Gebhard Leberecht von Blücher

Gebhard Leberecht von Blücher (n. 16 decembrie 1742 - d. 12 septembrie 1819) a fost un conte, prinț, general și Feldmareșal prusac.

Gebhard Leberecht von Blücher
Blücher (nach Gebauer)

Gebhard Leberecht von Blücher
Date personale
Activitate
Decorații și distincții
Blücher
Gebhard Leberecht von Blücher

Note

  1. ^ a b „Gebhard Leberecht von Blücher”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
  2. ^ a b Gebhard Leberecht von Blucher, Furst (prince) von Wahlstatt, Encyclopædia Britannica Online, accesat în
  3. ^ „Gebhard Leberecht von Blücher”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
  4. ^ Блюхер Гебхард Леберехт, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]
  5. ^ Gebhard Leberecht von Blücher, SNAC, accesat în
12 septembrie

12 septembrie este a 255-a zi a calendarului gregorian și a 256-a zi în anii bisecți. Mai sunt 110 zile până la sfârșitul anului.

1814

1814 (MDCCCXIV) a fost un an obișnuit al calendarului gregorian, care a început într-o zi de sâmbătă.

Bătălia din Creta

Bătălia din Creta (germană : Luftlandeschlacht um Kreta; greacă : Μάχη της Κρήτης) a fost o bătălie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru controlul asupra insulei elene Creta. Luptele au început în dimineața zilei de 20 mai 1941 odată cu atacul aeropurtat cu numele de cod Unternehmen Merkur ("Operațiunea Mercur"). Forțele Aliaților au apărat insula până la 1 iunie iar după această dată lupta împotriva invadatorilor a fost continuată de luptătorii rezistenței elene.

După prima zi de lupte, germanii au suferit pierderi extrem de mari, fără să reușească să-și atingă vreunul din obiectivele ordonate. În timpul celei de-a doua zile, în condițiile în care comandanții aliați au avut probleme cu comunicațiile și cooperarea dintre unitățile lor, germanii au reușit să cucerească aeroportul Maleme din vestul Cretei, ceea ce le-a permis invadatorilor să aducă noi întăriri și să copleșească numeric și material forțele aliate.

Bătălia din Creta a fost fără precedent prin trei caracteristici principale: a fost prima invazie aeropurtată de până atunci, a fost pentru prima oară în timpul războiului când britanicii au folosit datele după decriptarea codului Enigma și a fost prima oară în timpul războiului când trupele germane au trebuit să facă față rezistenței în masă a populației civile.

Date fiind pierderile grele suferite de parașutiștii germani, Adolf Hitler a interzis efectuarea oricărei operațiuni aeropurtate de mare amploare. În schimb, Aliații au fost impresionați de potențialul trupelor de parașutiști și au început crearea propriilor divizii aeropurtate.

Carol, duce de Teschen

Arhiducele Carol de Austria, duce de Teschen (de: Erzherzog Karl von Österreich, Herzog von Teschen, cunoscut și drept Karl von Österreich-Teschen) (Numele complet: Karl Ludwig Johann Josef Lorenz de Austria) (5 septembrie 1771 – 30 aprilie 1847) a fost un feldmareșal austriac, fiul împăratului Leopold al II-lea și al soției sale Infanta Maria Luisa de Spania. A fost de asemenea fratele mai tânăr al lui Francisc I al Austriei. Deși era epileptic, Carol a ajuns să fie respectat atât în calitate de comandant, cât și în calitate de reformator al armatei austriece.

Cele o sută de zile

Cele o sută de zile reprezintă perioada dintre revenirea lui Napoleon Bonaparte la Paris, la data de 20 martie 1815, din exilul său pe insula Elba și revenirea pe tron a lui Ludovic al XVIII-lea, la 8 iulie 1815. În acest timp s-a derulat Războiul celei de-a Șaptea Coaliții, constând în operațiunile militare care au avut loc în Belgia de astăzi și în nord-estul Franței; în nordul Italiei și în Regatul Neapolelui în anul 1815. Acest conflict a opus trupele Coaliției armatelor franceze comandate de împăratul Napoleon I, iar după abdicarea acestuia pe 22 iunie 1815, de mareșalul Davout. Înfrângerea franceză decisivă de la Waterloo și apoi invazia trupelor Coaliției au adus „A doua Restaurație franceză”.

Herm

Herm este cea mai mică dintre Insulele Canalului care este accesibiliă publicului. Aparține bailiwick-ului Guernsey. Automobilele sunt interzise pe insulă, la fel ca pe insula vecină Sark, dar pe Herm sunt interzise și bicicletele. Totuși, rezidenții pot utiliza quad-uri sau tractoare.

Principala activitate este turismul iar locuitorii se ocupă și cu creșterea și comercializarea vegetalelor. Asemenea restului insulelor canalului, Herm este un paradis fiscal. Ocazional insula emite propriile timbre care reprezintă și ele o sursă de venit.

Se presupune că pe insulă se vorbea un dialect al limbii normande ca în celelatle insule ale canalului, dar acesta nu s-a păstrat. O serie de toponime în franceză mai există, dar unele sunt înlocuite cu toponime în engleză.

Regatul Prusiei

Regatul Prusiei (germană Königreich Preußen) a fost un regat german ce e existat între 1701 și 1918 și care, din 1871, a fost principalul stat din Imperiul German, ce reprezenta aproximativ două treimi din teritoriul acestuia. Regatul a fost numit după teritoriul Prusia din nord-estul Europei, cu toate că baza puterii se afla în Brandenburg.

Rostock

Rostock este un oraș în landul german Mecklenburg - Pomerania Inferioară, port la Marea Baltică, fost membru al Ligii Hanseatice. Rostock este un oraș-district, adică are statut administrativ de district urban. Rostockului i s-a acordat privilegiul de oraș în anul 1218.

Războiul celei de-a Patra Coaliții

A Patra Coaliție împotriva imperiului francez al lui Napoleon a fost învinsă într-un război între 1806–1807. Partenerii coaliției au inclus Prusia, Rusia, Saxonia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei.

Mulți membri ai coaliției au luptat anterior alături de Franța ca parte a Celei de-a Treia Coaliții, și nu a existat nici o perioadă de intervenție a păcii. În 1806, Prusia s-a alăturat coaliției temându-se de creșterea puterii franceze după înfrângerea din Austria și de stabilirea Confederației Rinului sprijinită de francezi.

Walhalla (templu)

Walhalla este numele unui templu de marmură din Germania, construit în localitatea Donaustauf, pe malul stâng al Dunării, la 10 km în aval de orașul Regensburg din Bavaria.

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.