Terje Wanberg

Terje Willy Wanberg (født 15. mars 1939, død 5. desember 2006[1]) var en norsk forlegger og redaktør.

Terje Wanberg
Født15. mars 1939
Død5. desember 2006 (67 år)
Beskjeftigelse Forlegger
Nasjonalitet Norge

STOWA Forlag

Fra 1971 var Wanberg både forlegger og redaktør for Science Fiction-magasinet, som i 1973 endret navn til Nova – Fantastiske Fortellinger før Øyvind Myhre tok over som redaktør i 1974. Bladet holdt det gående til 1979, og gjenoppsto som Terra Nova for to utgivelser i 1988.[2]

Forlaget ga også ut fire billigbøker i serien Nova Science Fiction:

 • Roar Ringdahl: Skandalen i Dodderston og andre underlige hendelser (ISBN 82-90199-00-7) 1976
 • Øyvind Myhre: Kontrabande (ISBN 82-90199-01-5) 1976
 • Per G. Olsen og Roar Ringdahl: Nazna (ISBN 82-90199-02-3) 1977
 • Poul Anderson: Epilog (ISBN 82-90199-03-1) 1978

Bok og Magasinforlaget

Forlaget skiftet navn til Bok og Magasinforlaget etter at Nova – Fantastiske Fortellinger ble lagt ned. Dette forlaget hadde sin første utgivelse i 1981 og holdt det gående til Wanberg døde i 2006.[3] Blant forlagets utgivelser var antologier med oversatte noveller, originale, norske utgivelser av både etablerte forfattere og debutanter, samt antologier med presentasjon av debutanter:

 • Terje Wanberg (red.): Siste reis (ISBN 82-90387-03-2) 1983
 • Einar Gjærevold (red.): Asterveg (ISBN 82-90387-21-0) 1989
 • Ingar Knudtsen (red.): Evigskogen (ISBN 82-90387-25-3) 1990
 • Ellen T. Andresen m.fl. (red.): Nova 2000 (ISBN 82-91690-21-9) 2000

Bokklubben Nova

Bøkene i forlaget var tilgjengelig i abonnement gjennom Bokklubben Nova, som også tilbød importerte bøker og bøker fra andre forlag.[4]

Referanser

 1. ^ Gravferdsetaten i Oslo kommune
 2. ^ Willy B.: Drømmenes marked. Norske ukeblader, magasiner og hefter 1945-1995 (Bladkompaniet, Oslo 1996) s. 142
 3. ^ "Tyve år med Terje Wanberg" av Einar Gjærevold i Programbok for Intercon '91 s. 17
 4. ^ "Terje Wanberg er død" på nettstedet Fabelprosa
Fanzine

Fanzine er et engelsk begrep som henviser til et ikke-profesjonelt og en ikke-profesjonell utgivelse produsert av entusiaster av et særskilt kulturelt fenomen (som en litterær eller musikalsk sjanger), utgitt helst for andre som deler samme interesse. En fanzine er et spesialblad om et lite og ofte smalt kulturelt fenomen utgitt hovedsakelig av og for mennesker som deler samme interesse. Fanzinene er ofte enkle publikasjoner i sort/hvitt laget ved hjelp av kopimaskin, men det finnes også mange med farger og trykkeritrykk. De som skriver fanziner gjør det av idealisme og tar ikke ut noen form for lønn eller kompensasjon.

Begrepet er dokumentert fra 1949 som en sammensetning av fan, «tilhenger, ivrig beundrer, fanatiker» + magasin, «tidsskrift, blad». Kortversjonen av fanzine er zine. Begrepet oppsto innen science-fiction-miljøet på 1940-tallet, og spredte seg deretter til andre interessegrupper og miljøer.

Utgivere, redaksjonen, skribentene og andre som bidrar til artikler, foto eller illustrasjoner, og spredning av fanziner gjør det av interesse, ikke økonomisk gevinst. Fanziner er tradisjonelt sirkulert gratis, eller for en minimal sum, selvkost, som eventuelt dekker portokostnader eller deler av produksjonskostnadene. Kopier er ofte gitt i bytte mot tilsvarende utgivelser, eller som belønning for bidrag av tegninger, artikler, eller brev som er publisert i bladet.En del fanziner er satt sammen og fotokopiert av amatører med kontorutstyr. Noen få fanziner har utviklet seg til profesjonelle publikasjoner, og mange profesjonelle skribenter ble først publisert i fanziner. Det kan tidvis være vanskelig å skille mellom en fanzine og et tidsskrift når de tidvis kan være forvekslende like av utseende. Hovedskille er at en fanzine er gjort av fans og for fans og utkommer sporadisk, mens et tidsskrift gjerne har fast utgivelsestakt og har et bredere nedslagsfelt og forsøker å nå utover den indre krets. Undergrunnspressen som blomstret på 1960-tallet i mange land, eksempelvis Gateavisa og Vannbæreren i Norge, var et kulturelt fenomen som ikke betraktes som fanziner. Heller ikke illegale aviser som på lignende vis ble framstilt på enkelt vis og distribuert i hemmelighet under den andre verdenskrig betraktes som fanziner, selv om de teknisk og fysisk sett ligner.

Nova

Nova kan vise til:

Nova (stjernetegn)

Nova (stjerne)

Nova (rakett)

Nova (operativsystem)

Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring – et norsk forskningsinstitutt

DS «Nova» – et dampskip fra Det Bergenske Dampskibsselskab bygd i 1925

Nõva, en elv i Estland

Science fiction-magasinet Nova – Fantastiske Fortellinger, Bokklubben Nova og bokserien Nova Science Fiction ved forlegger Terje Wanberg

Nova – Fantastiske Fortellinger

Nova – Fantastiske Fortellinger, frem til 1973 Science Fiction-magasinet og i 1988 Terra Nova, var et science fiction-magasin på norsk som ble utgitt av STOWA Forlag i årene 1971–1979 og 1988. Redaktører i bladet var først Terje Wanberg, fra 1974 Øyvind Myhre og senere Per G. Olsen og Johannes H. Berg. Ingar Knudtsen debuterte i magasinet, som gjennom årene ellers hadde originale bidrag fra blant andre Dag Ove Johansen og Thore Hansen, samt oversatte noveller.

Science fiction

Science fiction (engelsk for «vitenskapsdiktning» eller «vitenskapsfantasi») er en sjangerbetegnelse for bøker, filmer, tegneserier og teater som skildrer en tenkt framtid eller verden med fantastisk teknikk og spennende vitenskapelige fenomener.

Siste reis (antologi)

Siste reis er en science fiction-antologi utgitt i Bokklubben Nova av Bok og Magasinforlaget i 1983 med forleggeren Terje Wanberg som redaktør. Alle bidragene er originale, norske noveller i genren.

Super Nova

Super Nova er en science fiction-antologi redigert av Terje Wanberg og utgitt i Bokklubben Nova av Bok og Magasinforlaget i 1983. Per H. Andersen har oversatt novellene, som er hentet fra det amerikanske magasinet Analog. Omslaget er en tegning av Thore Hansen.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.