Ordinul Imperiului Britanic

The Most Excellent Order of the British Empire este un ordin cavaleresc al Regatului Unit fondat la 4 iunie 1917 de Regele George V. Ordinul cuprinde cinci clase atât în sectorul civil, cât și cel militar. În ordinea descrescătoare a importanței acestea sunt:

 • Knight Grand Cross ori Dame Grand Cross
 • Knight Commander sau Dame Commander
 • Commander
 • Officer
 • Member

Numai primelor două categorii li se admite intrarea în rândul cavaleriei, permițând titularului să utilizez apelativul de Sir (pentru un bărbat) sau Dame (pentru o femeie). Titlurile onorare, date unor indivizi care nu sunt cetățeni ai unor state ale căror șef de stat este regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, permit utilizarea titlului după numele complet, dar nu înaintea sa. Aceste persoane sunt clasificate ca membri de onoare, dar nu contribuie la numărul restrictivi de membri ai Ordinului, așa cum membri titulari o fac.

Ster Orde van het Britse Rijk
Steaua Knight Grand Cross

Bibliografie

 • www.honours.gov.uk
 • Cambridge University Heraldic and Genealogical Society. (2002). "The Most Excellent Order of the British Empire."
 • Galloway, Peter (). The Order of the British Empire. Central Chancery of the Orders of Knighthood. ISBN 0-907605-65-6.
 • "Knighthood and Chivalry." (1911). Encyclopædia Britannica, 11th ed. London: Cambridge University Press.
 • Velde, F. R. (2003). "Order of Precedence in England and Wales.
 • The Chapel of the Most Excellent Order of the British Empire by Frederic Hood with a foreword by Prince Phillip. (Mainly colour plates on glossy paper relating to St. Paul's Cathedral - 65 pages with descriptive text)
1969

1969 (MCMLXIX) a fost un obișnuit al calendarului gregorian care a început într-o zi de miercuri.

Barbara Cartland

Madam Mary Barbara Hamilton Cartland (n. 9 iulie 1901, Edgbaston[*]​, Regatul Unit – d. 21 mai 2000, Hatfield, Hertfordshire, Regatul Unit) a fost o scriitoare engleză, cunoscută pentru numeroasele ei romane de dragoste. Ea a devenit și una dintre cele mai cunoscute personalități din mass-media Regatului Unit, având numeroase apariții la evenimente publice și la televiziune îmbrăcată în roz și ținând discursuri despre dragoste, sănătate și probleme sociale. În afară de cărțile ei de dragoste, a mai scris și cărți de sănătate și de gătit, piese de teatru și a înregistrat un album cu cântece de dragoste. A primit titlul de „Regina aventurilor romantice”.

A fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic și Venerabilul Ordin al lui St John.

Este unul dintre cei mai vânduți autori, precum și unul dintre cei mai prolifici și mai de succes din punct de vedere comercial la nivel mondial din secolul XX. Cele 723 de romane au fost traduse în 38 de limbi și continuă să fie menționată în Guinness World Records pentru cele mai multe romane publicate de un autor într-un singur an - în 1976.

Bobby Charlton

Sir Robert „Bobby” Charlton, CBE (n. 11 octombrie 1937, Ashington, Northumberland) este un fost fotbalist profesionist englez, care a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal și a fost numit Fotbalistul European al Anului în 1966. Bobby Charlton și-a petrecut aproape întreaga carieră la Manchester United, unde a devenit faimos pentru incursiunile sale în atac și pentru șutul puternic de la distanță.

A debutat în echipa de seniori a lui United în 1956, câștigându-și locul de titular pe parcursul a două sezoane, în care a supraviețuit dezastrului aerian de la München din 1958. După ce a contribuit la titlul de campioană a lui Manchester United în 1965, a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Fotbal 1966, un an mai târziu. A câștigat din nou campionatul în 1967. În 1968, a fost căpitanul echipei Manchester United, prima echipă engleză care a câștigat Cupa Campionilor Europeni; în finala competiției, Charlton a marcat două goluri. Charlton a marcat mai multe goluri pentru Manchester United și naționala Angliei decât oricare alt fotbalist. Deține de asemenea recordul de prezențe în tricoul lui United. Este considerat de mulți ca fiind unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie.

A plecat de la Manchester United în 1973, a devenit antrenor-jucător la Preston North End, dar a decis că antrenoratul nu e de el și a plecat după un singur sezon.

După ce a fost pentru scurt timp director la Wigan Athletic F.C., face parte din 1984 din Consiliul de Directori ai lui Manchester United

A fost numit cavaler al Imperiului Britanic în 1994.

Charles Scott Sherrington

Charles Scott Sherrington (n. 27 noiembrie 1857 - d. 4 martie 1952) a fost fiziolog britanic, unul dintre fondatorii neurologiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1932 împreună cu Edgar Douglas Adrian, pentru descoperiri privind funcțiile neuronului.

David Oyelowo

David Oyetokunbo Oyelowo, OBE (/ɵˈjɛlɵwoʊ/ ə-YEL-ə-woh; n. 1 aprilie 1976) este un actor și producător englez, care a jucat în filme precum Planeta maimuțelor: Invazia (2011), Middle of Nowhere (2012), Lincoln (2012) și Majordomul (2013).

David Seaman

David Andrew Seaman MBE (n. 19 septembrie 1963) este un fost portar de fotbal, cunoscut pentru perioada în care a jucat la Arsenal. S-a retras pe 13 ianuarie 2004, din cauza accidentărilor la umăr tot mai dese. I s-a acordat Ordinul Imperiului Britanic în 1997 pentru servicii aduse sportului.

Dean Rusk

Dean Rusk (n. 9 februarie 1909 - d. 20 decembrie 1994) a fost un politician american, Secretar de Stat al Statelor Unite între 1961 și 1969.

Deborah Kerr

Deborah Kerr, CBE (n. 30 septembrie 1921, Helensburgh, Scoția - d. 16 octombrie 2007, Suffolk, Anglia, născută Deborah Jane Kerr-Trimmer) a fost o actriță britanică care prin anii 1950 era cotată printre cele mai valoaroase actrițe de la Hollywood.

Evelyn Glennie

Dame Evelyn Elizabeth Ann Glennie (n. 19 iulie 1965) este o percuționistă scoțiană de o deosebită virtuozitate.

A fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic, iar în 2015 a obținut premiul suedez „Polar Music Prize”.

În 1989 a obținut și Premiul Grammy.

Este remarcabil faptul că, deși și-a pierdut auzul în jurul vârstei de 12 ani, această dizabilitate nu a împiedicat-o să atingă performanțe muzicale în turneele pe care le-a efectuat atât în Europa, cât și în SUA.

Din acest motiv, își execută spectacolele desculță, susținând că astfel reușește să perceapă sunetele.

George Harrison

George Harrison (n. 25 februarie 1943 - d. 29 noiembrie 2001) a fost un vocalist, chitarist și compozitor britanic, cel mai tânăr membru al legendarei formații The Beatles. George Harrison a fost distins prin includerea sa, ca membru în Ordinul Imperiului Britanic (MBE).

Gordon Banks

Gordon Banks (n. 30 decembrie 1937, Sheffield, Regatul Unit – d. 12 februarie 2019, Stoke-on-Trent, Regatul Unit) a fost un fotbalist englez, decorat cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE). Banks este considerat unul din cei mai buni portari din secolul al XX-lea. Banks a făcut parte din echipa de fotbal a Angliei care a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal 1966.

În urma unui accident rutier, Banks și-a pierdut vederea la un ochi în 1972.

Jane Seymour (actriță)

Jane Seymour OBE (n. 15 februarie 1951) este o actriță britano-americană, cunoscută pentru filmul cu James Bond, Live and Let Die (1973), Somewhere In Time (1980), East of Eden (1981), Onassis: The Richest Man in the World (1988), War and Remembrance (1988), thrillerul politic din 1989, La Révolution française, în care a jucat rolul Mariei Antoaneta, Wedding Crashers (2005), și serialul american Dr. Quinn (1993–1998). Ea a câștigat un premiu Emmy, două premii Globul de Aur, și o stea pe Hollywood Walk of Fame. I-a fost acordat Ordinul Imperiului Britanic în anul 2000.

Les Ferdinand

Leslie "Les" Ferdinand OIB (n. 8 decembrie 1966, P. , ! ! .addington, Londra) este un fotbalist englez, retras din activitate. Este cunoscut în special pentru anii petrecuți ca atacant la Newcastle United și Queens Park Rangers, în anii '90, stilul său elegant de joc și calitățile fizice aducându-i convocarea în echipa națională de fotbal a Angliei. Este vărul jucătorilor de Premier League Rio și Anton Ferdinand, iar porecla sa este Sir Les.

Margaret Lockwood

Margaret Lockwood (n. 15 septembrie 1911 Karachi – d. 15 iulie 1990, Kensington, Londra; de fapt Margaret Mary Lockwood Day) a fost o actriță britanică.

Mario Praz

Mario Praz (n. 6 septembrie 1896, Roma – d. 23 martie 1982, Roma) a fost un critic italian de artă și literatură, și un cărturar de literatură engleză. Cea mai cunoscută carte a sa este "Agonia romantică" (1933), ea a fost un studiu cuprinzător a temelor erotice și morbide, temă care a caracterizat operele unor autori europeni de la sfârșitul secolului XVIII și XIX. Cartea lui a fost scrisă și publicată prima oară în 1930 în italiană sub titlul "La Carne, La Morte e O Diavolo Nella Romantica letteratura", unul dintre capitolele operei sale se referă la tipul de femeie fatală, iar cea mai recentă ediție a fost publicată în Florența: sub titlul "Sansoni" (1996).

OBE

OBE se poate referi la:

Order of the British Empire (Ordinul Imperiului Britanic)

Out-of-body experience (Experiență extracorporală sau Experiență în afara corpului)

Ryan Giggs

Ryan Joseph Giggs, OBE (născut Ryan Joseph Wilson; pe 29 noiembrie 1973 în Cardiff) este un fost fotbalist galez, care a evoluat la Manchester United, în Premier League. Giggs a jucat de-a lungul carierei sale și în echipa națională de fotbal a Țării Galilor, înainte de a se retrage din fotbalul internațional pe 2 iunie 2007. Giggs a fost numit cavaler al Ordinului Imperic Britanic în cadrul Queen's 2007 Birthday Honours List, alături de fostul său coleg Teddy Sheringham. A jucat peste 1000 de meciuri pentru Manchester United.Tatăl lui Giggs a fost Danny Wilson, un jucător notabil al Rugby League, și mama lui a fost Lynne Giggs. Deși s-a născut în Cardiff, a crescut în Pendlebury, Anglia, și vorbește cu un accent „mancun”. Tatăl lui era mulatru (avea ascendență sierraleoneză), și Giggs și-a exprimat mândria privind moștenirea sa culturală mixtă.

Dintre jucătorii din lotul actual al lui Manchester United, Giggs are cele mai multe sezoane petrecute la club, el făcându-și debutul la United în sezonul 1990-1991, și jucând ca titular din 1991-1992. Este pe locul 2 în clasamentul meciurilor oficiale jucate pentru Manchester United (în urma lui Bobby Charlton), și deține recordul de trofee câștigate de un jucător cu United (23). Din 1992, a câștigat nouă trofee de Premier League, patru de Cupă FA, două de Cupa Ligii, și una de Liga Campionilor. Are și două medalii de argint ale Cupei FA, respectiv Cupa Ligii, și a terminat de patru ori pe locul 2 cu United în prima ligă.

Giggs a fost căpitanul echipei de fotbal a Elevilor Angliei (unde pot juca toți elevii din Anglia, indiferent de naționalitate), dar ca adult a jucat pentru naționala Țării Galilor. Când a debutat în 1991 pentru Țara Galilor, Giggs avea doar 17 ani, și a stabilit pe atunci recordul de vârstă pentru un debut în naționala mare galeză. A devenit căpitanul selecționatei în 2004.

A câștigat de asemenea premiul pentru Jucătorul Tânăr al Anului AFP de două ori (1992 și 1993), devenind primul fotbalist care a câștigat trofeul în doi ani consecutivi - performanță repetată doar de Robbie Fowler și de actualul coechipier Wayne Rooney. Giggs deține și alte recorduri, precum cel pentru cel mai bun marcator all-time în Premier League, dintre fotbaliștii care nu joacă pe poziția de vârf de atac, precum și recordul pentru cel mai rapid gol marcat de Manchester United (15 secunde), stabilit în noiembrie 1995 într-un meci împotriva lui Southampton. Fanii au votat de asemenea că Giggs a marcat cel mai frumos gol din istoria lui Manchester United, într-o semifinală de Cupă FA cu Arsenal Londra, în care a depășit patru fundași (pe Lee Dixon de două ori) înainte să marcheze.

Giggs poartă tricoul cu numărul 11 din 1993, când s-a stabilit regulamentul privind păstrarea numărului de pe tricou într-un sezon.

Giggs este în prezent vicecăpitan la Manchester United.

Recent, a fost implicat într-un uriaș scandal, după ce presa britanică și rețeaua Twitter au scris că, timp de 8 ani, ar fi fost implicat într-o relație adulterină cu soția fratelui său.

Sandie Shaw

Sandie Shaw (n. 26 februarie 1947, Dagenham, Regatul Unit) este o cântăreață pop engleză foarte populară în anii 1960. A câștigat concursul muzical Eurovision 1967 cu piesa Puppet on a String (Marionetă pe o sfoară).

Steven Spielberg

Steven Allan Spielberg (n. 18 decembrie, 1946, Cincinnati, Ohio) este un regizor, producător și scenarist american. Spielberg este de trei ori câștigător al premiului Oscar și este producătorul de film cu cel mai bun succes financiar al tuturor timpurilor; filmele sale având încasări de aproape 8 miliarde de dolari la nivel mondial. Revista Forbes estimează averea lui Spielberg ca fiind de aproximativ 3 miliarde de dolari. În 2006, revista Premiere l-a declarat cea mai puternică și influentă personalitate din industria filmului. La sfârșitul secolului al XX-lea, revista LIFE l-a declarat cea mai influentă persoană a generației sale.

Într-o carieră de aproape patru decenii, filmele lui Spielberg au atins mai multe teme și genuri. În anii '70, '80 și '90, trei dintre filmele sale, Fălci, E.T. Extraterestrul și Jurassic Park au devenit filmele cu cele mai bune încasări ale vremii. În primii ani din cariera sa de regizor, filmele sale SF și de aventură erau văzute ca un moment de cotitură în industria modernă a filmului.

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.