Wikimedia Commons

Denne artikkelen nevner Wikimedia eller et av Wikimedias prosjekter. Vær oppmerksom på at Wikipedia er et Wikimedia-prosjekt.
Commons-logo
Logo for Wikimedia Commons, en wikimedia-database for mediafiler som bilder, filmer og lyd.

Wikimedia Commons er et prosjekt drevet av Wikimedia Foundation som har som formål å bygge opp en sentral database for å gjøre bilder, videofilmer og lyd tilgjengelig for alle wikimedias prosjekter. Filene i commons-basen er direkte tilgjengelige for de andre wikimedia-prosjektene, for eksempel det flerspråklige nettleksikonet Wikipedia, nettordboka Wiktionary og fagboksamliga Wikibooks. Prosjektet ble satt i gang 7. september 2004.

Funksjon

Dersom det i en artikkel legges inn lenke til en fil som ikke finnes på det lokale serverområdet, vil programvaren lete i Commons. Dette skjer uten at brukeren merker noen forsinkelse, ettersom det pågår samtidig med innlastingen av andre deler av siden. Dermed er ikke filene bare lettere å finne enn om man måtte lete i forskjellige prosjekter; det er også mulig å slippe opplasting av samme fil til flere prosjekter uten at brukerne merker noen forskjell i kvalitet.

Wikimedia Commons fungerer på samme måte som andre wikimediaprosjekter, med frivillige brukere som vedlikeholder samlingen av mediafiler. Ettersom det er et fellessprosjekt for alle wikipediaer har språk vært en spesiell utfordring.

For å minske faren for at det lastes opp filer til Wikimedia Commons som ikke er frigitt av rettighetshaver, krever Commons at brukerne er registrert og innlogget for at de skal kunne laste opp filer. Det er også strengere regler for opplasting av bilder enn på de forskjellige wikipediaer, ettersom det må være klart at filene er frigitt for bruk i hele verden under en lisens som er kompatibel med GNU FDL.

Uregistrerte brukere har imidlertid full tilgang til samlingen, og kan redigere artiklene hvor filene er presentert.

Årets bilde

Hvert år siden 2006 har det blitt valgt et årets bilde:

Polarlicht 2
2006 - Nordlys i Alaska
Broadway tower edit

2007 - Broadway Tower i Cotswolds i England

Biandintz eta zaldiak - modified2
2008 - Hester på fjellet Bianditz, en del av fjellkjeden Pyreneene, i Navarra i Spania
Sikh pilgrim at the Golden Temple (Harmandir Sahib) in Amritsar, India
2009 - Sikhpilegrim ved Det gylne tempel i Amritsar i India
Laser Towards Milky Ways Centre
2010 - Laser mot Melkeveiens senter
Lake Bondhus Norway 2862
2011 - Innsjøen Bondhus, en del av Folgefonna nasjonalpark i Norge
Pair of Merops apiaster feeding
2012 - Bieter i ferd med å fange et bytte
Glühwendel brennt durch
2013 - Glødelampe brenner ut
A butterfly feeding on the tears of a turtle in Ecuador
2014 - Sommerfugl finner næring i tårene fra en skilpadde
Pluto-01 Stern 03 Pluto Color TXT
2015 - Foto av planeten Pluto
Jubilee and Munin, Ravens, Tower of London 2016-04-30
2016 – Jubilee og Munin, to av ravnene ved Tower of London

Se osgå

Eksterne lenker

2012

2012 (MMXII) i den gregorianske kalender var et skuddår som begynte på en søndag.

Bonde

Bonde eller gårdbruker er en yrkestittel for en person som eier eller forpakter og driver et gårdsbruk. Gjennom forrige århundre dukket også begrepet småbruker opp, gårdbrukere som driver mindre gårdsbruk kalt småbruk.

Bue (arkitektur)

Bue eller boge er en hvelvet bygningskonstruksjon som spenner over en åpning, for eksempel mellom søyler og vegger, over en port, dør eller et vindu. Buen leder trykk fra tak og hvelv over til pilarer eller søyler. Buer er satt sammen av kileformede steiner som kalles hvelvstein. Buen hviler på en vederlagsstein og steinen i toppunktet kalles sluttstein eller toppstein. En sluttstein med ornamenter kan kalles agraff.

Båt

En båt er et fartøy som er brukt på vann, med ett eller flere skrog som drives frem med årer, seil eller motor. Ordet brukes normalt om mindre fartøy, til forskjell fra skip. Verdens eldste båt er en cirka 10 000 år gammel stokkebåt som ble funnet i Nederland. Den kalles gjerne Pessebåten.

D

Denne artikkelen omhandler bokstaven D. For annet bruk se D (andre betydninger).

D er den fjerde bokstaven i det latinske alfabetet. Den tilhører den gruppen bokstaver vi kaller konsonanter.

Find a Grave

Find a Grave er et amerikansk kommersielt nettsted med en database over graver ved gravsteder.

Glassmaleri

Glassmaleri er maleri fremstilt ved at man setter sammen stykker av fargede glass eller maler på klart glass. I førstnevnte er de adskilte glassdelene med ulik farge satt sammen med sprosser av bly, slik at de danner bilder eller mønstre. Glassmalerier er først og fremst brukt i kirkevinduer, men forekommer også i andre bygninger.

Krypt

Krypt, av gresk kryptein skjule, er et helt eller delvis underjordisk rom. Dette rommet har ofte hvelv og ligger som regel under koret i en kirke. Krypten ble brukt til begravelser av helgener og er vanligst i romansk arkitektur.

Ordet krypt brukes ofte synonymt med gravkjeller, men fra gammelt var krypt et rom for kirkelige handlinger. Fra norsk middelalder kjenner vi bare krypten fra Munkeliv klosters kirke. For Stavanger domkirke har det vært diskutert om rommet under koret var en krypt eller bare en gravkjeller.

Kryss (arkitektur)

Kryss er skjæringspunktet mellom midtskip med sideskip og transept i en kirke.

Kuppel

En kuppel (av latin cupa, «tønne») er et regelmessig krummet hvelv over et grunnplan som er sirkelformet, elliptisk eller polygonalt.

Levanto

Levanto er en småby og kommune med 5 665 innbyggere (2004) i Provinsen La Spezia i den italienske regionen Liguria, ved den italienske riviera. Kommunen ligger omkring 60 km. sydøst for Genova og omkring 20 km. nordvest for La Spezia. Byen ligger ved kysten, ved enden av en dal. Området er bevokst med oliven- og pinjetrær.

Kommunen omfatter også følgende frazioni: Lizza, Lavaggiorosso, Dosso, Groppo, Montale, Vignana, Lerici, Pastine, Chiesanuova, Fontona, Legnaro, Fossato og Ridarolo. Levanto grenser til kommunene Bonassola, Borghetto di Vara, Carrodano, Framura, Monterosso al Mare og Pignone. Deler av Levanto ligger innenfor nasjonalparken Cinque Terre.

Nagano

Nagano er en by i prefekturet ved samme navn (Nagano) i Japan, hvor den også er administrativt sentrum. Byen ligger i regionen Chubu og var vertsby for de olympiske vinterlekene i 1998.

Oktober

Oktober er årets tiende måned og har 31 dager.

Årets fire siste måneder har fått navn på samme måte: etter dens plassering i den opprinnelig romerske kalenderen. Latinske octo betyr åtte.

På gammelnorsk ’sædemåned’ for såing av vinterrug, også kalt ’slaktemåned’.

Første hverdag i oktober trer Stortinget sammen.

Norge: Kulderekord –34,7 Sihcajavri sør for Kautokeino. Varmerekord: 25,8 Molde lufthavn. Nedbørsrekord 184,6mm Takle , Brekke i Sogn

Rhopalocera

Rhopalocera utgjør en delgruppe av sommerfuglene.

Rhopalocera kan kalles «dagsommerfugler i vid forstand» og består av tre delgrupper. I Norge finnes bare to av delgruppene, smygerne som kan omtales som «uekte dagsommerfugler» og (de ekte) dagsommerfuglene som utgjør en stor del av gruppen.

Roing

Roing er å drive en båt fram med årer som blir lagt på relingen. Rosport er kapproing med lange og slanke spesialbåter. Roerne sitter med ryggen mot seilretningen.

Rosevindu

Rosevindu er et stort, rundt vindu som ofte kan være satt inn i kirkefronten og tverrskipgavlene. Rosevinduer ble mye brukt i kirker og katedraler i gotikken.

Rosevinduene har som oftest glassmaleri.

Skulptur

En skulptur (av latin sculpere, «hugge ut») er et tredimensjonalt kunstverk av enhver type. Tradisjonelle skulpturer kan være hugget i stein eller tre, eller være fremstilt av materialer som bronse, gips eller porselen. Moderne skulpturer kan være laget av industrielle materialer som aluminium eller plast, og skulpturer kan også være ferdig produserte gjenstander (readymades) som kunstneren har valgt ut i en bestemt hensikt.

Wikidata

Denne artikkelen nevner Wikimedia eller et av Wikimedias prosjekter. Vær oppmerksom på at Wikipedia er et Wikimedia-prosjekt.Wikidata er et prosjekt for å lage en dugnadsbasert database for å støtte Wikimedia-prosjekter som Wikipedia. Wikidata ble lansert 30. oktober 2012. Prosjektet ble starta av Wikipedia på tysk, og er ment å tilby standardiserte typer data til bruk på Wikimedia-prosjekter, for eksempel fødselsdatoer og geografiske data, og skal kunne brukes på samme måte som mediefiler fra Wikimedia Commons brukes. Wikidata ble Wikimedia Foundations første nye prosjekt siden 2006.Prosjektet ble oppretta med støtte fra Allen Institute for Artificial Intelligence, Gordon and Betty Moore Foundation og Google på totalt 1,3 millioner euro.

Wikiquote

Denne artikkelen nevner Wikimedia eller et av Wikimedias prosjekter. Vær oppmerksom på at Wikipedia er et Wikimedia-prosjekt.

Wikiquote er et av Wikipedias søsterprosjekter og bruker den samme MediaWiki-programvaren. Den er nært beslektet med de andre wiki-baserte prosjektene drevet av Wikimedia Foundation. Det er basert på en idé av Daniel Alston som ble satt ut i livet av Brion Wibber. Målet er å lage en samling med sitater fra personer, bøker og ordspråk, og gi ytterligere detaljer om dem.

Prosjektet fantes opprinnelig bare på engelsk, men den 17. juli 2004 ble flere språk lagt til.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.