Tell

Tell, tidvis skrevet tel (fra hebraisk: תֵּל)[1] er en type arkeologisk haug eller høyde, skapt av menneskelig bosetning ved at ulike arkeologiske lag over flere århundrer fører til stadig høyere bakkenivå inntil stedet for bosetning står opp som en høyde eller stor haug i landskapet. En typisk tell ser ut som en lav, nedtrykt kjegle med en flat topp og skråninger på sidene.[1]

Tell Barri 1
Utsyn over Tell Barri (nordøstlige Syria) sett fra vest.
Citadel of Aleppo
Festningen i Aleppo (nordlige Syria), bygd på toppen av en tell, bosatt siden minst 2000-tallet f.Kr.

Arkeologi

Tell Barri 2
Utgravningsområdet ved Tell Barri (nordøstlige Syria). For skala, merk personen som står i midten.

En tell er en høyde skapt av mange generasjoner av mennesker som har levd og bygd og ombygd på det samme stedet. Over tid har bakkenivået langsomt steget inntil det utgjør en tell, en høyde over bakkenivået.[2] Den største bidragsyteren i seg selv til massen i en tell er murstein av leire ettersom den forvitres og går rask i oppløsning.

Utgravninger av en tell avslører begravde strukturer slik som bygninger av administrativ eller militær art, religiøse helligdommer og boliger for vanlige mennesker som bodde og arbeidet på stedet. Disse finnes på ulik dybde, avhengig av deres datering. De kan ofte overlappe hverandre, enten horisontalt eller vertikalt, eller begge deler. Arkeologer som utgraver og utforsker en tell forsøker å tolke arkitektur, hensikt og datering for bosetningslaget. Ettersom utgravning av en tell er en destruktiv prosess, har fysikere og geofysikere utviklet ikkedesktruktive metoder for å kartlegge slike arkeologiske steder.[3]

Eksempler på kjente tell

 • Tell Barri i Syria
 • Tell Bazmusian i nordlige Irak
 • Tel Be'er Sheva i Israel
 • Tell Beydar i Syria
 • Tell Brak i Syria
 • Tel Hazor i Israel
 • Tel Lachish i Israel
 • Tell Leilan i Syria
 • Tel Megiddo i Israel
 • Tell Shemshara i nordlige Irak

Referanser

 1. ^ a b Albright, William Foxwell (1960): Archaeology of Palestine, Art of Excavating a Palestinian Mound, 1960, s. 16
 2. ^ «Amateur Archaeologists Get the Dirt on the Past», New York Times
 3. ^ «Data analysis of tell sites»

Portal: Arkeologi

Armenia

Republikken Armenia (armensk: Hajastan (Հայաստան) eller Hajk (Հայք)) er en stat i Sør-Kaukasus i den nordlige delen av Vest-Asia, mellom Svartehavet og Kaspihavet. Landet har ikke kystlinje, og grenser til Tyrkia i vest, Georgia i nord, Aserbajdsjan i øst, Iran i sør og Aserbajdsjans eksklave Nakhitsjevan i sørvest.

Armenia er et meget gammelt land med røtter som går flere tusen år tilbake, og det regnes å være et av verdens eldste, med bosetning som trolig går tilbake til vår sivilisasjons opprinnelse. Det armenske høylandet grenser til Kaukasus i nord, Zagrosfjellene i øst, Mesopotamia i sør og Lilleasia i vest. Området har vært bebodd i flere tusen år. Det var her her de første megalittiske bygningene ble reist, det var her jordbruk og husdyrhold ble utviklet under den neolittiske revolusjon, og her ble metaller som bronse og jern tidlig tatt i bruk.

Landet blir nevnt i mesopotamiske og egyptiske kilder, som dateres tilbake til bronsealderen, men oppsto som stat etter at forløperen, kongedømmet Urartu (av noen ansett som en proto-armensk stat) falt på 600-tallet f.kr. Kongedømmet Armenia var ved slutten av 500-tallet f.Kr. vel etablert.

Landet befant seg fra første stund mellom flere imperier, inkludert det persiske, romerske, bysantinske, osmanske og til slutt det russiske og det påfølgende sovjetiske. Det har lidd under krig, invasjon og erobringer, folkemord og utrenskninger. Til tider var det langt større enn det er i dag, men vant sin endelige uavhengighet fra Sovjetunionen den 23. august 1990. Den 21. september 1991 ble den armenske republikk erklært, og den ble internasjonalt anerkjent den 25. desember samme år. Landet har vært medlem av FN siden 1992.

Asia (band)

Asia er et progressiv rock-band som ble grunnlagt i 1981 som en supergruppe med tidligere medlemmer av Yes, King Crimson, Emerson, Lake & Palmer, The Buggles, Uriah Heep, UK, Roxy Music og Wishbone Ash. Gruppa hadde flere singler på hitlisten i løpet av 1980-tallet, med blant andre «Heat of the Moment», «Only Time Will Tell» og «Wildest Dreams».

Atlasfjellene

Atlasfjellene (arabisk: جبال الأطلس – Ǧibāl al-Aṭlas), beliggende i Nord-Afrika, er verdensdelens lengste fjellkjede. Fjellkjeden er rundt 2400 km lang, og går gjennom Marokko, Algerie og Tunisia.

Den høyeste toppen er Jbel Toubkal (4 167 moh.), beliggende i det sørvestlige Marokko; Jbel Toubkal er også det høyeste fjellet i Nord-Afrika.

Atlasfjellene skiller atlanterhavs- og middelhavskysten fra ørkenen Sahara, og kan deles inn i seks mindre fjellkjeder:

Mellom Atlas (Marokko)

Høye Atlas (Marokko)

Antiatlas (Marokko)

Tell Atlas (Algerie, Tunisia)

Sahariske Atlas (Algerie)

Aurèsfjellene (Algerie, Tunisia)

Demi Lovato

Demetria Devonne «Demi» Lovato (født 20. august 1992 i Albuquerque i New Mexico) er en amerikansk sanger, låtskriver og skuespiller. Hun er aktiv innenfor miljø- og samfunnsspørsmål som talskvinne mot mobbing. Hun har også skrevet boken Staying Strong, 365 days a year, som kom ut 19. november 2013.Lovatos tidligste roller var blant annet som «Angela» i Barney & Friends før hun fikk et gjennombrudd i filmen Camp Rock i 2008. Året etter fikk Lovato sitt eget komedieprogram, Sonny with a Chance, og hadde også en rolle i filmen Princess Protection Program. Hun debuterte med musikkalbumet Don't Forget som ble utgitt den 23. september 2008. De andre studioalbumene hennes er Here We Go Again, Unbroken, Demi, Confident og Tell Me You Love Me. Lovato har også sunget singelversjonen av «Let It Go», som var med i rulleteksten av Frost. Hun har to grammy- nominasjoner.

Higher Ground (album)

Higher Ground er det tjuesyvende studioalbumet til artisten Barbra Streisand, hennes første på fire år (etter Back to Broadway i 1993). Albumet ble inspirert av og dedikert til Virginia Clinton Kelley, Bill Clintons mor. Plata ble utgitt 10. november 1997 i Europa, og én dag senere i Nord-Amerika. Higher Ground ble Streisands åttende album som gikk til førsteplass på Billboard 200, og på verdensbasis har den solgt over fem millioner eksemplarer. Den store hiten fra plata ble singelen «Tell Him», som hun sang sammen med Céline Dion. Albumet gikk til 16.-plass på VG-lista.Musikkalbumet fikk blandet kritikk, og Panorama skrev: «Higher Ground er en komplett samling av ballader. (...) Problemet er kanskje at oppskriften har vært brukt så mange ganger før, både fra Barbra selv og fra andre sangerinner. Barbra Streisand har allikevel en joker på ermet i form av sin særdeles særegne og nydelige stemme, et våpen hun vet å bruke! Hun lever seg overbevisende inn i hvert eneste lille refreng her.»

Hurritter

Hurritter (kileskrift: Ḫu-ur-ri) var et oldtidsfolk som snakket et hurro-urartiske språk og levde i Midtøsten, Anatolia og nordlige Mesopotamia i løpet av bronsealderen. Den største og mest innflytelsesrike hurrittiske nasjonen var Mitanniriket, skjønt mitanniene var et indoeuropeisk talende hettittisk rike i Anatolia som til en stor grad besto av hurritter og hattitter. Det var en betydelig hurrittisk innflytelse i hettittisk religiøs mytologi. Ved tidlig jernalder hadde hurrittene i stor grad blitt assimilert med andre folk, kanskje bortsett fra kongedømmet Urartu på det armenske høylandet i østlige Anatolia, sentrert rundt de fjellkledde regionene ved Vansjøen. I henhold til hypotesene til russiske Igor M. Diakonoff og Sergej Starostin var hurrittiske, hattiske og urartiske språk beslektet med nordøstkaukasiske språk.

Klede

Klede er et glatt, filtlignende stoff av ull.

Denne effekten ble tradisjonelt oppnådd ved at tøyet gjennomgikk en spesiell og krevende behandling etter det var ferdig vevd. Ulla måtte ha en myk kvalitet og etterbehandlingen krevde egen ekspertise, et håndverksfag som ble kalt overskjærer.

Kledestoff ble fra middelalderen av spredd over hele Europa og mye brukt til klær. Lenge var det kun adel og borgerskap som hadde råd til dette stoffet, mens vanlige folk måtte nøye seg med hjemmevevde ullstoffer som ikke oppnådde den samme mykhet og glans som klede hadde.

Perry County (Indiana)

Perry County er et fylke i den sørvestlige delen av den amerikanske delstaten Indiana. Per 2010 var befolkningen på 19 338 innbyggere. Fylkessetet er Tell City.

Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean er en filmserie som i 2017 består av fem eventyrfilmer basert på legendende om karibiske pirater.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006)

Pirates of the Caribbean: At World's End (2007)

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017)

Selena Gomez

Selena Marie Gomez (født 22. juli 1992 i Grand Prairie i Texas) er en amerikansk skuespillerinne, sangerinne, designer og modell. Hun er best kjent for å spille Alex Russo i Wizards of Waverly Place. Demi Lovato og Selena Gomez var begge med i serien Barney & Friends.

I 2008 signerte hun en kontrakt med plateselskapet Hollywood Records. Høsten (2009) ga hun ut debutalbumet Kiss & Tell med bandet Selena Gomez & The Scene. Våren 2010 sto hun bak en kleskolleksjonen «Dream Out Loud». 23. juli 2013 ga Selena ut albumet Stars Dance med hiten «Come & Get It», som fikk en førsteplass på Billboard Top 100. Selena signerte en ny kontrakt med Interscope Records, for å fullføre albumet Revival (2015), det kom på førsteplass på topplista i USA og de tre hit-singlene «Good For You», «Same Old Love» og «Hands To myself». Sammen med Kygo ble hun nominert til Spellemannprisen 2017 i klassen årets låt for «It Ain't Me».

Silje Nergaard

Silje Nergaard (født 19. juni 1966 i Steinkjer) er en norsk jazzvokalist og låtskriver.

Silje Nergaard vokste opp på Hamar og ble gjennom moren tidlig kjent med musikken til Stan Getz og João Gilberto. Hun var også begeistret for ABBA og Al Jarreau. Hun ga Jarreau en rose på konserten i Oslo Konserthus i 1981. Da hun var 16 gikk hun opp på scenen der Jaco Pastorius sitt tidligere band hadde jamsession under Molde Jazzfestival, og ble dermed oppdaget av pressen. Etter at Pat Metheny hadde hjulpet henne til å få sin første platekontrakt ble hun internasjonalt kjent, særlig i Japan. Platen «Tell Me Where You're Going», der Metheny også var med, nådde førsteplass på japanske radiolister.

Med Al Jarreau spilte hun inn duetten «We Should Be Happier By Now», utgitt på hennes samleplate «Be still my heart - The Essential» fra 2005.

Silje Nergaard komponerer nesten alltid stykkene selv. Hun gjorde karriere som komponist og vant «Honorable Mention Award» ved USA Songwriter Competition i 1999 for sangen «I Don't Want To See You Cry». Noen av sangene hennes har også blitt brukt som filmmusikk.

Hun ble kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2003 og fikk Gammleng-prisen i klassen jazz i 2005.

Nergaard er ambassadør for en SOS-barneby i Malawi som åpnet høsten 2007. Hun er gift med sangeren Heine Totland.

Sportsklubben Snøgg

Sportsklubben Snøgg (stiftet 5. mars 1905) er et idrettslag fra Notodden. Snøgg har grupper for bryting, fotball, friidrett, skisport, skøyter, svømming og turn. Idrettslaget Tell (stiftet 1917) gikk inn i Snøgg i 1932.

Sumer

Sumer (fra akkadisk Šumeru; sumerisk ki-en-ĝir 15, tilnærmet «landet til de innfødte herrer» eller «innfødt land») var en sivilisasjon og historisk region i sørlige Mesopotamia (dagens Irak) i oldtiden, det vil si kobberalderen og tidlig bronsealder.

Sumer var et oldtidsrike som lå mellom elvene Tigris og Eufrat, midt i den såkalte «sivilisasjonens vugge», og er en av de eldste kulturene som er kjent. Selv om de tidligste historiske nedtegnelsene i regionen ikke går lengre tilbake enn til rundt 2500 f.Kr., har moderne historikere fastslått at Sumer først ble bosatt en gang mellom rundt 4500 og 4000 f.Kr. av et ikke-semittisk folk som muligens ikke snakket sumerisk språk (stedsnavn på byer, elver, basisord og lignende fungerer som bevis). Dette første, førhistoriske folket er i dag kalt for «ureufratere» eller «ubaidere», og det er teoretisert at de har utviklet seg fra Samarrakulturen i nordlige Mesopotamia. Dette urfolket var den første siviliserte eller kultiverte makten i Sumer. De drenerte myrene for jordbruk, utviklet handel, og etablerte industrier, inkludert veving, lærarbeid, metallarbeid, murerhåndverk, og keramikk.Den sumerske sivilisasjonen tok form i Urukperioden (3000-tallet f.Kr.), fortsatte inn i Jemdat Nasr og de tidlige dynastiske periodene. Kulturen ble erobret av semittisktalende konger fra Det akkadiske rike en gang rundt 2270 f.Kr. (kort kronologi). Innfødt sumersk styre oppsto på nytt med i Urs tredje dynasti på 2000- til 1900-tallet f.Kr. og varte i omlag hundre år. Byene i Sumer var de første sivilisasjonene som praktiserte intensivt jordbruk året rundt, kanskje allerede fra rundt 5000 f.Kr. som viser tegn på bruk av grunnleggende jordbruksteknikker, inkludert omfattende kultivering av land i stor skala, monoavling, organisert irrigasjon (vanning), og bruk av spesialisert arbeidskraft. Overskuddet av lagret mat skapt av denne økonomien førte til at befolkningen ble boende på et sted framfor å migrere etter avlingen og beitemarker. Det gjorde det også mulig å opprettholde en større befolkningstetthet. I Sumer ble det tidlig utviklet et skriftsystem, det begynte med en form for urskrift på midten av 3000-tallet f.Kr. og utviklet seg til et reelt skriftsystem på 2000-tallet f.Kr. (Jemdet Nasr-perioden).

TNT (band)

TNT er et norsk hardrock/heavy metal-band som ble startet i Trondheim i 1982 av Dag Ingebrigtsen, Ronni Le Tekrø, Steinar Eikum og Morten «Diesel» Dahl.

TNT slapp sitt første album allerede samme året bandet ble stiftet. Dette er bandets eneste album med norske tekster. TNT fikk en hit med sangen «Harley-Davidson». I august 1983 kom Morty Black inn i stedet for Steinar Eikum på bass, og året etter ble amerikanske Tony Harnell TNTs nye frontmann. Bandet vant Spellemannprisen 1987 i klassen rock for albumet Tell No Tales. I 1988 bestemte «Diesel» Dahl seg for å forlate bandet etter at det hadde vært en turbulent tid i bandet. «10 000 Lovers (In One)» er TNTs største hit.

Tell Her I'm Not Home

Tell Her I'm Not Home er en sang skrevet av Tony Bruno og ble spilt inn og gitt ut på singel med Ike & Tina Turner i 1965. Singelen kom på 33.-plass på R&B-lista, 48.-plass i Storbritannia og 108.-plass på pop-lista.

Tell No Tales

Tell No Tales er et musikkalbum som ble utgitt av TNT i 1987. Dette albumet vant Spellemannprisen 1987 i klassen rock.

The Rolling Stones

The Rolling Stones er en engelsk rockegruppe dannet i 1962 av Mick Jagger, Keith Richards, Ian Stewart og Brian Jones.

Gruppen var i begynnelsen inspirert av amerikansk rhythm & blues, og tok navnet sitt fra en av Muddy Waters' låter, Rollin' Stone. De fremførte i hovedsak materiale skrevet av andre artister frem til 1964, da de hadde sin første Jagger/Richards-komponerte slager med «Tell Me». Det var først med den neste singelen,«(I Can't Get No) Satisfaction», utgitt i mai 1965, at de fikk sin første nr. 1 og slo gjennom for fullt i USA.

Gruppens manager, Andrew Loog Oldham, forsto tidlig at det var smartere å lage en motpol enn en kopi, og var ansvarlig for deres image som et rufsete svar på The Beatles. Han var også ansvarlig for at pianisten Ian Stewart havnet i bakgrunnen fordi han angivelig ikke skal ha passet inn i gruppens image. Stewart fortsatte likevel å spille med gruppen, både på plater og konserter, helt frem til sin død i 1985.

The Rolling Stones har fra 1964 vært et av de mest innflytelsesrike bandene innen rocken, og da The Beatles ble oppløst i 1970, var det få som motsa dem når de kalte seg «The Greatest Rock and Roll Band in the World».

Till Next Time – The Best of TNT

Till Next Time – The Best of TNT er et samlealbum av det norske heavy metal-bandet TNT, utgitt i 1996.

Wilhelm Tell

Wilhelm Tell var en legendarisk helt. Han sies å ha levd i den sveitsiske kantonen Uri tidlig på 1300-tallet, men hans eksistens er ikke historisk dokumentert.

Han skal ha vært en svært god skytter med sin armbrøst. På denne tiden forsøkte Habsburg-keiserne å få herredømme over Uri. Hermann Gessler, den nyoppnevnte østerrikske guvernøren i Altdorf, satte opp en påle på landsbyens torg. På toppen av pålen hang hatten hans, og guvernøren tvang lokalbefolkningen til å bukke for den. Da Wilhelm Tell passerte uten å bukke, ble han arrestert. Han fikk valget mellom to måter å bli straffet på: døden, eller å skyte et eple av hodet på sin egen sønn.

Tell hadde blitt lovet friheten tilbake hvis han lyktes. 18. november 1307 kløyvet Tell eplet i to med en pil fra armbrøsten sin, uten å skade sønnen.

Senere fortalte Tell at hvis han hadde truffet sønnen, ville han snudd seg og skutt Gessler. Dette fikk Gessler høre og ble rasende. Han arresterte Tell, noe som gjorde Tell så rasende at han sverget hevn. Da Tell rømte fra fengselet, skjøt han Gessler og fikk sin hevn. Vel hjemme i hjembyen ble han hyllet som en helt.

Wilhelm Tells ulydighet mot den østerrikske guvernøren utløste et opprør som endte med at Sveits ble en selvstendig stat.

Wilhelm Tell er kjent fra flere gamle litterære verk, og nevnes også i gamle sanger. Gilg Tschudi skrev om Wilhelm Tell på 1500-tallet, og dette ble tatt med i verket Chronikon Helveticum.

Friedrich Schiller skrev dramaet Wilhelm Tell i 1804, og Gioacchino Rossini skrev operaen Guglielmo Tell (italiensk for Wilhelm Tell) i 1829. Operaens libretto bygger imidlertid ikke på Schillers tekst.

Sagnet om Wilhelm Tell kan ha sin opprinnelse i den danske sagnhelten Palnatoke. Saxo forteller at Palnatoke ble tvunget av Harald Blåtann til å skyte et eple av hodet på sønnen sin, og stå på ski ned Kullen i Skåne. Den islandske historikeren Tormod Torfæus samlet inn materiale – fra sagn og saga, vandrehistorier og viser – om Heming Unge, mesterskiløperen fra Torgar i Nord-Norge på 1000-tallet, som på samme måten ble sagt å være tvunget av Harald Hardråde til å skyte en valnøtt av hodet på broren sin.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.