Cărțile lui Samuel

Dezambiguizare Pagina aceasta de dezambiguizare listează articolele care au titluri identice sau susceptibile de confuzie.
Dacă ați ajuns aici prin intermediul unei legături interne care trebuia să trimită direct la un articol, vă rugăm să o corectați.
Cărțile Regilor

Cartea a treia a Regilor

Cartea a patra a Regilor

Datarea Bibliei

Cele patru tabele oferă datele cele mai pe larg acceptate pentru Vechiul Testament/Biblia ebraică, Apocrife (incluse în bibliile editate de Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe, dar nu în bibliile evreiești sau protestante) și pentru Noul Testament, incluzând, pe cât posibil, ipoteze asupra formării și istoriei lor.

Tabelul I este o dare de seamă cronologică. Tabelul II se referă la cărțile Vechiului Testament/Bibliei ebraice, grupate conform diviziunilor din Biblia ebraică, având unele referiri la diviziuni academice. Tabelul III se referă la cărțile deuterocanonice. Tabelul IV se referă la cărțile Noului Testament, inclusiv la cele mai vechi fragmente ale lor care s-au păstrat până în ziua de azi.

David (Biblie)

David (ebraică: דָּוִד, דָּוִיד, Davíd,tiberiană Dāwîḏ; ISO 259-3 Dawid;Strong's: Daveed;arabă: داود‎ Dāwūd; ) este un personaj biblic care a fost, conform Bibliei ebraice, al doilea rege al Regatului unit al Israelului, succesorul lui Saul și tatăl lui Solomon, și conform evangheliilor Noului Testament, Matei și Luca, strămoșul lui Iisus. Unii consideră că a trăit aproximativ între 1040–970 î.e.n., domnind peste regatul lui Iuda între 1010–1002 î.e.n., iar peste Regatul unit al Israelului între 1002–970 î.e.n.. Aceasta este o încercare de datare, asupra căreia nu există consens. Nici existența regatului evreu unit nu este acceptată pe larg. Coranul îl descrie de asemenea ca pe un rege și proroc, tatăl lui Solomon.

Viața și domnia sa sunt descrise în :1 Samuel, 2 Samuel, 1 Împărați și 1 Cronici. Este foarte cunoscut și pentru faimoasa luptă dusă în tinerețea sa cu căpetenia filisteană Goliat pe care îl învinge folosind o praștie(1Samuel 17).David este întemeietorul Casei lui David sau dinastia davidică care a guvernat Regatul Iuda sau Iudeea vreme de circa 420 ani până la distrugerea Templului din Ierusalim.

David este un personaj important în tradiția religioasă și culturală evreiască, creștină și islamică. În Biblie, David, sau David HaMelekh, este regele Israelului și al poporului evreu. Tradiția biblică susține că un descendent direct al lui David va fi Mesia, iar tradiția creștină consideră că acest Mesia este Iisus. În islam este considerat a fi profet și regele unei națiuni.Este descris ca un rege drept și înțelept, nu lipsit de mari păcate, ca un războinic, muzician și poet apreciat, fiind considerat autorul mai multor psalmi din cartea Psalmilor.

Este venerat ca sfânt și proroc în biserica catolică (având ziua de 29 decembrie). De asemenea este venerat de creștinii ortodocși în Duminica Sfinților Părinți după trup ai Domnului (între 11-17 decembrie).Biserica apostolică armeană comemorează pe Sfântul rege și proroc David la 24 decembrie, imediat dupa a cincea duminică a Postului de Crăciun. Creștinii copți consacră, tot iarna, ziua de 23 Kiahk, aniversării decesului lui David.

Efrem Sirul

Efrem Sirul (Ephraim Sirianul, aramaică ܡܪܝ ܐܦܪܝܡ ܣܘܪܝܝܐ - Mor Aphrêm Sûryoyo ) (n. c. 306 în Nisibis, astăzi Nusaybin , d. 9 iunie 373 în Edessa, azi Șanlıurfa) a fost un teolog, autor de imnuri în limba siriană, venerat ca sfânt în întreaga creștinătate. El a predat învățătura creștină ca ascet în Nisibis pînă ân anul 363 când împăratul roman Flavius Claudius Iovianus a cedat orașul perșilor. De atunci a trăit în apropierea orașului Edessa. De asemenea, este considerat clasic al literaturii siriene.

Este considerat întemeietorul școlii persane și alături de contemporanul lui mai în vârstă Arafat unul din cei mai mari teologi ai bisericii siriene. Deoarece a trăit înainte de primele schisme majore din istoria creștinismului, Efrem Sirul este foarte prețiut și venerat ca sfânt în multe biserici din răsărit și apus. În 1920 a fost proclamat de către papa Benedict al XV-lea prin epistola Principi apostolorum Petro drept Doctor al Bisericii.

Sărbătoarea Sfântului Efrem Sirul este celebrată în bisericile ortodoxe în 28 ianuarie, în bisericile evanghelice, anglicane, copte și catolice în ziua de 9 iunie iar în biserica maronită în 18 iulie.

Elisei

Elisei (ebraică אֱלִישַׁע, Modern Elišaʿ, tiberiană ʾĔlîšaʿ ; Dumnezeu este mântuire, greacă: Ἐλισσαῖος, Elissaios sau Ἐλισαιέ, Elisaie, arabă: الْيَسَع‎ Elyasaʿ) este un profet din Biblia ebraică și din Islam unde are numele Al-Yasa.

Succesor al profetului Ilie. Numele pare a indica ;Dumnezeu este mântuire;

Fiul lui Șafat, un bogat proprietar de pământ în Abelmeholah, Elisei a crescut de la fermă până la el, deși nu unul dintre fiii "de profeți", a fost chemat de la coarnele plugului prin Ilie. În consecință, după ce saruta tatăl său și pe mama, și de a face o sărbătoare de sacrificiu de boi sale pentru oameni, el a urmat pe Ilie, sa "master" și "tată", de al cărui mâini a turnat apa (I Regi XIX-lea. 16, 19-21 ; II Regi III. 11), și anume, ca un servitor.

De adepți sau discipolii lui Ilie el a fost curând recunoscut ca succesor al comandantului plecat, care de fapt au desemnat Elisei ca atare de către lăsând mantia cu el (II Regi ii 13-15)., Astfel încât dorința lui de " o porție dublă "a spiritului Profetului în vârstă (ib. ii 9)., în aluzie la Preferința arătată fiu primul născut în divizia imobiliară a tatălui (Deuteronom XXI. 17), au fost îndeplinite. Activitatea lui Elisei a fost expusă în materie de politică, precum și în viața privată, pentru ca

În expediție împotriva Mesha, regele Moabului (II Regi III. 4), armata Israelitish a fost salvat prin consultanță lui Elisei de la pieire de sete; și Moabului, confundandu, sub lumina orbitoare a soarelui, apa din tranșee de sânge, a fost ademenit de o concepută atac bolnav și a învins.. În timpul războiului Siriană (ib. VI. 8 și următoarele), avocatul lui Elisei a învins strategia de ostile regelui, care, dorind să capteze profet, trimis de cai și de jos împotriva el, doar pentru a găsi că-ar fi răpitorii au fost thems

Vindecare a apelor de la Ierihon

-Elisei a primit o porție dublă de spiritul profetic, este considerată a fi lucrat de două ori mai multe miracole (16) ca Ilie (Ḳimḥi a II Regi II. 14). În timp ce Elijahrestored o persoană de la moarte, Elisei două fiul femeii Shunammite, și Naaman, care, fiind un lepros, a fost considerată ca un mort (Ḥul. 7b; Sanh 46a).. Din incidente din viața lui Elisei o serie de precepte halakic sunt derivate. Într-adevăr, atât Ilie și Elisei sunt considerate marii maestri rabinice.

Furia privează un profet al lui cadou divin, ca Elisei experimentat (II, III Regi 14, 15).. Duhul lui Dumnezeu se bazează doar pe cei care sunt într-o stare de pace și bucurie (Pes. 66a, 117a; Yer. Suk 55a,. fund). Harpa care a indus inspirația lui Elisei a jucat, s-ar părea, fără atingerea muzician (Pesiḳ. R., ed Friedmann,. P. 86a). Din, refuzul lui Elisei a primi regele lui Israel, este dedus că nu ar trebui să arate pe fața unui om rău (Yalḳ. la II, III Regi; Meg.. 28b). Ca și în cazul lui Ilie, școlii critice constată că contul de viata Elisei și activitatea este luat de la un ciclu de povestiri vechi Elisei curent in diferite versiuni, înainte încorporată în Cărțile lui Samuel-Regi. Conținutul nu sunt caracteristice o carte de istorie, dar una dintre legende, minunile fiind principala preocupare a profetului. Scopul unora dintre conturi este în mod clar că de exaltare a autorității de ordinul profetice și le inspiri oamenilor de supunere la o cu Domnul.

Pentru ca ceea ce le-istorice este imposibil, de asemenea, în ordine cronologică. Aproape toate evenimentele au loc sub Ioram. Dar între II Regi IV. 16 și IV. 18 un interval de cel puțin șapte-opt ani este presupus; urmează apoi foamete, continuând pentru încă șapte ani. Ioram, cu toate acestea, a domnit numai doisprezece ani (III. 1). Pentru a distribui ce se intampla peste domniilor lui Ioram, Iehu, Ioahaz, și Ioas ar putea fi admisibilă, dar povestea în sine dă un indiciu definit nicăieri ca în timp, legenda fiind asindiffe

Profetul Elisei - succesorul lui Ilie Elisei a fost discipol fidel al profetului Ilie, și succesorul său. El a urmat stăpânul său din momentul în care s-au întâlnit, când Elisei a fost un tânăr, aratul domeniul tatălui său, în apropierea orașului vechi din Abel-mecholah în nordul Israelului. Elisei a văzut stăpânul său să dispară într-un car de foc, care merge până la cer, fără a muri primul. In acel moment Elisei a strigat: "Tatal meu, tatăl meu, carul lui Israel ...!" chiria și hainele. El a știut atunci că el a fost să efectueze

Elisei a luat mantia lui Ilie care a avut arunca atunci când sa suit la cer. El a simțit spiritul lui Ilie în el, și când a trebuit să treacă Iordanul să se întoarcă acasă, el a fluturat mantia lui Ilie împotriva apă, și s-au despărțit brusc și a făcut o modalitate de profet divin de a trece Iordanul pe pat sa uscat.

Jericho în banda de tineri au văzut proorocii lui Elisei a face trecerea lui miraculoasă a Iordaniei singur. Ei știau că Ilie a dispărut și au salutat Elisei ca liderul lor și de masterat.

Elisei a fost din nou în curând pentru a dovedi puterile sale divine. Oamenii din Ierihon a venit la el sa se planga de necorespunzătoare a apei din vecinătatea care a cauzat boala la om și animal, și a pus toată țara deșeurilor și sterp. Elisei a fost gata să dovedească bunătate mare Dumnezeu într-un mod miraculos. El a solicitat o nouă Cruse cu sare. Aceasta a luat la cel mai apropiat de primăvară și acolo aruncat sare în apă. Pentru a adunat oamenii el a proclamat în numele lui D-zeu că apa ar fi acum vindecat, și nu ar mai provoca decesul, nu

Având în stânga Jericho în cadrul companiei de ucenicii Lui, proorocii tineri, Elisei a fost apropie de orașul Betel. În loc de salut profet și discipolii săi cu respect si onoare, unii barbati tineri din Bet-El a ieșit pentru a bate joc de profet și să strige cuvinte abuzive în direcția lui. Motivul pentru comportamentul lor scandalos a fost egoismul lor mare. Pentru până Elisei vindecat de apă din vecinătatea ei au o afacere profitabila. Ei au folosit pentru a aduce apa de la distanță și să obțină prețuri ridicate pentru aceasta de la data de

Văzând că acești oameni nu au frica de Dumnezeu, și nici respect pentru profet, nici considerare pentru semenii lor, Elisei le blestemat, și pedeapsa a venit rapid. Feroce poartă brusc a apărut din pădure și plătesc în mulțime batjocoritoare. Patruzeci și doi tineri au rămas uciși, iar restul au fugit în teroare Kings.

Trei Regi pledează pentru Ajutor de Elisei Nu a fost greu acum un om, rege sau sclav, care nu au auzit de miracole lui Elisei și puterile divine. Ea nu a lua o lungă perioadă de timp înainte de trei regi s-au adunat la Elisei a cere ajutorul lui. Ocazia a fost război cu Moabului.

Timp de mulți ani Moabiții au fost subjugate de Ahab, regele lui Israel (cele zece triburi). Atunci când a murit Ahab, s-au răzvrătit, și a devenit din nou o amenintare pentru tara lui Israel. Ahab, fiul lui Ioram, care a reusit fratele lui Ohozia, rege al lui Israel, apoi a apelat la Jehoshophat, regele lui Iuda, să vină în ajutorul său, și răspunsul Jehoshophat a fost scurt si dulce: "Sunt la fel de mii; poporul meu ca poporul tău, mea cai cai ta ... "doi regi evrei au mărșăluit cu armatele lor prin Edom, și regele Edomului s-au alăturat-le

Cele trei regi amintit apoi Elisei, și a mers împreună să-l vadă. Văzând răi Ioram, care a fost tatăl lui în următoarele etape său și continuă să se răspândească lui Baal-cult în împărăția lui, Elisei ia mustrat fără frică. Elisei ia spus în față că nu au fost pentru aceasta regele lui Iuda, el nu ar fi chiar se uită la el. Cu toate acestea, aceasta a fost o oportunitate rara de a le arăta bunătatea lui Dumnezeu poporului Său. Și astfel, Elisei le-a spus, în numele D-zeu, pentru a săpa șanțuri, și, deși s-ar vedea nici vant, nici

Fiecare cuvânt Elisei a zis sa adeverit.

Ghiveci de petrol, care sa transformat într-un bine Intr-o zi, văduva profetului Obadia a venit la Elisei. Într-o voce plină de durere ia spus ca sotul ei a murit în gradul de îndatorare mare, și creditorii acum amenințate să-i ia cei doi fii ca sclavi, cu excepția cazului în ea a plătit datoriile imediat. Elisei a cunoscut-temându-se și tipul Obadia Dumnezeu, care sub ochii regelui Ahab răi hrănite și adăpostite profeți adevărați HG care cei răi regina Izabela a încercat să extermine. El le-a susținut la său

Iar Elisei Shunammite Acesta a fost de obicei Elisei să călătorească peste tot despre țara lui Israel pentru a observa modul în care oamenii au trăit, pentru a le ajuta acolo unde este necesar și să le predea cunoștințele de D-zeu

Intr-o zi, el a vizitat orașul Sunem. Acolo a trăit un cuplu în vârstă de acolo, și amândoi au fost foarte amabili și pios. Femeie de Sunem a fost deosebit de primitoare, si ea a avut grijă că profetul mănânce pâine la casa ei. Tânăr în vârstă au fost atat de incantati de mare privilegiu și mitzvah de "hachnosas orchim" (ospitalitatea), care au construit-o cameră specială pentru el, și a pus acolo un pat, cu o masă și un scaun și o lumânare-stick, astfel încât ori de câte ori profetul trecut prin Sunem, el va găsi o citesc

Într-o zi, când a fost bucura de confortul camerei sale mici la casa Shunemmite, el a trimis servitorul lui Ghehazi a apela gazda. Atunci când ea a apărut în fața lui, Elisei a întrebat-o cum a putut ea recompensa pentru bunătatea ei. Elisei sa oferit să vorbească pentru ei de a rege sau guvernator, dacă nu a existat nici un favor special avea nevoie de ei. Dar femeia buna a spus că într-adevăr nevoie de nimic. "Am locui în mijlocul poporului meu", a spus ea, pentru că ea a fost una dintre acele rare populare care s-au mulțumit și fericit cu soarta lor. Ca sh

Elisei a chemat-o din nou în fața lui. "Anul Despre acest data viitoare, vei imbratisa un fiu!" Elisei ia promis solemn cuplu. Exact în momentul prezis de profetul Elisei, un fiu sa născut în vârstă. Acesta a fost un miracol foarte mult ca unul care sa întâmplat cu Avraam și Sara, și tânăr în vârstă de Shunemmite nu au fost mai puțin fericit cu fiul lor decât au fost în vârstă de Avraam și Sara de vechi cu lor. Într-o zi, când băiatul a fost câțiva ani vechi și a mers împreună cu secerătorii în domeniu, el se plâng

Mama săraci au luat trupul neînsuflețit al fiului ei iubit și la pus pe pat pe care profetul folosit pentru odihnă. Ea l-a lăsat acolo și a închis ușa. Apoi, fără a spune cineva de la moartea băiatului, ea a obținut un fund de la soțul ei, și unul dintre funcționari să o însoțească, și grăbit să Mt. Carmel, unde a fost profet. Acolo ea însăși aruncă la picioarele Profetului, și a dat aerisire la durerea ei profundă. Când a auzit Elisei vești triste, el a trimis o dată la servitorul lui Ghehazi cu personalul său, și TOL

Elisei sa dus apoi la casa de Shunemmite și a închis pe Sine cu copilul mort. Rostește o rugăciune pentru Dumnezeu, el a readus la viață copilul. (Acest copil a fost foarte târziu a devenit profetul Habacuc).

Timp de șapte ani de foamete și din nou, Elisei a avertizat poporul său să repare căile lor sau suferă de foamete și război. Oamenii nu repara căile lor și foamete, așa cum a venit Elisei ar fi prezis. În acel moment Elisei și profeții tineri următoarele el, sa dus la Ghilgal, lângă Ierihon. Ei au fost greu de presat pentru o masa, iar unul dintre profeți tineri au ieșit pentru a aduna unele plante în domeniu. El a venit înapoi cu niște tigve sălbatice, și nimeni nu știa că erau otravitoare. Când au mancat din fiertură, au

Elisei a solicitat o dată la un pumn de făină, și el a turnat în oală. Apoi, el a invitat profeții mici să mănânce ceva mai mult. Ei au făcut-o, și a suferit nici un bolnav efecte! Ceva timp mai târziu, un om a venit la Baal-Shalisha în muntele lui Efraim, aducând un cadou profet, pâine de primul rod, 20 de pâini de orz, iar unele urechi de porumb. A spus Elisei a însoțitorului său, "Dă tuturor oamenilor s-au adunat aici"! "Există două mii de ucenicii tai aici," omul exclamat cu uimire, "se pot seta o pâine

Minunile pe care Sfântului Prooroc Elisei atât de frecvent efectuate pentru a ușura suferința lui cei dragi, au devenit cunoscute în prezent și-n lat. Toată lumea știa că Elisei era bun și generos la toate, chiar și oamenilor care nu fac parte din propriul său popor. Astfel, el a vindecat de lepra unui prinț sirian mare, Naaman, care alături de rege a fost cel mai mare om din Siria) mici. Deci, numeroase lui Elisei au devenit discipolii lor că sferturi din Samaria, a devenit prea. La cererea de profeți mici, Elisei gratie de acord să acc

Război și Asediul Profitând de foamete care a devastat țara lui Israel, poporul sirian continuu le hărțuite în speranța de a cuceri si aservirea ei cu totul. În acei ani dificil de foamete și de asediu, marele profet a fost singurul sprijin al poporului său, asigurându-le continuu de protecție a D-zeu și de livrare, numai dacă s-ar întoarce la Dumnezeu cu toată inima lor. Acesta a fost în acest moment fatal că asediul din Samaria a fost rupt, iar inamicul a fugit în teroare lăsând alimente atât de mult

Intr-o zi, Elisei sa dus la Damasc, capitala Siriei. Vestea sosirii sale în capitala Siriei a ajuns rege BenHaddad, care era grav bolnav situată în palatul său. Regele a trimis lui Hazael, cel mai de încredere de stat să întrebe pe profet ebraică dacă el va recupera de la boala sa spus. Elisei Hazael, că regele nu va muri de boala lui, dar el va muri, cu toate acestea, fără a recupera primele. Apoi, de cotitură capul de perete, profetul a plâns cu amărăciune D-zeu. O "omul, de ce plâng

Elisei a fost fiul lui Șafat din Abel-meholah; el a devenit însoțitor și ucenicul lui Ilie (1 Regi 19:16-19), și după Ilie a fost luată într-un car de foc în vârtej de vânt, el a fost acceptat ca lider al fiii proorocilor, și a devenit remarcat în Israel. El a posedat, în conformitate cu cererea sa, "o parte dubla" din spiritul lui Ilie (2 Regi 2:9); și pentru șaizeci de ani (892-832 î.Hr.) a deținut funcția de "profet în Israel" (2 Regi 05:08 ). Numele lui apare în prima comanda data la Ilie la o

Numele lui apare în prima comanda data la Ilie să-l ungă ca succesor al său (1 Regi 19:16). După ce a aflat, pe muntele Horeb, că Elisei, fiul lui Șafat, au fost selectate de către Dumnezeu, ca succesor al său în biroul profetic, Ilie stabilite pentru a face cunoscut voința divină. Pe drum din Sinai la Damasc, Ilie găsit Elisei "unul dintre ei care au fost arat cu douăsprezece jugul de boi". Elisei amânată numai suficient de lung pentru a ucide jugul de boi, al cărui trup a fiert cu plug de lemn foarte sale. El w

După ce a împărtășit acest ospăț de adio cu tatăl său, mama, și prieteni, a urmat nou ales Profetul "Ilie și slujit de el." (1 Regi 19:8-21) El a mers împreună cu maestrul său de la Ghilgal la Betel, la Ierihon, și de acolo spre partea de est a Iordanului, apele care, atinsă de manta, divizat, astfel încât să permită atât treci peste pe uscat. Elisei apoi zări pe Ilie într-un car de foc luate de un vârtej de vânt la cer. Prin intermediul a mantalei să scadă de la Ilie, Elisei miracul

Atunci când un grup de copii de la Betel tachina profetul pentru chelie lui, Elisei le blestemat în numele YHWH și doi urși de sex feminin a ieșit din pădure și mauled 42 din acestea (2 Regi 2:23-25). Înainte de Ilie a fost luată în sus, în vârtej de vânt, Elisei a cerut să "moșteni un dublu-parte" a spiritului lui Ilie. Acest lucru este indicativ al vamale succesiune de proprietate din timp, în cazul în care cea mai veche fiu primit de două ori mai mare parte a moștenirii tatălui ca fiii mai tineri. De exemplu, dacă un om a avut trei fii, pr lui

Înainte de a stabilit în Samaria, Profetul a trecut ceva timp de pe Muntele Carmel (2 Regi 2:25). Când armatele lui Iuda, Israel și Edom, apoi aliat împotriva Mesha, regele Moabitul, au fost torturați de secetă în deșert Idumæan, Elisei a consimțit să intervină. dublu predictia lui în ceea ce privește scutirea de la victoria asupra secetei și Moabiții au fost îndeplinite în dimineața următoare (2 Regi 3:4-24). că Elisei a moștenit-puterea de muncă e de mirare lui Ilie este afișată pe tot parcursul întregii vieții sale.

În pedepsirea avariția robului lui Ghehazi (2 Regi 5:20-27), în mod repetat, de economisire a regelui Ioram lui Israel de la ambuscade planificate de Benhadad (2 Regi 6:8-23), în ordonarea bătrânii de a închide ușa împotriva mesager regelui nerecunoscatoare lui Israel (2 Regi 6:25-32), în bewildering cu o orbire ciudat soldații regelui sirian (2 Regi 6:13-23), în a face float de fier pentru a ameliora jenă de la un fiu al unui Profetul (2 Regi 6:1-7), cu încredere în estimarea de zbor bruscă a inamicului o

După plecarea lui Ilie, Elisei sa întors la Ierihon, și acolo a vindecat pe izvor de apa, prin turnare de sare în ea (2 Regi 2:21). Elisei este următoarea întâlnite în Scriptură atunci când se întreabă el o scădere de ploaie când armata de Ioram a fost slab de sete (2 Regi 3:9-20). Alte minuni indeplineste Elisei includ înmulțirea borcan vaduva saraca de petrol (4:1-7), restabilind la viață, fiul lui femeia din Sunem (4:18-37), și prin înmulțirea douăzeci pâini de orz noi într-o aprovizionare suficientă pentru o sută de oameni

Elisei călătorit apoi spre Damasc și a profețit că Hazael, ar fi rege peste Siria (2 Regi 8:7-15); ulterior, el conduce unul dintre fiii proorocilor până la ungerea lui Iehu, fiul lui Iosafat, regele lui Israel, în locul lui Ahab . Conștientă de ordinul dat Ilie (1 Regi 19:16), Elisei a delegat un fiu al unuia dintre profeții pentru a unge liniște Iehu regele lui Israel, și să-l Comisiei să taie casa lui Ahab (2 Regi 09:01 - 10). Moartea lui Ioram, străpuns de o săgeată din arcul lui Iehu, rușinoasă

Ipoteza documentară

Ipoteza documentară, uneori numită ipoteza Wellhausen, afirmă că Pentateuhul (primele cinci cărți din biblie) nu sunt decât o compilație a câtorva narațiuni, create independent și relativ concomitent, care apoi au fost îmbinate în forma actuală de către un număr de redactori. Această ipoteză este o contribuție notabilă a lui Julius Wellhausen la cercetarea bibliei ebraice.

Ipoteza provine din încercările, întreprinse în secolele XVIII și XIX, de a explica faptul că textul bibliei conține multe inconsistențe și contradicții. Către sfârșitul secolului XIX s-a format consensul precum că textul final provine din patru surse. Cele patru surse sunt cunoscute ca „Yahwistul (de la Yahweh), „Elohistul” (de la Elohim), „Deuteronomistul” (de la Deuteronom) și „Scrierile preoților”.Continuând cercetările asupra structurii Pentateuhului întreprinse în cursul secolului XIX -- de către Wilhelm Vatke, Eduard Reuss, Karl Heinrich Graf și Abraham Kuenen -- savantul orientalist Julius Wellhausen a propus următoarea ordine cronologică a celor patru surse:

sursa Yahwistă (J) : scrisă cca 950 î.e.n. în Regatul Iuda (regatul de sud)

sursa Elohistă (E) : scrisă cca 850& î.e.n. în Regatul Israel (regatul de nord)

sursa Deuteronomistă (D) : scrisă cca 600 î.e.n. în Ierusalim în timpul reformei religioase

scrierile preoților (P) : scrisă c. 500 î.e.n. de preoții evrei (kohanim) în timpul exilului babilonianCu toate că ipoteza a fost supusă criticii și s-au propus ipoteze alternative, mai ales în a doua jumătate a secolului XX, terminologia și descoperirile ipotezei documentare continuă să servească drept bază pentru teoriile moderne aspura structurii și originii celor cinci cărți. Concluzia este că ea nu mai este universal acceptată, dar constituie baza (propedeuza) cercetării academice a Bibliei în toate universitățile seculare și în multe facultăți de teologie.

Natan (profet)

Natan Profetul sau Nathan (ebraică: נתן הנביא‎; siriacă: ܢܬܢ ; a trăit în cca. 1000 î.Hr.) este un personaj din Biblia ebraică.

Acțiunile sale sunt descrise în cărțile lui Samuel, Regi și Cronici (mai ales în 2 Samuel 7:2-17, 12:1-25).

Conform cu 2 Samuel, el a fost un profet la Curtea regelui David. El a anunțat lui David legământul lui Dumnezeu făcut cu el (2 Samuel 7) și a venit la David ca să-l mustre pentru că a comis adulter cu Batșeba în timp ce ea era soția lui Urie Hititul a cărui moarte regele a aranjat-o pentru a-și ascunde faptele anterioare (2 Samuel 11-12).

Nathan a scris istorii ale domniilor lui David și Solomon (vezi 1 Cronici 29:29 și 2 Cronici 9:29) și a fost implicat în muzica de templu (vezi 2 Cronici 29:25).

În 1 Regi 1:8-45, Natan este cel care îi spune regelui David aflat pe moarte despre complotul lui Adonia de a deveni rege, ceea ce a dus la proclamarea lui Solomon în locul acestuia.

Regele David l-a numit pe unul dintre fiii săi Natan, probabil după numele profetului. Acesta a fost unul dintre cei patru fii născuți lui David de către Batșeba.

Sărbătoarea proorocului Natan este la 24 octombrie. Biserica Ortodoxă și bisericile orientale catolice de rit bizantin îl pomenesc ca sfânt în Duminica Sfinților Părinți (de exemplu duminica înainte de Marea Praznic al Nașterii Domnului).

Natan a fost interpretat de Clive Wood în miniserialul TV din 2013 Biblia.

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.