Insula Wight

Insula Wight este o insulă britanică situată în sudul Marii Britanii. Din punct de vedere administrativ este un comitat ceremonial al Angliei.

Isle of Wight
Insula Wight

Insula Wight
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Coordonate: 50°40′00″N 1°16′00″W

ȚarăFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit
Țară a Regatului UnitFlag of England.svg Anglia
Regiune South East England

Cod ISO 3166-2GB-IOW

ReședințăNewport, Isle of Wight

Suprafață
 - Total384 km²

Populație (2010)
 - Total140.500 locuitori
 - Densitate365,9 loc./km²

Fus orarUTC±0

Localități înfrățite
 - CoburgGermania

Prezență online

Poziția localității Isle of Wight
Poziția localității Isle of Wight

Orașe

Anthony Minghella

Anthony Minghella (6 ianuarie 1954 - 18 martie 2008) a fost un regizor, scenarist și producător britanic, născut în Insula Wight, fiu al unor imigranți italieni.

Canalul Mânecii

Canalul Mânecii este strâmtoarea dintre sudul Angliei și nordul Franței ce leagă Oceanul Atlantic cu Marea Nordului (engl. English Channel, franceză La Manche, germană Ärmelkanal, olandeză Nauw van Calais sau Kanaal). În canal sunt Insulele Canalului aparținând coroanei britanice și insula Wight. Tot în Canalul Mânecii se varsă Sena. Port mai important Le Havre (Franța), Southampton si Plymouth (ambele aparțin Marii Britanii). Lungimea canalului 563 km, lățimea maximă 248 km, in zona strâmtorii Dover are lățimea minimă de 34 km, adâncimea medie a canalului 120 m, la deschiderea spre Marea Nordului are 45 m adâncime.

Acum există un tunel submarin ce leagă Anglia de Franța trecând pe sub Canalul Mânecii. Ideea acestui tunel datează din anul 1875, când s-au început la Sangate săpăturile, fiind mai târziu (1882) abandonate. Tunelul actual a fost construit între anii 1987 și 1994, în cooperare de guvernele Regatului Unit și Franței.

Cheu

Un cheu (plural cheuri, variantă chei, plural cheiuri, s.n) este o construcție hidrotehnică care limitează bazinele unui port, având rolul de a consolida malurile și porțiunea respectivă de coastă și de a permite acostarea și operarea (încărcarea și descărcarea) navelor, precum și lucrările de întreținere și reparații ale navelor. Are un perete vertical căptușit cu lespezi de piatră; lângă cheu, adâncimi suficiente permit acostarea navelor.

De-a lungul său sunt amenajate drumuri, căi ferate, macarale etc, iar în interior sunt depozite și platforme de depozitare a mărfurilor.

Notă: A nu se confunda cu Chei, care este o porțiune de vale strâmtă.

Coburg

Coburg este un oraș în regiunea administrativă Franconia Superioară, landul Bavaria, Germania. Coburg are statut de district urban, este deci un oraș-district.

Comitatele ceremoniale ale Angliei

Comitatele Ceremoniale sunt subdiviziuni ale Angliei, numite uneori Comitate Geografice sau simplu comitate. Fiecare comitat are numit un Lord Locotenent care este reprezentantul Coroanei Britanice în respectivul comitat. Aceste comitate sunt folosite de majoritatea oamenilor pentru a se descrie locul unde locuiesc în Anglia. Cu toate acestea, multe nu sunt utilizate ca subunități administrative, deoarece fie sunt prea mari, fie includ arii urbane foarte populate. Ele sunt luate însă în considerație pentru a determina circumscripțiile electorale.

Comitatele au început să fie formate încă din secolul al XII-lea iar de-a lungul timpului structura și funcțiile acestora s-a schimbat. În anii 1960 a devenit evidentă necesitatea de a reforma sistemul comitatelor istorice, astfel că în 1972 acestea sunt reorganizate sub forma actuală în comitate metropolitane și nemetropolitane. În 1986 consillile comitatelor metropolitane sunt desființate iar în 1992 majoritatea zonelor urbane ce nu au făcut parte din comitatele metropolitane sunt reorganizate sub forma Autorităților Unitare, separate de comitatul înconjurător. În urma unor reforme succesive, numeroase districte au devenit Autorități Unitare, actualmente existând 45 iar din 2009 numărul acestora va crește.

Echipa națională de fotbal a Gibraltarului

Selecționata de fotbal a Gibraltarului reprezintă Gibraltar în competițiile fotbalistice și este controlată de Asociația de Fotbal a Gibraltarului. Este membă deplină FIFA din 13 mai 2016., Gibraltar a solicitat se devină membră UEFA și a fost acceptată de către Congresul UEFA în mai 2013. Cu o populație de 30.000 Gibraltar este cea mai mică membră UEFA după numărul populației.

Insulele Britanice

Insulele Britanice sunt un arhipelag de insule din Europa de Vest ce cuprind insulele Marea Britanie (pe care se află Anglia, Scoția și Țara Galilor), Irlanda (pe care se află Republica Irlanda și Irlanda de Nord), Insula Wight, Insula Man, Insulele Scilly și arhipelagurile Shetland și Orkney. Tradițional sunt incluse și Insulele Canalului (care cuprind Jersey, Guernsey și alte insule mai mici) care sunt dependențe ale coroanei britanice, dar din punct de vedere fizic acestea nu aparțin arhipelagului.

Aflate în largul coastei nordice a continentului european, Insulele Britanice reprezintă un grup de două insule mari și mai multe mici. Cea mai mare dintre insule, Marea Britanie, are în compunere trei părți: Anglia, Scoția și Țara Galilor, care împreună cu Irlanda de Nord, formează Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Republica Irlanda ocupă restul insulei care este a doua ca mărime din acest grup, fiind separată de Marea Britanie de Marea Irlandei. Pentru o masă de uscat relativ mică, Insulele Britanice au un relief variat, de la zonele mlăștinoase din estul Angliei și turbăriile și mlaștinile din Irlanda, până la colinele vălurate din Anglia și Țara Galilor și lanțurile muntoase colțuroase din Scoția.

Iuți

Iuții (în latină Eutii, Euthiones; în engleză veche Yte, Eotas; în nordică veche Jotar) au fost un trib germanic numit dupǎ teritoriul pe care l-a populat, și anume peninsula Iutlanda (în latină Cimbria, Iutia, Iutlandia). După cucerirea peninsulei de cǎtre danezi în secolul al V-lea o parte din iuți s-au dizolvat în poporul danez, pe când alții s-au strǎmutat împreună cu Anglii și saxonii în Marea Britanie, creând astfel Regatul Kent. Creștinarea iuților a avut loc la în secolul al IX-lea. Iuții au adus o contribuție importantǎ în limba engleză veche, mai ales impactul lor este mare în dialectul limbii engleze din Kent. Posesiunile iuților în Anglia au fost în principal Kent și Insula Wight.

Lista echipelor naționale de fotbal neafiliate la FIFA

Aceasta este o listă a echipelor regionale, insulare sau a diferitelor popoare de fotbal neafiliate cu FIFA, ci doar cu confederații precum NF-Board sau IFU. Toate echipele de mai jos au jucat măcar în meci împotriva unei echipe dintr-un alt stat suveran.

Selecționata de fotbal a Frøyei

Selecționata de fotbal a Frøyei reprezintă Frøya în fotbalul internațional și este controlată de Frøya Idrettsråd. Nu este afiliată nici la FIFA și nici la UEFA. A jucat mai multe meciuri la Jocurile Islandei.

Selecționata de fotbal a Hitrei

Selecționata de fotbal a Hitrei reprezintă insula Hitra în fotbalul internațional și este controlată de Hitra Idrettsrâd. Nu este afiliată nici la FIFA și nici la UEFA. A jucat mai multe meciuri la Jocurile Islandei.

Selecționata de fotbal a Insulei Jersey

Selecționata de fotbal a Insulei Jersey reprezintă Jersey, o dependență a coroanei britanice. Este controlată de Asociația de Fotbal din Jersey. Nu este afiliată nici la FIFA și nici la UEFA. Din 1905 participă la Cupa Muratti alături de Alderney și Guernsey. A luat de 3 ori medalia de aur la Jocurile Islandei, în Alderney 1993, 1997 și 2009.

Selecționata de fotbal a Insulei Man

Selecționata de fotbal a Insulei Man reprezintă teritoriul dependent al Coroanei Britanice Insula Man în fotbalul internațional și este controlată de Asociația de Fotbal din Insula Man. Nu este afiliată nici la FIFA și nici la UEFA.

A luat parte la Jocurile Islandei, unde a câștigat trei medalii de argint în 1993, 1999 și 2003. A câștigat Cupa Națiunilor Celtice în 2000. În sezonul 2002-03 s-a clasat pe primul loc în FA National League System Cup, competiție ce reprezintă al șaptelea eșalon valoric de fotbal din Anglia.

Selecționata de fotbal a Insulei Sark

Selecționata de fotbal a Insulei Sark reprezintă Insula Sark în fotbalul internațional și este controlată de Asociația de Fotbal din Insula Sark. Nu este afiliată nici la FIFA și nici la UEFA.

A luat parte la Jocurile Islandei în 2003, unde a primit 70 de goluri și nu a înscris nici unul.

Selecționata de fotbal a Insulei Wight

Selecționata de fotbal a Insulei Wight reprezintă Insula Wight, un comitat ceremonial al Angliei. Este controlată de Asociația de Fotbal din Insula Wight. Nu este afiliată nici la FIFA și nici la UEFA. A câștigat în 1995 Jocurile Islandei.

Selecționata de fotbal a Insulelor Guernsey

Selecționata de fotbal a Insulelor Guernsey reprezintă Guernsey, o dependență a coroanei britanice. Este controlată de Asociația de Fotbal din Guernsey. Nu este afiliată nici la FIFA și nici la UEFA.

A jucat primul meci în 1905 Cupa Muratti în care a jucat cu Alderney și Jersey. A mai câștigat acest trofeu de 42 de ori. Jucătorii sunt selecționați din ligile din Guernsey, începând cu Wireless League. A jucat la mai multe ediții ale Jocurilor Islandei.

Selecționata de fotbal a Shetlandului

Selecționata de fotbal a Shetlandului reprezintă Shetlandul în fotbalul internațional și este controlată de Asociația de Fotbal din Shetland. Nu este afiliată la FIFA sau la UEFA. A participat la mai multe ediții din Jocurile Islandei, câștigând trofeul în 2005.

Selecționata de fotbal a insulei Saaremaa

Echipa națională de fotbal a insulei Saaremaa este echipa oficială de fotbal a insulei Saaremaa din Estonia. Saaremaa nu este membră FIFA și nici UEFA.

Shaun Cooper

Shaun Cooper (n. 19 aprilie 1991, Newport, Insula Wight) este un fotbalist aflat sub contract cu A.F.C. Bournemouth.

(înainte de 1889)  ←←←    1889 - 1974  ←←    1974 – 1996  ←   Comitatele Angliei Flag of England.svg    → prezent
Flag of England
English ceremonial counties 1998
Districte ale regiunii South East, Anglia

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.