Coordonate geografice

Sistemul de coordonate geografice este un sistem de referință care utilizează coordonatele unghiulare, latitudine (nordică sau sudică) și longitudine (estică și vestică) și servește la determinarea unghiurilor laterale ale suprafeței terestre (sau mai general ale unui sferoid). Globul este împărțit în 360° (grade) latitudine și 180° (grade) longitudine.

Geographic coordinates sphere
Sistemul de coordonate geografice pe glob
This is a basic photo showing that latitude lines are horizontal and longitude lines are vertical- 2014-07-25 20-36
O reprezentare a liniilor de latitudine care sunt orizontale și a celor de longitudine, verticale.

Sistemul

Rețeaua liniilor meridianelor și latitudinilor care se intersectează sub un unghi de 90°, este un sistem imaginar care împarte suprafața globului, cu scopul ușurării orientării. Ecuatorul aparține liniilor de latitudine fiind între ele linia cea mai lungă ce împarte globul în două emisfere de nord și sud care sunt așezate perpendicular (90°) pe raza globului terestru, ecuatorul fiind linia care delimitează latitudinea nordică de cea sudică.
Fiecare meridian intersectează liniile de latitudine sub un unghi de 90° și unește cei doi poli ai pământului, puncte unde toate meridianele se întâlnesc.
Meridianul care trece prin observatorul astronomic din localitatea Greenwich, Marea Britanie este azi considerat meridianul zero. Începând de aici se consideră meridiane de longitudinea estică sau vestică în funcție de poziția respectivului meridian față de meridianul zero și de prelungirea acestui meridian (meridianul de 180°).
Până la începutul secolului XX, „meridianul 0” nu era considerat același punct, de exemplu un astfel de punct prin care trecea meridianul 0 era El Hierro cu denumirea veche Ferro situat pe insulele Canare, sau Parisul era considerat la fel punctul prin care trecea în trecut meridianul 0.
Azi fiind acceptat pe plan internațional faptul că meridianul 0 trece prin Greenwich, o localitate lângă Londra, Pământul fiind considerat de formă sferică, mai precis de forma unui geoid.

Hărți

La început forma pământului a creat probleme serioase la întocmirea unor hărți geografice exacte, primul care realizează proiecția globului pe o suprafață plană este cartograful Mercator. Ulterior apar o serie de sisteme geodezice de întocmirea hărților. Cu dezvoltarea sistemului GPS (sistemul de navigație prin satelit) crește precizia hărților și apare necesitatea stabilirii unui sistem internațional unitar pentru navigația navală și aeriană.

Coordonate geografice

WorldMapLongLat-eq-circles-tropics-non
Harta Pământului arătând liniile de latitudine (orizontal) și longitudine (vertical), proiecția Eckert VI; versiune mare (pdf, 3.12 MB)

Un sistem de coordonate geografice definește orice locații de pe Pământ prin 2 sau 3 coordonate ale unui sistem de coordonate sferice care este aliniat la axa în jurul căreia se învârte Pământul. Pornind de la teoriile vechilor babilonieni, extinse ulterior de Ptolemeu, unui cerc întreg i s-au atribuit 360°.

Descriere

  • latitudinea (Lat.) este unghiul dintre orice punct și ecuatorul. Liniile cu o latitudine constantă sunt numite paralele. Ele trasează cercuri pe suprafața Pământului, dar singura paralelă care este un cerc mare este ecuatorul (latitudine=0 grade), cu fiecare pol geografic aflat la 90 de grade (Polul Nord 90° N; Polul Sud 90° S).
  • longitudine (Long.) este unghiul spre est sau vest al unui punct arbitrar de pe Pământ: Observatorul din Greenwich (Marea Britanie) este considerat punctul internațional cu longitudine 0 grade. Anti-meridianul Greenwich este atât 180°V cât și 180°E. Liniile de longitudine constantă sunt numite meridiane. Meridianul care trece prin Greenwich este meridianul primar. Spre deosebire de paralele, toate meridianele sunt jumătăți de cercuri complete și nu sunt paralele: ele se intersectează la polul nord și la cel sud.

Combinând aceste două unghiuri, poate fi specificată poziția orizontală a oricărui punct de pe Pământ.

Spre exemplu, Baltimore, Maryland (din SUA) are o latitudine de 39.3° Nord, și o longitudine de 76.6° Vest. Deci, un vector desenat din centrul Pământului spre un punct dispus la 39.3° nord de ecuator și 76.6° vest de Greenwich va trece prin Baltimore.

Gradele sunt împărțite în minute ( ′ ) și secunde ( ″ ). Există mai multe formate pentru grade, toate fiind în ordinea Lat.-Long.:

  • GM Grade:Minute (49:30.0-123:30.0)
  • GMS Grade:Minute:Secunde (49:30:00-123:30:00)
  • GZ Grade Zecimale (49.5000-123.5000), de obicei cu 4 zecimale.

Pentru a face conversia de la primele 2 formate la ultimul, gradele zecimale sunt egale cu numărul întreg de grade, plus minutele împărțite la 60, plus secundele împărțite la 3600. La momentul actual gradele zecimale sunt formatul cel mai utilizat.

Ecuatorul este evident o parte importantă a sistemului de coordonate, reprezentând punctul zero al unghiului latitudine și punctul aflat la jumătatea dintre poli. El este planul fundamental al sistemului geografic de coordonate.

Valorile de latitudine și longitudine sunt stabilite printr-un sistem geodetic asociat, cum ar fi WGS84. Unui același punct de pe Pământ îi pot corespunde diferite latitudini și longitudini, în funcție de sistemul geodetic folosit.

Coordonate geostaționare

Sateliții geostaționari, cum ar fi cei de televiziune, sunt dispuși deasupra ecuatorului. Poziția lor față de Pământ este exprimată în grade zecimale; latitudinea lor nu se schimbă și este întotdeauna egală cu zero ° (= deasupra ecuatorului).

A treia dimensiune: altitudine, înălțime, adâncime

Pentru a specifica absolut un punct pe sau deasupra Pământului mai trebuie specificată și elevația. Aceasta definește poziția verticală a punctului față de suprafața planetei. Poate fi exprimată ca distanța verticală față de Pământul de dedesubt, dar, din cauza ambiguității termenilor „suprafață” și „vertical”, se preferă exprimarea lui relativ la un set de date mai precise, cum ar fi nivelul mării. Distanța față de centrul Pământului este, de asemenea, o coordonată practică atât pentru pozițiile adânci cât și pentru cele în spațiu.

Coordonatele uzuale ale elevației / înălțimii față de suprafață sau alte date sunt altitudinea, înălțimea, și adâncimea.

Vezi și

Bibliografie

  • Porțiuni din acest articol sunt din programul lui Jason Harris' "Astroinfo" care este distribuit împreună cu KStars, un planetariu desktop pentru Linux/KDE. Vezi [1]

Legături externe

Barajul Paltinu

Barajul Paltinu este un baraj de beton în arc, de 108 m înălțime, construit pe valea râului Doftana.

Breaza

Breaza este un oraș în județul Prahova, Muntenia, România, format din localitățile componente Breaza de Jos (reședința), Breaza de Sus, Frăsinet, Gura Beliei, Irimești, Nistorești, Podu Corbului, Podu Vadului, Surdești și Valea Târsei. Conform legendei, numele provine de la „o ciobăniță brează”, adică ce avea o șuviță albă în părul negru. Toponimicul este de origine slavă, însemnând „mesteacăn” sau „pădure de mesteceni”. A fost declarată stațiune balneo-climaterică în anul 1928, calitatea aerului fiind comparată cu cea din Davos. Localitatea a fost menționată în anul 1667 ca o parte a averii Elenei Cantacuzino. Totuși, prima atestare documentară se consideră a fi cea din 1503 din Registrele Brașovului în care este amintit Neagoe din Breaza, un negustor. Breaza a funcționat ca vamă din 1834 până în anul 1852, când a fost mutată la Predeal.

Localitatea se află în zona subcarpatică, la o altitudine de 380–450 m, pe o terasă situată la o înălțime de 50–60 m deasupra albiei râului Prahova. Clima este specifică dealurilor Subcarpatice, înregistrându-se o temperatură medie de 19,6 °C și 129 de zile senine pe an. Flora și fauna sunt diverse, hidrografia compunându-se din râul Prahova și afluenții săi. Aici se află Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”.

Camerun

Republica Camerun este o republică unitară din Africa centrală. Se mărginește cu Nigeria, Ciad, Republica Centrafricană, Republica Congo, Gabon, Guineea Ecuatorială și Golful Guineei. Inițial o colonie germană, a fost împărțită după primul război mondial între francezi și britanici. În 1960, Camerunul francez a devenit o republică independentă, unindu-se cu partea sudică a Camerunului britanic în 1961 pentru a forma Republica Federală a Camerunului. A fost redenumită Republica Unită a Camerunului în 1972, și Republica Camerun în 1984. Față de alte state africane, Camerunul se bucură de o relativă stabilitate politică și socială, permițând dezvoltarea agriculturii, drumurilor și căilor ferate, precum și a unei puternice industrii petroliere. În ciuda unor reforme politice, puterea rămâne totuși în mâinile unei oligarhii etnice.

Comuna Todireni, Botoșani

Todireni este o comună în județul Botoșani, Moldova, România, formată din satele Cernești, Florești, Gârbești, Iurești și Todireni (reședința). Se află la confluența râul Sitna în Jijia.

Comuna Todireni este situată în partea de sud–est a județului Botoșani, pe teritoriul căreia se intersectează următoarele coordonate geografice: paralela de 47°37'36" latitudine nordică cu meridianul de 27°6'38" longitudine estică.

Coordonate

Termenul de coordonate se poate referi la:

Coordonate astronomice folosite pentru determinarea poziției stelelor sau a altor obiecte astronomice

Coordonate astronomice ecuatoriale

Coordonate astronomice ecliptice

Coordonate astronomice orizontaleCoordonate geografice un sistem de coordonate sferice care împart globul ca o rețea

Coordonate polare este un sistem de coordonate bidimensional în care fiecărui punct din plan i se asociază un unghi și o distanță.

Coreea de Sud

Coreea de Sud, oficial Republica Coreea (în coreeană 대한민국 Daehan-minguk) este o țară din Asia de Est, care ocupă partea sudică a Peninsulei Coreene. Numită „Țara dimineților liniștite”, ea are capitala la Seul, oraș care este a doua metropolă din lume ca mărime și un important oraș pe plan mondial. Coreea de Sud se învecinează la nord cu Coreea de Nord și este înconjurată de Marea Japoniei la est, Marea Galbenă la vest, iar Strâmtoarea Coreei o desparte de Japonia.

Geografia Bosniei și Herțegovinei

Acest articol tratează geografia Bosniei și Herțegovinei.

Locație:

Sudestul Europei, la marginea mării Adriatice.

Coordonate Geografice:

44°N 18°E

Suprafața statului este de 51 129 km², din care 0 procente reprezintă apă.

Granițe Terestre:

total:

1,459 km

vecini:

Bosnia și Herțegovina se învecinează cu Serbia pe o distanță de 312 km, cu Croația — 932 km și cu Muntenegru — 215 km. Astfel, lungimea însumată a granițelor terestre este de 1 459 km

Țărm:

23 km

Climă:

veri calde și ierni reci; zonele cu altitudini mari au veri scurte și răcoroase și ierni lungi și viscoloase;

Relief:

munți și văi

Extreme de Altitudine:

punctul cel mai jos:

Marea Adriatică 0 m

punctul cel mai inalt:

Maglic 2,386 m

Resurse naturale:

cărbune, fier, bauxită, păduri, cupru, chrom, plumb, zinc, hidro-resurse

Folosirea Pământului:

Teren arabil:

14%

Culturi Permanente:

5%

Păduri:

39%(estimat 1993)

Teren Irigat:

20 km² (estimat 1993)

Pericole Naturale:

Cutremure

Probleme Ecologice:

Poluarea aerului din cauza industriei Siderurgice; Lipsă de locuri bine amenanjate pentru depozitarea deșeurilor urbane

Geografia Georgiei

Locație:

La legătura dintre Europa de Est și Asia de Vest.Coordonate geografice:

42o 00" N, 43o 30" E

Legături ale hărții:

Consiliul Europei

Suprafață:

total:

69.700 km²

uscat:

69.700 km²

apă:

0 km²

Suprafața comparativă:

ușor mai mică decât Carolina de Sud (US) sau Benelux (EU)

Frontierele țării:

total:

1.461 km

Frontiere cu următoarele țări:

Rusia 723 km, Turcia 252 km, Azerbaijan 322 km, Armenia 164 km

Frontiera maritimă:

310 km

Climat:

Cald și plăcut; Mediteranean, asemănător celui subtropical pe țărmul Mării Negre

Relief:

În mare parte muntos, cu munții Marii Caucaz în nord și munții Micii Caucaz în sud; Kolkhet'is Dablobi (Câmpia Kolkhida) se întinde spre Marea Neagră în vest; bazinul râului Mtkvari în est; Soluri fertile pe văile râurilor, în câmpiile inundabile și pe colinele din Câmpiile Kolkhida.

Altitudini extreme:

punctul cel mai de jos:

Marea Neagră 0 m

punctul cel mai înalt:

Mt'a Mq'invartsveri (Gora Kazbeg) 5.048 m

Resurse naturale:

păduri, energie hidro-electrică, zăcăminte de mangan, fier, cupru, zăcăminte mici de cărbune și petrol; clima și solul de pe șărmul Mării Negre permit cultivarea ceaiului și citricelor.

Folosirea suprafeței:

teren arabil:

9%

culturi permanente:

4%

pășuni permanente:

25%

păduri:

34%

altele:

28% (1993 est.)

Terenuri irigate:

4.000 km² (estimare din 1993)

Pericole naturale:

cutremure

Mediul înconjurător - probleme curente:

poluarea aerului, în special în Rust'avi; poluare foarte mare a râului Mtkvari River și a Mării Negre; aprovizionare necorespunzătoare cu apă potabilă; poluarea solului din cauza chimicalelor toxice.

Geografia Republicii Moldova

Republica Moldova este situată în partea centrală Sud-Estică a Europei, la vest fiind mărginită de râul Prut, care formează hotarul cu România, iar la nord, sud și est se învecinează cu Ucraina. Majoritatea teritoriului este constituită de podișul deluros dintre Prut și Nistru. Dunărea formează pentru 569 de m hotarul de sud a țării.

Geografia Slovaciei

Slovacia este un stat fără ieșire la mare din Europa Centrală, cu o populație de peste cinci milioane de locuitori, și o suprafață de aproximativ 49.000 km². Se învecinează cu Ucraina la est, cu Polonia la nord-est, cu Cehia la nord-vest, cu Austria la vest și cu Ungaria la sud. Capitala și cel mai mare oraș este Bratislava (vechiul Pressburg), localizat în sud-vestul țării, cu o populație de 430.000 locuitori. Celelalte orașe importante sunt Košice (Cașovia), Prešov, Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Trnava. Slovacia este un membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, OMC și a altor organizații internaționale.

Slovacia este un stat dezvoltat, cu o economie cu venit ridicat. cu una dintre cele mai mari rate de creștere din UE și OECD. Țara s-a alăturat Uniunii Europene în 2004 și Zonei euro pe 1 ianuarie 2009. Slovacia, împreună cu Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania sunt unicele țări din fostul bloc comunist care fac parte din Uniunea Europeană, Zona Schengen și NATO simultan.

Relieful este predominant muntos, format din: a) Munți : Tatra Inaltă (vârful Gerlachovsky (2.655 m), Tatra Joasă, Carpații Mici, Carpații Albi, Munții Metaliferi; b). Câmpii : Câmpia Dunării și Câmpia Tisei; c) Dealuri și podișuri, lacuri glaciale în zone montane; Râurile care trec prin Slovacia sunt Dunărea cu afluenții săi: Hron, Vah, Morava. .

Coordonate geografice: 48°40’ lat. N, 19°30’ long. E; Suprafața: uscat: 48800 km²: apă: 45 km²; Lungime de frontieră: 1524 km; Lungime de coastă: 0 km; Extreme de elevație: punctul cel mai înalt: Gerlachovsky Stit (2655 m); punctul cel mai jos: râul Bodrok (94 m).

Hammamet

Hammamet (arab. الحمامات DIN 31635 al-Ḥammāmāt) este un oraș din nordul Tunisiei. Orașul este situat pe coasta Mării Mediterane, în partea de sud-est a Peninsulei Capul Bon și aparține guvernoratului Nabeul. De la începutul secolului XX orașul devine o stațiune apreciată de turiști datorită plajelor sale. Hammamet a avut datorită turismului în anul 2004, 63.116 locuitori și o suprafață de 3600 de hectare. Așezarea geografică, orașul are următoarele coordonate geografice:36°°24'′N 10°°37'′E; fiind situat la 64 km distanță de capitala Tunisiei, Tunis și la 84 km de Sousse oraș întemeiat de fenicieni în secolul IX î.Hr.

Huntingdon, Tennessee

Huntingdon este un oraș și sediul comitatului Carroll din statul Tennessee, Statele Unite ale Americii. Populația orașului a fost de 4.349 locuitori conform recensământului din 2000.

Lacul Berești

Lacul Berești este o arie de protecție specială avifaunistică situată în județul Bacău, pe teritoriile administrative ale comunelor: Corbasca, Orbeni, Parava, Tătărăști, Sascut și Valea Seacă.

Latitudine

Latitudinea este una dintre cele două coordonate geografice care descriu poziția unui punct de pe suprafața Pământului. Latitudinea unui punct este unghiul dintre direcția de la centrul Pământului spre acel punct și planul ecuatorului. Dacă punctul este situat la nord de ecuator, latitudinea se numește latitudine nordică, notată N, sau se dă cu semnul plus; dacă punctul este situat la sud de ecuator, latitudinea se numește latitudine sudică, notată S, sau se dă cu semnul minus.

Punctele de pe Pământ având o aceeași latitudine alcătuiesc un cerc numit paralelă.

Longitudine

Longitudinea este una dintre cele două coordonate geografice care definesc poziția unui punct de pe suprafața Pământului. Longitudinea unui punct este unghiul dintre proiecțiile pe planul ecuatorului ale direcțiilor de la centrul Pământului către punctul dat și, respectiv, către un punct de pe Pământ ales convențional ca origine a longitudinii (longitudinea 0°). Echivalent, longitudinea unui punct este unghiul diedru dintre cele două semiplane sprijinite pe axa Pământului și conținând, primul, punctul dat, iar al doilea punctul ales ca origine a longitudinii. Dacă punctul considerat se află la est față de originea longitudinii, longitudinea lui se numește „estică”, notată „E”. Dacă punctul considerat se află la vest de originea longitudinii, longitudinea lui se numește „vestică”, notată „V”. Faptul că longitudinea este estică sau vestică nu contează pentru punctele cu longitudine egală cu 0° sau 180°.

Punctul utilizat în prezent de toată lumea ca origine a longitudinii este observatorul astronomic din cartierul Greenwich, Londra, Marea Britanie. Acesta a fost ales prin rezoluția adoptată în 1884 la „Conferința Internațională a meridianului” (în engleză: International Meridian Conference).

Punctele de pe Pământ având aceeași longitudine alcătuiesc un semicerc având ca extremități cei doi poli și al cărui centru coincide cu centrul Pământului. Acest semicerc este numit meridian. Fiecare meridian are un meridian pereche pe cealaltă parte a Pământului, împreună cu care formează un cerc mare numit „cerc meridian”.

Mecca

Mecca sau Mekka (arabă: مكة Makka, de obicei, cu un epitet : مكة المكرّمة Makka al-Mukarrama „Mecca cea sfântă”) este un oraș cu 1.294.168 locuitori (cf. recensământului din 2004) situat în vestul Arabiei Saudite, într-un bazin încercuit de două lanțuri muntoase, la o distanță de 80 km de Marea Roșie. Este capitala Provinciei Mecca din regiunea Hijaz (ar.: Hiğāz), situată pe un podiș. Coordonate geografice: 21,42 N, 39,83 E.

Meridianul Zero

Meridianul Zero sau meridianul Greenwich este meridianul care traversează observatorul Greenwich situat în apropierea orașului Londra, Anglia. El a fost determinat în anul 1884 la o conferință geografică internațională, meridianul intersectează ecuatorul legând cele două poluri, el desparte emisferele de est și vest. Meridianul are un rol deosebit în stabilirea coordonatelor geografice, ca și la stabilirea fusurilor orare prin ora de Greenwich.

Savannah, Georgia

Savannah este un oraș american, situat în sud-sud-estul Statelor Unite ale Americii, în Statul Georgia, la vărsarea în Oceanul Atlantic a fluviului cu același nume, Savannah. Face parte din comitatul Chatham, fiind centrul de reședință al acestuia.

Savannah este de asemenea numit cel mai frumos oras din Statele Unite ale Americii.

Zielona Góra

Zielona Góra (pronunție: jie-'lo-na 'gu-ra; latină Viridis mons, Prasia elysiorum, Thalloris; germană Grünberg in Schlesien; cehă Zelená Hora) este un municipiu în Polonia, din Voievodatul Lubusz. Numele orașului înseamnă, în traducere, Muntele verde.

Coordonate geografice - 15°30' E ; 51°56' NMunicipiul este supranumit Capitala vinului. Zona din jurul său este singura regiune viticolă din Polonia.

Orașul este înfrățit cu municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud.

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.