Europa de Vest

Europa de Vest (sau Occidentală) se distinge de Europa de Est (sau Răsăriteană) mai degrabă prin istorie și cultură decât prin geografie. Aceste granițe europene sunt schimbătoare, existând suprapuneri și fluctuații care fac foarte dificilă orice fel de diferențiere. De aceea, conceptul de Europă Occidentală este asociat mai degrabă cu democrația liberală, țările din regiunea astfel denumită împărțind multe tradiții culturale, economice și politice cu SUA și Canada – țări care au primit milioane de coloniști vest-europeni de la descoperirea Lumii Noi.

Până la Primul Război Mondial, Europa de Vest cuprindea Franța, Insulele Britanice și Beneluxul. Aceste țări reprezentau democrațiile învingătoare în amândouă războaiele mondiale. Politicile și ideologiile de aici au penetrat de aceea spre est, într-un proces nu cu mult diferit de efectele războaielor napoleoniene, când noile idei ale Revoluției franceze s-au răspândit către est.

Pe durata Războiului rece, această apartenență la Europa de Vest a fost dată, în plus, și de caracterul de piață al economiei din Occident, față de economiile planificate, puternic centralizate din Europa Răsăriteană, oglindă a curentului anticomunist apărut în vest după victoria revoluției bolșevice din 1917. Aceasta face ca Europa de Vest să includă și țări democratice nemembre NATO, (Finlanda, Suedia și Elveția), dar și țări cu regimuri dictatoriale care aveau, însă, economie de piață, (Spania și Portugalia). Așa se explică și de ce țări precum Grecia și Turcia au fost considerate occidentale, deși, din punct de vedere geografic, se află în sud-est. Granița dintre est și vest, aprig apărată, a devenit ceea ce a fost cunoscut sub numele de Cortina de fier.

Până la lărgirea Uniunii Europene din 2004, Europa Occidentală a fost, uneori, asociată cu Uniunea, deși țări care nu sunt membre, ca Norvegia și Elveția, erau în mod indiscutabil părți ale regiunii geografice a Europei de Vest.

O abordare simplificată a Europei de Vest include următoarele părți:

Suprapunerile dintre diferitele categorii este evidentă. Țările scandinave sunt incluse atât în categoria Europa de Nord, cât și în cea Vest. De asemenea Țările Alpine pot fi considerate ca făcând parte din Europa Centrală, iar Italia, Țările Iberice, Monaco și Grecia pot fi considerate ca făcând parte din Europa de Sud.

Western-Europe-map
Europa de Vest

Geoschema Națiunilor Unite

Geoschema Națiunilor Unite divizează țările după regiuni și subregiuni,[1] fără alte criterii politice sau de afiliere.[2] Conform acesteia, Europa este divizată în 4 grupuri: Europa de Est, Europa de Nord, Europa de Sud și Europa de Vest. Europa de Vest constă din 9 țări:

Vezi și

Referințe

  1. ^ „United Nations Statistics Division- Standard Country and Area Codes Classifications (M49)”. un.org.
  2. ^ United Nations Statistics Division- Standard Country and Area Codes Classifications (M49)

Legături externe

Benelux

Benelux este o uniune economică în Europa de Vest, compusă din trei monarhii vecine: Belgia, Olanda (Țările de Jos) și Luxemburg. Numele este format din începutul numelui fiecărei țări componente și a fost creat inițial pentru Uniunea Vămilor Benelux, însă este folosit în prezent într-un mod ceva mai generic.

Tratatul consemnând Uniunea Vamală a Beneluxului a fost semnat la Londra, în 1944, de guvernele celor trei țări, aflate atunci în exil în Marea Britanie. A intrat în funcțiune în 1947 și și-a încetat existența în 1960, când a fost înlocuit de entitatea denumită Uniunea Economică a Beneluxului. A fost precedat de, încă existenta, Uniune Economică Belgia-Luxemburg, fondată în 1925.

Fondarea Beneluxului a contribuit la fondarea Uniunii Europene, prin crearea inițială a unor organizații premergătoare acesteia, CECO în 1951 și CE în 1957. Toate cele trei țări Benelux au fost membre fondatoare a acestor organizații, împreună cu Germania, Franța și Italia. Articolul 306 al Tratatului CE stipulează: „Conținutul acestui Tratat nu va interfera - în nici un fel – cu existența or constituirea de organizații regionale între Belgia și Luxemburg (pe de o parte) sau între Belgia și Luxemburg respectiv Olanda (pe de altă parte), până la punctul împiedicării realizării obiectivelor acestor organizații regionale din cauza aplicării acestui Tratat.” Acest articol a rămas neschimbat sub numele de articolul IV-441 al Constituției europene.

Biserici catolice de rit oriental

Bisericile catolice orientale sunt acele biserici autonome care folosesc un rit oriental și sunt parte a Bisericii Catolice. Aceste biserici sunt prezente în estul Europei, în Orientul Mijlociu și în India, având comunități diasporale în vestul Europei și în SUA. Bisericile catolice orientale mai sunt cunoscute fie ca biserici catolice răsăritene, fie ca biserici catolice de rit oriental.

Bisericile Catolice Răsăritene pot fi împărțite în două mari clase:

Cele care nu au ieșit niciodată din comuniunea cu Biserica Romană. Biserica Maronită și uneori cea Siro-Malabar sunt trecute în această categorie.

Cele care s-au format prin trecerea parțiala sau integrală a unei Biserici Ortodoxe (Răsăritene sau Orientale) în comuniune cu Biserica Romană. Aceste biserici mai sunt numite și Biserici Unite, care formează cea mai mare parte a credincioșilor catolici de rit oriental.Printre Bisericile Unite se numără și Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică), prezentă în România, Europa de vest și SUA.

Bydgoszcz

Bydgoszcz (← poloneză, poloneză veche Bydgozyca, germană Bromberg, latină Bydgostia) este un municipiu în Polonia, capitala voievodatului Cujavie-Pomerania. Are o populație de 366 074 locuitori (area urbană: 460 800) și suprafață de 174,57 km².

Orașul Bydgoszcz se dezvoltă mai proeminent în secolul al XIX-lea, datorită revoluției industriale, garnizoanei considerabile și Canalului Bydgoszcz (în poloneză Kanał Bydgoski), care s-a deschis în 1774, oferind o verigă lipsă între traseele de apă din Europa de Est și Europa de Vest. Chiar și acum pentru a naviga din Belarus în Franța singura cale ar fi prin Bydgoszcz.

În Bydgoszcz există tramvai pe apă care leagă, în mod convenabil, un centru comercial din est cu o arenă de sport în vest prin orașul vechi din luna mai pînă în octombrie. Arhitectura contemporană excelentă se observă pe malul rîului Brda unde se află sediul Băncii BRE, finalizată în 1998, și pe o insulă verde (în poloneză Wyspa Młyńska), unde se situează un parc care este precum o oază în timpul cald al anului. Din vecinătate, ai parte de o vedere deosebită spre canal, astfel Bydgoszcz ajunge să fie numit Venetia Nordului.

Drept civil (sistem juridic)

Dreptul civil denumit și drept romano-german, drept continental sau drept romano-francez este un model și sistem juridic originar din Europa de Vest, dominant în întreaga lume, caracteristica principală a acesteia este că principiile sale de bază sunt codificate și cuprinse într-un sistem de referință, care constituie astfel sursa primară a legii.

Acest sistem legal poate fi în unele situații în contrast cu dreptul comun practicat în țările anglosaxone, unde prioritare sunt deciziile precedente adoptate de judecătorii, în ideea, că nu este cinstit să se adopte hotărâri diferite pentru fapte similare (doctrina precedentului juridic).

Europa Centrală

Europa Centrală constituie, prin poziție, nucleul geografic al Europei. Față de aceasta, celelalte părți ale continentului se află în nord (Europa de Nord), în est (Europa de Est), în sud (Europa de Sud) și în vest (Europa de Vest).

În Europa Centrală există două țări mari - Germania și Polonia, cinci țări mici - Slovacia, Austria, Elveția, Ungaria, Cehia și un stat foarte mic - Liechtenstein.

Cele mai mari orașe sunt: Berlin (3 milioane locuitori), Budapesta, Viena, Hamburg, München, Varșovia, Praga. Există și două mari aglomerații urbane: Ruhr (cu 9 milioane locuitori) și Katowice (3 milioane locuitori)

Insulele Britanice

Insulele Britanice sunt un arhipelag de insule din Europa de Vest ce cuprind insulele Marea Britanie (pe care se află Anglia, Scoția și Țara Galilor), Irlanda (pe care se află Republica Irlanda și Irlanda de Nord), Insula Wight, Insula Man, Insulele Scilly și arhipelagurile Shetland și Orkney. Tradițional sunt incluse și Insulele Canalului (care cuprind Jersey, Guernsey și alte insule mai mici) care sunt dependențe ale coroanei britanice, dar din punct de vedere fizic acestea nu aparțin arhipelagului.

Aflate în largul coastei nordice a continentului european, Insulele Britanice reprezintă un grup de două insule mari și mai multe mici. Cea mai mare dintre insule, Marea Britanie, are în compunere trei părți: Anglia, Scoția și Țara Galilor, care împreună cu Irlanda de Nord, formează Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Republica Irlanda ocupă restul insulei care este a doua ca mărime din acest grup, fiind separată de Marea Britanie de Marea Irlandei. Pentru o masă de uscat relativ mică, Insulele Britanice au un relief variat, de la zonele mlăștinoase din estul Angliei și turbăriile și mlaștinile din Irlanda, până la colinele vălurate din Anglia și Țara Galilor și lanțurile muntoase colțuroase din Scoția.

Kazahstan

Kazahstan (în kazahă Қазақстан, Qazaqstan, IPA /qɑzɑqˈstɑn/; rusă Казахстан, Kazakhstán, IPA /kɐzəxˈstɐn/), oficial Republica Kazahstan, este o țară transcontinentală care se află în Asia Centrală, având doar un petic de teritoriu la vest de râul Ural, în Europa. Kazahstan este cel mai mare stat fără ieșire la mare și a 9-a țară din lume după mărimea suprafeței ocupate; teritoriul său de 2.727.300 km² este mai mare ca Europa de Vest. El are hotar cu (în direcția acelor ceasornicului, începând cu nordul) Rusia, China, Kîrgîstan, Uzbekistan și Turkmenistan, de asemenea are ieșire la Marea Caspică. Kazahstan dispune de stepă, taiga, defileuri, dealuri, deltă, munți acoperiți de zăpadă și deșerturi. Populația țării la 1 noiembrie 2014 număra 17.377.807 de locuitori, densitatea ei fiind foarte mică (aprox. 6 oameni/km²). Capitala țării este Nursultan, schimbându-și în 2019 denumirea din Astana, care a înlocuit în 1997 fosta capitală, Almatî.

Listă a bătăliilor celui de-al Doilea Război Mondial

Aceasta este lista bătăliilor din cel de-al Doilea Război Mondial cuprinzând luptele terestre, navale, aeriene, precum și campaniile, operațiile, liniile defensive și asediile. Campaniile, în general, se referă la operațiuni strategice de mare amploare efectuate pe teritorii mai mari și pe o perioadă lungă de timp. Bătăliile, în general, se referă la perioade scurte de luptă intensă localizate într-o anumită zonă și pe o anumită perioadă de timp. Cu toate acestea, utilizarea termenilor în denumirea unor astfel de evenimente nu este consecventă. De exemplu, Bătălia Atlanticului a fost mai mult sau mai puțin un teatru de război întreg, și lupta a durat pe durata întregului război. Un alt termen impropriu este Bătălia Angliei, care, prin din toate punctele de vedere ar trebui să fie considerată o campanie și nu o luptă simplă.

Listă a fostelor capitale naționale

În toată lumea se află o serie de orașe care au fost capitale ale unor entități statale, dar care și-au pierdut această calitate din cauza faptului că au încetat să existe (au fost devastate de războaie sau de catastrofe naturale și nu au mai fost reconstruite, au fost părăsite datorită condițiilor naturale vitrege, a bolilor, etc) sau au fost redenumite. Lista următoare este sortată în ordine alfabetică și mai apoi după ani și poate fi completată.

Monaco

Monaco (/ˈmɒnəkoʊ/; Pronunție în franceză: /mɔnako/), oficial Principatul Monaco (în franceză Principauté de Monaco), este un oraș-stat și microstat suveran, situat pe Riviera Franceză din Europa de Vest. Se învecinează cu Franța pe trei laturi, în timp ce cealaltă parte are ieșire la Marea Mediterană. Monaco are o suprafață de 2,02 km² și o populație de aproximativ 37800 de locuitori; este a doua cea mai mică și cea mai dens populată țară din lume. Monaco are o frontieră terestră de 4,4 km, o coastă de 4,1 km, și o lățime care variază între 1.700–349 m. Cel mai înalt punct din țară este pe o cărare îngustă numită Chemin des Révoires⁠(d) pe pantele Mont Agel⁠(d), în districtul Les Révoires⁠(d), la 161 m deasupra nivelului mării. Cel mai populat cartier din Monaco este Monte Carlo și cel mai populat district este Larvotto/Bas Moulins⁠(d). Prin îmbunătățiri funciare⁠(d), masa de uscat monegască s-a extins cu douăzeci la sută. Deși mic, Monaco este foarte vechi și destul de bine cunoscut, mai ales datorită statutului său ca teren de joacă pentru cei bogați și celebri. În 2014, s-a constatat că aproximativ 30% din populație era alcătuită din milionari, la fel ca orașele Zürich sau Geneva.Monaco este un principat reglementat sub o formă de monarhie constituțională, cu Prințul Albert al II-lea ca șef de stat. Deși Prințul Albert al II-lea este un monarh constituțional, el deține o imensă putere politică. Casa de Grimaldi conduce statul Monaco, cu scurte întreruperi, încă din 1297. Limba oficială este franceza, dar sunt vorbite și înțelese și monegasca⁠(d), italiana și engleza. Suveranitatea statului a fost recunoscută oficial prin tratatul franco-monegasc din 1861⁠(d), Monaco devenind membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite în 1993. În ciuda independenței și politicii externe separate, apărarea țării este responsabilitatea Franței. Cu toate acestea, Monaco menține două mici unități militare⁠(d).

Dezvoltarea economică a fost stimulată în secolul al XIX-lea prin deschiderea primului cazinou, Monte Carlo⁠(d), și a unei legături feroviare cu Parisul. De atunci, clima blândă, peisajele splendide și localurile de jocuri de noroc au contribuit la statutul principatului de destinație turistică⁠(d) și centru de recreere de prim rang pentru cei bogați și celebri. În ultimii ani, Monaco a devenit un important centru bancar⁠(d) și a reușit să-și diversifice economia în servicii și industrii mici, cu valoare adăugată mare⁠(d) și non-poluante. Statul nu impune niciun impozit pe venit⁠(d), impozitele pe profit sunt reduse, și este un cunoscut paradis fiscal. De asemenea, este gazda anuală a Marelui Premiu al Principatului Monaco, una dintre primele mari premii de Formula Unu.

Monaco nu face în mod oficial parte din Uniunea Europeană (UE), dar participă la anumite politici ale UE, inclusiv la controalele vamale și de frontieră. Prin relația sa cu Franța, Monaco utilizează euro ca monedă unică (înainte de aceasta se folosea francul monegasc). Monaco a aderat la Consiliul Europei în 2004. Este membră a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).

Moș Nicolae

Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie. Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală (Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia și Mikołaj în Polonia) dar și în Europa de Vest (Sinterklaas: Olanda, Saint Nicolas: Franța) . Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii o adaptare după Sfântul Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri.

Nunavut

Nunavut este cel mai recent și cel mai întins teritoriu al Canadei, localizat în nord-estul țării, in zona continentală din nord-vestul golfului Hudson și în cea mai mare parte a Arhipelagului Arctic Canadian. Numele teritoriului înseamnă în limba inuktitut "pământul nostru", teritoriul canadian fiind mare cât Europa de Vest.

În iunie 1993, Parlamentul canadian a adoptat "Legea în privința revendicărilor teritoriale asupra Nunavut" și "Legea Nunavut". După stabilirea frontierelor noului teritoriu, Nunavut s-a desprins de Teritoriile de Nord-vest în 1999.

Capitala este Iqaluit, temperatura medie în iulie fiind +4/+12 grade Celsius, iar cea din ianuarie fiind -31/-23 grade.

Teritoriul se întinde pe o suprafață de 2.038.722 km² și are 35.600 locuitori, majoritatea eschimoși, în 2013.

Din punct de vedere administrativ, teritoriul este împărțit în trei regiuni:

Kitikmeot

Kivalliq

QikiqtaalukEconomia teritoriul este controlată de Guvernul teritorial-inuit, nefiind foarte diversă: minerit, extracția de petrol și de gaz natural, meștesuguri artistice, pescuit, turism, transport, vânătoare. Din punct de vedere educațional, există Colegiul Arctic Nunavut, de profil universitar, înființat în 1995 la Arviat. Există câteva baze militare și centre de cercetare științifică (Canadian High Arctic Research Station - CHARS). Anual, în aprilie, Iqaluit găzduiește "Nunavut Mining Symposium", o expoziție ce prezintă activitatea economică din zonă.

Potrivit recensământului din 2006, 69,54% din populație vorbește inuktitut, 26,75% engleza, 1,27% franceza, iar 1,02% inuinnaqtun. Totodată, 58% din populație aparține Bisericii anglicane a Canadei, 23% sunt catolici, iar 4% penticostali.

Oraș-stat

Un oraș-stat este un stat format din teritoriul unui oraș. Orașele-stat au apărut încă din antichitate. De-a lungul timpului caracteristicile orașelor-stat au suferit schimbări în funcție de perioada istorică și de mulți alți factori.

Orașele-stat contemporane dispun, ca orice stat, de autorități politico-administrative proprii, cum sunt: președinte, guvern, legislație, poliție etc.

Exemple de orașe-stat (unele actuale, altele demult depășite):

Clasice moderne:

în Europa de Vest: Monaco

înconjurat complet de Italia: Vatican

în sud-estul Asiei: Singapore

Non-suverane:

în sud-estul Chinei: Hong Kong și Macau

pe teritoriul Poloniei: Danzig (astăzi municipiul Gdańsk)

pe teritoriul Germaniei există 3 orașe-stat: Berlin (land federal și totodată oraș), Hamburg (land federal și totodată oraș) și Brema - caz special: landul federal Brema e compus din orașele Brema și Bremerhaven

parte a Emiratelor Arabe Unite: Dubai și Abu Dhabi

pe teritoriul Croației (în evul mediu): Raguza (astăzi orașul Dubrovnik)

pe teritoriul Greciei (în antichitate): Sparta

pe teritoriul Turciei (în antichitate): Troia

Antice:

Babilon

Akkad

Tir

LagașDiverse orașe-stat din antichitate aveau încă din mileniul al IV-lea î.Hr. un rege, care era în același timp și comandantul armatei, judecător suprem și preot. Unele dintre aceste orașe-stat au devenit mai târziu imperii.

PAL

PAL (en. Phase Alternating Line, fază alternantă pe linie) este un sistem analogic de codificare a semnalelor de televiziune color apărut în Europa de Vest și folosit între 1967 și 2016; folosește un sistem SDTV de tip 625 linii/50 Hz. Două alte sisteme similare de codificare a culorilor TV în uz comun sunt SECAM și NTSC.

Regatul Marii Britanii

Regatul Marii Britanii (engleză Kingdom of Great Britain) sau Regatul Unit al Marii Britanii (United Kingdom of Great Britain) a fost un stat in Europa de Vest ce a existat între anii 1707 și 1801. A fost creat în urma Actului de Uniune din 1707 dintre Regatul Scoției și Regatul Angliei, formând astfel un regat unitar pe întreg teritoriul insulei Marea Britanie. Statul a fost condus de un parlament și un guvern unic cu sediul la Westminster în Londra. Cele două regate aveau același monarh încă din 1603, când Iacob al VI-lea al Scoției a devenit Rege al Angliei la moartea Reginei Elisabeta I.

Regatul Marii Britanii a fost înlocuit în 1801 de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei când Regatul Irlandei a fost unit cu Regatul Marii Britanii prin Actul de Uniune din 1801 în urma înnăbușirii Revoltei irlandeze din 1798.

Rock psihedelic

Rockul psihedelic este un stil a muzicii rock, care e inspirat sau influențat de cultura psihedelică și încercarea de a replica și a îngloba experiența alterării mintale a drogurilor psihedelice. El s-a evidențiat mai întâi în a doua jumătate a anilor 1960, cu precădere în Statele Unite ale Americii și Europa de Vest (mai cu seamă, în Marea Britanie – trăsături se regăsesc). Pe scenele amintite, rock-ul psihedelic a cunoscut apogeul în jurul anului 1969 (când se organizează și cel mai mare festival care promovează artiști ai genului, Woodstock). În continuare, atenția unora dintre muzicieni se va îndrepta către diversificarea aspectelor formale ale scriiturii (ritm, metrică, timbralitate, forma muzicală), dând naștere rock-ului progresiv sau art rock-ului; alții vor prefera forme simetrice, o orchestrație consecventă și se vor îndepărta de experiment, pregătind apariția curentului hard rock.

Roma Antică

Roma Antică a fost un oraș-stat a cărui istorie se întinde în perioada de timp cuprinsă între 753 î.Hr. și 476 d.Hr. Pe parcursul existenței sale de douăsprezece secole, civilizația romană a trecut de la monarhie la republică oligarhică și, apoi, la imperiu extins. Ea a dominat Europa de Vest și întreaga arie în jurul Mării Mediterane, prin cuceriri și asimilare, însă, în final, a cedat în fața invaziilor barbarilor din secolul cinci, marcând, astfel, declinul Imperiului Roman și începutul Evului Mediu.

Civilizația romană e, deseori, clasificată ca o parte din Antichitatea Clasică, împreună cu Grecia antică, o civilizație care a inspirat mult cultura Romei antice. Roma antică a adus contribuții importante în organizarea politică și administrativă, juridică, artă militară, artă, literatură, arhitectură, limbile Europei (limbile romanice), iar istoria sa continuă să aibă o influență puternică asupra lumii moderne.

Secolul al XI-lea

Secolul al XI-lea a cuprins perioada aniilor 1001-1100 în acord cu calendarul iulian . A fost primul secol din mileniul al II-lea din era noastră (din perspectiva creștină).

În istoria culturii europene, perioada este considerată a fi parte a Evului Mediu. Lumea veche a asistat la declinul puterii bizantine și la ascensiunea dominației normande în Europa, alături de rolul influent al nobilimii feudale și al papalității. În nordul Italiei, populația centrelor urbane a crescut, făcându-și apariția capitalismul organizat timpuriu și dezvoltându-se o cultură comercială .

În China aflată în timpul Dinastiei Song și în lumea islamică, acest secol a marcat apogeul științei, tehnologiei, filosofiei și literaturii.

Facțiunile rivale în curtea Dinastiei Song au creat conflicte printre oamenii de stat și miniștrii imperiului.

Imperiul Chola din India și Imperiul Fatimid din Egipt au atins zenitul în influența militară internațională.

Imperiul Chalukya de Vest, rivalul Chola, a început să prindă puteri spre sfârșitul secolului. În Orientul Mijlociu, turcii selgiucizi își încep ascensiunea pe ruinele Califatului Abbasid.

În Japonia, clanul Fujiwara a continuat să domine treburile statului.

În America centrală, civilizația toltecă și cea mixteca au înflorit, în America de Sud prosperă cultură Huari , iar în America de Nord-cultură Mississippi.

În Ucraina se dezvoltă principatul Rusiei Kievene. În Coreea înflorea Regatul Goryeo ce înfruntă amenințarea manciuriană Liao. În Vietnam este instaurată Dinastia Ly în timp ce în Myanmar, regatul Pagan era la apogeu militar și politic.

Sport

Un sport reprezintă o activitate de natură fizică și poate implica și competiția.Totodată sportul este o activitate care poate influenta stilul de viată,sănătatea sau personalitatea unui om.

Sporturile se pot categorisi în individuale (de exemplu atletism, haltere, tir sportiv) sau de echipă (de exemplu baschet, canotaj). Deși sunt numite sporturi în mod greșit, unele ramuri (fotbal, baschet, handbal etc.) sunt de fapt jocuri sportive.

Regiunile Pământului

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.