Bahamas

Bahamas, oficial Comunitatea Bahamas (în engleză: Commonwealth of The Bahamas), este o țară insulară în arhipelagul Lucayan ce constă din mai mult de 700 de insule și atoli din Oceanul Atlantic; în nordul Cubei, și regiunii Hispaniola (Haiti și Republica Dominicană); nord-vest de Insulele Turks și Caicos și sud-est de statul american Florida. Capitala se află la Nassau, pe insula New Providence.

Bahamas
Commonwealth of The Bahamas
DevizăForward, Upward, Onward, Together
(Înainte, mai sus, mai departe, împreună)
LocationBahamas
Geografie
Suprafață 
 - totală13.940 km² (locul 160)
Apă (%)28
Cel mai mare orașNassau
Fus orarUTC–5
Ora de varăUTC–4
Populație
Populație 
 - Recensământ 1990254,685
Densitate23,27 loc/km²
 - Estimare 2014321.834 (locul 177)
Limbi oficialeengleza
Guvernare
Sistem politicMonarhie constituțională
MonarhElisabeta a II-a
Prim-ministruPerry Christie
LegislativParlament
CapitalaNassau
Istorie
Independență
față de Regatul Unit10 iulie 1973
Economie
PIB (PPC)2012
 - Total11,055 miliarde $
 - Pe cap de locuitor31.382 $
PIB (nominal)2012
 - Total8,043 miliarde $
 - Pe cap de locuitor22.832 $
Gini (2001)57 (ridicat)
IDU (2013) 0,789 (ridicat) (locul 51)
MonedăDolarul bahamian (BSD)
Coduri și identificatori
Prefix telefonic+1 242
Domeniu Internet.bs
Prezență online
site web oficial

Istorie

CIA map of the Bahamas
Harta arhipelagului

La începuturi, insula a fost locuită de oamenii Lucayan, ce vorbeau limba Taino. Bahamas a fost insula pe care Columb a ajuns în Lumea Nouă în 1492. Cu toate că spaniolii nu au colonizat niciodată Bahamasul, ei au trimis locuitorii de aici în Hispaniola. Insula a fost în mare parte părăsită între 1513 și 1648, atunci când coloniștii englezi din Bermuda s-au stabilit pe insula Eleuthera, insulă vecină Bahamasului.

Bahamasul a devenit colonie britanică în 1718, când britanicii au învins pirateria. După Războiul de Independență al Statelor Unite în Bahamas, aceștia din urmă și-au adus și sclavii și au stabilit plantații. Negrii au început să fie populația majoră începând cu această perioadă. Bahamasul a devenit un refugiu pentru sclavii liberi: Marina Regală trimitea aici negrii răpiți de pe navele cu sclavi. Sclavia din Bahamas a fost abolită în 1834. În prezent, descendenții sclavilor africani fac aproape 90% din populație; probleme legate de anii de sclavie fac parte din societate.

Bahamas a devenit teritoriu independent în 1973, dar care face parte din Comunitatea Națiunilor, păstrându-l ca monarh pe regina Elisabeta a II-a. În termeni economici, produsul intern brut pe cap de locuitor este unul dintre cel mai mare din America (după Statele Unite ale Americii și Canada). Economia este bazată pe turism și finanțe.[1]

Vezi și

Referințe

  1. ^ Country Comparison :: GDP – per capita (PPP). CIA World Factbook.

Legături externe

.bs

.bs este un domeniu de internet de nivel superior, pentru Bahamas (ccTLD).

Albany, New York

Albany este un oraș, sediul comitatului omonim, precum și capitala statului New York al Statelor Unite ale Americii. Conform recensământului din anul 2000 (vezi Census 2000 al Biroului de recensăminte al SUA), avea o populație de 95.658.

Asociația de Fotbal din Bahamas

Asociația de Fotbal din Bahamas este forul ce guvernează fotbalul în Bahamas. Se ocupă de organizarea echipei naționale și a campionatului. Își are sediul în Nassau.

Bahamas la Jocurile Olimpice de vară din 2016

Bahamasul a participat la Jocurile Olimpice de vară din 2016 de la Rio de Janeiro în perioada 5 – 21 august 2016, cu o delegație de 28 de sportivi, care a concurat în trei sporturi. Cu un total de două medalii, inclusiv una de aur, Bahamas s-a aflat pe locul 51 în clasamentul final.

Campionatul de fotbal din Bahamas

Campionatul de fotbal din Bahamas este un campionat de fotbal din zona CONCACAF.

Caraibe

Caraibe este o regiune a Americilor constând din Marea Caraibilor, insulele sale (majoritatea cărora împrejmuiesc această mare), și coastele înconjurătoare. Regiunea este situată la sud-est de America de Nord, la est de America Centrală și la nord de America de Sud.

Situată în mare parte pe Placa Caraibelor, zona cuprinde mai mult de 7.000 insule, stânci și recife. Indiile de Vest constau din Insulele Antile, împărțite în Antilele Mari, care așa cum spune și numele, sunt mai mari și care delimitează marea la nord, și Antilele Mici, la sud și est (incluzând Antilele Leeward și insulele Bahamas. Bermuda este mult mai la nord în Oceanul Atlantic și este în Indiile de Vest. Din punct de vedere geopolitic, Indiile de Vest sunt de obicei văzute ca o subregiune a Americii de Nord, și sunt împărțite în 28 de teritorii suverane, departamente de peste ocean și teritorii dependente. Pentru o perioadă scurtă de timp a existat o țară numită "Federația Indiilor de Vest" compusă din teritoriile caraibice unde se vorbește engleza.

Cinepanettone

Cinepanettone (sau cine-panettone) este un neologism italian care se referă la o serie de filme de comedie italiene care au avut premiera în cinematografe în perioada Crăciunului.

Conchistador

Conchistador (spaniolă: [koŋ.kis.t̪a'dor]) - "Conquistador" însemnând "cuceritor" în limba spaniolă și este un termen folosit pentru a denumi soldații, exploratorii și aventurierii care au realizat Conquista (acest termen este larg acceptat de istorici), adică au cucerit o mare parte din Americi și Asia Pacific și le-au adus sub stăpânire colonială spaniolă între secolul XV și secolul XVII, începând cu colonia din Bahamas, înființată de Cristofor Columb.

Cuba

Cuba (oficial Republica Cuba, în spaniolă República de Cuba) este o țară insulară din nordul Americii Centrale, situată pe cea mai mare insulă din Antile (Cuba), Isla de la Juventud și câteva arhipelaguri. Se află la confluența Mării Caraibelor, Golfului Mexic și Oceanului Atlantic. La nord se află SUA și Bahamas, la vest - Mexic, la sud - Insulele Cayman și Jamaica, iar la sud-est - Haiti. Capitala și cel mai mare oraș din țară este Havana. Al doilea oraș ca mărime este Santiago de Cuba.

Dolar

Dolarul este denumirea unității monetare a mai multor state.

Drapelul Bahamasului

Drapelul național al Bahamasului constă dintr-un triunghi negru situat la lance cu trei benzi orizontale: acvamarin, galben și acvamarin. Adoptat în 1973 pentru a înlocui drapelul albastru britanic modificat cu emblema coloniei coroanei a insulelor Bahamas, când Bahamas și-a obținut independența. Proiectarea actualului steag a încorporat elementele diferitelor propuneri făcute într-un concurs național pentru un nou steag înainte de independență.

Echipa națională de fotbal a Bahamasului

Echipa națională de fotbal a Bahamasului reprezintă statul Bahamas în fotbalul internațional.

Guaiacum

Guaiacum este un gen de plante din familia Zygophyllaceae ce conține arbori cu frunze opuse, cu nervuri perechi, flori albăstrui sau roșiatice. Fructul este o capsulă cărnoasă.

Cel mai cunoscut reprezentant al gemnului este Guaiacum officinale (guaiac). Acesta este un simbol național în Jamaica, iar Guaiacum sanctum este arbore național în Bahamas.Lemnul de guaiac (Guaiacum officinale) are o greutate specifică de 1,55; este foarte dens, dur, se clivează greu și neregulat și are o culoare brună-verzuie. Încălzit, răspândește un miros plăcut, având multă rășină (25%-27%).

Lista orașelor din Bahamas

Lista orașelor din Bahamas:

Alice Town

Andros Town

Arthur's Town

Clarence Town

Colonel Hill

Coopers Town

Dunmore Town

Freeport

Freetown

George Town

Great Harbour

High Rock

Marsh Harbour

Matthew Town

Nassau

Nicholls Town

Rock Sound

Snug Corner

Sweeting Cay

March On, Bahamaland

March On, Bahamaland este imnul național din Bahamas. A fost compus de Timothy Gibson și adoptat în 1973.

Nassau, Bahamas

Nassau este capitala, cel mai mare oraș, și centrul comercial din Bahamas. Orașul are o populație de 248.948 (recensământul din 2010). Orașul se află pe insula New Providence, și funcționează ca un district de afaceri. Nassau a fost, în trecut, un centru comercial al pirateriei. Orașul a fost numit în onoarea regelui William al III-lea al Angliei, monarhul care a început Revoluția glorioasă la sfârșitul secolului 17.

Nassau (dezambiguizare)

Termenul „Nassau” se poate referi la:

Cetatea Nassau, din districtul Rhein-Lahn, Renania-Palatinat

Casa Nassau, o familie nobiliară germană

Ducatul Nassau, azi landurile Hessa și Renania-Palatinat

Hessen-Nassau, o provincie prusacă (1868–1944)

Provincia Nassau o provincie prusacă (1944–1945)

Districtul Nassau un district din Canada

Nassau (parc), la nord de MeißenDenumiri de localitățiNassau (Lahn), oraș in Rheinland-Pfalz

Nassau, Bahamas, capitala insulelor Bahamas din Marea Caraibilor

Parcul Nassau in Rheinland-Pfalz

Fort Nassau (Ghana),

Nassau County (New York), un comitat pe Long Island, USA

Nassau County (Florida), un comitat in FloridaNaveSMS Nassau, un vas de război imperial german

USS Nassau (LHA-4), o navă amfibie a marinei USA

Regula golului marcat în deplasare

Regula golului marcat în deplasare este o metodă de departajare în fotbal și alte sporturi, atunci când echipele joacă una cu alta în dublă manșă, câte un meci pe terenul fiecăreia din ele. Regula presupune că în cazul în care într-o confruntare dintre două echipe, scorul general după cele două meciuri este egal, învingătoare este declarată echipa care a marcat în "deplasare" mai multe goluri decât "acasă".Regula golului marcat în deplasare a fost introdusă pentru prima dată de către UEFA în 1965. Ea este cel mai des utilizată în meciuri de dublă manșă, unde rezultatul este determinat de scorul general (scorurile din ambele meciuri sunt sumate formându-se un total). În multe competiții, regula golului marcat în deplasare este primul criteriu de departajare, iar loviturile de departajare este ultimul, în caz că echipele au marcat același număr de goluri în deplasare și celelalte criterii de asemeni nu delimitează câștigătorul.

Winston-Salem, Carolina de Nord

Winston-Salem este un oraș cu o populație de 185.776 de locuitori, localizat în comitatul Forsyth, statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii.

În această localitate și-a început activitatea cu tutun oameni de afaceri R.J. Reynolds, primele lui țigări primind denumirea orașului, Winston și Salem.

Orașul mai este cunoscut și pentru gogoșile Krispy Kreme, dar și pentru că primul sediu al băncii Wachovia a fost localizat aici. În Winston-Salem se află și una dintre cele mai prestigioase universități din Statele Unite, Universitatea Wake Forest.

Caraibe
Țări independente sau recunoscute parțial și regiuni nesuverane în America de Nord
Location North America

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.