Otho

Marcus Salvius Otho (28 aprilie 32 - 16 aprilie 69) a fost împărat roman din 15 ianuarie până în 16 aprilie 69; a fost al doilea împărat al Anului celor patru împărați.

Inițial a fost unul dintre prietenii lui Nero; după ce, soția sa, Sabina Poppaea, a devenit concubina împăratului, este îndepărtat de acesta din Roma și trimis ca guvernator în Lusitania (58-68). În ianuarie 68 se raliază cu Galba, pe care îl însoțește în capitală. Dezamăgit de alegerea de către Galba a lui L. Calpurnius Piso Frugi Licinianius drept caesar și coregent, rang vizat de el însuși, Otho profită de nemulțumirea provocată în rândul pretorienilor de refuzul donativului, instigându-i pe aceștia împotriva împăratului.

După asasinarea împăratului Galba și a lui Piso în for, la 15 ianuarie 69, Otho este proclamat împărat de către garda pretoriană, apoi confirmat de Senat. Este aclamat de legiunile dunărene și de cele din Orient, în schimb Germania, Gallia, Hispania și Britannia îl recunosc pe Aulus Vitellius, guvernatorul Germaniei Inferior, proclamat de trupele de aici încă de la 1 ianuarie 69. Scurta lui guvernare se înscrie pe linia ideologiei principatului lui Nero. Trupele trimise de Vitellius împotriva sa traversează la începutul primăverii Alpii, pătrunzând în nordul Italiei. La 14 aprilie 69 are loc la Bedriacum, la nord de Pad, bătălia decisivă dintre armatele lui Otho și cele ale lui Vitellius. Înfrânt, Otho se sinucide, două zile mai târziu, în tabăra sa de la Brixellum.

Otho
OthoDen

Otho
Date personale
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăAnul celor patru împărați
Domnie –
PredecesorGalba
SuccesorVitellius
Oth001
Marcus Salvius Otho

Legături externe

Predecesor:
Galba
Împărat Roman
69

Succesor:
Vitellius
  1. ^ a b c d e f g http://dbe.rah.es/biografias/17054/oton, accesat în Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Q45263228[*] Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Sandrart, accesat în
15 ianuarie

15 ianuarie este a 15-a zi a calendarului gregorian.

16 aprilie

16 aprilie este a 106-a zi a calendarului gregorian.

25 aprilie

25 aprilie este a 115-a zi a calendarului gregorian.

28 aprilie

28 aprilie este a 118-a zi a calendarului gregorian.

69

Milenii: Mileniul I î.Hr. - Mileniul I - Mileniul al II-lea

Secole: Secolul I î.Hr. - Secolul I - Secolul al II-lea

Decenii: Anii 10 Anii 20 Anii 30 Anii 40 Anii 50 - Anii 60 - Anii 70 Anii 80 Anii 90 Anii 100 Anii 110

Ani: 64 65 66 67 68 - 69 - 70 71 72 73 74

Abbeville, Alabama

Abbeville este un oraș și sediul comitatului Henry, statul Alabama, Statele Unite ale Americii. Face parte din zona metropolitană Dothan a statului Alabama. Abbeville este primul oraș în ordine alfabetică din statul Alabama. În Abbeville, se găsesc două licee și mai multe școli.

La recensământul din 2000, populația a fost de 2.987 de locuitori. La recensământul din 2010, populația a fost de 2.688 de locuitori, aflată în scădere față de recensământul anterior.

Anul celor patru împărați

Ceea ce numim cu termenul Anul celor patru împărați este perioada cuprinsă între iunie 68 - decembrie 69, când s-au succedat la conducerea Imperiului Roman nu mai puțin de 3 împărați înainte ca puterea să fie preluată de Vespasian. Este primul război civil roman de la domnia lui Caesar Augustus și a urmat după domnia împăratului Nero. Anul celor patru împărați corespunde, în istoria romană, an 69, numit așa deoarece, în acest an, s-au succedat patru împărați: Galba, succesorul lui Nero, în funcție din iunie 68, Otho, care a preluat mandatul în ianuarie, Vitellius, împărat începând din aprilie, și Vespasian, care a obținut purpura în luna decembrie, pentru ca apoi să o țină ferm timp de zece ani. Galba a fost ales în Hispania, Vitellius ― de legiuni germanice, Otho ― de Garda pretoriană din Roma și, în sfârșit, Vespasian ― de legiuni din Est și dunărene.

Asia (provincie romană)

Provincia romană Asia cuprindea Caria, Lidia, Misia, Frigia și Troada. Orașele erau numeroase: Pergam, Smirna, Efes, Milet... Deși regatul Pergamului fusese legat de Attalus al III-lea în 133 î.Hr., nu a fost organizat de Manius Aquilius decât în 129 î.Hr., după războiul provocat de revolta lui Eumene al III-lea (Aristonicos).

Sub Imperiu, devenită provincie senatorială, ea cunoaște o perioadă fastă.

Sub Dioclețian, a fost împărțită în șapte provincii: Asia, Insulele, Hellespont, Lidia, Caria, Frigia I și a II-a, toate sub autoritatea unui singur proconsul.

Sub Constantin cel Mare și succesorii săi, Provincia Asia a format trei dioceze:

dioceza Asiei, împărțită în Hellespont (Misia), Lidia, Caria, Frigiile I și a II-a, Lycaonia, Pisidia, Pamfilia;

dioceza regatului Pontului, împărțită în Bitinia, Honoria, Paphlagonia, Ponturile I și al II-lea, Cappadociile I și a II-a, Armeniile I și a II-a, Galatiile I și a II-a;

dioceza din Orient, împărțită în Ciliciile I și a II-a, Osroene, Siriile I și a II-a, Feniciile I și a II-a, Palestinele I, a II-a și a III-a, Arabiile I și a II-a.

Comitatul Henry, Alabama

Comitatul Henry (în engleză Henry County) este un comitat din statul Alabama, Statele Unite ale Americii}}.

Comitatul Webster, Iowa

Comitatul Webster (în engleză Webster County) este un comitat din statul Iowa, Statele Unite ale Americii.

Galba

Servius Sulpicius Galba (24 decembrie 3 î.Hr. - 15 ianuarie 69) a fost împărat roman din iunie 68 până la moartea sa. A fost primul împărat al Anului celor patru împărați.

Născut la Terracina (Latium) într-o ilustră familie senatorială, Galba devine în anul 60 guvernator al provinciei Hispania Tarraconensis, după o lungă carieră militară. Proclamat împărat de către legiunile sale și recunoscut și de senatul din Roma la 9 iunie 68, sosește în octombrie în capitală. Instaurează un regim de austeritate în domeniul financiar și de severitate în cadrul armatei. Excelent în poziții subordonate și în administrația provincială, Galba nu corespunde însă funcției supreme.

Răscoala legiunilor din Germania îl proclamă împărat la 1 ianuarie 69 pe Aulus Vitellius. Acest lucru îl determină pe Galba să-l adopte pe L. Calpurnius Piso Frugi Licinianus, numindu-l caesar și coregent. Dezamăgit în speranța sa de a fi adoptat, M. Salvius Otho profită de nemulțumirea provocată în rândul pretorienilor de refuzul donativului, instigându-i împotriva împăratului. La 15 ianuarie 69, Galba și Calpurnius Piso sunt uciși în for de către pretorieni răzvrătiți.

Lista împăraților romani

Aceasta este o listă a împăraților romani, cu datele când au domnit în Imperiul Roman.

În lista care urmează, Iulius Caesar nu este menționat ca împărat, pentru că el n-a fost considerat așa.

Nero

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (n. 15 decembrie 37, Anzio – d. 9 sau 11 iunie 68, Roma) a fost din 54 e.n. până în 68 e.n. al cincilea împărat roman al dinastiei Iulio-Claudiene.Se presupune că a dat foc Romei. Era bănuit ca ar fi violat-o pe mama lui. Nero face parte din acei împărați care au fost foarte aspru judecați în literatura antică. Doar în Grecia au existat voci preocupate de o imagine diferită; astfel, pentru Pausanias, Nero era un exemplu pentru justețea afirmației lui Platon, conform căreia marea nedreptate "nu pornește de la oameni obișnuiți, ci dintr-un suflet nobil corupt printr-o educație greșită".

Otho, Alabama

Otho este o comunitate neîncorporată din statul Alabama, Statele Unite ale Americii. Aceasta este localizată pe râul Chattahoochee la 17,4 km distanță nord-vest de orașul reședință de comitat Abbeville.

Saloninus

Publius Licinius Cornelius Saloninus Valerianus (cca. 242 – 260) a fost un împărat roman în 259 sau 260.

Secolul I

Secolul I a fost secolul care a început la 1 ianuarie al anului 1 și s-a sfârșit cu 31 decembrie anul 100. Lumea secolului I era dominată de două mari superputeri: Imperiul Roman în vest și Dinastia Han în est.

Pe parcursul acestei perioade în Europa, Africa de Nord și în Orientul Apropiat stăpânea Imperiul Roman, care continua să se extindă și să prospere ca superputere militară, economică și culturală, adăugând noi provincii vastului imperiu: Britania și Iudeea, prin înăbușirea revoltelor, invadarea și anexarea teritoriilor.

Reformele lui Augustus din timpul lungii sale domnii au stabilizat situația din Imperiu după războaiele civile din secolul trecut. Mai târziu, Dinastia Iulius-Claudius, care a fost înființată de Augustus a luat sfârșit cu moartea lui Neron în 68. A urmat o perioadă de război civil și de instabilitate, anul celor patru împărați (69) sfârșitul căruia a fost pus de Vespasian, al IX-lea imperator roman, cel care a înființat dinastia Flavilor.

În extremul orient, China a continuat să fie dominată de dinastia Han, fiind restaurată în anul 23, după 14 ani de dinastie Xin, condusă de Wang Mang. Capitala a fost mutată de la Chang'an la Luoyang.

Conform istoricilor creștinismului, în timpul domniei lui Tiberius, Iisus, un lider religios evreu din Galileea (crestinii Îl consideră Fiul lui Dumnezeu) a fost crucificat la Ierusalim pentru subminarea puterii de stat (pretinzându-se Mesia, adică regele evreilor). În următoarele decenii însă, ucenicii și adepții săi, inclusiv apostolul Pavel, au efectuat călătorii misionare în regiunile vorbitoare de limbă greacă din Asia Mică și în cele din urmă la Roma pentru a-i răspândi învățăturile. Nero a executat creștinii din Roma. Tradiția creștină pretinde că toți apostolii lui Hristos, cu excepția lui Ioan, ar fi fost martirizați, lucru pentru care nu există dovezi istorice, ci doar legende târzii.

Sextus Martinianus

Sextus Marcius Martinianus (d. 325) a fost un împărat roman din iulie până în septembrie 324. A fost un apropiat al co-împăratului Licinius.

Valerius Valens

Aurelius Valerius Valens (d. 317) a fost un împărat roman în perioada 316 - 1 martie 317.

Vitellius

Aulus Vitellius Germanicus (24 septembrie 15 - 22 decembrie 69) a fost împărat roman din 17 aprilie 69 până în 22 decembrie 69, unul din împărații aparținând Anului celor patru împărați.

Apropiat al împăraților Caligula, Claudius și Nero și în continuă competiție pentru prietenia împăratului (Nero) cu Petronius, consul în 48, guvernator (proconsul) al Africii (61), Vitellius este numit de Galba, în decembrie 68, guvernator al Germaniei Inferior. Proclamat împărat de legiunile din provinciile revoltate împotriva lui Galba (1 ianuarie 69), Vitellius își trimite trupele în Italia.

La Bedriacum (14 aprilie 69), în apropiere de Cremona, legiunile lui obțin victoria asupra lui Otho (proclamat împărat la 15 ianuarie 69 după asasinarea lui Galba), patru zile mai târziu Vitellius fiind recunoscut împărat și de către Senat.

După proclamarea ca împărat a lui Vespasian, la 1 iulie 69, de către legiunile din Orient, depășit de evenimente, Vitellius rămâne inactiv la Roma. Legiunile trimise de Vespasian, obțin la 24 octombrie o victorie categorică la Cremona. Este ucis la 20 decembrie 69 în timpul luptelor de stradă pentru cucerirea Romei, de forțele lui Vespasian.

Lista împăraților romani

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.