Eugenio Montale

Eugenio Montale (n. 12 octombrie 1896, Genova – d. 12 septembrie 1981, Milano) a fost poet, prozator, editor și translator italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1975.

Montale s-a făcut cunoscut ca unul dintre principalii arhitecți ai poeziei italiene moderne a anilor 1920. Este inițiatorul și reprezentantul poeziei ermetice italiene; un liric meditativ abordând motivele simple: peisajul uneori "halucinant", evaziunea, iubirea, timpul mitic, copilăria, aspirația spre libertate dar și dialogul cu istoria recentă. Este considerat unul dintre cei mai importanți poeți italieni moderni alături de Giuseppe Ungaretti și Umberto Saba.

Eugenio Montale Nobel prize medal.svg
Eugenio Montale
Date personale
Născut12 octombrie 1896
Genova, Italia
Decedat (84 de ani)
Milano, Italia
Naționalitateitalian Italia
Ocupațiepoet, eseist, traducător
Activitatea literară
Specie literarăpoezie, eseu
Note
Premiul Nobel pentru Literatură, 1975
Semnătură
EugenioMontaleFirmaCC

Motivația Juriului Nobel

"pentru poezia lui distinctă, de o mare sensibilitate artistică în interpretarea valorilor umane sub semnul unei concepții de viață dincolo de iluzii"[6].

Viața

Eugenio Montale s-a născut în 1896 la Genova. A urmat studii superioare de muzicologie și muzică teatrală în orașul natal. Aceste studii au fost întrerupte de încorporarea ca ofițer de infanterie în timpul primului război mondial. La sfârșitul primului război mondial, Montale și-a împărțit activitatea între poezie și cronica muzicală, colaborând la diverse reviste și publicând în 1925 prima carte de versuri, Ossi de sepia.

În 1928 se stabilește la Florența unde va rămâne până în 1943. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost în Elveția la Lugano, iar din 1948 la Milano, unde ține ani în șir cronica muzicală a ziarului "Corriere della sera".

Moare la 12 septembrie 1981 lăsând în urmă o operă restrânsă cantitativ, doar cinci volume de versuri și două de eseuri, dar impunătoare prin valoarea și particularităților artistice[7].

Opera

 • Ossi di seppia (Oase de sepie) (1925) [8]
 • Le occasioni (Prilejurile) (1939)
 • Finisterre (Finister) (1943)
 • Quaderno di traduzioni (1948)
 • La bufera e altro (Furtuna și altele) (1956)
 • Farfalla di Dinard(1956)
 • Xenia (1966)
 • Auto da fè (1966)
 • Fuori di casa (1969)
 • Satura (1971)
 • Diario del '71 e del '72 (1973)
 • Sulla poesia (1976)
 • Quaderno di quattro anni (1977)

Note

 1. ^ Autoritatea BnF, accesat în
 2. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1975/ Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/amounts/ Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ Dettaglio decorato (în italiană), Presidency of the Italian Republic[*], accesat în
 5. ^ Dettaglio decorato (în italiană), Presidency of the Italian Republic[*], accesat în
 6. ^ Laureații Premiului Nobel pentru Literatură, Almanah Contemporanul, 1983, pag. 539.
 7. ^ Laureații Premiului Nobel pentru Literatură, Almanah Contemporanul, 1983, pag. 540.
 8. ^ Ce mai citim? Oase de sepie, 23 august 2010, Ziare.com, accesat la 23 ianuarie 2014

Bibliografie

 • Eugenio Montale, Poezii, Ediție și note de Șerban Stati, cu o prefață de Pietro Cataldi, Editura Humanitas, București, 2006

Legături externe

12 octombrie

12 octombrie este a 285-a zi a calendarului gregorian și a 286-a zi în anii bisecți.

12 septembrie

12 septembrie este a 255-a zi a calendarului gregorian și a 256-a zi în anii bisecți. Mai sunt 110 zile până la sfârșitul anului.

1896

1896 (MDCCCXCVI) a fost un an bisect al calendarului gregorian, care a început într-o zi de miercuri.

1975

1975 (MCMLXXV) a fost un an obișnuit al calendarului gregorian, care a început într-o zi de miercuri. A fost desemnat Anul Internațional al Femeii de către ONU.

1981

1981 (MCMLXXXI) a fost un an obișnuit al calendarului gregorian, care a început într-o zi de joi.

Boris Pasternak

Boris Leonidovici Pasternak (n. 29 ianuarie 1890 (S.N. 10 februarie) la Moscova - d. 30 mai 1960) a fost un poet și scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958.

Giorgos Seferis

Giorgos Seferis (n. 13 martie 1900, Urla, lângă Smyrna, azi în Turcia; d. 20 septembrie 1971) a fost un poet grec contemporan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1963.

Ivo Andrić

Ivo Andrić (în sârbă: Иво Андрић; n. 10 octombrie 1892, Dolac[*]​, Austro-Ungaria – d. 13 martie 1975, Belgrad, Republica Socialistă Serbia, RSF Iugoslavia) a fost un scriitor sârb, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1961.În scrierile sale a evocat ținuturile natale, frământările istorice ale acelei epoci, uneori prin intermediul viziunii romantice.

Casa sa părintească din Travnik a fost transformată în muzeu.

Marian Papahagi

Marian Papahagi (n. 14 octombrie 1948, Râmnicu-Vâlcea – d. 18 ianuarie 1999, Roma) a fost un critic literar, eseist și traducător român.

Miguel Ángel Asturias

Miguel Ángel Asturias Rosales - cunoscut mai ales ca Miguel Ángel Asturias - (n. 19 octombrie 1899; d. 9 iunie 1974, Madrid) este cel mai important scriitor din Guatemala, creația sa literară fiind răsplătită cu un Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1967.

Patrick White

Patrick Victor Martindale White (n. 28 mai 1912, Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 30 septembrie 1990, Sydney, Australia) a fost scriitor australian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1973.

Premiul Nobel pentru Literatură

Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice țară care, cu cuvintele lui Alfred Nobel, a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică". "Opera" în acest caz se referă în general la opera autorului ca un tot, nu la o lucrare individuală, deși lucrările individuale sunt uneori citate în decernări. Academia Suedeză decide cine, dacă este cazul, primește acest premiu în fiecare an.

Citatul original al lui Nobel a condus la multe controverse. În suedeza originală, cuvântul idealisk poate fi tradus fie ca "idealistic", fie "ideal". În anii anteriori, Comitetul Nobel a lovit aproape în intenția testamentului, omițând anumiți scriitori cu renume mondial, precum Lev Tolstoi și Henrik Ibsen, probabil din prisma faptului că opera lor nu era îndestul de "idealistică". În anii de mai târziu, formularea a fost interpretată mult mai liberal, iar premiul este acordat, cum adesea se argumentează că ar trebui să se întâmple, pentru merit literar de durată. Însă, distincția continuă să genereze o cantitate de controversă, cum multe alte nume faimoase în literatură sunt uneori neglijate în favoarea unora mai puțin vehiculate, precum Dario Fo în 1997. Din păcate, acest fapt poate fi privit drept inevitabil în toate decernările literare bazate pe opinii subiective. Un subiect de discuție este variabilitatea comitetului predispus nejustificat pentru anumite perspective politice.

Saint-John Perse

Saint-John Perse (pseudonimul literar al lui Alexis Léger, n. 31 mai 1887, Pointe-à-Pitre, Guadelupa — d. 20 septembrie 1975, Giens) a fost un poet și diplomat francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1960.

Samuel Beckett

Samuel Beckett (n. 13 aprilie 1906 – d. 22 decembrie 1989) a fost un dramaturg, nuvelist și poet irlandez de expresie engleză și franceză. În anul 1969 a fost distins cu premiul Nobel pentru literatură.

Beckett s-a născut la Dublin, însă a studiat și a predat la Paris unde s-a stabilit în 1937.

Serile de Poezie de la Struga

Serile de Poezie de la Struga (în macedoneană Струшки вечери на поезијата, СВП; transliterat Struški večeri na poezijata, SVP) este un festival internațional de poezie care are loc anual în Struga, Macedonia. Pe parcursul mai multor decenii de existență, festivalul a acordat cel mai prestigios premiu, Cununa de Aur, unora dintre cei mai renumiți poeți internaționali, printre care: Mahmoud Darwish, Sachchidananda Hirananda Vatsyayan Agyey, W. H. Auden, Joseph Brodsky, Allen Ginsberg, Bulat Okudzhava, Pablo Neruda, Eugenio Montale, Léopold Sédar Senghor, Artur Lundkvist, Hans Magnus Enzensberger, Nichita Stănescu, Ted Hughes, Ko Un, Adunis, Makoto Ooka, Miroslav Krleža, Yehuda Amichai, Seamus Heaney, Tomas Gösta Tranströmer, Bei Dao, precum și unor autori autohtoni ca Blaže Koneski și Mateja Matevski.

Șmuel Iosef Agnon

Șmuel Iosef (Șai) Agnon sau Shmuel Yossef Agnon (Shay Agnon) (în ebraică ש"י עגנון - שמואל יוסף עגנון), născut Czaczkes, 17 iulie 1888 în Buczacz, Galiția, Austro-Ungaria, actualmente Ucraina - d. 17 februarie 1970, Rehovot, Israel) a fost un scriitor israelian de limba ebraică, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1966.

La vârsta de 15 ani a compus primul lui poem în limba idiș. Un an mai târziu a scris prima lui poezie în limba ebraică. În anii 1906-1907 a fost ajutor de redactor la săptămânalul în idiș, "Der Judische Wecker" (דער יודישע וועקער). În anul 1907 a emigrat în Palestina. Aici s-a îndepărtat de religie, dar după un anumit timp și-a reconsiderat această alegere și a redevenit credincios, rămânând astfel până la sfârșitul vieții.

Laureații Premiului Nobel pentru Literatură

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.