Municipiu

Municipiul (din latină municipium) este o unitate administrativ-teritorială a unei țări.

Astăzi, cuvântul municipiu, în dependență de țară, desemnează diverse tipuri de unități administrativ-teritoriale, de obicei orașe mari cu rolul sporit economic, social, politic și cultural.

Municipiul este condus de un colectiv de organe administrative, numit municipalitate, compus din primar și consiliu municipal.

În unele țări, entitățile echivalente pentru municipii sunt numite "comune"; de exemplu, comuna franceză, comuna italiană sau kommun suedeză). Termenul provine de la comunele medievale (orașe-stat italiene, orașe libere imperiale).

În Roma Antică, un municipium a fost un oraș liber, care se autoguverna și avea un grad mai ridicat de autonomie.

  • municipium (municipia la plural) — un oraș auto-guvernat dintr-una din provinciile Imperiului Roman, al doilea nivel de organizare după colonia
  • municipiu — a doua subdiviziune administrativă din Bhutan, după cea de district
  • municipiu — a doua subdiviziune administrativă din Brazilia, după cea de unitate federativă
  • municipiu — a doua subdiviziune administrativă din Mexic, după cea de statul federal
  • municipiu — a doua subdiviziune administrativă din Polonia (împreună cu powiat), între voievodat și comună
  • municipiu — a doua subdiviziune administrativă din Portugalia, după cea de district
  • municipiu — prima subdiviziune administrativă din Republica Moldova împreună cu raioanele și unitățile teritorial-administrative speciale
  • municipiu — a doua subdiviziune administrativă din România împreună cu orașele și comunele.
  • municipiu – a treia subdiviziune administrativă din Spania, după provincie.

Vezi și

Legături externe

Amazonas

Amazonas (AFI [amaˈzonas]) este una dintre cele 27 de unități federative ale Braziliei. Capitala statului este orașul Manaus. Amazonas se învecinează cu Venezuela și unitatea federativă Roraima la nord, unitatea federativă Pará la est, unitățile federative Mato Grosso, Rondônia și Acre la sud, cu statele Peru și Columbia la vest. În 2008 statul avea o populație de 3.341.096 de locuitori și o suprafață de 1.570.745,68 km² (cea mai mare unitate federativă din Brazilia), fiind împărțit în 4 mezoregiuni, 13 microregiuni și 62 de municipii.

Beijing

Beijing (cunoscut și sub forma Pekin; în chineză: 北京; romanizare pinyin: Běijīng; romanizare Wade-Giles: Pei-ching, Pinyin poștal: Peking) este capitala Republicii Populare Chineze și are peste 17 milioane de locuitori, fiind totodată una dintre cele mai poluate metropole.

Conform unei analize realizată de Global Demographic, ce a vizat nivelul de creștere a populației și densitatea locuitorilor, în 2016 Beijing a fost pe locul al nouălea în lume.

În același an, conform Forbes, numărul de miliardari din oraș era 51, Beijing fiind astfel pe locul al patrulea din lume la acest capitol, cel mai bogat om de afaceri fiind Wang Jianlin (28,7 miliarde dolari).Beijing este situat în nord-estul Chinei; de altfel, numele său înseamnă "Capitala Nordului". Este al treilea municipiu din țară ca mărime, după Chongqing și Shanghai. În anul 2008 orașul a găzduit a 26-a ediție a Jocurilor Olimpice.

Coronel Fabriciano

Coronel Fabriciano este un oraș brazilian în Regiunea Metropolitană Vale do Aco, Minas Gerais, Brazilia. Populația sa era în 2009 de 105.037 de locuitori. Suprafața sa este de 221049 km ².

Orașul se învecinează cu districtele municipale Ipatinga, Timóteo, Ferros, Joanésia, Antônio Dias și Mesquita.

Gdańsk

Gdańsk (AFI: [gdaɲsk] ) (în germană Danzig, cașubiană Gduńsk) este un municipiu în Polonia, situat în partea de nord a Poloniei, reședința voievodatului Pomerania și unul dintre cele mai mari porturi ale țării. Din 1361 și până la desființarea Ligii Hanseatice în 1669 a făcut parte din această alianță comercială. În prezent face parte din aglomerația urbană Trójmiasto. Din punct de vedere etnografic este considerat drept capitala Cașubiei.

Orașul este situat pe coasta sud-vestică a Golfului Gdańsk, o parte a Mării Baltice, la gurile de vărsare ale râurilor Motława și Leniwka (ce fac parte din delta fluviului Vistula), și formează o conurbație cu municipiile Sopot și Gdynia și cu comunele suburbane, având în 2008 o populație estimată de 866.613 de locuitori. Municipiul propriu are o populație de 456.658, aflându-se pe poziția șase din țară, și suprafață de 261,62 km², aflându-se pe poziția șapte. Zona urbană a Triorașului este unul dintre cele mai importante centre industriale, comerciale și maritime.

Municipiul este cunoscut datorită nașterii mișcării politice „Solidaritatea”, care, sub conducerea unuia dintre locuitorii orașului, Lech Wałęsa, a fost una dintre cauzele căderii comunismului în Europa Centrală și de Est în 1989. Este și locul nașterii lui Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, care în „Danziger Trilogie” a tematizat orașul său natal.

Powiat gdański, unitatea administrativă vecină, deși își trage numele de la orașul Gdańsk (gdański fiind adjectivul format de numele propriu), își are reședința în orașul Pruszcz Gdański.

Ipatinga

Ipatinga este un oraș brazilian situat în Regiunea Metropolitană Vale do Aco, statul Minas Gerais. Populația sa în 2009 era de 244.508 locuitori. Localitatea se învecinează cu districtele municipale Caratinga, Coronel Fabriciano, Mesquita, Santana do Paraíso și Timóteo.

Kitami

Kitami (北見市, Kitami-shi?) este un municipiu din Japonia, prefectura Hokkaidō.

Kushiro, Hokkaidō (municipiu)

Kushiro (釧路市, Kushiro-shi?) este un municipiu din Japonia, prefectura Hokkaidō.

Lista orașelor din Ungaria

Ungaria, la 1 iulie 2009, avea 3152 de localități, din care 328 se pot bucura de titlul de oraș (în maghiară város — la singular și városok — la plural).

Numărul orașelor nu este fix deoarece frecvent unele localități au fost promovate luând titlul de oraș, prin intermediul unui act oficial semnat de către președintele republicii.

Capitala, Budapesta, nu aparține de niciun județ și posedă un teritoriu și un anume statut, în timp ce alte 23 de orașe sunt numite municipii (în maghiară megyei jogú város, care se traduce „oraș cu drepturi de județ”).

La trei orașe sunt recunoscute caracteristicile unei aglomerări: Budapesta, Miskolc și Pécs, în timp ce Győr este pe cale de a deveni al patrulea.

Cel mai populat oraș este Budapesta, iar cel mai puțin este Pálháza cu 1114 locuitori, conform recensământului din 2001.

Mangalia

Mangalia (în turcă Mankalya) este un municipiu în județul Constanța, Dobrogea, România, format din localitățile componente Cap Aurora, Jupiter, Mangalia (reședința), Neptun, Olimp, Saturn și Venus. Poziția orașului este marcată la sud de limita lacului Mangalia, de țărmul mării la est, iar la vest și la nord, de calea ferată către Constanța, Balta Mangalia și pădurea Comorova.Mangalia are o populație de 36.364 de locuitori. Orașul Mangalia a fost declarat municipiu în anul 1995. Primarul Municipiului Mangalia este Cristian Radu ales in 2012 cu un mandat de 4 ani. Este al doilea municipiu al litoralului, fiind situat la 40 km sud de Constanța și la 14 km de granița cu Bulgaria.

Municipiile Braziliei

Municipiile (portugheză municipíos) sunt, conform constituției Braziliei din 1988, cea mai mică unitate administrativă a acestei țării. Sunt 5.562 de municipii în Brazilia. Unica unitate federativă a federației care nu este compusă din municipii este Districtul Federal. Municipiul cuprinde un oraș și un număr de sate înconjurătoare. Orașele îndeplinesc funcții administrative fiind reședințele acestor unități. Uneori se folosește termeni „oraș” și „municipiu” în schimb, cu toate acestea că aceasta contrazice definițiile lor.

Guvernul municipal se ocupă drept cu diverse aspecte practice ale vieții locuitorilor, cum ar fi înregistrarea bunurilor imobile, străzile și drumurile între localități componente, provederea învățământului la nivelul elementar și a instituțiilor de sănătate publică sau controlarea și supunerea impoziturilor către transportul public (taxiuri, autobuze, ș.a.m.d.).

Municipiile Republicii Moldova

Municipiul (din latină municipium) este o unitate teritorial-administrativă a Republicii Moldova, care reprezintă prin sine un oraș cu statut special. Un astfel de statut posedă următoarele orașe: Chișinău, Tiraspol, Bălți, Bender, Comrat, Cahul, Ungheni, Soroca, Orhei, Ceadîr-Lunga, Edineț, Hîncești și Strășeni.

Municipiile României

Un municipiu (din latină municipium) este o unitate administrativă în România. Acest statut este acordat orașelor mai mari, cu un grad ridicat de urbanizare, cu o populație relativ mare, în general de peste 15 000 locuitori, cu un rol economic, social, politic și cultural însemnat. Acestea sunt criterii relative pentru definirea unui municipiu, neexistând la nivel de lege criterii bine definite pentru acordarea statutului de municipiu. Însă acordarea propriu-zisă a statutului de municipiu se face prin lege, nu este suficientă îndeplinirea criteriilor susmenționate. Localitățile care nu îndeplinesc unul sau mai multe din aceste criterii sunt clasificate ca orașe, sau, dacă nu sunt urbanizate, comune.

Administrația unui municipiu se numește municipalitate și este condusă de un primar. Municipiul nu are alte subdiviziuni administrative chiar dacă neoficial, municipiile mari sunt grupate în cartiere. Excepție face însă Municipiul București, care are un statut similar cu cel al unui județ și este în mod oficial împărțit în 6 subdiviziuni administrative numite sectoare.

Deși în limbajul comun municipiile sunt denumite simplu "orașe", distincția dintre statutul de oraș și cel de municipiu este importantă, mai ales la nivel politico-administrativ.

Municipiile Spaniei

Municipiul (spaniolă municipios, pronunție în spaniolă: /muniˈθipjos/; sing. municipio) este entitatea de bază în organizarea teritorială a Spaniei.

Orașele interbelice ale Regatului României

Orașele interbelice ale Regatului României au fost localitățile cu statut urban ce se aflau pe teritoriul României Mari în perioada 1918–1940. Acestea erau de două categorii: municipii și comune urbane (echivalentul rangului de oraș în prezent). Regatul României a avut un număr total de 180 de localități urbane, dintre care 22 cu rangul de municipiu și 158 cu rangul de comună urbană. În prezent, 147 dintre aceste localități se află pe teritoriul actual al României, restul de 33 fiind situate în Ucraina, Republica Moldova și Bulgaria.

Regiunile Ucrainei

Aceasta este lista regiunilor administrative (oblast) din Ucraina.

Santana do Paraíso

Santana do Paraíso este un oraș în Minas Gerais (MG), Brazilia.

Acesta este limitată cu districtele municipale Belo Oriente, Mesquita, Ipatinga, Caratinga și Ipaba

São Gonçalo do Amarante

São Gonçalo do Amarante se poate referi la:

Gonçalo de Amarante, sfânt portughez

São Gonçalo do Amarante, Ceará, municipiu din Brazilia

São Gonçalo do Amarante, Rio Grande do Norte, municipiu din Brazilia

São Gonçalo do Amarante (district din São João del-Rei)⁠(pt), district din Brazilia

Timóteo

Timóteo este un oraș care aparține regiunii metropolitane Vale do Aço din statul Minas Gerais, Brazilia. Localitatea este traversată de râul Piracicaba. În anul 2009, populația acesteia era de 79.813 locuitori.

Timóteo se învecinează cu districtele municipale Ipatinga, Coronel Fabriciano, Antônio Dias, Jaguaraçu, Marliéria, Caratinga și Bom Jesus do Galho.

Vulcan (oraș)

Vulcan (mai demult numit Jiu-Vaidei-Vulcan, în germană Wulkan, în maghiară Vulkán sau Zsilyvajdejvulkán) este un municipiu în județul Hunedoara, Transilvania, România, format din localitățile componente Dealu Babii, Jiu-Paroșeni și Vulcan (reședința). Are o populație de 22.906 locuitori (2011). A fost declarat municipiu în decembrie 2003.

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.