Lună (timp)

Folosită cu calendare, luna este o unitate de timp aproximativ la fel de lungă ca vreo perioadă naturală legată de mișcarea lunii. Conceptul tradițional s-a ivit cu ciclul fazelor lunii; astfel de luni (lunații) sunt luni sinodice și durează aproximativ 29,53 de zile.

Cele douăsprezece luni ale Calendarulul gregorian și lungimile acestora sunt:

 1. Ianuarie, 31 zile
 2. Februarie, 28 zile, dar 29 într-un an bisect
 3. Martie, 31 zile
 4. Aprilie, 30 zile
 5. Mai, 31 zile
 6. Iunie, 30 zile
 7. Iulie, 31 zile
 8. August, 31 zile
 9. Septembrie, 30 zile
 10. Octombrie, 31 zile
 11. Noiembrie, 30 zile
 12. Decembrie, 31 zile

Legături externe

...Baby One More Time

...Baby One More Time este albumul de debut al cântăreței americane Britney Spears, lansat la 12 ianuarie 1999 sub egida casei de discuri Jive Records. În luna iunie a anului 1997, Spears negocia alături de managerul Lou Pearlman pentru a se alătura grupului pop feminin Innosense. În această perioadă, mama artistei, Lynne Spears, i-a trimis o casetă audio prietenului de familie și avocatului de vedete Larry Rudolph, cerându-i o părere cu privire la modul în care cântă. Rudolph și-a manifestat interesul și s-a decis ulterior să o prezinte pe Spears la diferite companii de înregistrări. De cele mai multe ori, acesta le trimitea câte o casetă audio cu solista, cântând peste o piesă karaoke a lui Whitney Houston, precum și o variantă demonstrativă al unei melodii nefolosite a lui Toni Braxton. Casa de discuri Jive Records s-a dovedit interesată și au stabilit ca Spears să lucreze alături de producătorul Eric Foster White. După ce au ascultat materialul înregistrat, Jive i-a oferit cântăreței un contract pentru mai multe albume de studio.

Spears a călătorit în Suedia pentru a lucra alături de diferiți producători, precum Max Martin, Denniz Pop și Rami Yacoub. Martin i-a prezentat solistei și managementului acesteia o piesă intitulată „Hit Me Baby One More Time”, compusă inițial pentru formația R&B americană TLC; cu toate acestea, trupa a respins cântecul. Spears a afirmat mai târziu că s-a simțit încântată atunci când a auzit melodia pentru prima oară, și a știut că va deveni un succes. Până în iunie 1998, albumul a fost finalizat, iar în luna octombrie, a avut loc lansarea single-ului de debut, „...Baby One More Time”. Cântecul a obținut succes comercial pe plan global, ocupând locul unu în clasamentul fiecărei țări în care a apărut. A fost cel mai bine vândut disc single al anului 1999 în Regatul Unit, și este în prezent unul dintre cele mai bine vândute single-uri din toate timpurile, comercializându-se în peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume.

După lansare, albumul a primit recenzii mixte din partea criticilor de specialitate, majoritatea considerându-l prostesc și prematur. Cu toate acestea, ...Baby One More Time a avut parte de un succes comercial considerabil, debutând în fruntea clasamentelor Billboard 200, Canadian Albums Chart, și ocupând, de asemenea, un loc în top cinci în ierarhiile din peste 10 țări. Materialul a fost premiat cu numeroase discuri de aur și de platină în întreaga lume. În Statele Unite, albumul a primit paisprezece discuri de platină (echivalentul unui disc de diamant) din partea Recording Industry Association of America (RIAA), denotând expedierea a peste 14 milioane de exemplare în națiune. Din această sumă, Nielsen SoundScan recunoaște 10.6 milioane de copii vândute. ...Baby One More Time este cel mai de succes album a lui Britney Spears, înregistrând vânzări de peste 25 de milioane de exemplare pe plan global, fiind în mod concomitent unul dintre cele mai bine vândute albume din istorie.

Pe lângă „...Baby One More Time”, alte patru cântece au fost lansate ca discuri single: „Sometimes”, „(You Drive Me) Crazy”, „Born to Make You Happy” și „From the Bottom of My Broken Heart”. Spears a promovat albumul prin numeroase interviuri și interpretări televizate. De asemenea, Spears a pornit în primul ei turneu de concerte, intitulat ...Baby One More Time Tour în anul 1999. Seria de concerte a fost mai apoi prelungită cu încă un turneu, intitulat Crazy 2k Tour. Albumul i-a oferit lui Spears două nominalizări Grammy la cea de-a 42-a ediție a galei de premii (2000): o nominalizare la categoria „Cel mai bun artist nou”, precum și o nominalizare la categoria „Cea mai bună interpretare pop feminină” pentru cântecul „...Baby One More Time”.

...Baby One More Time (cântec)

„...Baby One More Time” este discul single de debut al cântăreței americane Britney Spears. Piesa compusă și produsă de Max Martin și Rami a fost lansată în 1998 prin JIVE Records ca primul disc single extras de pe albumul cu același nume (1999). După ce Spears a înregistrat și a trimis o casetă demo cu un cântec nefolosit de la Toni Braxton, solista a semnat un contract cu casa de discuri JIVE. „...Baby One More Time” este o piesă teen pop și dance-pop ce vorbește despre sentimentele unei fete după ce aceasta s-a despărțit de iubitul ei.

„...Baby One More Time” s-a clasat pe primul loc în clasamentele multor țări, inclusiv în Regatul Unit unde a primit o certificare cu dublu disc de platină și a devenit cel mai bine vândut cântec din 1999. Piesa este unul dintre cele mai bine vândute single-uri din toate timpurile, cu peste 10 milioane de exemplare vândute. Un videoclip muzical regizat de Nigel Dick o prezintă pe Spears elevă într-un liceu catolic, imaginându-se cântând și dansând în jurul școlii. Videoclipul a fost ulterior menționat ca sursă de inspirație pentru videoclipul piesei „If U Seek Amy” (2008), unde fiica fictivă a lui Spears este îmbrăcată într-o ținută de școală asemănătoare și poartă fundițe roz în păr. În 2010, „...Baby One More Time” a fost votat al treilea cel mai influent videoclip din istoria muzicii pop, într-un sondaj organizat de Jam!. În 2011, „...Baby One More Time” a fost votat cel mai bun videoclip al anilor '90. Piesa este prezentă în toate albumele greatest hits ale solistei, precum și în alte compilații.

Spears a interpretat „...Baby One More Time” în toate turneele ei. Piesa a fost bis în turneele ...Baby One More Time Tour (1999) și Dream Within a Dream Tour (2001); Cântăreața a interpretat versiuni remix ale cântecului în turneele Oops!... I Did It Again World Tour (2000), The Onyx Hotel Tour (2004), The M+M's Tour (2007), The Circus Starring Britney Spears (2009), Femme Fatale Tour (2011), și Britney: Piece of Me (2013). „...Baby One More Time” a fost nominalizat la premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare pop feminină și a fost inclus în listele revistelor Blender, Rolling Stone și VH1. Spears a numit „...Baby One More Time” unul dintre cântecele ei preferate din carieră. Piesa a fost, de asemenea, ultimul cântec redat în programul muzical Top of the Pops al canalului BBC din anii '90.

An tropic

Anul tropic (cunoscut si sub denumirea de an solar) este timpul de care Soarele are nevoie pentru a se întoarce în aceași poziție în ciclul anotimpurilor, văzut de pe Pământ.

Toate calendarele sunt o aproximare mai mult sau mai puțin precisă a anului tropic.

Bianca Marcovici

Bianca Marcovici (născută Grimberg, n. 22 iunie 1952, Iași) este o poetă israeliană de limbă română, originară din România, de asemenea violonistă și de profesie ingineră.

Cioară de semănătură

Cioara de semănătură (Corvus frugilegus) este una dintre cele 4 specii europene de păsări care fac parte din punct de vedere taxonomic din genul Corvus, familia Corvidae. Varianta cea mai mare dintre C. frugilegus frugilegus are un cioc puternic cu penajul negru, fiind răspândite din Europa de Vest până în stepele din Asia, ținutul Altai. Cealaltă variantă (subspecie) C. frugilegus pastinator, este mai mică cu penajul întunecat cu nuanțe purpurii, ajunge în Asia spre est până la coasta Pacificului.

Lunație

Lunația este intervalul de timp care separă două Luni noi și a cărei durată medie este de 29 de zile, 12 ore, 44 de minute și 2,8 secunde.Luna se rotește în jurul Pământului în ceva mai mult de 27 de zile (27 de zile, 7 ore, 43 de minute și 11,5 secunde), dar în timpul acestei revoluții, Pământul avansează cu circa 1/12 pe orbita sa în jurul Soarelui. Or, cum revoluția Pământului și a Lunii sunt în același sens, acest lucru se traduce prin faptul că pentru a reveni la aceeași fază, Luna trebuie să-și facă revoluția (27 de zile, și deci aceeași poziție relativă a Pământului) plus 2 zile. În total sunt 29 de zile și jumătae (mai precis: 29 de zile, 12 ore, 44 de minute și 2,8 secunde, și deci aceeași poziție relativă a axei Pământ-Soare).

Durata lunației indicată mai sus este una medie. Durata lunațiilor variază în realitate în cursul unui an (de ordinul a ±6 ore) și chiar de la un an la altul.

Migrenă

Migrena este o afecțiune cronică ce se caracterizează prin cefalee recurentă, de intensitate moderată spre severă, adesea asociată cu o serie de simptome ale sistemului nervos autonom. Termenul provine din greacă de la ἡμικρανία („hemikrania”), „durere într-o parte a capului”, de la ἡμι- („hemi-”), „jumătate” și κρανίον („kranion”), „craniu”.În mod tipic, migrenele sunt unilaterale (afectează doar o jumătate a capului) și au un caracter pulsatil, cu o durată cuprinsă între 2 și 72 de ore. Simptomele asociate pot include greață, vărsături, fotofobie (hipersensibilitate a ochilor la lumină), fonofobie (sensibilitate exagerată a auzului), durerea fiind în general agravată de activitățile fizice. Până la o treime din pacienți percep o aură: o tulburare trecătoare de natură vizuală, senzitivă, lingvistică sau motorie, care semnalează că în curând se va instala cefaleea.Se consideră că migrenele sunt determinate de un amestec de factori genetici și de mediu. Aproximativ două treimi din cazuri sunt determinate de predispoziții ereditare. Fluctuațiile hormonale pot avea, de asemenea, un rol: migrena afectează un număr ușor mai ridicat de băieți decât de fete înainte de pubertate, însă în cazul adulților este de două-trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați. De obicei, tendința de apariție a migrenelor scade în timpul sarcinii. Mecanismele migrenei nu sunt cunoscute cu exactitate. Totuși, migrena este considerată o boală neurovasculară. Teoria primară se referă la o sensibilitate sporită a cortexului cerebral și controlul anormal al neuronilor durerii în nucleul trigeminal al trunchiului cerebral.În tratarea inițială a migrenei, se recomandă analgezice simple, cum sunt ibuprofenul și paracetamolul împotriva durerii de cap, antiemetice împotriva vărsăturilor și evitarea factorilor declanșatori. În cazul în care analgezicele simple nu sunt eficiente, se pot prescrie agenți specifici cum sunt triptanii sau ergotaminele. Peste 10% din populația globală suferă de migrenă la un moment dat în decursul vieții.

Oliver Sykes

Oliver Scott "Oli" Sykes (n. 20 noiembrie 1986, Ashford, Regatul Unit) este un muzician, compozitor, antrepenor și designer vestimentar britanic, cel mai bine cunoscut ca vocalistul trupei Bring Me the Horizon. De asemenea, el a înființat compania vestimentară Drop Dead Clothing și a creat romanul grafic Raised by Raptors împreună cu Ben Ashton-Bell.

Perlele lui Baily

În astronomie, perlele lui Baily, cunoscute și ca mărgelele lui Baily, ori ca boabele lui Baily, sunt un fenomen optic care poate fi observat în timpul unei eclipse totale de Soare. Acest fenomen a fost descris, pentru prima oară, de astronomul englez Francis Baily, în 1836.

Fenomenul este provocat de neregularitățile reliefului lunar. Puțin timp înainte sau după totalitate, lumina Soarelui strălucește prin văile dintre munții de pe Lună. Timp de câteva secunde, punctele luminoase apar pe limbul lunar, așa cum sunt înșirate perlele pe un colier. Diamantul, care poate fi observat chiar înaintea dispariției discului solar, sau imediat după reapariția acestuia, este un caz particular al fenomenului denumit perlele lui Baily, când nu rămâne decât un singur punct foarte strălucitor.

Timp
Wooden hourglass 3
Caracteristici
fizice
Orbită
Suprafață
Științifice
Explorare
Subiecte
adiacente
Vezi și

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.