Aaron

Aaron (în ebraică: ‏ אַהֲרֹן, Aharon, în sec. XIV î.Hr.?), în Vechiul Testament (respectiv, în Pentateuh sau Torá din Biblia ebraică), a fost fratele mai mare al lui Moise. Lui Aaron și urmașilor săi le-a fost încredințată preoția în Iudeea. Conform Bibliei, el a vorbit în numele lui Moise și a fost cel care l-a determinat pe faraon să îngăduie plecarea israeliților din Egipt. Dumnezeu i-a însărcinat pe Aaron și pe Moise cu comemorarea acestui eveniment la sărbătorirea Paștelui evreiesc (Pesah), iar Aaron și fiii săi au primit autoritate preoțească de la Moise. Deși Aaron este o figură centrală în Cartea Exodului, el aproape că dispare mai târziu. Este considerat ca fiind responsabil pentru idolatrizarea vițelului de aur de către israeliți, în timp ce Moise se afla pe muntele Sinai și primea Legea lui Dumnezeu. Moartea sa, la 123 de ani, este menționată în Numerii.[4]

Este menționat nu numai în Biblie (Exodul 6:16-20, 7:7),[5][6] dar și în Coran (28:34).[7]unde este considerat sub numele Harun (în arabă:هارون), drept unul din profeții Islamului, .

Aaron
Jacques Bergé, Aaron- Aaron, KBS-FRB

Aaron
Date personale
Gloriole.svg Sfinți
DD Frauenkirche Aaron
O sculptură a lui Aaron la Frauenkirche Dresden

Note

  1. ^ The Jewish Time Line Encyclopedia, New Updated Edition[*], p. 25 Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ The Jewish Time Line Encyclopedia, New Updated Edition[*], p. 34 Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b c d 23, Cartea Exodului
  4. ^ Dicționar Enciclopedic Britannica, Ed. De AGOSTINI HELLAS SRL, pag. 1, ISBN 978-960-416-643-5
  5. ^ Exodul 6:16-20
  6. ^ Exodul 7:7
  7. ^ The Qur'an 28:34

Legături externe

11 august

11 august este a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți.

1977

1977 (MCMLXXVII) a fost un an obișnuit al calendarului gregorian, care a început într-o zi de sâmbătă.

Aaron Burr

Aaron Burr, Jr. (n. 6 februarie 1756, Newark, New Jersey, Province of New Jersey[*]​, Imperiul Britanic – d. 14 septembrie 1836, Port Richmond[*]​, New York, SUA) a fost un politician american, al treilea vicepreședinte al SUA în perioada 1801-1804. A participat la Războiul de Independență al Statelor Unite ale Americii, iar după asta a devenit un politician și avocat de succes.

Aaron Ciechanover

Aaron Ciechanover (n. 1 octombrie 1947) este un biochimist israelian, profesor cercetător la Technion, Haifa, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (2004).

Aaron Eckhart

Aaron Edward Eckhart (n. 12 martie 1968) este un actor american de film și teatru.

Născut în California, s-a mutat în Marea Britanie la vârsta de 13 ani. Eckhart a devenit cunoscut după apariția din filmul Erin Brockovich (2000), iar în 2006 a primit o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun actor pentru interpretarea lui Nick Naylor în Thank You for Smoking. A jucat în blockbusterul The Dark Knight ca procurorul Harvey Dent.

Aaron Klug

Aaron Klug (n. 11 august 1926, Želva[*]​, Ukmergė District Municipality[*]​, Lituania – d. 20 noiembrie 2018, Cambridge, Regatul Unit) a fost un chimist britanic de origine lituaniană și de etnie evreiască, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1982).

Aaron Lennon

Aaron Justin Lennon (n. 16 aprilie 1987) este un jucător de fotbal englez, care joacă la Burnley FC.

Aaron Ramsey

Aaron James Ramsey (pronunțat în engleză /ˈræmzi/; n. 26 decembrie 1990, Caerphilly[*]​, Regatul Unit) este un fotbalist galez care evoluează la clubul Juventus Torino și la Echipa națională de fotbal a Țării Galilor.

Campioana Italiei l-a adus pe jucătorul galez liber de contract de la Arsenal FC.

Aaron Sorkin

Aaron Sorkin (n. 9 iunie 1961) este un scenarist, producător de film, dramaturg și scriitor american, care a primit Premiul Asociației Scenariștilor Americani și Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru Rețeaua de socializare.

Aaron Taylor-Johnson

Aaron Perry Taylor-Johnson (născut Aaron Perry Johnson; la 13 iunie 1990) este un actor englez. A debutat ca actor la 6 ani. Johnson a jucat în filme ca Angus, Thongs and Perfect Snogging, The Illusionist, Nowhere Boy, Kick-Ass sau Kick-Ass 2. Era cunoscut ca Aaron Johnson înainte de a fi menționat ca Aaron Taylor-Johnson în Kick-Ass 2, schimbându-și în mod legal numele său după ce s-a căsătorit cu regizoarea Sam Taylor-Wood.

Denumirea planetelor minore

Planetele minore din Sistemul Solar primeesc diferite denumiri după descoperirea lor.

La început, în urma descoperirii unei planete minore, acesteia i se atribuie o denumire provizorie de către Minor Planet Center. Odată ce acest obiect a fost suficient observat pentru ca parametrii săi orbitali să fie suficient de bine cunoscuți, o denumire definitivă, corespunzând unui număr de ordine în lista planetelor minore, îi este atribuită. Pentru puține din aceste obiecte, se atribuie un nume, dar acesta, făcând parte din denumirea oficială a obiectului odată atribuit, nu-i conferă niciun statut deosebit obiectului și nu este marca niciunui aspect deosebit privitor la cunoașterea unor parametri fizici sau orbitali ai obiectului. Altfel spus, doar atribuirea unui număr definitiv valorează validarea oficială a existenței unui obiect.

Disney XD

Disney XD este un post digital american de televiziune prin cablu deținut de Walt Disney Company ce difuzează în principal desene animate pentru copii. Postul a fost lansat la 13 februarie 2009 ca succesor al Toon Disney. Publicul țintă este reprezentat de băieții de toate vârstele. Inițial a fost intenționat pentru băieți cu vârstele de 14 ani sau mai mici, dar a devenit popular și printre adolescenți datorită seriilor originale Aaron Stone, Zeke și Luther sau K-9.

Pe mapamond, acest post de televiziune este succesorul lui Jetix. În Europa, cu excepția stațiilor Jetix România, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia și Rusia, Disney XD a înlocuit restul stațiilor europene, dar și două canale împreună în Scandinavia: Jetix și Toon Disney (ambele locale).

Elvis Presley

Elvis Aaron Presley (n. 8 ianuarie 1935, Tupelo, Mississippi - d. 16 august 1977, Memphis, Tennessee) a fost un cântăreț și actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock 'n' Roll-ului sau simplu, The King, cu toate ca a obținut și trei premii Grammy pentru muzică Gospel.

Letopiseț

Letopisețul este o scriere cu caracter istoric a vechilor cronicari, în care evenimentele sunt înregistrate în ordine cronologică.

Cele mai cunoscute letopisețe românești sunt:

Letopisețul anonim al Moldovei

Letopisețul de la Bistrița

Letopisețul de la Putna

Letopisețul țărâi Moldovei, de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viiața domnilor carea scrie de la Dragoș vodă până la Aron vodă (1359-1594), de Grigore Ureche, scris între anii 1642-1647 - vezi textul

Letopisețul Țărîi Moldovei de la Aaron Vodă încoace, de unde este părăsit de Ureche – vornicul (1594-1661), de Miron Costin - vezi textul

Letopisețul Țării Moldovei de la Dabija-Vodă până la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat (1662-1743), de Ion Neculce - vezi textul

Cronica Bălenilor

Petru Pavel Aron

Petru Pavel Aron, alternativ Petru Pavel Aaron, pe numele laic Petru Aron (n. 1709, Bistra, comitatul Turda - d. 9 martie 1764, Baia Mare) a fost episcop al Bisericii Române Unite cu Roma din Transilvania între anii 1752-1764.

Rețeaua de socializare

Rețeaua de socializare (engleză The Social Network) este un film biografic, dramă din 2010 regizat de David Fincher și avându-l ca scenarist pe Aaron Sorkin. Adaptat după cartea din 2009 a lui Ben Mezrich The Accidental Billionaires, filmul surprinde momentele fondării site-ului Facebook și procesele care au urmat după. Nici Mark Zuckerberg și nici un angajat al Facebook nu a luat parte la proiect, deși Eduardo Saverin a fost consultant pentru cartea lui Mezrich.

Zuckerberg a criticat inacuaratețea faptelor dar a felicitat creatorii filmului pentru alegerea aceleași garderobe pe care o avea la acea perioadă.

A primit opt nominalizări la Premiile Oscar la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Fincher) și Cel mai bun actor (Eisenberg), din care a câștigat numai trei: Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai bună coloană sonoră și Cel mai bun montaj. A mai câștigat la a 68-a ediție a Premiilor Globul de Aur Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film (dramă), Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu și Cea mai bună coloană sonoră.

Titus Andronicus

Titus Andronicus este o tragedie, scrisă de William Shakespeare, despre care se crede că este una dintre primele opere ale scriitorului.

Profeți biblici
Creation of the Sun and Moon face detail.jpg
Profeți menționați în Coran
Mosque.svg

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.