Podemos

Podemos (din limba spaniolă: Noi putem) este un partid politic de stânga din Spania.

Partidul s-a înființat în martie 2014, în urma protestelor împotriva austerității și corupției generate de „mișcarea 15-M”. Președintele partidului este Pablo Iglesias, un profesor de științe politice din Madrid. Partidul este al doilea cel mai mare din Spania după numărul de membri, fiind depășit de Partidul Popular și al treilea cel mai mare după numărul de deputați din Congresul Deputaților, având 69 de parlamentari din 350, luându-se în calcul și partidele regionale aflate în coaliții electorale alături de Podemos.

Membrii Parlamentului European din partea Podemos aparțin grupului Stângii Europene Unite-Stângii Verde Nordice (GUE-NGL), alături de alte partide politice de stânga, precum SYRIZA.

Partidul își propune să rezolve problemele generate de inegalitate, șomaj și criza datoriilor. Acesta a pledat pentru o renegociere a măsurilor de austeritate impuse Spaniei. De asemenea, una dintre cele mai importante politici ale partidului este instituirea unui venit minim de bază. La alegerile parlamentare din decembrie 2015 partidul a obținut 21 % din voturi, ocupând 65 din cele 350 locuri ale Parlamentului și devenind al treilea partid din parlament. În mai 2016 Podemos a înființat o alianță electorală numită Podemos Unidos cu partidele Stânga Unită, Equo și alte câteva fracțiuni mici de stânga.

Alegeri pentru Parlamentul European, 2014

Alegerile pentru Parlamentul European au avut loc între 22 și 25 mai 2014 între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Au fost cel de-al optulea scrutin de la primele alegeri directe în 1979.

Conform Tratatului de la Lisabona, numărul de aleși în Parlamentul European este de 751. În cadrul alegerilor pentru PE în România au fost desemnați 32 de europarlamentari.

Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în anul 2009, prevede alegerea președintelui Comisiei Europene de către plenul noului Parlament European, la propunerea Consiliului European. Acesta trebuie să aibă în vedere rezultatul alegerilor (art. 17 alin. 7 din tratat). Șanse reale pentru ocuparea funcției de președinte al Comisiei Europene au Jean-Claude Juncker din partea dreptei și Martin Schulz din partea stângii.

Alegeri prezidențiale în Chile, 2009-2010

Alegerile prezidențiale din Chile din 2009–2010 s-au bazat pe sistemul a două tururi de scrutin, întrucât niciunul dintre candidați nu a obținut un vot majoritar în primă fază. Primul tur de scrutin a avut loc la 13 decembrie 2009. În ultimul tur au ajuns cei mai votați doi candidați și anume Sebastián Piñera, de centru-dreapta și Eduardo Frei Ruiz-Tagle de centru–stânga. Acest al doilea tur a avut loc pe 17 ianuarie 2010, și a fost câștigat de Piñera, care a fost investit in funcție pe 11 martie 2010, după ce a obținut 51,6% din voturi, devenind succesorul lui Michelle Bachelet.

Politica chiliană este dominată de două mari coaliții: una de centru–stânga, Coaliția Partidelor Democrate (Concertación de Partidos por la Democracia), compusă din Partidul Creștin Democrat, Partidul Socialist, Partidul Democrat și Partidul Radical Social Democrat; a doua de centru–dreapta, Alianța pentru Chile compusă din Uniunea Independent Democrată și Reînnoirea Națională. Coaliția l-a ales drept candidat pe fostul președinte Eduardo Frei Ruiz–Tagle, în timp ce Alianța l-a ales pe fostul candidat la președinție Sebastián Piñera, care mai era susținut, de altfel, de noul grup electoral Coaliția pentru Schimbare.

Chile

Chile (pronunțat [tʃi.le], oficial Republica Chile, în spaniolă República de Chile) este o țară din America de Sud, învecinată cu Peru la nord, Bolivia la nord-est și cu Argentina la est. Este cuprinsă între 17º29'57'S și 56º32'S latitudine sudică. Capitala statului se află la Santiago de Chile (colocvial, numit „Santiago”), cel mai mare oraș. Santiago este situat în Valea Centrală a țării și, din punct de vedere administrativ, face parte din Regiunea metropolitană Santiago. Deși Santiago este capitala, Congresul Național își ține ședințele în orașul Valparaíso.

Chile se întinde de la nord la sud pe o lungime de 4.300 kilometri, dar are o lățime medie de doar 350 km. În Chile se află cel mai secetos deșert din lume, Atacama.

În prezent Chile este cea mai stabilă și prosperă țară din America de Sud, fiind prima țară din regiune după nivelul de dezvoltare umană, competitivitate, calitatea vieții, stabilitatea politică, globalizare, libertatea economică, corupția scăzută și, de asemenea, nivelul redus de sărăcie. De asemenea, ocupă o poziție fruntașă în libertatea presei și a dezvoltării democratice. Cu toate acestea, prezintă o mare diversitate a veniturilor, măsurată prin indicele Gini.

Departamentul Amazonas (Columbia)

Amazonas este un departament al Columbiei. Reședința sa este orașul Leticia. Are o populație de 56.036 de locuitori (locul 30 dintre toate departamente) și suprafață de 109.665 km² (locul 1 dintre toate departamente). Este împărțit în 11 de municipii.

Evrei

Evreu (uneori, în trecut și în unele țări - israelit) este un grup etno-confesional care cuprinde pe adepții religiei iudaice sau mozaice, și cei care s-au convertit la iudaism și urmașii lor (iudaismul ortodox recunoaște adesea, în anumite limite, apartenența la poporul evreu și a evreilor convertiți la alte religii și a copiilor lor născuți din mamă evreică, și există unele grupuri de evrei convertiți la culte creștine care continuă să-și afirme apartenența la poporul evreu). Evreii sunt populația majoritară în Israel - 74.2% ( 6.744.000) - în anul 2019. În Israel marea majoritate a evreilor vorbesc limba ebraică modernă.

În lume, după unele estimări (2019) în anul 2019 numărul evreilor în lume este de 14,8 milioane din care 6,7 milioane sunt israelieni, circa 5,7 milioane locuiesc în Statele Unite ale Americii, circa 450,000 în Franța, circa 392,000 în Canada, 292,000 în Regatul Unit, 180,000 în Argentina, 165,000 în Federația Rusă,în Australia - 112,000, în Germania 108,000, în Brazilia 85,000. Comunități însemnate mai există în Italia, Belgia, Olanda, Ucraina, Belarus, Ungaria, Mexic și Chile. În Elveția trăiesc 19,000 evrei, în Uruguay 16,000 , în Suedia 15,000 în Spania 12,000. În lumea islamică locuiesc circa 27,000 evrei, din care 15,000 în Turcia, 9,000 în Iran, 2,000 în Maroc și 1,000 în Tunisia.

În România la recănsământul din 2011 au fost înregistrați 3500 evrei.

În antichitate limba vorbită a evreilor a fost ebraica veche și apoi limba aramaică, folosind mai întâi alfabetul paleoebraic, apoi alfabetul ebraic bazat pe cel aramaic pătrat.

În cursul răspândirii evreilor în lume evreii au vorbit, în afara limbilor popoarelor în mijlocul cărora au trăit, câteva limbi sau dialecte proprii - ca limba idiș - (în rândurile evreilor așkenazi), scrisă în alfabetul ebraic, limba iudeo-spaniolă , judezmo sau ladino (în rândurile evreilor sefarzi) , folosind alfabetul ebraic, și apoi cel latin, dialectele iudeo-arabe - în lumea arabă, dialecte iudeo-neo-arameice ex nashdidan în Kurdistan etc.

În sensul strict, pornind de la Vechiul Testament, israeliții sau evreii erau cele 12 triburi ale lui Israel, iar iudeii erau urmașii tribului lui Iuda, singurii israeliți rămași după exilul babilonian. Tot potrivit Vechiului Testament, israeliții sau evreii sunt descendenți ai lui Avram (Abraham), prin fiul său, Isac (Ițhac), și fiul acestuia, Iacob (Iaakov, fratele geamăn al lui Esau) și a descendenților lui Iacob pe linie feminină. Iacob, care și-a schimbat numele în Israel, este considerat a fi primul evreu. Evrei sunt și fii ai altor popoare care s-au convertit la iudaism și s-au alipit în cursul istoriei de poporul evreu pe pământul Palestinei (Eretz Israel) sau în diaspora. Apartenența individului la poporul evreu este în zilele noastre în mare măsură independentă de păstrarea normelor religioase sau a datinilor, dar se bazează pe apartenența religioasă-etnică a părinților și a bunicilor.

Francisco Assis

Francisco José Pereira de Assis Miranda (născut pe 8 ianuarie 1965, în Amarante) este un om politic portughez, membru al Parlamentului European în perioada 2004-2009 din partea Portugaliei. A fost primar în Amarante, care a ocupat funcția în perioada 1989-1995 și a fost membru al Adunării Republicii, pentru două mandate, primul în perioada 1995-2004 și al doilea din 2009-2014.

Istoria evreilor

Istoria evreilor este istoria evreilor, religiei și culturii poporului evreu, cum s-a dezvoltat și a interacționat cu alte popoare, religii și culturi. Istoria evreilor are o vechime de peste 4000 de ani.

Jorge Majfud

Jorge Majfud (n. 1969) este un scriitor uruguayan.

În anul 2012, revista Foreign Policy l-a desemnat ca fiind „unul dintre cei mai influenți 10 intelectuali ibero-americani” He is also the editor and translator of Ilusionistas, the latest book of Noam Chomsky in Spanish (Madrid, 2012). He has published many books with authors like Slavoj Zizek, , Eduardo Galeano , Ray Bradbury , José Saramago, Mario Vargas Llosa, Carlos Fuentes, and Ernesto Sábato .

Lista membrilor Parlamentului European, 2019–2024

Mai jos este o listă a membrilor Parlamentului European care funcționează în al nouălea mandat al acestuia (2019-2024). Aceasta este sortată după poziția listei sau în cazul mai multor circumscripții, o percepere în engleză a numelui care tratează toate variantele de / di / do, van / von, Ó / Ní și așa mai departe ca parte a cheii de colaționare, chiar dacă nu este practica obișnuită în țara proprie unui membru. Termenul va începe la 2 iulie 2019.

La începutul mandatului 2019-24, sunt 751 de parlamentari din cele 28 de state membre, a căror componență ar trebui să se schimbe după ce Marea Britanie va fi părăsit Uniunea Europeană. Unii eurodeputați vor intra după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (aceștia sunt prezentați separat). După Brexit, numărul de deputați în Parlamentul European ar trebui să scadă la 705.

Los Rodríguez

Los Rodríguez a fost o formație argentiniană și spaniolă de rock și a fost fondată la 1991 în Madrid.

Macarena Gandulfo

Macarena Gandulfo (n. 30 noiembrie 1993, în Lanús, după alte surse în Banfield) este o handbalistă argentiniană care joacă pe postul de intermediar stânga pentru clubul „U” Cluj. Gandulfo este și componentă a echipei naționale a Argentinei.Macarena Gandulfo a participat cu echipa Argentinei la Jocurile Olimpice de vară din 2016, unde s-a clasat pe locul al 12-lea. Handbalista a jucat în toate cele cinci meciuri ale echipei sale și a înscris patru goluri.

Nemurirea condiționată

Nemurirea condiționată, sau condiționalismul, este un concept întâlnit în mozaismul antic, în unele mișcări creștine vechi, în unele confesiuni radical-protestante și la unii teologi din trecut și din prezent. Este definit de doctrina condiționalistă sau hypnopsihitistă (gr. hypnos = somn) sau psychopannychitistă (gr. psyché = suflet; pannychios = care stă toată noaptea) sau tnitopsihistă (gr. thnetos = muritor), prin care omul este privit ca fiind în mod natural și holistic, muritor, nemurirea constituind darul lui Dumnezeu prin înviere și/sau răpire la cer. Acest punct de vedere se află în contradicție acută cu doctrina nemuririi naturale a sufletului (sau doctrina imortalității inerente sau spiritualismul), care provine din filozofia greacă, și reprezintă poziția populară din creștinism. Nemurirea naturală a sufletului îl privește pe om dihotomizat în corp și suflet, corpul fiind muritor, iar sufletul fiind în mod natural nemuritor și conștient.

Condiționaliștii resping spiritualismul (conceptul nemuririi naturale a sufletului/spiritului) considerându-l ca fiind esența tuturor religiilor păgâne și fundamental opus invățăturii Bibliei.

Între creștinii evanghelici există o minoritate semnificativă de susținători ai nemuririi condiționate, așa cum declară The British Evangelical Alliance. Un grup compact al minorității evanghelice sunt adventiștii de ziua a șaptea.

În ultimele șase decenii doctrina nemuririi condiționate a fost acceptată de un spectru larg de teologi din cadrul Bisericii Ortodoxe.

Orizontalism

Orizontalismul (sau ”orizontalitatea”) reprezintă un principiu de organizare non-ierarhică elaborat inițial în cadrul mișcărilor sociale radicale din Argentina, după criza economică majoră din 2001 și care a fost ulterior adoptat de mișcări contestatare din alte părți ale globului – Occupy, Indignados/Podemos, Syriza etc.

Trăsăturile generale ale orizontalismului: democrație directă (și suspiciune pentru democrația reprezentativă și delegare a împuternicirilor în cadrul organizației), consens (atît ca rezultat, dar și ca proces de negociere a diferențelor și confruntare a viziunilor diferite asupra lumii), organizare non-ierarhică, suspiciune față de partidele politice, absența unor lideri (deciziile se iau de comun acord).

Puerto Real

Puerto Real este un municipiu în provincia Cádiz, Andaluzia, Spania cu o populație de 36.221 locuitori.

San Fernando de Henares

San Fernando de Henares este un oraș în Spania.

The U-Mix Show

Violetta este un serial pentru adolescenți care a fost difuzat pentru prima dată pe Disney Channel la data de 14 mai 2012. Serialul este o co-producție între Disney Channel Latin America, Disney Channel Europe, Disney Channel Middle East, Disney Channel Africa și compania argentineană de producție Pol-ka Producciones. Violetta spune povestea unei adolecente talentate, "Violetta", care pleacă din Spania în orașul ei natal, Buenos Aires, pentru a găsi iubirea și pentru a explora pasiunea ei pentru muzică. Show-ul este complet filmat în Buenos Aires, în special în cartierul La Boca. Nicolas Fromentel a compus toate melodiile. Melodia de intro este "En mi mundo" (În lumea mea).

Violetta

Violetta este o telenovelă argentiniană pentru adolescenți care a fost difuzată pentru prima dată pe Disney Channel la data de 13 mai 2012. Serialul este o co-producție între compania argentiniană de producție Pol-ka Producciones și canalele Disney Channel din America Latină, Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa Subsahariană.

Violetta spune povestea unei adolescente talentate cu acest nume, care pleacă din Madrid (Spania) în orașul ei natal, Buenos Aires, pentru a găsi iubirea și pentru a explora pasiunea ei pentru muzică. Spectacolul este filmat în cea mai mare parte în Buenos Aires, în special în cartierul La Boca dar și în Spania. Nicolas Fromentel a compus toate melodiile. Melodia din introducere este En mi mundo („În lumea mea”).

Fiecare episod conține cântece originale din diferite genuri muzicale.

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.