Negev

Deșertul Negev sau Neggev (pronunțare: Neghev) [1][2] (în ebraică נֶגֶב, în arabă النقب Al Naqab) [3]) este un deșert în sudul Israelului. Suprafața sa este de 12.000 km2. La vest Negevul se continuă cu deșertul Sinai, la nord-vest ajunge până la Marea Mediterană, la sud - la Marea Roșie, la nord - este mărginit de o linie virtuală care unește Gaza cu oaza, cascada și chibuțul Ein Ghedi, dincolo de care se întinde regiunea Iudeea, la nord-est - de capătul sudic al Mării Moarte,iar la est este delimitat de valea Arava (arabă Wadi Araba). Deșertul Negev este un platou deșertic, ce se ridică la 800 m deasupra nivelului mării.

Die Negev blueht
Negevul înflorit după ploaie

Geografie

Deșertul Negev acoperă mai mult de jumătate din teritoriul Israelului, peste 13,000 km2 sau aproximativ 55% din suprafața terestră a țării. Acesta are o formă triunghi privit de sus, fiind mărginit la vest de deșertul din Peninsula Sinai, și la est de valea Arava. Negev are multe caracteristici specifice culturale și geologice. Printre acestea din urmă sunt trei cratere (în ebraică mahteș) Mahteș Ramon, Mahteș Gadol, și Mahteș Katan.

Negevul este un deșert stâncos. El este constituit din munți stâncoși, prăfuiți, întrerupți de „albii uscate” (wadi), care devin brusc albii de viituri tumultuoase în anotimpul ploilor, și cratere adânci. Poate fi împărțit în cinci regiuni ecologice: Negevul de nord, de vest și central, Platoul mare și Valea Arava.

  • În Negevul de nord, sau zona mediteraneană, se înregistrează anual 300 mm de precipitații; el are destule zone fertile.
  • Negevul de vest înregistrează 250 mm de precipitații pe an, având soluri parțial nisipoase. Dunele de nisip pot atinge înălțimi de până la 30 de metri.
  • în Negevul central, care găzduiește orașul Beer Șeva, se înregistrează anual 200 mm de precipitații și este caracterizat de un sol greu-permeabil, care permite o pătrundere minimă a apei.
  • Platoul Ramat HaNegev, având o înălțime între 370 metri și 520 metri deasupra nivelului mării, este caracterizat de mari decalaje de temperatură între vară și iarnă. În zonă se înregistrează 100 mm de precipitații pe an, având soluri infertile și parțial sărate.
  • Valea Arava, situată de-a lungul frontierei cu Iordania, se întinde pe o lungime de 180 km de la Eilat în sud până la Marea Moartă în nord. Valea Arava este foarte aridă, cu circa 50 mm de precipitații anual. Solurile nu sunt fertile.

Subsol

Subsolul Negevului este sărac și, spre deosebire de statele vecine, s-ar părea că nu conține petrol, sau alte surse de energie fosilă. La sudul Negevului, nu departe de orașul Eilat, se găsesc minele antice de la Timna și topitorii de cupru care datează din timpul regelui Solomon. În zilele noastre, în afară de interesul turistic, exploatarea acestor mine s-a dovedit a fi nerentabilă. Mai rentabilă este extragerea de verde malachit — piatră verde, semi-prețioasă, Piatra de Eilat.

Climă

Clima este uscată, deși nu foarte călduroasă. Temperaturile nu depășesc 33-35 °C; anual cad sub 50 mm precipitații.

Populație

Deși Negevul ocupă aproximativ 60% din teritoriul Israelului, aici trăiesc mai puțin de 8% din populația țării - peste 380.000 evrei și 175.000 arabi, majoritatea beduini.

Cele mai mari orașe sunt Beer Șeva și Eilat. Pe lângă orașe, mai sunt numeroase așezări agricole: kibuțuri, moșavuri etc.

Agricultură de deșert

Agronomii israelieni au izbutit să creeze o agricultură performantă de deșert, care necesită cantități reduse de apă, respectiv, de apa locală deosebit de „dură” (900-1.400 mg/litru sulfați) și cu salinitatea ridicată (1.000-1.500 mg/litru NaCl). Specii locale de roșii cărnoase de iarnă, fructe exotice, flori care inundă piețele Europei în lunile de iarnă etc. În kibuțul Yotvata se produce cel mai bun lapte din Israel.

Centrul de cercetări nucleare

În deșertul Negev, la aproximativ 13 kilometri de orașul Dimona, se află Centrul de Cercetări Nucleare Negev. La 5 octombrie 1986, ziarul britanic Sunday Times a dezvăluit [4] activitatea de producere de arme nucleare din acest centru, estimând că Israelul produsese deja 100 de focoase nucleare.

Note

  1. ^ Mândruț, Octavian (). Atlas geografic general. București: Editura Corint. p. 39. ISBN 973-653-645-9.
  2. ^ Lungu, Marius (). Antologia Statelor Lumii (ed. a doua). Constanța: Editura Steaua Nordului. p. 404. ISBN 973-8459-11-7.
  3. ^ Mic dicționar enciclopedic, Ediția a III-a, revăzută și adăugită. București: Editura Științifică și Enciclopedică. . p. 1163.
  4. ^ en Mordechai Vanunu: Articolele din Sunday Times

Legături externe

Aral Karakum

Aral Karakum este un deșert din Kazahstan, situat la nord-est de Marea Aral. Se învecinează cu râul Sîrdaria la sud. Deșertul Aral Karakum are o suprafață de 40.000 km².

Beer Șeva

Beer Șeva (în ebraică: באר שבע Beer Sheva, în arabă بئر السبع Bir as Sab'a) este cel mai mare oraș din deșertul Negev (Neghev sau Neggev), în sudul Israelului.

Este al șaptelea oraș al Israelului, după numărul de locuitori - 195,362 (2010), și al doilea ca suprafață, după Ierusalim.

Aria municipiului Beer Seva este de 117,500 dunami, adică 117,5 km2.

Orașul este așezat în nordul Neghevului, la poalele Muntelui Hevron (Hebron) și este denumit „capitala Negevului”.

Este sediul Universității Ben Gurion, al Spitalului universitar „Soroka”, are un teatru municipal și o orchestră simfonică, numită „Sinfonietta Beer Șeva”, un tribunal districtual.

Dintre atracțiile turistice ale localității se pot menționa Muzeul și un număr de clădiri din perioada otomană, târgul beduinilor , monumentul brigăzii Neghev creat de sculptorul Dani Karavan.

Din noiembrie 2008 primarul orașului este Ruvik Danilovich. Orașul este membru în organizația israeliană de orașe "independente" numită Forum 15.

Boulder, Colorado

Boulder, Colorado este un oraș și sediul comitatului omonim, Boulder, din statul Colorado, Statele Unite ale Americii. Situat la poalele Munților Stâncoși, la o altitudine de 1.655 m, Boulder se află la 40 km nord-est de Denver. Orașul găzduiește campusul Universității din Colorado.

Comandamentul de Sud al Israelului

Armata de sud a Israelului (în ebraică פיקוד דרום, transliterat: Pikud Darom, adesea abreviată la Padam (פד"מ)) , este o armată regională a Forțelor de apărare israeliene (IDF). Acesta este responsabilă pentru regiunea Negev, și portul Eilat, în prezent condusă de generalul Herzl HaLevi.

Deșertul Sonora

Deșertul Sonora, sau Deșertul sonoran, în engleză Sonoran Desert, în spaniolă Desierto de Sonora (uneori numit Gila Desert după numele râului omonim, Gila River), este un deșert nord-american, care acoperă părți însemnate din statele american Arizona și mexican Sonora, respectiv porțiuni semnificative ale sudului și sud-estului statului american California, precum și o bună parte a nordului statului mexican Baja California.

Deșertul Sonora este unul dintre cele mai mari și mai fierbinți deșerturi din America de Nord cu o suprafață de aproximativ 312.000 km 2, sau de 120,000 mile2. Deșertul conține o varietate unică de plante și animale dintre care varietățile de cactuși saguaro și organ pipe sunt printre cele mai notabile plante, respectiv coiotul , șopârla veninoasă "Monstrul Gila" și "falsa viperă de deșert" sunt cele mai cunoscute animale.

La 17 ianuarie 2001 circa 2.008 de km² (sau 496,337 acri din Deșertul Sonora din partea Statelor Unite au fost declarate monument al naturii (la nivel național) formând en Sonoran Desert National Monument.

Dimona

Dimona (în ebraică: דִּימוֹנָה‎) este un oraș israelian din deșertul Negev, în Districtul de Sud al Israelului, la 36 kilometri la sud de Beer Șeva și la 35 kilometri la vest de Marea Moartă la nord vest de Valea Arava. La sfârșitul anului 2007, populația era de 33,600 locuitori.

Districtul de Sud (Israel)

Districtul de Sud (în ebraică: מחוז הדרום, Mehoz HaDarom) este unul dintre cele șase districte administrative ale Israelului, fiind cel mai mare ca suprafață și cel cu cea mai mică densitate medie. El acoperă cea mai mare parte a deșertului Negev și valea Arava.

Conform Biroului Național de Statistică Israelian, populația districtului este de 1,002,400 (86% sunt evrei și 14% arabi - cei mai mulți sunt musulmani). Capitala districtului este Beersheba, în timp ce cel mai mare oraș este Așdod.

Edom

Edom (Idumeea) (ebraică: אֱדוֹם, greacă: Ἰδουμαία, latină: Idumaea) desemnează o entitate etnică și statală antică bazată pe o uniune de triburi de limbă semită care, din epoca de fier târzie, s-a așezat în sudul Mării Moarte, în Negev, - în sudul statului Israel de astăzi, cât și în depresiunea Arava (sau Wadi Araba) și la răsăritul ei, în sud-vestul actualei Iordanii, până la capătul de nord al Mării Roșii. Regiunea geografică populată de aceasta, dominată în est de Munții Edom, s-a numit de asemenea Edom.

Membrii acestei entități, edomiții, sunt menționați in Biblia ebraică, iar genealogia mitică biblică îi consideră urmașii lui Esau, fratele mai mare al lui Iacob (Israel).

(Gen.36:9)

Anexați în mai multe rânduri la regatul Iudeii, ei și-au pierdut definitiv regatul în vremea invaziei babilonene. Cunoscuți în epoca greco-romană sub numele de idumei, edomiții s-au asimilat cu timpul la evreii antici, mai ales în timpul dinastiilor Hasmoneilor (de exemplu în cursul convertirilor forțate din timpul lui Ioan Hyrcanos) și Antipatrizilor (Irod și urmașii lui, aceștia fiind ei înșiși de origine edomită) .

După Războiul iudeilor nu se mai pomenește de existența acestei etnii.

Capitala Edomului a fost Botzra, mai târziu Sela (Petra).

Edomul a cuprins și porturile la Marea Roșie Etzion Ever și Eilat.

Zeul principal al edomiților se numea Kos.

Eufrat

Eufratul (numele grecesc tradițional; în arabă: الفرات Al-Furat; în armeană: Եփրատ Yeṗrat; în ebraică: פְּרָת Perath; în kurdă: Ferat; în azeră: Fərat; în persana veche: Ufrat; în siriacă: ܦܪܬ Frot sau Prâth; în turcă: Fırat; în akkadiană: Pu-rat-tu) este un mare râu ce formează limita vestică a Mesopotamiei, limita estică a acesteia fiind constituită de un alt mare râu, Tigrul. Atât Eufratul cât și Tigrul izvorăsc în Turcia și se varsă, reunite, pe teritoriul Irakului, în Golful Persic.

În Biblie Pământul Făgăduinței promis de Dumnezeu lui Avraam și descendenților săi (printre care se numără Isaac și Iacob) se întindea până la acest râu.

Israel

Statul Israel (în ebraică מדינת ישראל, Medinat Israel, în arabă دولة إسرائيل, Dawlat Israil; pronunție ebraică: /jisʁaˈʔel/) este o republică parlamentară localizată în Orientul Mijlociu, de-a lungul malului de est al Mării Mediterane. Se învecinează cu Libanul, în nord, Siria în nord-est, Iordania și Cisiordania, în est, Egipt și Fâșia Gaza, la sud-vest, și conține caracteristici din punct de vedere geografic diverse în suprafața sa relativ mică. Conform cu legislația israeliană, capitala țării este orașul Ierusalim,

dar aproape toate celelalte țări nu o recunosc ca atare, întreținând misiuni diplomatice la Tel Aviv, unde se află și majoritatea instituțiilor țării. Israelul este definit în „Declarația de Independență” și în legile lui de bază ca un stat evreiesc și democratic și este singurul stat din lume unde evreii sunt majoritariÎn urma adoptării planului de împărțire a Palestinei din 1947 al Organizației Națiunilor Unite, pe data de 14 mai 1948, odată cu expirarea Mandatului britanic pentru Palestina, David Ben-Gurion, președintele Organizației Sioniste și al Agenției Evreiești pentru Palestina, a proclamat independența Statului Israel în cadrul liniilor de împărțire teritorială cuprinse în decizia ONU. Liga Arabă și organizațiile palestiniene au respins atât decizia ONU de împărțire, cât și proclamarea unilaterală a independenței Israelului. Șase state arabe au declanșat cu Războiul arabo-israelian din 1948 interminabilul Conflict arabo-israelian, care avea ca scop distrugerea Israelului și „aruncarea evreilor în mare”. Ca urmare a rezultatelor războiului arabo-israelian din 1948-1949, teritoriul care ar fi trebuit, după hotărârea ONU (neacceptată de partea arabă), să revină unui stat arab palestinian, a fost, în cele din urmă, împărțit între Israel și două state arabe beligerante, Transiordania și Egiptul. În urma acordurilor de armistițiu încheiate in urma Războiului de Șase Zile din iunie 1967, porțiuni din teritoriile ocupate în acest conflict de către Israel - Ierusalimul de Est inclusiv Orașul vechi, Cisiordania, Peninsula Sinai, Fâșia Gaza și Înălțimile Golan, - au intrat in controlul Israelului. Peninsula Sinai a fost retrocedată Egiptului în urma unui tratat de pace, dar celelalte granițe încă nu au fost definite. Multe state consideră linia de încetare a focului din 1949 (armistițiul din 1949), așa numita „Linie verde”, ca o graniță temporară a Israelului, iar teritoriile ocupate de Israel în cursul războiului din iunie 1967, ca „teritoriile ocupate”Populația din Israel - conform Biroului Central de Statistică israelian - care include toți cetățenii sau resortisanții, dar nu muncitorii străini, în interiorul Israelului în sine și în așezările israeliene din „teritoriile ocupate”, a fost estimată în septembrie 2019 la 9.092.000 de oameni,

dintre care 6.744.200 sunt evrei. Cetățenii arabi, al doilea grup etnic ca mărime, include atât musulmani cât și creștini. Alte minorități sunt druzi, cerchezi, samariteni și armeni. La sfârșitul anului 2005, 93% din populația arabă din Ierusalimul de Est au căpătat statut de rezidență permanentă și 5% au avut cetățenie israeliană. În înălțimile Golan, druzii au dreptul să aleagă între cetățenia israeliană și cea siriană.

Israelul este o țară dezvoltată și o democrație reprezentativă, cu un sistem parlamentar și vot universal. Prim-ministrul Israelului servește ca șef al guvernului, iar Knessetul, cu cei 120 de membrii, servește ca organism legislativ unicameral.

Israelul este una dintre țările cu cea mai mare speranță de viață din lume..

Economia: deși lipsită, până nu demult, de resurse naturale (în anii 2011-2012 s-au descoperit rezerve de gaze naturale în aria maritimă mediteraneană aparținând Israelului) în 2010 produsul intern brut nominal (PIB) israelian s-a situat pe locul 42 din lume și are un rating foarte mare în clasamentul Indicelui Dezvoltării Umane.. În 2010, Israelul a aderat la OCDE.

Listă de deșerturi ale Asiei

Această pagină este o listă a deșerturilor continentului Asia.

Marele Bazin

Marele Bazin (în engleză The Great Basin) este o regiune mare, aridă, de tip deșertic, numită uneori și deșert rece, situată în vestul Statelor Unite ale Americii, definită în mod comun geografic ca regiunea bazinului de captare (sau hidrografic) a apelor situată aproximativ între lanțurile muntoase a Munților Stâncoși și Sierra Nevada, fără o ieșire naturală spre mare.

Corespunzător, denumirea Deșertul Marelui Bazin (The Great Basin Desert) este definit de extinderea unor specii de plante, caracteristice zonelor de tip deșertic, acoperind aproximativ o suprafață diferită, dar care se intersectează cu cea a Marelui Bazin.

Zona Culturală a Marelui Bazin (The Great Basin Culture Area) este zona geografică nativă a triburilor nativilor americani care se extinde spre nord și est mai mult decât zona bazinului hidrografic a Marelui Bazin.

Marnă

Marna este o rocă sedimentară compusă din carbonat de calciu și argilă, în proporții variabile, de obicei de culoare cenușie, întrebuințată la fabricarea cimentului. Ca structură, marna este o rocă de tranziție între argilă și calcar, masivă sau stratificată, cu textură pelitică fină și structură mecanică sau chimică. Adesea este microstratificată. Marnele sunt alcătuite în proporții practic egale din minerale argiloase și carbonați la care se adaugă alte minerale autigene, a căror prezență în rocă determină varietăți ca:

marnă saliferă,

marnă gipsiferă,

marnă glauconitică,

marnă brună bituminoasă, (în afloriment, apare sub forma unor stânci sau bulgări de mari dimensiuni)

marnă calcaroasă (o rocă cu o rezistență extrem de slabă, permeabilă și care clivează în condiții de îngheț-dezgheț).

Mițpe Ramon

Mițpe Ramon (în ebraică מצפה רמון, transliterat: Mitzpe Ramon) este un oraș modern din partea de sud a Israelului, la 80 km sud de orașul Beer Șeva. Orășelul se află pe înălțimea Ramon, în deșertul Negev, la o altitudine de 300 metri deasupra craterului cu același nume.

A fost fondat în anul 1951 ca tabără pentru lucrătorii din regiunea craterului.

Populația localității este de 4.500 de locuitori.

Moshe Sharet

Moshe Sharet (משה שרת în ebraică, la naștere Moshé Shertok, n. 15 octombrie 1894, Herson, Ucraina; d. 7 iulie 1965, Ierusalim) a fost un om politic social democrat israelian, evreu născut în Ucraina, care a îndeplinit funcția de prim ministru al Israelului de la 26 ianuarie 1954 până la 3 noiembrie 1955, în perioada când David Ben Gurion a decis să se retragă de la cârma țării și să se stabilească la Sde Boker, în deșertul Negev. Om de cultură și desăvârșit orator, Moșe Șaret a fost cel dintâi ministru de externe al Israelului între anii 1948- 1956 și este unul din părinții fondatori ai statului evreiesc modern.

Operațiunea Uvda

Operațiunea Uvda (ebraică מבצע עובדה, Mivtza Uvda) a fost o operațiune desfășurată de Forțele de Apărare a Israelului în timpul Războiului Arabo-Israelian din 1948, între 5 martie și 10 martie 1949. Aceasta a fost ultima campanie desfășurată de Armata Israeliană în timpul războiului și obiectivul său era de a captura partea de sud al deșertului Negev, revendicat de Regatul Iordaniei pentru a fi sub controlul Iordaniei în timpul tratativelor de armistițiu din 1949.

Negevul de sud a fost desemnat ca parte a statului evreiesc în Planul ONU de partajare al Palestinei din 1947. Cuvântul uvda (עובדה) în ebraică înseamnă "fapt", referindu-se la obiectivul operațiunii, de a stabili de facto suveranitatea israeliană asupra teritoriului în cauză, mai degrabă decât de a o cuceri. Ca atare, forțele israeliene nu au întâmpinat rezistență semnificativă în calea lor. Regiunea revendicată în timpul acestor operațiuni este denumită acum Uvda.

La operațiune au participat brigăzile Negev, Golani și Alexandrini, precum și un număr de unități mai mici.

Rahat, Israel

Rahat (în ebraică: רַהַט, în arabă رهط) este un oraș predominant beduin din Districtul de Sud al Israelului. În 2017, avea o populație de 66.791 de locuitori.Format:Israel populations Ca atare, este cel mai mare oraș beduin din lume, și singura așezare beduină din Israel cu statut de oraș⁠(d).

Rahat este unul dintre cele șapte comune beduine din deșertul Negev cu planuri aprobate și infrastructură dezvoltată — celelalte șase sunt Hura⁠(d), Tel-Sabi⁠(d) (Tel Sheva), Ar'arat-Naqab⁠(d) (Ar'ara BaNegev), Lakiya⁠(d), Kuseife⁠(d) (Kseife) și Shaqib al-Salam⁠(d) (Segev Shalom).

Universitatea Ben-Gurion

Universitatea Ben-Gurion din Negev (BGU) (în ebraică אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, Universitat Ben-Guriyon baNegev) este o universitate publică de cercetare din Beer Șeva, Israel. Universitatea Ben-Gurion din Negev are cinci campusuri: Campusul Familia Marcus din Beer Șeva, Campusul David Bergmann din Beer Șeva, Campusul David Tuviyahu din Beer Șeva, Campusul Sede Boqer și Campusul Eilat.

Universitatea Ben-Gurion este un centru de predare și de cercetare cu aproximativ 20.000 de studenți. Printre institutele de cercetare afiliate universității se numără Institutul Național de Biotehnologie din Negev, Institutul Ilse Katz pentru Științe și Tehnologie Nanometrică, Institutul Jacob Blaustein de Cercetare a Deșertului cu Școala Internațională Albert Katz pentru Studii cu privire la Deșert și Institutul de Cercetare Ben-Gurion pentru Studiul Istoriei Israelului și a Sionismului.

Deșerturile lumii
Dunas samalayuca
ELCANDELABRO ISLASBALLESTAS

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.