Altitudine

Altitudinea este înălțimea unui punct de pe suprafața pământului în raport cu un nivel de referință, considerat, de obicei, suprafața liniștită a mării, denumită altitudine absolută, sau față de alt punct de referință de pe suprafața terestră, denumită altitudine relativă.

Pe suprafața globului pământesc sunt și zone cu altitudine negativă (zone mai joase decât nivelul oceanului planetar), majoritatea situate în jurul unor lacuri: Marea Moartă, unde altitudinea negativă ajunge la - 427 m, Marea Caspică, zone întinse din Olanda etc.

Nu trebuie confundată această altitudine cu altitudinea elipsoidală, care este dată de lungimea segmentului din verticala locului în punctul stabilit, cuprins între poziția punctului pe suprafața terestră și proiecția punctului pe elipsoid (modelul folosit pentru aproximarea formei Pământului). Altitudinea furnizată de GPS, este înălțimea deasupra elipsoidului WGS 84. Altitudinea relativă se raportează la un nivel de bază local.

Vertical distances
Exemplificarea diferenței dintre altitudine și înălțime.

În România

În România, planurile și hărțile topografice sunt redactate luând în considerație nivelul mediu al Mării Negre în portul Constanța[1]. Punctul de maximă altitudine din țară este identic cu înălțimea vârfului montan cel mai înalt al României, Vârful Moldoveanu al Munților Făgăraș din Carpații Meridionali, cu valoarea de 2544 m.

De aceea, de obicei, după valoarea cotei unui punct, se scrie și punctul de referință (în cazul de față Marea Neagră), astfel: 2544 m d.MN și nu doar d.m. care înseamnă "deasupra mării", fără a se specifica și care este aceasta, deci inexact, întrucât nu se cunoaște punctul de referință.

Note

  1. ^ Mica Enciclopedie Agricolă, 1988.

Vezi și

Legături externe

  • „Altitude pressure calculator”. Apex (altitude physiology expeditions). Accesat în .
  • „The Race to the Stratosphere”. U.S. Centennial of Flight Commission. Arhivat din originalul de la . Accesat în .
  • Downloadable ETOPO2 Raw Data Database (2 minute grid)
  • Downloadable ETOPO5 Raw Data Database (5 minute grid)
  • Calculate true altitude with these JavaScript applications
  • Căutare latitudine, longitudine, altitudine pentru orice loc
Béthune

Béthune este un oraș în Franța, sub-prefectură a departamentului Pas-de-Calais, în regiunea Nord-Pas de Calais.

Coordonate geografice

Sistemul de coordonate geografice este un sistem de referință care utilizează coordonatele unghiulare, latitudine (nordică sau sudică) și longitudine (estică și vestică) și servește la determinarea unghiurilor laterale ale suprafeței terestre (sau mai general ale unui sferoid). Globul este împărțit în 360° (grade) latitudine și 180° (grade) longitudine.

Dakota de Sud

Dakota de Sud (în engleză State of South Dakota, AFI, saʊθ dəˈ koʊ tə) este unul din cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii situat în zona cunoscută sub numele de Vestul mijlociu (în original, Midwestern). A fost denumit, ca și "statul frate", Dakota de Nord (cu care a fost admis simultan în Uniune la 2 noiembrie 1889, ca cel de-al patruzecilea stat al acesteia), după triburile native-americane Lakota și Dakota (care mai este cunoscut și ca Sioux).

Parte a fostului Teritoriului Dakota (în original, Dakota Territory) între 1861 și 1889, statul South Dakota are o suprafață de 199.644 km2 (sau 77,116 sqmi) și o populație estimată la puțin peste 800.000 de locuitori. Orașul Pierre este capitala statului, iar Sioux Falls, cu o populație de circa 160.000, este cel mai mare oraș din statul Dakota de Sud.

Statul South Dakota se învecinează cu statele North Dakota (la nord), Minnesota și Iowa (la est) Nebraska (la sud), Wyoming și Montana (la vest). Statul este divizat de către fluviul Missouri în două părți distincte atât geografic cât și social, cunoscute local sub numele "East River" (Estul râului) și "West River" (Vestul râului). Estul statului Dakota de Sud constituie locul unde se găsesc cele mai fertile soluri ale statului și unde locuiește majoritatea populației statului. În vestul statului, din cauza solurilor sărace, respectiv a reliefului predominant deluros și muntos, populația, care este mult mai rară, este preponderent ocupată cu creșterea animalelor și turism.

Zona cunoscută sub numele de Black Hills (Colinele negre), care este un lanț montan de joasă altitudine acoperit cu păduri de pini, se găsește în partea sud-vestul statului. Întregul lanț muntos [The] Black Hills este o zonă sacră pentru populația Sioux. Tot în zona Black Hills se găsește Muntele Rushmore (Mount Rushmore), o importantă destinație turistică, a cărui fațadă sudică prezintă ansamblul sculptural al capetelor a patru președinți americani, numit Mount Rushmore National Memorial. La numai 29 de km (sau 18 mile) se găsește locul unei sculpturi imense, începută în 1948, care la finisare va fi cea mai mare din lume, Crazy Horse Memorial (Monumentul șefului Lakota Crazy Horse).

Alte atracții turistice ale sud-vestului statului includ parcurile naționale Badlands și Wind Cave, parcul statal Custer State Park și istorica localitate Deadwood.

Întregul stat Dakota de Sud are o climă temperat continentală cu cele patru sezoane tipice ale zonei temperate distincte și cu un regim de precipitații care variază de la nivele moderate în est la nivele de semi-aride în vest. Ecologia cea mai predominantă a statului este cea a preriei.

Douai

Douai (neerlandeză Dowaai) este un oraș în Franța, sub-prefectură a departamentului Nord, în regiunea Nord-Pas de Calais.

Dunkerque

Dunkerque (neerlandeză Duinkerke, flamandă: Duynkercke, engleză Dunkirk, germană Dünkirchen) este un oraș în nordul Franței, sub-prefectură a departamentului Nord, în regiunea Nord-Pas de Calais.

Florida

Florida, în engleză cu accentul pe prima silabă, este unul din statele Statelor Unite ale Americii, situat în sud-estul SUA. Regiunea și peninsula au fost numit așa de către exploratorul spaniol Juan Ponce de León, care a ajuns pe coasta peninsulei în ziua de 2 aprilie 1513, într-o perioadă a anului numită în Spania de atunci, în spaniolă, Pascua Florida, în traducere Paștele florilor sau Paștele floral, perioadă ce coincidea cu sezonul sărbătorilor pascuale.

Floră

Flora reprezintă totalitatea plantelor (regnului vegetal) care cresc într-o anumită regiune sau areal geografic. Pe când fauna este termenul care se referă la totalitatea animalelor (regnul animal) care trăiește în regiune.

Termenul „Flora” provine din latină zeița romană a florilor și tinereții.

Vegetația poate diferi după altitudine, sau regiune climatică, cantitatea de precipitații temperatură. Astfel există:

Floră alpină

Floră tropicală

Floră ecuatorială

Floră mediteraneană

Floră polară

Indiana

Indiana, însemnând "Pământul Indienilor," (în sensul atribuit azi cuvântului „amerindian”, locuitor nativ al Americii de Nord) este unul din cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii situat în regiunea Marilor Lacuri. Indiana este cel de-al 15-lea stat ca mărime a populației, cu aproximativ 6,1 milioane, și al 38-lea stat ca mărime a suprafeței. Majoritatea populației statului locuiește în zone dens populate, așa cum ar fi zonele metropolitane Indianapolis, Fort Wayne, Evansville și Northwest Indiana. Indiana s-a alăturat Uniunii ca cel de-al 19-lea stat al său la 11 decembrie 1816.

Iowa

Iowa este unul din statele zonei cunoscută sub numele de Midwest a Statelor Unite ale Americii. Statul Iowa a fost admis în Uniune ca cel de-al douăzeci și nouălea stat al său la 28 decembrie 1846.

Județul Neamț

Județul Neamț este un județ în regiunea Moldova, în nord-estul României, la limita dintre Carpații Orientali și Podișul Moldovei. Este cunoscut mai ales pentru frumusețea Masivului Ceahlău și a peisajului în general. Reședința județului este municipiul Piatra Neamț. Suprafața județului este de 5.890 km pătrați. Principalele cursuri de apă: Moldova, Siret (între Doljești și Secuieni), Bistrița (între Broșteni și Buhuși, Bistricioara, Bicaz, Cracău, Tarcău; principalele lacuri: Izvoru Muntelui, Pângărați, Vaduri și Bâtca Doamnei (lacuri de

interes hidroenergetic). Altitudine maximă: Vf. Ocolașu Mare (M. Ceahlău) 1.907 metri.

Llano Estacado

Llano Estacado (pronunție AFI, ˈʝano estaˈkaðo ), (într-o traducere aproximativă, Câmpiile palisade), cunoscute în mod comun ca Staked Plains, este o regiune semi-aridă din regiunea sud-vestului Statelor Unite ale Americii, care cuprinde anumite părți ale estului statului New Mexico și părți semnificative ale vestului statului Texas, incluzând părți ale regiunii South Plains și părți ale nordului statului Texas, cunoscuta zonă Texas Panhandle.

Llano Estacado, una dintre cele mai întinse zone de mesa din America de Nord, crește lent în altitudine de la circa 900 de m în sud-estul său (aflat în statul New Mexico) la peste 1,500 de metri în nord-vestul său din Texas. Creșterea medie în altitudine este foarte lentă, la circa 2 m per kilometru (sau 10 feet / mi), fiind practic imperceptibilă pentru ochiul omenesc.

Maryland

Maryland (AFI: [ˈmæɹ.ɪ.lənd]), este unul din cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii, fiind unul din așa-numitele Mid-Atlantic States. Maryland se găsește pe Coasta de est și este caracterizat de United States Census Bureau ca fiind unul din South Atlantic States. A fost cel de-al șaptelea stat din cele 13 inițiale care a ratificat Constituția SUA, la 28 aprilie 1788. Maryland mai este supranumit Statul vechii demarcații (The Old Line State) și Statul liber (The Free State). Istoria sa ca unul din statele de tranziție dintre Nord și Sud în timpul Războiul civil american (1861 - 1865) a făcut ca Maryland să prezinte aspecte atât ale Nordului SUA cât și ale Sudului SUA.

Mississippi

Mississippi este unul dintre statele sudice ale Statelor Unite ale Americii, care a devenit cel de-al douăzecilea stat al Uniunii la 10 decembrie 1817. Numele statului provine de la numele fluviului Mississippi, care curge de-a lungul graniței vestice a statului. Numele Mississippi, care semnifică "râu/fluviu mare", provine fie din limba Ojibwe, una din limbile nativilor americani, sau dintr-una din limbile apropiate acesteia, Limba Algonquian. Numele de alint ale statului sunt Magnolia State (Statul magnoliei) sau Hospitality State (Statul ospitalității).

Munții Carpați

Munții Carpați reprezintă un lanț muntos, aparținând marelui sistem muntos central al Europei. Carpații cuprinși între Bazinul Vienei (care-l separă de lanțul alpin) și culoarul Timocului (care îl separă de Stara Planina, în Peninsula Balcanică) formează un arc cu o lungime de circa 1.700 km și lățimea maximă de 130 km, desfășurându-se pe 6° în latitudine și aproximativ 10° în longitudine. Munții Carpați se întind pe teritoriul a șapte state: Cehia (3%), Slovacia (17%), Polonia (10%), Ungaria (4%), Ucraina (11%), România (51%) și Serbia (4%).Carpații se înfățișează ca fiind niște munți mijlocii sau scunzi, doar câteva sectoare depășind 2000 de metri în altitudine.

Cel mai înalt vârf al întregului lanț Carpatic este vârful Gerlachovský, 2.655 m, în Slovacia - Munții Tatra. În Polonia, cel mai înalt vârf este vârful Rysy (2.499 m), în Ungaria, cea mai înaltă altitudine se înregistrează în vârful Kékes, de 1.014 m, în Ucraina cel mai înalt este Vârful Hovârla (2.061 m), iar în România este vârful Moldoveanu, 2.544 m, situat în Munții Făgăraș din Carpații Meridionali.

Spre deosebire de Alpi, Carpații au mari depresiuni intramontane, iar culmile lor se prezintă sub forma unor suprafețe întinse, acoperite cu pajiști. Carpaților le aparține și cel mai mare lanț vulcanic din Europa. Alături de rocile cristaline și eruptive o mare extensiune o au rocile sedimentare, care dau un relief cu pante domoale.

Clima Carpaților este continentală, precipitațiile cresc în raport cu altitudinea iar vegetația este dispusă în etaje (pajiști alpine sus, păduri de conifere și făget pe pante și pe înălțimile mai mici). Din munții Carpați izvorăsc: Vistula, Nistrul, Tisa, Prutul, Siretul, Mureșul, Oltul ș.a.

Nevada

Nevada este un stat al Statelor Unite ale Americii care se găsește în partea central-vestică a acestora. În secolul al XIX-lea a fost mai ales cunoscut în perioada "goanei după argint", urmând "goanei după aur" din California și, mai târziu, din Alaska, iar după ce de-al doilea război mondial a devenit cunoscut în întreaga lume pentru legalizarea extensivă și intensivă a jocurilor de noroc și a industriei aferente acestora (gaming industry).

Observatorul Național Kitt Peak

Observatorul Național Kitt Peak (în original, The Kitt Peak National Observatory, cunoscut și prin acronimul KPNO) este un observator astronomic din Statele Unite ale Americii, localizat pe vârful Kitt Peak, situat în comitatul Pima, din statul Arizona, aflat în partea nord-estică a Deșertului Sonora.

Observatorul este situat la circa 2.096 m altitudine (sau 6,880 ft) pe vârful Kitt Peak al munților Quinlan (ce face parte din grupul Madrean Sky Islands) pe teritoriul națiunii (tribului nativ-american) Tohono O'odham Nation, la circa 88 vest-sud-vest de Tucson, al doilea mare oraș și a doua conurbație a statului Arizona. Cu un total de 24 telescoape optice și două radio telescoape, observatorul Kitt Peak reprezintă cea mai mare și diversă aglomerare de instrumente astronomice din lume aflate într-un singur observator astronomic. Actualmente, observatorul este administrat de către National Optical Astronomy Observatory, entitate cunoscută și sub acronimul de NOAO.

Observatorul Palomar

Observatorul Palomar este un observator astronomic privat aflat în comitatul San Diego, California, la 140 km sud-est de Observatorul Muntele Wilson din Pasadena, în Munții Palomar. Aflat la aproximativ 1.712 m altitudine, este deținut și administrat de California Institute of Technology. Timpul de cercetare este folosit de Caltech și de partenerii săi, printre care se numără Jet Propulsion Laboratory și Universitatea Cornell. Observatorul constă din trei telescoape mari: telescopul Hale de 5,1 m, telescopul Samuel Oschin de 1,2 m și un telescop cu reflexie de 1,5 m. În plus, aici se află interferometrul Palomar și alte instrumente. Primul telescop de la Palomar, telescopul Schmidt de 460 mm, nu mai este operațional.

Ohio

Ohio este un stat component al Statelor Unite ale Americii, având capitala în orașul Columbus. A devenit stat al Uniunii la 1 martie 1803 fiind cel de-al șaptesprezecelea stat al acesteia după data intrării sale în Uniune. Considerat istoric ca făcând parte din regiunea cunoscută sub numele de Midwest, Ohio este o intersecție geografică, culturală și multi-regională, având elemente a ceea ce fac regiunile numite Midwest, Northeast, Appalachia și South tipice.

Vire

Vire este un oraș din Franța, sub-prefectură a departamentului Calvados, în regiunea Normandia de Jos. Este înfrățit cu municipiul Săcele din județul Brașov.

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.