul curent al calendarului gregorian, care a început într-o zi de marți. A fost desemnat:

Anul Internațional al limbilor autohtone de către ONU.

Anul Internațional al moderației de către ONU.

Anul Internațional al Tabelului Periodic al Elementelor de către ONU.

Anul orașelor Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia) numite Capitale Europene ale Culturii.

21 februarie

21 februarie este a 52-a zi a calendarului gregorian.

30 decembrie

30 decembrie este a 364-a zi a calendarului gregorian și a 365-a zi în anii bisecți.

6 septembrie

6 septembrie este a 249-a zi a calendarului gregorian și a 250-a zi în anii bisecți. Mai sunt 116 zile până la sfârșitul anului.

Comunitatea Națiunilor

Comunitatea Națiunilor, numit în mod uzual și Commonwealth și cunoscut inițial sub numele de British Commonwealth, este o organizație interguvernamentală a 53 de state membre independente. Exceptând Rwanda și Mozambic, toate aceste țări au făcut parte inițial din Imperiul Britanic, din care acesta din urmă s-a format.

Nici un guvern al Commonwealthului (britanic sau din altă țară) nu exercită putere unul asupra altuia, așa cum se întâmplă într-o uniune politică. Mai degrabă, relațiile dintre guvernele Comunității sunt unele caracteristice unei organizații internaționale prin care, țările cu diferite condiții sociale, politice și economice sunt tratate ca fiind egale în statut și cooperează într-un cadru al valorilor și obiectivelor comune, așa cum este subliniat în Declarația de la Singapore. Acestea includ promovarea democrației, drepturilor omului, statului de drept, libertății individuale, egalitarismului, comerțului liber, multilateralismului și păcii mondiale.Aceste obiective sunt îndeplinite prin proiecte și întâlniri multilaterale, ca și prin Jocurile Commonwealthului, care au loc o dată la patru ani. Simbolul acestei asociații este regina Elisabeta a II-a, cunoscută pentru acest motiv ca Șef al Commonwealthului. Această poziție nu-i conferă monarhului britanic nici un fel de putere politică sau executivă asupra statelor membre al Commonwealthului. Această poziție este pur simbolică, șeful executiv al organizației fiind Secretarul General al Commonwealthului.

Elisabeta a II-a este de asemenea șeful statului, (separat), a 16 state membre ale Commonwealtului, numite colectiv Regatele Commonwealthului. Cum fiecare regat este independent, Elisabeta a II-a, ca monarh, deține un titlu distinct pentru fiecare, deși, după conferința premierilor Commonwealthuluil din 1952, toate includ la sfârșit și pe cel de Șef al Commonwealthului. De exemplu, în cazul Australiei, titlul regal este Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Australia and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth (Elisabeta a doua, prin grația lui Dumnezeu, regină a Australiei și a altor regate și teritorii ale ei, șef al Commonwealthului). În afară de aceste regate, majoritatea membrilor Commonwealthului au propriul lor șef de stat, 32 sunt republici, cinci sunt monarhii cu proprii lor monarhi, (Brunei, Lesotho, Malaeziei, Swaziland și Tonga).

Dictator

Dictator (lat.dictator = cel ce poruncește) este un termen ce provine de la funcție politică din timpul Republicii Romane. Această funcție apărea printr-o hotărâre a senatului, în situații deosebite, când din rândul consulilor se alegea pe timp de 6 luni un „dictator” care avea puteri depline (summum imperium) și măsurile sale nu mai necesitau o aprobare a senatului, la expirarea mandatului nefiind judecat ulterior pentru măsurile sale.

Dictatorului îi erau subordonați magistrații; după alegerea sa trebuia să aleagă comandantul cavaleriei „magister equitum”.

Dictatorii romani mai cunoscuți au fost: Cincinnatus, Fabius Maximus, Sulla și Cezar (care, contrar legislației romane, a rămas dictator pe viață).

Dictatorii care au abuzat de această funcție sunt numiți de istorici „tirani” , acesta fiind un termen cu trăsături negative.

Janez Drnovšek

Janez Drnovšek (n. 17 mai 1950, Celje, Republica Socialistă Slovenia, RSF Iugoslavia – d. 23 februarie 2008, Zaplana, Slovenia) a fost un politician sloven, fost președinte al acestei țări.

A fost ales ca prim-ministru chiar după independența slovenă, între 1992 și 2002. În perioada 2002 - 2007 a fost președintele Republicii Slovenia.

Lista vicepreședinților în anul 2017

Lista vicepreședinților în anul 2017 se bazează pe Lista statelor lumii și pe Lista de teritorii dependente, așa cum sunt ele cunoscute de la 1 ianuarie 2017 pâna la 31 decembrie 2017.

Gruparea acestora s-a făcut pe baza statutului entitătii pe care o reprezintă după cim urmează State independente recunoscute cvasigeneral, State independente recunoscute parțial de comunitatea internațională, State independente nerecunoscute, Teritorii nesuverane și Guverne alternative și / sau în exil. Vicepreședintele (numele oficial al funcției poate diferi de la stat la stat conform uzanțelor naționale) este personalitatea politică a cărui primă funcție este de a înlocui președintele atunci când acesta este absent, demisonat, decedat sau nu este disponibil pentru a-și Indplini atribuțiile indiferent din ce motiv. Pot avea vicepreședinți și teritoriile autonome dependente.

Masvingo

Masvingo (fostul Fort Victoria) este un oraș cu un număr de 69.993 locuitori, din sud-estul statului african Zimbabwe, capitala regiunii cu același nume. Orașul este situat la ca. 28 de km de orașul vechi Great Zimbabwe în apropiere de parcul național al lacului Mutirikwi, fiind capătul liniei ferate ce vine de la Gweru.

Mercedes-Benz W100

Mercedes-Benz 600 este un automobil de lux sofisticat, produs de Mercedes-Benz în variantele sedan și limuzină, între anii 1963 și 1981. În general, modelele cu apatament scurt (SWB) erau construite pentru a fi conduse de proprietarul lor, pe când cele cu apatament alungit (LWB) erau dotate cu un separator din sticlă neagră, acționat electronic, fiind create pentru a fi conduse de un șofer.

Predecesor al lui Maybach Marque, „Mercedes Grosser” Typ 600, a fost lansat ca o variantă îmbunătățită a lui Typ 300 Adenauer, păstrând aceeași poziție de serie reprezentativă, dar și cea mai scumpă, a producătorului. Acesta a fost clasat cu mult deasupra seriei anterioare de automobile 300, Mercedes-Benz W112. Competitorii săi au fost puțini, iar printre aceștia se numără câteva modele produse de Rolls-Royce și Bentley și automobilele Cadillac Fleetwood 75, Lincoln Continental Lehmann-Peterson și Chrysler Imperial Crown Ghia.

Gama Mercedes-Benz 600 a fost ultima serie de automobile de lux a producătorului, cu producție neîntreruptă, încă de la seria Simplex de 60 cp, din 1903. În anul 1981 producția acestei serii a încetat complet. Compania avea să revină în acest segment de piață, odată cu lansarea lui Maybach 57/62, 20 de ani mai târziu. Cu toate acestea, această serie a fost un eșec total în ceea ce privește cererea din piață, la fel ca și competitoare sa britanică, astfel că în 2012, Daimler a renunțat complet la gama Maybach, cu decizia de a nu mai reveni asupra acestui segment de piață. În prezent, automobilul de top al producătorului este Mercedes-Maybach S Class, care se încadrează pe o treaptă mult mai mică în ceea ce privește prețul de listă, și nu are niciun fel de legătură cu vechiul Grand 600, sau a modelelor anterioare. Cu toate acestea, Mercedes-Maybach S Class este primit în piață ca un succesor spiritual, întrucât este prima mașină de lux lansată după întreruperea seriei 600, și singura care se bucură de câteva dotări nemaiîntâlnite anterior în toată gama S Class.

Mișcarea de Nealiniere

Mișcarea de Nealiniere (MNA) este o organizație interguvernamentală de state care se consideră aliniate neoficial cu sau împotriva unui bloc de putere majoră. Mișcarea a fost fondată în mare parte de Jawaharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei, Gamal Abdel Nasser, președintele Egiptului și Iosip Broz Tito, președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. A fost înființată la Belgrad în 1961. În 2009, organizația era alcătuită din 118 membri și 17 observatori. Scopul organizației, conform Declarației de la Havana din 1979 este de a asigura „independența națională, suveranitatea, integritatea teritorială a țărilor nealiniate” în „lupta lor împotriva imperialismului, colonialismului, neo-colonialismului, rasismului și a tuturor formelor de agresiune, ocupație, dominație, interferență sau hegemonie străine, precum și împotriva unei mari puteri și a unui bloc politic”. Aproximativ două treimi din statele ONU fac parte din Mișcarea de Nealiniere, care cuprinde 55% din populația mondială, în special state în curs de dezvoltare sau care fac parte din lumea a treia.Membrii care făceau parte din organizație au fost: Iugoslavia, Argentina, OPASV, Cipru și Malta. Brazilia nu a fost niciodată membru oficial, dar obiectivele sale sunt comune cu cele ale Mișcării de Nealiniere, iar deseori sunt trimiși observatori la congresele sale. Organizația se străduia să fie o alianță la fel de apropiată precum NATO (1949) sau Pactul de la Varșovia (1955), însă nu era suficient de unită, iar mulți membri ai acesteia erau destul de aliniați cu una sau cealaltă din marile puteri. În plus, unii membri au fost chiar implicați în conflicte dure cu alți membri (ex. India și Pakistan, Iran și Irak). Mișcarea s-a întrerupt din cauza propriilor contradicții interne, când Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul în 1979. În timp ce aliații sovieticilor sprijineau invazia, alți membri ai mișcării (în special statele islamice) au condamnat-o.

Deoarece Mișcarea de Nealiniere a fost înființată ca o încercare de a contracara Războiul Rece, s-a zbătut să găsească relevanță, deoarece Războiul Rece se sfârșise. După destrămarea Iugoslaviei, un membru fondator, statutul de membru a fost suspendat în 1992 la Întâlnirea Ministerială a Mișcării, ținută în New York în cadrul sesiunii anuale implicite a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. La congresul Mișcării de la Jakarta, Indonezia (1-6 septembrie 1992), Iugoslavia a fost suspendată sau exclusă din cadrul Mișcării. Stalele succesoare RSF Iugoslavia nu au prezentat un mare interes pentru integrare, deși unele aveau statut de observator. În 2004, Malta și Cipru au încetat să mai fie membre și au aderat la Uniunea Europeană. Belarus este singurul stat european membru al Mișcării. Turkmenistan, Belarus și Republica Dominicană sunt cele mai recente state membre. Aderarea Bosniei și Herțegovinei și a Costei Rica au fost respinse în 1995, respectiv 1998.

Nestlé

Nestlé (deutsch ˈnɛstlə; international nɛsˈtle) este o companie multinațională din industria alimentară și una dintre cele mai importante concerne elvețiene. A fost fondată în Elveția, la Vevey, cantonul Vaud, locul unde și-a stabilit sediul. Nestlé a avut la bază asocierea a două companii: una anglo-elvețienă producătoare de lapte care a fost întemeiată în 1867 de frații George și Charles Page și „Farine Lactée Henri Nestlé” creată de Henry Nestlé în 1866.

Compania Nestlé s-a dezvoltat semnificativ în perioada celor două războaie mondiale când a început să comercializeze și alte produse în afară de lapte condensat sau alimente destinate nou născuților. În prezent, societatea este răspândită în 86 de țări și are peste 280.000 de angajați.

Compania este cel mai mare grup alimentar din lume.Nestlé se situează pe primul loc la nivel global pe piața apelor minerale îmbuteliate, în anul 2008, cu o cotă de 19,2%, devansând Coca-Cola, cu 9,4%, Danone, cu 8%, și Pepsi, cu 4,8%.

Număr de angajați în 2008: 283.000Cifra de afaceri în 2008: 109,9 miliarde franci elvețieniVenit net în 2008: 18 miliarde franci elvețieni (15 miliarde dolari)

Ordinul Bath

Ordinul Bath (engl. "The Most Honourable Order of the Bath") este o distincție militară britanică care a fost acordată pentru prima oară în 1399 de regele Henric al IV-lea al Angliei. Ordinul are trei grade și se acordă mai ales militarilor sau funcționarilor înalți de stat pentru merite deosebite.

Paul Biya

Paul Biya (n. 13 februarie 1933) este, din 6 noiembrie 1982, președintele Camerunului. Paul Biya s-a născut la Mvomeka'a, cu numele de Paul Biya’a Bi Mvondo. A studiat la Institutul de Studii Economice din Paris obținând în 1961 o diplomă în Relații Internaționale. Cariera politică și-a început-o pe timpul președintelui Ahmadou Ahidjo, servind ca prim-ministru a țării în perioada 1975-1982.

Zimbabwe

Zimbabwe, oficial Republica Zimbabwe, este o țară situată în sud-estul Africii, cu capitala la Harare.

Se învecinează cu Africa de Sud - la sud, Botswana - la sud-vest, Zambia - la nord-est și Mozambic - la vest.

Zimbabwe cuprinde 8 provincii și 2 orașe. Etnia majoritară este reprezentată de negrii - 98% (shona - 71%, ndebele - 16%), alte etnii sunt albii și metișii asiatici.

Religii: creștini - 45,4% (protestanți, inclusiv anglicani - 23,5%, romano-catolici - 7%), indigeni africani - 13,5%, animiști - 40.5%. Alfabetizare 85%. Parlament unicameral - Camera Adunării (150).

Statul Zimbabwe a apărut la 18 aprilie 1980, când fosta colonie Rhodesia de Sud și-a proclamat independența.

Personalități marcante ale Războiului Rece

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.