Lagună

Lagunele sunt întinderi de apă din regiunile litorale, rezultate în urma închiderii parțiale a golfurilor prin cordoane de nisip (grinduri), construite de curenții de apă și valuri. Pot avea apă sărată, salmastră sau dulce. Atâta vreme cât comunică, fie și prin nisipul grindului, cu marea, lagunele se deosebesc de lacuri. Când se formează la ieșirea unui curs de apă spre un mare fluviu sau spre mare, ele poartă denumirea de limane.

GlenrockLagoonFromLeichhardtLookout
Lagună în Australia

Exemple de lagune

România

În lume

  • Laguna de los Patos (10.145 km²) în Brazilia
  • Lagune von Lagos (circa 460 km²), cea mai mare lagună din Golful Guineei
  • Mar Menor (170 km²) din reginea spaniolă Muricia, cel mai mare lac de sare din Europa.
  • Laguna Venețiană (circa 550 km²) din Veneția
  • Laguna Karavasta cea mai mare lagună din Albania și una dintre cele mai mari din Marea Mediterană
Atol

Atolul este o formațiune geologică de formă mai mult sau mai puțin circulară care înconjoară o lagună formată din depunerea scheletelor de corali. În interiorul lagunei se mai pot descoperi uneori resturile activității vulcanice care a dus la formarea insulei din centrul lagunei.

Bassas da India

Bassas da India este o insulă ce face parte din Insulele împrăștiate în Oceanul Indian, un teritoriu francez. Sunt situate la coordonatele 21°29′S 39°40′E în sudul Canalului Mozambic la jumătatea distanței dintre Madagascar, situat la 385 km la est, și Mozambic, și la 110 km nord-vest Insula Europa.

Atolul are un diametru de aproximativ 10 km și înconjoară o lagună cu o adâncime maximă de 15 m. Atolul este situat pe un vârf vulcanic ce se ridică de la 3000 m sub nivelul mării. Suprafața totală a insulelor nu depășește 0,2 km², și insulele nu depășesc 2 sau 3 m, fiind complet acoperite în perioadele de maree foarte ample. Suprafața totală, inclusiv cea a lagunei este de sub 80 km².

Insula a fost descoperită de navigatori francezi în Secolul XVI și a devenit proprietate franceză din 1897. Actualmente insula este revendicată de către Madagascar, în perioada colonială franceză, până în 1960, acestea depinzând de colonia Madagascar. Insulele au o importanță strategică, zona economică exclusivă, care este continuă cu cea a insulei Europa, este de aproximativ 123.700 km².

Biserica Santa Maria della Pietà din Veneția

Biserica Santa Maria della Pietà sau Biserica della Visitazione este o renumită biserică romano-catolică din sestiere Castello al Veneției (Italia). Fațada sa principală se află pe Riva degli Schiavoni cu vedere la lagună, la mică distanță de Palatul Dogilor. Din punct de vedere istoric, ea este amintită ca o biserică asociată cu Antonio Vivaldi și cu tinerele sale muziciene, orfane aflate în custodia Ospedale della Pietà.

Geografia Italiei

Acest articol descrie geografia Italiei. Italia este un stat suveran european, situat în cea mai mare parte pe Peninsula Italică și cuprinzând și câteva insule la Marea Mediterană, cele mai importante fiind Sicilia și Sardinia. Se învecinează cu Franța la nord-vest, Elveția și Austria la nord și Slovenia la nord-est. De asemenea înconjoară două enclave independente: San Marino și Vatican, și are și o exclavă înconjurată de Elveția numită Campione d'Italia. Capitala Italiei este Roma.

Italia constă în principal dintr-o peninsulă (poreclă Stivale-cizma) care se extinde în Marea Mediterană, unde împreună cu două mari insule, Sicilia și Sardinia (Sardegna), creează diferite compartimente ale mărilor: Marea Adriatică la nord-est, Marea Ionică la sud-est, Marea Tireniană la sud-vest și în final Marea Ligurică la nord-vest.

Munții Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formează un arc, închizând Italia în nord. Aici se află și o lagună aluvionară mare, Laguna Pad-Veneția, străbătută de Râul Pad și de mulți afluenți ai săi, care curg dinspre Alpi, Apenini și Dolomiți.

Alte râuri cunoscute sunt Tibrul (Tevere), Adige și Arno.

Cel mai înalt vârf al Italiei este Mont Blanc (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociată cu doi faimoși vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) în apropriere de Napoli și activul Etna în Sicilia.

Teritorial italian este impartita in:

Italia continentala(muntii Alpi si Campia Padului)

Italia peninsulara (muntii Apenini si campiile litorale)

Italia insulara - Sardinia, Sicilia, Elba si alte mici insule.

Guvid cu coada lungă

Guvidul cu coada lungă sau guvidul de lagună (Knipowitschia longecaudata) este un pește mic, marin și de apă dulce, din familia gobiide răspândit în apele salmastre din Marea Neagră, Marea Azov și Marea Caspică, în limanurile litorale și în zona inferioară a fluviilor care se varsă în mările amintite.

Insula Europa

Insula Europa (în franceză Île Europa) este o insulă ce face parte din Insulele împrăștiate în Oceanul Indian, un teritoriu francez. Este situată la coordonatele 22°20′S 40°22′E în sudul Canalului Mozambic la 330 km de Madagascar, și la 550 km de coasta africană, și la 110 km sud-est de Insula Bassas da India.

Insula are o suprafață de 28 km², o fomă aproximativ circulară cu un diametru de aproximativ 7 km și conține în interior o lagună cu suprafață de 900 ha din care 700 ha o reprezintă mangrovele. Lungimea coastei este de 22 km dar nu există porturi, vapoarele acostând în larg. Insula este înconjurată de plaje de coral iar vegetația este reprezentată de o pădure ce ocupă toată insula.

Insula poartă numele corabiei britanice care a vizitat insula în 1774. Este o posesiune franceză din 1897. Actualmente insula este revendicată de către Madagascar, în perioada colonială franceză, până în 1960, acestea depinzând de colonia Madagascar. Insulele au o importanță strategică, zona economică exclusivă, care este continuă cu cea a insulei Basas da India, este de aproximativ 123.700 km².

Insula are staționată o garnizoană militară franceză, o stație meteorologică permanentă funcționează pe insulă din anul 1949 și este complet automatizată din anii 1980. Insula este accesibilă cu ajutorul avioanelor datorită unei piste asfaltate de 1500m.

Insulele Glorioase

Insulele Gloarioase (în franceză Îles Glorieuses) sau Glorieuses sau Glorioso sunt un arhipelag de insule ce fac parte din Insulele împrăștiate în Oceanul Indian, un teritoriu francez. Sunt situate la coordonatele 11°30′S 47°20′E în nordul Canalului Mozambic între Madagascar și coasta Africii, la 160 km nord-vest de coasta Madagascarului.

Arhipelagul este format din două insule Grande Glorieuse și Île du Lys precum și alte opt insule mai mici stâncoase. Suprafața totală este de aproximativ 5 km² și insulele fac parte dintr-un recif coralier și o lagună. Între insule există un banc de nisip care este descoperit la mareele joase. Insula mare, Grande Glorieuse, este aproximativ circulară cu un diametru de maxim 3 km. Insula este acoperită de o vegetație deasă, reminescențele unei plantații de cocotieri. Île du lys, insula mai mică, este situată la aproximativ 8 km la nord-vest, este tot aproximativ circulară cu un diametru maxim de 600 m. A fost utilizată pentru extragerea de fosfați folosiți ca îngrășăminte în agricultură.

Insulele au atașate Franței de un comerciant, Hippolyte Caltaux, care în 1878 obține aprobarea să se stabilească aici, pe propria sa răspundere. Acesta s-a stabilit pe insulă unde a pornit o plantație de cocotieri iar în 1892, după numeroase amenințări ale marinei britanice, Franța a recunoscut suveranitatea sa asupra insulei. Insulele au fost atașate administrativ de Mayotte și ulterior de Madagascar, ambele colonii franceze la acea vreme. Până în 1907 Caltaux a exploatat plantația de cocotieri, iar ulterior autoritățile franceze au acordat concesiunea unei societăți malgașe. Concesiunea ia sfârșit în 1958 iar în anul următor, stația meteorologică de pe insulă devine permanentă și o pistă de avion este construită.

În 1960, odată cu independența Madagascarului, insulele, împreună cu celelalte insule împrăștiate din Oceanul Indian sunt trecute în subordinea ministerului francez al teritoriilor de peste mări. În 1973, în contextul revendicărilor de către Madagascar, Seychelles și Comore a insulelor Glorioase, armata franceză instalează un detașament permanent de 11 militari pe insule care asigură funcționarea unei stații radio. În 1975 insulele sunt declarate rezervație naturală, accesul și pescuitul fiint strict regelementate.

Lacul Maracaibo

Lacul Maracaibo (spaniolă Lago de Maracaibo) este o lagună situată în bazinul orașului Maracaibo (din statul Zulia, aflat în partea de nord-vest a Venezuelei. Deoarece este separat de Marea Caraibelor, el a fost considerat ca lac.

Laguna Venețiană

Laguna Venețiană este un golf închis al Mării Adriatice în care este situat orașul Veneția. Numele său în limbile italiană și venețiană, Laguna Veneta - înrudit cu latinescul Lacus, "lac" - a furnizat numele internațional de lagună pentru un golf cu apă sărată, închis și puțin adânc.

Liman

Limanul, din punct de vedere geografic, este în mod specific și precis o lagună cel mai adesea salmastră, formată prin inundarea unei văi și prin aluvionarea unui cordon litoral de-a curmezișul acesteia (în română grind sau perisip, în greacă: αμμογλώσσα – limbă de nisip, în rusă: коса – kosa), grind cel mai adesea străpuns de o portiță (în limba greacă: στόμα – stoma, adică gură, în rusă: бухта – buhta, idem) care leagă limanul de larg.

Ca urmare, prin definiție limanul este situat la ieșirea unui curs de apă dulce spre mare (de regulă, sau spre Dunăre) și este legat de acestea printr-o portiță sau printr-o circulație de apă uneori subterană, prin grind. Circulația se poate inversa: în cazul revărsării râului afluent, limanul se scurge spre mare (ori Dunăre); în caz de secetă, de revărsare a Dunării sau de furtună marină, limanul primește apă. În ambele cazuri, joacă rolul de bazin de compensare și rezervor natural. Aceste caracteristici deosebesc limanul atât de un lac, cât și de celelalte tipuri de lagune.

Limanul Nistrului

Limanul Nistrului este o lagună în nord-vestul Mării Negre, la vărsarea fluviului Nistru în mare, fiind astfel un liman maritim. Are o suprafață de 360 km² și adîncimea maximală de 3 m. Volumul apei este de 0,54 km³ (apele limanului fiind puțin sărate). A fost foarte bogat în resurse piscicole.

Legătura cu Marea Neagră o face prin intermediul strîmtorii Țarigradului. Pe malul limanului Nistrului se află orașele Cetatea Albă și Ovidiopol.

Limanul Razim

Limanul Razim sau Razelm (în antichitate Halmyris, în evul mediu Iancina) este o lagună formată pe litoralul Mării Negre prin bararea de către cordoane litorale a golfului antic. Cu 394,30 km², este întinderea de apă cea mai vastă din complexul lagunar înconjurător de 731 km². Adâncimea maximă este de 2,80 metri.

Nebuloasa Lagună

Nebuloasa Lagună (Messier 8 / M 8 / NGC 6523) este un obiect ceresc care face parte din Catalogul Messier, întocmit de astronomul francez Charles Messier.

În bune condiții, este vizibilă cu ochiul liber.

Nukunonu

Nukunonu este cel mai mare atol din Tokelau, un teritoriu ce aparține de Noua Zeelandă, din sudul Oceanului Pacific. Cuprinde aproximativ 30 de insulițe, înconjurând o lagună centrală, cu o suprafață a pământului de aproximativ 5,5 km2 și a lagunei de 109 km2.

Paella

Paella (spaniolă paˈeʎa) este un preparat bazat pe orez originar din zona lacului Albufera, o lagună pe coasta de est a Spaniei in regiunea Valencia.

Porto Alegre

Porto Alegre este capitala și cel mai mare oraș din statul brazilian Rio Grande do Sul. Populația orașului este de 1.509.939 locuitori (2010), fiind al zecelea cel mai populat oraș din țară și centrul celei de a patra cea mai mare zonă metropolitană din Brazilia, cu 4.405.760 locuitori (2010). Orașul este cea mai sudică capitală a unui stat brazilian. Porto Alegre este unul dintre primele centre culturale, politice și economice din Brazilia.

Porto Alegre a fost fondată în 1772 de către imigranții din Insulele Azore, Portugalia. În secolul al XIX-lea orașul a primit mulți imigranți din alte părți ale lumii, în special germani, italieni și polonezi. Marea majoritate a populației este de origine europeană.

Orașul este situat pe malul estic al Rio Guaiba (Lacul Guaiba), în locul în care cinci râuri converg pentru a forma Lagoa dos Patos (Laguna Rațelor), un lagună mare de apă dulce, navigabilă. Această joncțiune a devenit un important port, precum și un centru industrial și comercial al Braziliei.

Portul din Porto Alegre este important pentru transportul de produselor agricole locale. "Capitala gaúcha" are o economie diversificată ce este bazată pe agricultură și industrie. Producția agricolă include: prunele, piersicile, orezul și cassava cultivate în fermele mici din mediul rural. Industriile de încălțăminte și din piele sunt de asemenea importante, mai ales în Novo Hamburgo, din regiunea metropolitană Porto Alegre. Orașul a primit rangul de Global City „gama -” din partea Globalization and World Cities Study Group & Network (GaWC).

Porto Alegre are o linie de coastă lungă la Lacul Guaiba, și topografia sa este punctată de 40 de dealuri. În lac există un labirint de insule vizavi de oraș care creează un arhipelag ce găzduiește un ecosistem unic. În zona orașului se găsesc 28% din flora nativă din Rio Grande do Sul, cu 9288 de specii. Printre acestea, există mulți copaci care sunt rămășițe ale Pădurii Atlantice. Fauna este de asemenea diversificată, în special pe insule și dealuri. În împrejurimi sunt multe parcuri și piețe împădurite.

Săgetătorul (constelație)

Săgetătorul este o constelație australă.

Veneția

Veneția (în italiană Venezia [veˈnɛʦːi̯a], în venețiană Venèxia sau Venèzsia [veˈnɛzi̯a] sau [veˈnɛzja]) este principalul oraș al regiunii Veneto și al Italiei nord-orientale. Veneția este capitala provinciei cu același nume și număra 264.534 locuitori (31 decembrie 2013).

Întregul oraș (și întreaga lagună) au fost declarate în 1979 patrimoniu al umanității de către UNESCO.

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.