Științe economice

Științele economice (/ɛkəˈnɒmɪks, kə-/ )[1][2][3] este știința socială care studiază producția, distribuția și consumul de bunuri și servicii.[4]

Științele economice se împart de regulă în două domenii: economie politică și economia afacerilor.

Economia politică cercetează toate relațiile economice din domeniul microeconomiei, ca rezultat al deciziilor raționale ale actorilor individuali (familii, firme) și din domeniul macroeconomiei, ca rezultat al interacțiunii sistematice a tuturor agregatelor unei economii (cererea agregată, investițiile, nivelul prețului).

Economia afacerilor cercetează comportamentul unei unități economice, a unei firme, în condițiile existenței posibilităților și materiilor prime limitate.

Adam Smith, care în anul 1776 a publicat cartea „Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei“, este considerat fondatorul științelor economice moderne. În această carte el a criticat mercantilismul care a predominat până în acel moment. Opera sa s-a răspândit în Marea Britanie și SUA și exprima pentru prima dată ideea unei noi direcții științifice, pentru cercetarea activităților economice. Smith a implementat în mod special ideile deja existente ale lui Montesquieu despre separarea puterilor și ideile istoricului David Hume despre motivele umane și despre proceduri.

Economia modernă se bazează pe cercetările și publicațiile lui John Maynard Keynes care în opera sa controversată „The Economic Consequences of the Peace“ a criticat plățile reparatorii oferite economiei Germaniei după primul război mondial. Mai presus de toate, teoria sa generală a ocupației forței de muncă, a dobânzii și a banilor a dominat discuțiile despre macroeconomie de-a lungul mai multor secole.

Alături de această economie orientată înspre cerere, de tip keynesian, în a doua jumătate a secolului al XX-lea s-a răspândit și a fost recunoscută o orientare înspre ofertă, monetarismul, care a aparținut economistului Milton Friedman. În domeniul politicii economice, aceste punte de vedere orientate înspre ofertă au fost puse în aplicare de către Margaret Thatcher în Anglia, sub numele de Thatcherismus și de președintele american Ronald Reagan, sub numele de Reaganomics.

În domeniul științelor economice se pornește în prezent de la ideea că nevoile oamenilor sunt teoretic nelimitate. Deoarece mijloacele prin care aceste nevoi pot fi satisfăcute sunt totuși limitate, în mod inevitabil nu pot fi satisfăcute toate nevoile. Bunurile destinate satisfacerii acestor nevoi sunt limitate, economia trebuie să țină cont de acest lucru și să folosească în mod optim bunurile disponibile.

Countries by Real GDP Growth Rate (2016)
Țările în funcție de rata de creștere a PIB-ului real în 2016. Țările în roșu se aflau în recesiune.
Economia
GDP PPP Per Capita IMF 2008

Științe economice
Economie politicăȚară dezvoltată
Economie de piațăFormele pieței
CerereOfertăBani
InflațieDeflațieComerț
Economie heterodoxă Economie planificată

Economia generală

MicroeconomieMezoeconomie
MacroeconomieEconomie financiară
Politică economicăEconometrie
Comerț exteriorHomo oeconomicus
Economie instituțională • Conjunctură
Echilibrul piețeiCost marginal
Funcție de utilitateEchilibru Nash

Economia afacerilor

ProducțieMarketing
ControllingManagement
Economia resurselor umane
FinanțeContabilitateAudit

Economiști pe categorii

Economiști români
Economiști americani
Economiști francezi
Economiști germani

Portal:Economie
Proiectul economie

Listă de articole economice
Listă de întreprinzători renumiți
Colecție de formule economice
Listă de economiști

Categoria economie
Toate articolele din serie

Note

  1. ^ „Economics”. Oxford Living Dictionaries. Oxford University Press.
  2. ^ „Economics”. Merriam-Webster.
  3. ^ Format:Cite OED
  4. ^ Krugman, Paul; Wells, Robin (). Economics (ed. 3rd). Worth Publishers. p. 2. ISBN 978-1464128738.

Vezi și

Academia de Studii Economice

Academia de Studii Economice din București, abreviat ASE, este o instituție publică de învățământ superior din București, România, fondată în anul 1913. Este cea mai importantă instituție de învățământ superior cu profil economic din România. Sediul ASE se află în Palatul Academiei Comerciale, situat în Piața Romană.

În 2011, instituția a fost clasificată în categoria universităților de vârf din România, respectiv cea de „Universități de cercetare avansată și educație”.

A.S.E. din București este prima la nivel național la domeniile Economie și Econometrie, Business și Management și Administrație și Politici Sociale în clasamentul QS World University Rankings 2017. La domeniul Economie și Econometrie ASE se află în top 301-350 din lume. ASE participă pentru prima dată la prestigiosul QS World University Rankings, întrucât începând cu această a 7a ediție a fost introdus domeniul Economie și Econometrie și clasificarea universităților se face pe domenii și subdomenii.

Alvin E. Roth

Alvin E. Roth (n. 18 decembrie 1951, New York, SUA) este un economist american, profesor de științe economice și administrație la Harvard Business School. Împreună cu Lloyd S. Shapley, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Economie în anul 2012, pentru teoria alocațiilor stabile și practica mecanismelor de piață.

Amartya Sen

Amartya Kumar Sen (n. 3 noiembrie 1933, Manikganj District[*]​, Bangladesh) este un economist indian, laureat al Premiului Nobel pentru Economie (1998). Este profesor de științe economice la Harvard University din Cambridge, stat Massachusetts din Statele Unite ale Americii.

Unele din temele esențiale de cercetare ale lui Amartya Sen sînt; sărăcia și economia asistenței sociale. Amartya Sen a primit Premiul Nobel pentru activitatea să cu privire la bunăstarea economie, teoria de dezvoltare economică și a nivelului de trăi.

Importante au fost de asemenea și contribuțiile sale la, interdependența libertății economice, șansa siguranței socială, libertatea politică (democrație) în legatura cu reducerea sărăciei și la teoria de decizii colective.

La propunerile lui Sens, se orientează proiectul Human Development Index („Indicele dezvoltării umane”), pe care „Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare” îl actualizează periodic din anul 1990.

Angus Deaton

Angus Stewart Deaton (n. 19 octombrie 1945, Edinburgh, Regatul Unit) este un cunoscut microeconomist, profesor la Universitatea Princeton. În 2015 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Științe Economice „pentru analiza sa privitoare la consum, sărăcie și bunăstare”.

Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara

Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” (BCUT) este o bibliotecă universitară din Timișoara. Înființată în 1944, aceasta se află în subordinea și finanțarea Ministerului Educației Naționale. BCUT oferă acces la peste un milion de volume, cărți, reviste și alte tipuri de documente. Biblioteca are un sediu central, format din două corpuri de clădire, biblioteci filiale situate în clădirile facultăților UVT, precum și bibliotecile Austria și Britanică.

Economist (profesie)

Un economist este un specialist în economie, o disciplină ce aparține științelor sociale.

Un economist poate studia, dezvolta sau aplica teorii și concepte din domeniul economic, fiind avizat, de asemenea, să dezvolte diferite teme din domeniul economiei politice. Există numeroase sub-domenii ale economiei, acestea variind de la teorii filosofice generale până la studiul minuțios al fiecărui detaliu din cadrul unei pieți libere date sau din cadrul diverselor analize specializate cum ar fi: analize macroeconomice, analize microeconomice sau chiar analizele situațiilor financiare, toate acestea implicând diferite metode si unelte analitice precum econometria, statistica, modele ale economiei computaționale, economia financiară, matematica financiară și matematica economică.

Eric Maskin

Eric Stark Maskin (n. 12 decembrie 1950, New York, SUA) este un economist american, laureat al Premiului Nobel pentru economie în anul 2007 "pentru lucrările legate de teoria concepției mecanismelor". Maskin a împărțit premiul Nobel pentru științe economice cu alți doi economiști americani Leonid Hurwicz și Roger Myerson. Este profesor de economie la Universitatea Harvard.

Eugene F. Fama

Eugene F. Fama (n. 14 februarie 1939, Boston, SUA) este un economist american. Împreună cu Lars Peter Hansen și Robert J. Shiller a fost distins cu Premiul pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel 2013 „pentru analiza lor empirică a prețurilor activelor”. Fama a studiat la universitățile Tufts și Chicago.

Gheorghe N. Leon

Gheorghe N. Leon (n. 29 aprilie 1888, Iași – d. 1949, Sighet) a fost un om politic român, licențiat în drept, doctor în științe economice, politică și științe financiare de la Universitatea Jena, Germania (1914). În guvernul Ion Gigurtu (4 iulie - 4 septembrie 1940), Gheorghe N. Leon a deținut următoarele funcții:

ministru de finanțe;

ministrul comerțului exterior;

ministrul economiei naționale;

ministrul agriculturii și al domeniilor.Gheorghe N.Leon a fost Ministru al Economiei Naționale în guvernul Ion Antonescu (4 septembrie 1940 - 14 septembrie 1940) .

Gérard Debreu

Gérard Debreu (n. 4 iulie 1921, Calais, Franța – d. 31 decembrie 2004, Paris, Republica Franceză) a fost un economist francez, laureat al Premiului Nobel pentru Științe Economice (1983).

Jean Tirole

Jean Tirole (n. 9 august 1953) este un economist francez influent, care a făcut cercetări în domeniul puterii de piață și a reglării piețelor cu actori puternici (monopoluri și oligopoluri). La 13 octombrie 2014 a primit Premiul Nobel pentru Științe Economice.

Lars Peter Hansen

Lars Peter Hansen (n. 26 octombrie 1952, Champaign[*]​, SUA) este profesor de științe economice la Universitatea din Chicago. Împreună cu Eugene F. Fama și Robert J. Shiller a fost distins cu Premiul pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel 2013 „pentru analiza lor empirică a prețurilor activelor”.

Paul Romer

Paul Michael Romer (n. 6 noiembrie 1955, Denver, SUA) este un economist american. În 2018 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Științe Economice „pentru integrarea inovațiilor tehnologice în analiza macroeconomică pe termen lung" (împreună cu William Nordhaus).

Premiul Nobel pentru Științe Economice

Premiul pentru științe economice al Băncii Centrale Suedeze în memoria lui Alfred Nobel (în suedeză: Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne) – de obicei prescurtat, impropriu, ca Premiul Nobel pentru Științe Economice – este acordat anual pentru contribuții excepționale în domeniul științelor economice și este considerat drept unul dintre cele mai prestigioase premii în acest domeniu. Nu este unul dintre premiile Nobel fondate în 1895 prin testamentul lui Alfred Nobel, dar este asimilat cu ele. Premiul a fost fondat în 1968 de Banca Centrală Suedeză (Sveriges Riksbank), la cea de-a 300 a aniversare a băncii, în memoria lui Alfred Nobel. Laureații premiului pentru științe economice sunt selectați, ca și laureații premiilor pentru fiziologie sau medicină, fizică și chimie, după aceleași criterii, de un comitet al Academiei Regale Suedeze de Științe. A fost acordat pentru prima oară în 1969 economiștilor Jan Tinbergen și Ragnar Frisch pentru „descoperirea și utilizarea modelelor dinamice în analiza proceselor economice”.

Robert J. Shiller

Robert J. Shiller (n. 29 martie 1946, Detroit, Michigan, SUA) este un economist american, profesor de științe economice la Universitatea Yale. Împreună cu Eugene F. Fama și Lars Peter Hansen a fost distins cu Premiul pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel 2013 „pentru analiza lor empirică a prețurilor activelor”.

Roger Myerson

Roger Bruce Myerson (n. 29 martie 1951, Boston, SUA) este un economist american, laureat al Premiului Nobel pentru economie în anul 2007. Myerson a împărțit premiul Nobel pentru științe economice cu alți doi economiști americani Leonid Hurwicz și Eric Maskin.

Universitatea Transilvania din Brașov

Universitatea „Transilvania” (UTBv) este o instituție de invățământ superior de stat din Brașov, România, care cuprinde optsprezece facultăți, un număr de 19.320 de studenți și 730 de cadre didactice. Universitatea oferă 105 domenii de licență la zi, la distanță și fără frecvență, precum și 73

de programe de masterat (aprofundare sau cercetare științifică) în aceleași tipuri de regim. Studiile de doctorat există în prezent în 18 din aceste domenii.

În 2011 a fost clasificată în a doua categorie din România, cea a universităților de educație și cercetare științifică.

Universitatea „Nicolae Titulescu”

Universitatea Nicolae Titulescu din București este o instituție de învățământ superior particulară înființată în 1990 și acreditată prin Legea nr. 241 din 23 aprilie 2002 (publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 291 din 30 aprilie 2002).

Începand cu anul universitar 1999-2000 a fost dat în funcțiune noul sediu al universității din Bulevardul Văcărești (stația de metrou Timpuri Noi); conceput ca un campus universitar de standard occidental.

Universitatea are în componență următoarele facultăți:

Facultatea de Drept

Facultatea de Științe Economice

Facultatea de Științe Sociale și AdministrativeUniversitatea, în întreaga sa activitate respectă Constituția și legile române, în general, precum și legistația învățământului, în special, inclusiv ordinele și instrucțiunile cu caracter normativ ale Ministerului Educației; respectă principiile înscrise în "Declarația universala a Drepturilor omului", adoptată la O.N.U. în anul 1948 și aderă la "The Lima Declaration on Academic Freedom and Autonomy of Institutions of Higher Education" (1988) și la "The Magna Charta of European Universities" (Bologna, 1988).

Universitatea funcționează în baza autonomiei universitare, întemeiată pe principiile Constituției României, ale Legii educației naționale nr. 1/2011, ale altor acte normative, precum și ale reglementărilor proprii.

Universitatea respectă valorile democrației și ale statului de drept și acționează pentru promovarea lor în societatea românească. Este apolitică și nu permite orientarea procesului de învatamant către nici una din doctrinele și practicile ideologice.

William Nordhaus

William Dawbney "Bill" Nordhaus (n. 31 mai 1941, Albuquerque, SUA) este un economist american. În 2018 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Științe Economice „pentru integrarea schimbării climatice în analiza macroeconomică pe termen lung” (împreună cu Paul Romer).

Economia
Primară
Interdisciplinare
Glosare
Alte categorii

În alte limbi

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.