Punct fierbinte (geologie)

În geologie, punctul fierbinte (din engl. hot spot) îl reprezintă regiunea vulcanică remarcată printr-un flux termic ridicat, fiind locul în care magma este împinsă în sus din manta, creându-se astfel un vulcan.

Hawaii hotspot cross-sectional diagram
Diagramă care ilustrează modul de deplasare a plăcilor litosferice deasupra unui punct fierbinte (în cazul de faţă Hawaii)

Punctele fierbinți se pot afla lângă, în apropierea sau la depărtare de marginile plăcilor tectonice. În prezent există două ipoteze care încearcă să explice originea lor. Una sugerează că ele s-ar datora coloanelor de rocă topită care pătrund ca niște cute diapire, urcând din mantaua inferioară.[1] O ipoteză alternativă afirmă că nu temperatura ridicată este cauza vulcanismului, ci deplasarea plăcilor litosferice, care permite pătrunderea materiei topite de la adâncimi mici.[2][3] Această ipoteză consideră termenul „hotspot” ca fiind nepotrivit, afirmând că porțiunile de manta de sub ele nu sunt deloc neobișnuit de fierbinți. Cele mai cunoscute exemple includ: insulele Hawaii, Insulele Canare și zona Yellowstone.

Hotspot(geology)-1
Diagramă care ilustrează o secțiune transversală în care se observă litosfera Pământului (galben) și magma care urcă dinspre manta (roșu)

Referințe și note

  1. ^ W. J. Morgan (). „Convection Plumes in the Lower Mantle”. Nature. 230 (5288): 42–43. Bibcode:1971Natur.230...42M. doi:10.1038/230042a0.
  2. ^ „Do plumes exist?”. Accesat în .
  3. ^ Foulger, G.R. (). Plates vs. Plumes: A Geological Controversy. Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-4051-6148-0.

Galerie de imagini

HotspotsSRP
Evoluţia hotspot-ului din zona Yellowstone
(în milioane ani)

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.