Limba catalană

Catalană (català) este o limbă romanică (vezi și Limbi romanice iberice) vorbită pe un teritoriu populat de 11 milioane de locuitori, din statele Spania, Franța, Andorra și Italia:

 • Catalonia (Catalunya, Spania), unde este limbă co-oficială, alături de spaniola.
 • Insulele Baleare (Illes Balears, Spania), unde este limbă co-oficială cu spaniola.
 • Andorra, unde este singura limbă oficială.
 • O mare parte din Valencia (País Valencià, Spania), unde este co-oficială cu spaniola, fiind numită oficial valencià (valenciană).
 • Catalonia de Nord sau Roussillon (Catalunya Nord, Franța), unde catalana nu are statut oficial.
 • O mică parte din Aragon, Spania (La Franja), mai ales comarqueurile Baixa Ribagorça, Llitera, Baix Cinca, și Matarranya, unde nu are statut oficial, însă și-a câștigat o anumită recunoaștere în legile aragoneze, după 1990.
 • Orașul sardinian l'Alguer (Alghero, Italia), unde este co-oficială cu italiana și cu sarda.
 • O mică regiune în Murcia, cunoscută ca și el Carxe, unde catalana nu are statut oficial.

Toate zonele sunt numite neoficial Països catalans (sau Țări catalane), o denumire bazată la origine pe afinitatea culturală și pe patrimoniul comun, care a fost mai târziu interpretată politic de unii.

Catalana s-a dezvoltat în secolul IX din Latina vulgară de ambele părți ale Munților Pirinei (regiunile Rosselló, Empuries, Besalú, Cerdanya, Urgell, Pallars și Ribagorça). Are trăsături comune cu galo-romana și ibero-romana și se poate spune că provine din dialectul occitan (sau roman de vest).

Limba s-a extins spre sud prin Reconquista, în mai multe faze: Barcelona și Tarragona, Lleida și Tortosa, vechiul Regat al Valenciei, și transplantat spre Insulele Baleare și orașul Alguer din Sardinia.

catalană • valenciană
català • valencià
Vorbită înAndora, Franța, Italia, Spania și alte
RegiuniCatalonia, Franja de Ponent, Valencia, Insulele Baleare, Sardinia și alte
Număr de vorbitori7,5 milioane
Tipologie lingvisticăSVO
Clasificare
limbi indo-europene
 • italice
  • romanice
   • italo-vestice
    • galo-iberice
     • galo-romanice
      • occitano-romanice
       • catalană
        • catalană • valenciană
Statut oficial și codificare
Limbă oficială înAndora; diverse comunități în Spania (Catalonia, Insulele Baleare, Valencia)
Organ de
reglementare
Institut d'Estudis Catalans și Acadèmia Valenciana de la Llengua
ISO 639-1ca
ISO 639-2cat
SILcat
Extras
Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Răspândire în lume
Europa catalanofonă

Europa catalanofonă
Puteți vizita Wikipedia în catalană • valenciană.
Această pagină poate conține caractere Unicode
Lumea catalană
Limbă
Gramatica
Fonetică și ortografie
Institut d'Estudis Catalans
Acadèmia Valenciana de la Llengua
Istorie
Istoria Cataloniei · Conți de Barcelona
Coroana de Aragon · Tratatul de la Pyrenees
Construcții catalane
Decretos de Nueva Planta
Geografie
Țări catalane
Catalonia · Valencia · Insulele Baleare
Catalonia de Nord · Franja de Ponent
Andorra · Alghero
Guvernare
Generalitat de Catalunya
Generalitat Valenciana
Govern de les Illes Balears
Consell General de les Valls (Andorra)
Tradiții
Castelle · Correfocuri
Mituri și legende
Arte
Literatura catalană · Antoni Gaudí · Modernisme
La Renaixença · Noucentisme
Salvador Dalí · Joan Miró
vezi/editează

Vezi și

Bibliografie de învățare a catalanei

 • Digui, digui... Curs de català per a estrangers. A catalan Handbook .-- Alan Yates and Toni Ibarz .-- Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1993 .-- ISBN 84-393-2579-7.
 • Teach Yourself Catalan .-- McGraw-Hill, 1993 .-- ISBN 0-8442-3755-8.

Legături externe

Există o Wikipedia:Catalană.

Alghero

Alghero (S'Alighera în limba sardă, L'Alguer în limba catalană), este un oraș de aproximativ 40000 locuitori, situat în Provincia Sassari, pe insula Sardinia în Italia. Locuitorii acestui oraș vorbesc un vechi dialect al limbii catalane ca urmare a cucerii catalane. Ulterior limba oficială a fost schimbată în limba spaniolă iar mai târziu în limba italiană. Cu toate acestea peste jumătate din locuitori vorbesc stravechiul dialect catalan.

Alicante

Alicante (catalană: Alacant, spaniolă: Alicante) este capitala provinciei Alicante, a comunității autonome Valencia, situată în sud-estul Spaniei, la Marea Mediterană. Populația era de 329.988 de locuitori în 2017.

În prezent, Alicante este unul dintre cele mai moderne și mai frumoase orașe de pe coasta Spaniei . Această metropolă, denumită în limba catalană Alacant, este (alături de Barcelona și de Valencia) unul dintre cele mai importante porturi și stațiuni turistice la Marea Mediterană și totodată, principalul centru comercial și de pescuit al regiunii Valencia.

Comunitatea românească de aici numără oficial 2930 locuitori, fiind numeric a treia comunitate străină din provincia Alicante în 2016, după algerieni (7427 locuitori) și marocani (3587 locuitori), fiind urmați de columbieni, italieni sau ruși. Populația străină din oraș numărând 12,56% din populația totală a acestuia.

Andorra

Andorra (pronunțat în catalană /ənˈdorə/), oficial Principatul Andorrei (în catalană Principat d'Andorra), denumit și Principatul Văilor Andorrei, (în catalană Principat de les Valls d'Andorra), este o țară fără ieșire la mare, aflată în sud-vestul Europei, în estul Pirineilor, la frontiera între Spania și Franța. Este a șasea cea mai mică țară din Europa, cu o suprafață de 468 km² și o populație estimată la 84.082 de locuitori în 2009. Capitala, Andorra la Vella, este capitala europeană aflată la cea mai mare altitudine, la 1.023 m peste nivelul mării. Limba oficială este catalana, cu toate că se mai vorbesc spaniola, portugheza și franceza.

Principatul s-a înființat în 1278. Rolul de monarh este exercitat împreună de doi co-principi, episcopul de Urgell și președintele Franței (țara făcând parte din dioceza de Urgell).

Andorra este o țară prosperă, în special datorită turismului, care deservește circa 10,2 milioane de vizitatori anuali, dar și datorită statutului său de paradis fiscal. Nu este membru al Uniunii Europene, dar euro este de facto moneda utilizată. Locuitorii din Andorra ocupă locul patru ca speranță de viață (82 ani).

CA

CA, Ca sau ca poate fi:

Calciu, element chimic cu simbolul Ca

Canada, codul ISO 3166-1 și FIPS 10-4 al acestei țări

.ca, domeniu de internet de nivel superior (TLD) pentru Canada

California, codul poștal al acestui stat SUA

Cagliari, provincie în Italia, codul ISO 3166-2:IT

Limba catalană, codul ISO 639-1

Air China, codul IATA al acestei companii aeriene

CA, Inc., fostă Computer Associates, companie de software din Statele Unite

Crédit Agricole, bancă din Franța

C&A, lanț de magazine de îmbrăcăminte

Consiliul de Administrație al unei societăți comerciale

Camp Nou

Camp Nou (în traducere din catalană, Câmp Nou) este un stadion de fotbal situat în Barcelona, Spania. Denumirea provine din limba catalană, însemnând „teren (câmp) nou”. Cu o capacitate de 98 787 de locuri este cel mai mare stadion de fotbal din Europa. Stadionul este terenul propriu al echipei FC Barcelona. Este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari, și cu una dintre cele mai electrizante atmosfere din lume. Numele său oficial —Estadi del Futbol Club Barcelona— se traduce Stadionul FC Barcelona, deși este cunoscut mai ales sub numele Camp Nou de către fanii din întreaga lume.

Catalani

Catalanii (catalană catalans, AFI /kə.tə'lans/) sunt un popor romanic care locuiește în mai multe teritorii, mai ales în Catalonia și Insulele Baleare în Spania, regiunea Languedoc-Roussillon în Franța, Andorra, orașul Alghero în Italia și în diverse comunități minoritare din America de Sud. Se estimează ca 7-8 milioane de oameni sunt catalani. Limba lor nativă este limba catalană. Curentul naționalist catalan este foarte puternic, a dat naștere unei mișcări separatiste în Catalonia și așa-numite Țările Catalane.

Catalonia

Catalonia (în catalană Catalunya, în spaniolă Cataluña, în occitană (aranesă) Catalonha) este o comunitate autonomă (în spaniolă: Comunidad autonoma, în catalană: Comunitat autònoma) a Spaniei, situată în extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice. Aceasta este desemnată ca o "naționalitate" care s-a dezvoltat peste ani prin Statutul de Autonomie. Capitala și cel mai mare oraș este Barcelona, ​​al doilea cel mai populat municipiu din Spania.

Constituie nucleul original și cel mai important și mai extins teritoriu al limbii și culturii catalane. Spre deosebire de comunitatea autonomă Catalonia, cunoscută uneori și sub numele de Principat sau de "Catalonia strictă", (catalană: Catalunya estricta, spaniolă: Cataluña estricta), există și regiunea istorică Catalonia, mai extinsă ca suprafață, care, pe lângă comunitatea autonomă spaniolă, include Pyrénées-Orientales (catalană: Catalunya Nord), o provincie a Franței din 1659, provincia vecină Valencia, (catalană: València, spaniolă: Comunidad Valenciana), Insulele Baleare (catalană: Illes Balears, spaniolă: Islas Baleares), Andorra, și o zonă adiacentă din Aragon (referită informal ca Franja de Ponent). Toate aceste zone sunt asociate cu istoria poporului catalan și cu răspândirea limbii catalane. Întreaga regiune istorică amintită este cunoscută sub numele de Țările Catalane (catalană: Països Catalans).

Termenul Catalonia este, oricum, câteodată aplicat de catalani, mai ales de cercurile naționaliste, pentru întreaga regiune istorică vorbitoare de catalană.

Conform Institutului de Statistica din Catalonia, în anul 2013, 51% dintre locuitorii regiunii foloseau limba spaniolă ca limbă principală de comunicare, 36% limba catalană, 6% și spaniola și catalana în egală măsură, restul fiind limbi vorbite de emigranți.Din punct de vedere administrativ Catalonia este divizată în patru provincii: Barcelona, Girona, Lleida, și Tarragona. De asemenea provinciile sunt divizate in „comarques”, adică districte sau raioane.

El Raval

El Raval este un cartier din districtul 1, Ciutat Vella, al orașului Barcelona. Este de asemenea cunoscut sub denumirea de „Barri Xino”, însemnând „Cartierul Chinezesc” în limba catalană. Este unul din cartierele istorice ale orașului vechi, celălalt fiind Barri Gòtic.

Zona este istoric cunoscută pentru viața de noapte și cabaretele dinspre strada Parallel, precum și pentru prostituție și nivelul ridicat de criminalitate. Ravalul a fost modificat mult în anii care au urmat Olimpiadei din 1992, fiind create complexe de locuit noi, amenajate parcuri, zone verzi si inserții urbane precum Macba sau Rambla de Raval. Țesutul etnic în Raval este unul dintre cele mai diverse în Barcelona - 47.4% din populație este născută în altă parte, din Pakistan, Bangladeș sau India, precum și din țări din Europa de Est, în special din România.

Ravalul a devenit de asemenea una dintre zonele mondene căutate de artiști pentru a munci sau a trăi. Există numeroase baruri, restaurante și viață de noapte.

Juan Goytisolo

Juan Goytisolo [xu̯an gɔi̯tiˈsɔlɔ] (n. 5 ianuarie 1931, Barcelona, Spania – d. 4 iunie 2017, Marrakech, Maroc) a fost un jurnalist și scriitor spaniol. O perioadă a locuit la Paris, ca apoi să se stabilească la Marrakech într-un fel de exil autoimpus.

La Liga 2018-2019

La Liga 2018-19 este sezonul cu numărul 87 al campionatului Spaniei la fotbal. Sezonul a început pe 17 august 2018 și s-a încheiat pe 26 mai 2019.

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon este una dintre cele 26 regiuni ale Franței. Capitala regiunii este orașul Montpellier iar regiunea cuprinde 5 departamente.

Limbi romanice

Limbile romanice sau neolatine sunt toate limbile derivate din latina vulgară. Fac parte din subfamilia italică a limbilor indo-europene. Au mai mult de 700 de milioane de vorbitori nativi răspândiți în întreaga lume, mai ales în Europa, America de Sud și Africa.

Limbile romanice își au rădăcinile în așa-numita latină vulgară, sociolectul popular al limbii latine vorbit de legionari, colonizatori și comercianți ai Imperiului Roman, deosebit de limba clasică folosită de clasele superioare ale societății. Între anii 350 î.Hr și 150 expansiunea Imperiului a dus la aceea că latina a devenit limba dominantă a Europei de Vest și de Sud continentale, influențând de asemenea dialectele folosite în Marea Britanie, Africa de Nord și partea de nord a Balcanilor.

În timpul căderii Imperiului și după împărțirea lui în secolul al V-lea, dialectele latine au început să se diferențieze ducând la apariția limbilor noi. Imperii de peste mări create de Portugalia, Spania și Franța au dus la răspândirea limbilor romanice în lume. Acum peste 70% din vorbitorii limbilor neolatine trăiesc în afara Europei.

În ciuda influențelor din limbile germanice și cele preromane, iar în cazul limbii române din cele slave – fonologia, morfologia, lexica și sintaxa tuturor limbii romanice au evoluat în cea mai mare parte din latina vulgară. Toate au pierdut sistemul de declinare al limbii latine (totuși româna și-a dezvoltat unul prin punerea pronumelor demonstrative latine la sfârșitul cuvintelor) și prin urmare folosesc mai multe prepoziții.

Limbile Spaniei

Limba spaniolă este singura limbă oficială pe tot teritoriul Spaniei. Încă patru limbi au statut cooficial, la nivelul unor regiuni. Acestea sunt, catalana, galiciana, basca (euskera) și araneza.

Limba spaniolă (sau casteliană) este oficială în toată Spania.

Limba catalană/valenciană/baleară - în Catalonia, Valencia, Insulele Baleare. Mai este vorbită și in zone din estul provinciei Aragon, fără statut oficial.

Limba galiciană este oficială în Galicia.

Limba bască este oficială în Țara Bascilor (País Vasco) și o parte din Navarra.

Limba araneză - oficială in Val d'Aran (nord-vestul Cataloniei).Sunt recunoscute ca limbi istorice și limba asturiană (Asturia și câteva zone din Castilia și Leon) și limba aragoneză (nordul Aragonului).

Naționalismul catalan

Naționalismul catalan, uneori numit și catalanism (din catalană catalanisme) este un curent social care apără și promovează recunoașterea individualității politice, lingvistice și culturale ale Cataloniei sau, în sensul mai larg, ale Țărilor Catalane — ale totalității teritoriilor unde se vorbește limba catalană. Din acest curent a fost derivat separatismul catalan, care cere crearea statului catalan independent

Occitania

Occitania (occitană Occitània, AFI /ut͡si'tanjɔ/) este o regiune culturală în care se vorbește tradițional limba occitană. Cuprindea o parte de sud a Franței, Monaco și părți mici din Italiei (Văile Occitane) și ale Spaniei (Vall d'Aran). Conceptul cultural occitan a fost recunoscută încă din Evul Mediu, dar regiunea aceasta nu a format niciodată un organism legal sau politic sub acest nume de-a lungul istoriei, fiind totuși unită în cadrul Imperiului Roman și Regatului Vizigoților. Limba catalană este atât de apropiată de cea occitană, încât sunt adesea considerate ca formând un continuum.

Diferența dintre Franța de Nord, unde se vorbește „limba de Oïl” (oïl = „da”, a evoluat în oui ), și Franța de Sud, unde se vorbea limba occitană („limba de òc”, lenga d'òc, òc = „da”) este veche și era deja stabilită la începutul romanizării regiunii. În Franța, limba franceza este singura „limbă oficială a republicii” folosită în spațiu public și administrare, astfel că limba occitană, conform estimărilor actuale, din 14 milioane de locuitori ai Occitaniei, mai este astăzi înțeleasă de 6 milioane, iar 3 milioane o vorbesc la nivel avansat. Principalele limbi vorbite în prezent în regiune sunt franceza, italiana, spaniola și catalana, toate legate lingvistic de occitană, ultima îndeosebi. Vall d'Aran în Catalonia este unicul loc unde occitana (mai precis dialectul său aranez) se bucură de statut de limbă oficială..

Pyrénées-Orientales

Pyrénées-Orientales este un departament din sudul Franței, situat în regiunea Languedoc-Roussillon. Este unul dintre departamentele originale ale Franței create în urma Revoluției din 1790. A fost invadat de Spania în 1793, dar a fost recucerit după aproximativ un an. Este numit după Munții Pirinei și are atributul Orientales (estic) datorită situării sale în capătul estic al lanțului muntos. Aproximativ un sfert din populație sunt vorbitori de limba catalană.

Quim Monzó

Quim Monzó este un narator și jurnalist născut în Barcelona (Catalonia, Spania) la 24 martie 1952. Scrie în limba catalană, dar are de asemenea lucrări jurnalistice în limba spaniolă.

Raül Romeva Rueda

Raül Romeva Rueda este un om politic spaniol, membru al Parlamentului European în perioada 2004-2009 din partea Spaniei.

Wikipedia în catalană

Wikipedia în catalană (catalană: Viquipèdia en català) este versiunea în limba catalană a Wikipediei, și se află în prezent pe locul 17 în topul Wikipediilor, după numărul de articole. În prezent are peste 430 000 de articole.

Limbile Spaniei
Drapelul Spaniei
Limbi indo-europene
Expansiunea limbilor indo-europene

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.