Tortellini

Tortellini er en ringformet pasta som kan ha ulike typer fyll, for eksempel kjøtt og parmesanost.

Denne typen pasta kommer opprinnelig fra den italienske regionen Emilia-Romagna hvor den serveres i buljong, med ost, eller med en ragu eller lignende saus (spesielt i Bologna og Modena).

De fleste restauranter i Bologna såvel som "La Confraternita del Tortellino" er enige om at den ekte tortellinien kun serveres med hjemmelaget buljong. Tortellini med ost er akseptert i Bologna, men dette kritiseres av noen. Selv om tortellini med ragu finnes i regionen, anses dette av de fleste i Bolognesi for ikke å være autentisk.

Tortelloni er en større variant av tortellini, som vanligvis er fylt med ricotta og bladgrønnsaker som spinat. Det finnes også varianter der grønnsakene erstattes med steinsopp eller valnøtter. Tortelloni serveres vanligvis med ragu eller smeltet smør og salvie.

I Norge finner vi som regel fersk tortellini i kjøledisken, men frossen og til og med tørket tortellini kan forekomme.

Tortelliniinbrodo
Tortellini i buljong

Mytologi

Tortelliniens opprinnelse er myteomspunnet.

Ifølge en legende skal retten ha blitt skapt i Castelfranco Emilia. Da Lucrezia Borgia var på en reise der tok hun inn på et vertshus i en liten by. Verten ble bergtatt av hennes skjønnhet og kunne ikke la være å kikke inn i rommet hennes gjennom nøkkelhullet, men han kunne bare se navlen hennes. Synet inspirerte ham til å skape tortellinien den natten.

For andre symboliserer tortelliniens form kjærlighetens gudinne Venus.

Castelfranco Emilia

Castelfranco Emilia er en by og comune i provinsen Modena i Emilia-Romagna, Italia. Byen ligger ca 25 km nordvest for Bologna. I 1861 ble ble kommunen slått sammen med den tidligere kommunen Piumazzo.

Castelfranco Emilia ligger enten i eller i nærheten av oldtidens Forum Gallorum, et sted langs Via Aemilia mellom Modena og Bologna, kjent fra slaget hvor Octavian og Hirtius slo Marcus Antonius.

Castelfranco Emilia er kjent for å være stedet hvor tortellini, en kjent italiensk matrett, skal være funnet opp. Lambruscovin blir produsert i regionen.

Fjordland

Fjordland AS er en norsk næringsmiddelvirksomhet som driver produksjon av ferdigmat under merkenavnene Fjordland, Kos og Yoplait oa., i hovedsak basert på råvarer fra eierselskapene.

Fjordland ble startet i august 1994 som et selskap 100% eid av TINE BA og med ansvaret for Brelett, Bremykt og TINE Grøt. I januar 1996 kom Norsk Kjøttsamvirke, HOFF, Norske Potetindustrier og PRIOR Norge inn på eiersiden. I september 1997 ble blant annet 6 komplette middagsretter lansert i Stavanger og Oslo-området. I 1998 ble hele Fjordland-sortimentet rikslansert. I 2005 hadde Fjordland en omsetning på 755 mill. kroner.

Fjordland eies av TINE (51 %), Nortura (39 %) og HOFF (10 %).

Italiensk mat

Italiensk mat og det italienske kjøkken har utviklet seg gjennom århundrer med sosiale og politiske endringer, og med røtter så langt tilbake som til 300-tallet f.vt. Italiensk kjøkken har selv mottatt store påvirkninger, inkludert kjøkken fra etruskerne, Antikkens Hellas, antikkens Roma, Det bysantiske rike og det jødiske kjøkken.Betydelige endringer skjedde med oppdagelsen av Den nye verden og introduseringen av poteter, tomater, paprika, og mais, nå sentrale ingredienser, men ikke introdusert i kvantitet før på 1700-tallet. Italiensk kjøkken er kjent for sitt regionale mangfold, overflod i ulike og mange smaker, og for å være et av de mest populære i verden, med stor påvirkning verden over.Italiensk mat er karakterisert ved sin enkelhet, med mange matretter som bare fire til åtte ingredienser. Italienske kokker støtter seg hovedsakelig på kvaliteten av sine ingredienser framfor omstendelig forberedelse. Ingredienser og matretter varierer fra region til region, og mange matretter som en gang var kun regionale, har siden spredt seg med variasjoner over hele landet.

Ost og vin er en vesentlig del av italiensk kjøkken, med mange variasjoner og med regulerende lovverk, Denominazione di origine controllata (DOC). Kaffe, særlig espresso, har blitt en viktige del av italiensk mat.

Nudler

Nudler (entall: nudel; fra lat: nodus = knute via tysk: Nudel) er en samlebetegnelse på usyret deig i ulike former, gjerne kokt i væsker.

Pasta er muligens den nudel-varianten som er mest brukt i Norge, mens nudelretter er svært utbredt også i Kina, Japan, Korea, Indonesia, Tyskland og mange andre land. Italiensk pasta lages av hvete, men risnudler, bokhvetenudler, eikenøttnudler, potetmelsnudler, kikertenudler og bønnenudler er utbredt i Asia. Eggenudler er tilsatt egg for å gi en rikere smak, og fordi de er lettere å bake ut.

Pelmeni

Pelmeni er en russisk, opprinnelig sibirsk matrett.

Den er laget ved at man kjevler ut i tynne flak en deig av mel, vann og salt. Kan også bruke egg, men det er ikke nødvendig. Deretter stikker man ut sirkler av deigen, legger en klatt med krydret kjøttdeig på midten og «pakker inn» fyllet, så resultatet ligner Tortellini. Deigen klemmes sammen langs kanten.

Ordet «pelmeni» kommer fra komispråket og betyr «brødører». Man bruker vanligvis å ha rømme på dem, eller matolje, og drysse over med friskt grønt, dill eller lignende.

Ricotta

Ricotta er et italiensk melkeprodukt laget av myse. Navnet ricotta kommer fra latin recocta, kokt en gang til. Fersk ricotta er en hvit, bløt, umodnet ost som kan minne om cottage cheese i utseende. Den har en mild, søtlig smak når den er fremstilt av fersk, søt myse. Opprinnelig ble ricotta fremstilt av myse fra produksjon av saueost. Således har mozzarella og ricotta naturlig fulgt hverandre i produksjon og utbredelse, fordi ricotta tradisjonelt er blitt framstilt av myse fra produksjon av mozzarella.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.