Tvillingene (stjernebilde)

Tvillingene (latin Gemini) er et stjernebilde på den nordlige himmelhvelving.

Portal: Astronomi

Tvillingene
Tvillingene
Latinsk navn Gemini
Forkortelse Gem
Genitivsform Geminorum
Symbologi Tvillingene Castor og Pollux, men og andre tvillinger i tidligere kulturer
Rektascensjon 7 h
Deklinasjon 20°
Areal 514 kvadratgrader
nr. 30 av stjernebildene
Stjerner sterkere
enn mag. 3
4
Sterkeste stjerne Pollux (β Gem) (1,1. mag.)
Meteorsvermer
Tilgrensende
stjernebilder
Synlig mellom breddegradene +90° og −60°
Dioskurene

Dioskurene (gammelgresk Διόσκουροι,Dios kouroi, «sønner av Zevs») er i gresk mytologi benevnelsen på tvillingene Kastor (gammelgresk Κάστωρ, Kastōr, «bever»; latin: Castōr) og Polydevkes (gammelgresk Πολυδεύκης, Poludeukēs, «mye søt vin»; latin: Pollūx). Moren deres var Leda (Λήδα), men de hadde forskjellige fedre. Spartakongen Tyndareus (Τυνδαρεύς eller Τυνδάρεως), ektemannen til Leda, var far til Kastor, mens guden Zevs (Ζεύς), i henhold til gresk mytologi, var far til Polydevkes. Følgelig var Kastor dødelig og Polydevkes udødelig. Da Kastor ble drept ba Polydevkes Zevs om å få dele udødeligheten sin med tvillingbroren slik at de fortsatt kunne få være sammen. Deres tvillingsøstre og halvsøstre var Helena av Troja og Klytaimnestra.Romerne adopterte den greske myten og kalte tvillingene Gemini eller Castores. De to lyssterkeste stjernene i stjernebildet Tvillingene er oppkalt etter de latinske navnene på Dioskurene. Romerne betraktet Castor og Pollux som guder for hester og var særskilte guder for den romerske militærorden av væpnede ryttere, equites.Brødrene holdt alltid sammen og var uadskillelige. Ettersom de døde unge, rakke de ikke å gjøre mange bedrifter som andre greske mytologiske helter, men de var med på argonautferden hvor særlig Polydevkes utmerket seg som en dyktig nevekjemper ved å felle fiendekongen Amykos. Kastor som var en dyktig rytter fikk ikke vist sine ferdigheter, men deltok i jakten på det kalydonske villsvin.

Tvilling

Tvillinger er to søsken som har blitt til som en følge av samme svangerskap og har vært sammen i livmoren. Tvillinger er den vanligste formen for flerfødsel.

En tvilling kan være enegget eller toegget. Eneggede tvillingpar utvikler seg fra ett og samme befruktede egg som deler seg og blir to atskilte fosteranlegg innen 14 dager etter befruktningen. Toeggede utvikler seg fra to eggceller som blir befruktet med hver sin sædcelle. Eneggede tvillinger har identiske arveanlegg. Toeggede er genetisk like forskjellige som vanlige søsken.

En tvillingfødsel kan gå fort, men tar ofte lang tid, inntil noen få dager mellom hvert barn. Mange tvillinger blir tatt med keisersnitt.

Tvillingene (stjernetegn)

Tvillingene (på latin Gemini) er et stjernetegn og et stjernebilde. Personer som er født mellom 21. mai og 21. juni er ifølge astrologien født i «Tvillingenes tegn».

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.