Alunecare de teren

Alunecările de teren sunt o categorie de fenomene naturale de risc, ce definesc procesul de deplasare, mișcarea propriu‑zisă a rocilor sau depozitelor de pe versanți, cât și forma de relief rezultată.

Procesul de alunecare include trei faze:

 • faza pregătitoare, de alunecare lentă, incipientă (procese anteprag);
 • alunecarea propriu‑zisă (trecerea peste pragul geomorfologic);
 • stabilizarea naturală (echilibrarea, procese postprag)

În cazul unor procese clasice, tipice, forma de relief se definește prin:

 • râpa de desprindere,
 • corpul alunecării,
 • fruntea alunecării
 • suprafața de alunecare

Alunecările de teren se pot forma din cauza:

 • defrișării pădurilor(copacii fixează solul și previn apariția unor astfel de incidente)
 • cutremurelor
 • ploilor abundente dintr-o anumită zonă(pământul se înmoaie și se desprinde de versanți)
Landslide
Alunecare de teren pe șoseaua Karakorum care leagă China de Pakistan
Hangrutsch Sanna2
Alunecare de teren pe valea râului Sanna în Austria, provocată de inundațiile din 2005
Fukuoka Earthquake 20050605 Shikanoshima
Alunecare de teren la Shikanoshima, Japonia, provocată de cutremurul Fukoaka

Bibliografie

 • Grecu, Florina (2006),Hazarde și riscuri naturale, Editura Universitara, București.[1]
Hodod bodeminstabiliteit 01

Instabilitatea solului în Hodod, Satu-Mare, România.

Hodod bodeminstabiliteit 02

Instabilitatea solului în Hodod, Satu-Mare, România

Hodod bodeminstabiliteit 03

Instabilitatea solului în Hodod, Satu-Mare, România

31 mai

31 mai este a 151-a zi a calendarului gregorian și ziua a 152-a în anii bisecți.

Accidentul feroviar de la Merano

Accidentul feroviar de la Merano s-a petrecut la 12 aprilie 2010, când un tren a deraiat între Latsch și Kastelbell-Tschars, în apropierea orașului Merano, Italia, în urma unei alunecări de teren, provocând nouă decese și rănind 28 de persoane.

Biserica de lemn din Nadășa

Biserica de lemn din Nadășa, comuna Beica de Jos, județul Mureș, datează după toate probabilitățile din anul 1712. Are hramul „Sfântul Nicolae”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: MS-II-m-A-15733.

Cursa Milano-San Remo 2016

Cursa Milano-San Remo 2016 a fost ediția a 107-a a cursei clasice de ciclism Milano-San Remo, cursă de o zi. S-a desfășurat pe data de 19 martie 2016 și a făcut parte din calendarul UCI World Tour 2016.

Cursa a fost câștigată de francezul Arnaud Démare (FDJ) printr-un sprint la final, urmat de Ben Swift și de Jürgen Roelandts (Lotto Soudal). Finalul a fost întrerupt de un accident care l-a implicat pe Fernando Gaviria (Etixx-Quick-Step), mai mulți rutieri fiind întârziați și pierzând orice șansă de victorie. O alunecare de teren pe drum a cauzat devierea cursei pentru o lungime de 9 km.

Fidesz

Fidesz - Uniunea Civic Maghiară este un partid politic parlamentar de centru-dreapta din Ungaria. La alegerile parlamentare din 2010, alianța Fidesz-KDNP a câștigat majoritatea în parlament, obținând 52% din voturi, Fidesz luând 227 de locuri și KDNP luând 36.

Golful Lituya

Golful Lituya este un fiord, situat pe coasta de sud-est a statului american Alaska. Coordonatele sale sunt 58°38′13″N 137°34′23″V. Are 14.5 km lungime și 3.2 km lățime la punctul său cel mai larg. Golful a fost observat în anul 1786 de către Jean-François de La Pérouse, care l-a numit "Port des Français".

Inspectoratul județean pentru situații de urgență

Inspectoratul județean pentru situații de urgență (I.S.U) este o instituție publică, structură specializate în domeniul apărării împotriva incendiilor și protecției civile constituie în fiecare județ și în municipiul București ca servicii public deconcentrate în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgentă (I.G.S.U.), denumit în continuare Inspectorat General. Fiecare inspectorat are o zonă de competență și subunități (detașamente, stație de pompieri, gărzi de intervenție) care își desfășoară activitatea la nivelul județului în baza regulamentului de organizare și funcționare iar acestea sunt conduse de inspector șef.

În București inspectoratul are mai multe brigăzi de pompieri.

It Came from Outer Space

It Came from Outer Space este un film SF de groază 3D american din 1953 regizat de Jack Arnold. În rolurile principale joacă actorii Richard Carlson, Barbara Rush și Charles Drake. Este primul film produs de studioul Universal care a fost realizat în 3D.

Lac

Pe planeta Pământ, un lac este o întindere mai mare de apă stătătoare închisă între maluri, uneori cu scurgere la o mare sau la un râu, dar nefiind alimentată sau conectată cu apa oceanelor. De cele mai multe ori lacurile au apă dulce. Totuși, denumirile de lac sau mare date diverselor întinderi de apă stătătoare nu respectă întru totul această definiție. Uneori se ține cont și de felul de apă, sărată sau dulce, sau de mărimea întinderii de apă. Astfel, Marea Caspică și Marea Moartă sunt de fapt lacuri (fără ieșire la ocean), dar care au apă sărată. Alteori denumirile au un caracter arbitrar, care ține mai mult de tradiție decât de definițiile acceptate ale termenilor, ca de exemplu în cazul Mării Galileei din Israel care după toate definițiile este un lac, neavând ieșire la ocean și fiind format din apă dulce. Pe satelitul Titan s-a dovedit existența unor lacuri de metan lichid cum ar fi Punga Mare sau Ligeia Mare.Cele mai multe lacuri se găsesc la latitudinile mari ale emisferei nordice. Mai mult de jumătate (60%) din lacurile lumii sunt cuprinse în teritoriul Canadei. În Europa recordul este deținut de Finlanda, unde se află nu mai puțin de 187.888 lacuri, din care 60.000 au dimensiuni apreciabile.

La unele lacuri se constată fenomenul de heliotermie.

Din cuvântul lac (latină lacus) provine termenul lacustru, care:

în ecologie este un mediu ambient a unui lac.

în geologie este un mediu sedimentar a unui lac.

în ihtiologie, descrie o populație de pești care completează ciclul vieții în interiorul lacurilor.

Megatsunamiul din 1958 din golful Lituya

În golful Lituya în Alaska, o alunecare de teren dă naștere la un megatsunami. Valul a distrus vegetația de pe unul din flancuri până la o înălțime estimată la 525 de metri, ceea ce îl face unul dintre cele cele mai importante tsunami observate de către om.

Muntele Bandai

Muntele Bandai (磐梯山, Bandai-san?), de asemenea cunoscut și ca Aizu-Bandai-san (会津磐梯山, Aizu-Bandai-san?), Aizu-Fuji (会津富士, Aizu-Fuji?), și Aizu-ne (会津嶺, Aizu-ne?), este un stratovulcan de pe Insula Honshū, Prefectura Fukushima, Japonia.

Muntele de Sare Slănic Prahova

Muntele de Sare Slănic Prahova monument al naturii, este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală, tip geologic), situată în județul Prahova, pe teritoriul administrativ al orașului Slănic Prahova.Rezervația naturală are o suprafață de 2 ha, și reprezintă un monument natural format prin prăbușirea unei galerii de exploatare a sării (odată cu aceasta antrenând o alunecare de teren și dezgolind muntele), alcătuit din masivul de sare și lacul din mijlocul acestuia.

Mănăstirea Zamca

Mănăstirea Zamca este un complex medieval fortificat care a avut anterior rol de mănăstire armenească, fiind considerat în prezent cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armenească din orașul Suceava. Complexul medieval Zamca a fost construit în anul 1606 de armenii refugiați în Moldova încă din secolul al XIV-lea. Ridicată pe un platou din partea de vest a orașului, construcția ocupă o bună poziție strategică. Complexul este închis cu ziduri de forma unui patrulater neregulat (trapezoidal), întărite cu contraforturi interioare și exterioare, fără turnuri de apărare.

Ansamblul arhitectural este format din trei clădiri (biserica principală „Sf. Auxentie”, turnul-clopotniță de pe latura de est cu o înălțime de 26 metri și o clădire cu paraclis la etaj pe latura de vest, unde se află intrarea în incinta mănăstirii).

Mănăstirea Zamca a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava, elaborată în anul 2004, având codul SV-II-a-A-05485. Ansamblul este format din 7 obiective:

Biserica „Sf. Auxentie” - datând din anul 1551 și având codul SV-II-m-A-05485.01

Paraclisul „Sf. Grigore” - aflat în turnul clopotniță, datând din anul 1606 și având codul SV-II-m-A-05485.02

Paraclisul „Sf. Maria” - datând din secolul al XVII-lea și având codul SV-II-m-A-05485.03

Chiliile - datând din secolul al XIX-lea și având codul SV-II-m-A-05485.04

Zidul de incintă - datând din secolul al XVII-lea și având codul SV-II-m-A-05485.05

Turnul-clopotniță - datând din anul 1606 și având codul SV-II-m-A-05485.06

Fortificația de pământ - datând din anul 1691 și având codul SV-II-m-A-05485.07

Oreavu, Buzău

Satul se numeste acum Oreavul pentru a nu mai fi confundat cu Oreavu de Vrancea .

Oreavu (în trecut, Dărâmați) este un sat în comuna Valea Râmnicului din județul Buzău, Muntenia, România. Se află în partea de nord-est a județului, imediat la sud de orașul Râmnicu Sărat.

Satul purta la sfârșitul secolului al XIX-lea numele de Dărâmați, deoarece s-a format prin stabilirea aici a unor locuitori din satul Fântâna Turcului, ale căror case au fost distruse de o alunecare de teren. La sfârșitul secolului al XIX-lea, avea 377 de locuitori și făcea parte din comuna Zgârciți. În 1968, deja cu numele de Oreavu, a fost transferat la comuna Valea Râmnicului.

Rebrișoara, Bistrița-Năsăud

Rebrișoara este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România. Se află într-o zonă muntoasă. Numele așezării vine de la termenul slavon Rebro însemnând „coastă” sau „colină”, termen care desemnează râul care străbate regiunea și satele de pe cursul său. Râul apare în documente la 1380 sub denumirea de Rivulus Rebre.

Seciurile, Gorj

Seciurile este un sat în comuna Roșia de Amaradia din județul Gorj, Oltenia, România.

În mai 2006, aici a avut loc o alunecare de teren în urma căreia sătenii și-au pierdut casele,

116 la număr.

Aceasta a fost una dintre cele mai mari calamități din istoria județului Gorj de până atunci.

Autoritățile i-au mutat pe săteni câțiva kilometri mai încolo, pe un tăpșan al satului Câmpu Mare, care ține de comuna Albeni, unde li s-au ridicat 96 de case

însă fără apă curentă și canalizare și fără acte de proprietate.

Sinistrații au refuzat să se mute în noile case.Asociația sinistraților a obținut despăgubiri în instanță de la Complexul Energetic Oltenia.

Sfinxul (povestire)

„Sfinxul”, tradusă inițial „Sphinxul”, (în engleză The Sphinx) este o povestire scrisă de Edgar Allan Poe și publicată în numărul din ianuarie 1846 al revistei Arthur's Ladies' Magazine. Povestirea relatează o iluzie optică care-i creează protagonistului o spaimă uriașă din cauza credinței în superstiții.

Solurile fosile pe terasele nistrene de lângă satul Mălăiești

Solurile fosile pe terasele nistrene de lângă satul Mălăiești, sau mai simplu Solurile fosile de la Mălăiești, reprezintă un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Criuleni, Republica Moldova. Sunt amplasate la sud-est de satul Mălăiești. Ocupă o suprafață de 44 ha, sau 42 ha conform unor aprecieri mai recente. Obiectul este administrat de Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură Chișinău.

Șotârcari, Vrancea

Șotârcari este un sat în comuna Gura Caliței din județul Vrancea, Muntenia, România.

În satul Șotârcari se afla o familie de oameni modești cu numele chiar de Șotîrcă, care au servit țara în cele două războaie mondiale,veteranul satului Șotîrca Vasile care a luptat în Al doilea război mondial, trăind astăzi printre noi.

O parte din roadele familiei Șotîrca se află în București unde nepotul veteranului Șotîrca Vasile, Marian Șotîrca este jucător de futsal.

Satul a fost afectat în anul 1970 de o mare alunecare de teren care a afectat multe gospodării din zonă. În acest loc se află și una din cele trei fântâni din Gura Caliței.

VN Acest articol despre o localitate din județul Vrancea este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.