International Standard Book Number

International Standard Book Number (ISBN, română Număr Internațional Standardizat pentru Carte) este un identificator numeric pentru identificarea comercială a cărților.[1] Sistemul ISBN a fost creat în Regatul Unit, în 1966, de către vânzătorii de carte și papetărie W.H. Smith; original era un cod standard de numărare a cărților din 9 cifre (Standard Book Numbering, SBN) și așa a fost folosit până în 1974. În 1970 a fost adoptat ca standard internațional, cu numărul ISO 2108. Începând cu 1 ianuarie 2007 ISBN este format din 13 cifre, fiind compatibil cu formatul de coduri de bare EAN-13.[2]

Responsabilitatea întreținerii standardului ISBN revine subcomitetului ISO TC 46/SC 9.

Agenția Internațională ISBN, cu sediul la Londra, coordonează centrele naționale ISBN. Aceasta are rolul de a stabili regulile cadru de acordare a codurilor ISBN, protocolul de înființare și regulamentul de funcționare a centrelor naționale și de a promova și coordona sistemul ISBN la nivel mondial.

În România, sistemul de numerotare standardizată a cărților – ISBN a fost introdus în anul 1989. Centrul Național ISBN din cadrul Bibliotecii Naționale a României coordonează aplicarea sistemului ISBN la nivel național prin înregistrarea editurilor de carte și acordarea codurilor ISBN pentru editare sistematică și ocazională.[3]Centrul Național ISBN realizează și actualizează baza de date a editurilor de carte din România, parte componentă a Registrului Internațional al Editorilor[4] administrat de Agenția Internațională ISBN din Londra[5].


Alți identificatori similari:

EAN-13-ISBN-13
ISBN-13 reprezentat prin cod de bare EAN-13
(în acest caz ISBN 978-3-16-148410-0)

Referințe

 1. ^ Ocazional, editurile folosesc în mod greșit același ISBN pentru mai mult de un titlu (d.e. prima ediție a „The Ultimate Alphabet” și „The Ultimate Alphabet Workbook” au acelși ISBN, 0-8050-0076-3). Invers, cărțile pot fi publicate sub mai multe numere ISBN, de exemplu o ediție având ca a doua limbă germana pentru cartea Emil und die Detektive are următorii indicatori ISBN 87-23-90157-8 (în Danemarca), 0-8219-1069-8 (în Statele Unite), 91-21-15628-X (în Suedia), 0-85048-548-7 (în Anglia) și 3-12-675495-3 (în Germania).
 2. ^ en Frequently Asked Questions about the new ISBN standard (Întrebări frecvente cu răspunsuri despre noul standard ISBN)
 3. ^ „ISBN”. Accesat în .
 4. ^ „Global Register of Publishers”. Accesat în .
 5. ^ „ISBN International Agency”. Accesat în .

Vezi și

 • ASIN (Amazon Standard Identification Number)
 • CODEN (Un identificator de seriale, încă în uz în biblioteci, dar înlocuit de ISSN pentru orice altă lucrare nouă)
 • DOI (Digital Object Identifier)
 • ISAN (International Standard Audiovisual Number)
 • ISMN (International Standard Music Number)
 • ISRC (International Standard Recording Code)
 • ISSN (International Standard Serial Number)
 • ISWC (International Standard Musical Work Code)]
 • Library of Congress Control Number
 • SICI (Serial Item and Contribution Identifier)

Legături externe

Agenții naționale și internaționale
Instrumente online
 • Special:Booksources, pagina de căutare după ISBN de la Wikipedia.
 • www.isbn.org/converterpub.asp Free 10-digit to 13-digit conversion tool from the ISBN agency.
Can also use it to verify ISBNs to see if they're valid. Assures compliance with the full ISBN spec, not just the check digit.
Editură

O editură (lat. edition - a edita) este definită în general drept o societate comercială care își joacă rolul pe piața de carte. Excepție fac unele ONG-uri, fundații culturale și edituri care țin de anumite organizații specializate.

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.