Royal Australian Navy

Royal Australian Navy (RAN) er marinedelen av det australske forsvaret. Etter etableringen av Australiaføderasjonen i 1901 ble marinene til de enkelte koloniene samlet i Commonwealth Naval Forces. I 1913 inngikk denne styrken i det nyetablerte Royal Australian Navy. I de første årene frem til midten av andre verdenskrig ble RAN aktivt støttet av Royal Navy. Under krigen gjennomgikk RAN en større opprustning og mottok blant annet hangarskip.

I dag er RAN en av de største og mest teknisk avanserte marinene i stillehavsområdet.

Viseadmiral Ray Griggs er den nåværende marinesjefen. Han ble utnevnt i 2011.

Royal Australian Navy
Naval Ensign

Det australske orlogsflagget
Basisdata
Aktiv:1913 - dags dato
Land:Australia
Overordnet enhet:Australian Defence Force
Type:Marine
Operativt oppdrag:
Innsatser:Første verdenskrig
Andre verdenskrig
Koreakrigen
Malayakrisa
Borneokonfrontasjonen
Vietnamkrigen
Gulfkrigen
Krigen i Irak
Krigen i Afghanistan

Historie

Commonwealth Naval Forces ble etablert 1. mars 1901, to måneder etter etableringen av Australiaføderasjonen. 10. juli 1911 gav kong Georg V av Storbritannia den tittelen 'Royal Australian Navy'.[1]

Under første verdenskrig var RAN først ansvarlig for å ta over en del av Tysklands kolonier i Sør-Stillehavet og beskytte australsk farvann mot den tyske østasiaskvadronen. Senere i krigen tjenestegjorde mesteparten av RANs større skip som del av Royal Navy i Middelhavet og Nordsjøen.

I løpet av mellomkrigstiden ble RAN rammet av gjentatte nedskjæringer i størrelse frem til det politiske klimaet endret seg på midten av 1930-tallet. Da ble RAN igjen rustet opp og modernisert. Tidlig i andre verdenskrig seilte mesteparten av RAN som del av Royal Navy. Etter Japans inntreden i krigen og senkingen av HMS «Prince of Wales» i 1941, måtte RAN ta på seg en mer selvstendig rolle og fokusere på stillehavsområdet, der de noen ganger seilte som del av US Navy sine styrker. Da krigen sluttet var RAN den femte største flåten i verden.

Etter andre verdenskrig ble RAN redusert i størrelse, men fikk økt slagkraft i form av to hangarskip. RAN var involvert i flere konflikter under den kalde krigen, blant annet i Korea, Malaysia og Vietnam. Etter den kalde krigen har RAN vært del av koalisjonen under begge gulfkrigene og støttet australske operasjoner i Øst-Timor og Salomonøyene.

RAN i dag

HMAS Tobruk Success 2008
HMAS «Success» (foran) og HMAS «Tobruk» i 2008

Kommandostruktur

RANs hovedkvarter ligger i Canberra og marinesjefen (Chief of Navy) har rangen viseadmiral. Hovedkvarteret er ansvarlig for å utføre vedtak gjort av forsvarsdepartementet og for å holde oversikt over taktiske og operasjonelle hensyn for resten av marinen.

Hovedkvarteret har to underordnede kommandoer som begge er ledet av en kontreadmiral.

 • Fleet Command som har ansvaret for selve flåten
 • Systems Command som har ansvaret for det administrative, trening og logistikk

Under kommandoene ligger det sju «Force Element Groups» (FEG) ledet av enten en flaggkommandør eller en kommandør.

 • Surface Combatants FEG (COMAUSNAVSURFGRP – flaggkommandør)
 • Amphibious and Afloat Support FEG (COMAUSNAVAASGRP – kommandør)
 • Aviation FEG (COMAUSNAVAIRGRP – flaggkommandør)
 • Submarine FEG (COMAUSNAVSUBGRP – flaggkommandør)
 • Mine Clearance Diving FEG (COMAUSNAVMCDGRP – kommandør)
 • Patrol Boat FEG (COMAUSNAVPBGRP – kommandør)
 • Hydrographic, Meteorological and Oceangraphic FEG (COMAUSNAVHYDROGRP – flaggkommandør)

Flåten

I 2011 består RANs flåte av 54 skip av forskjellige typer, fregatter, ubåter, patruljebåter og støtteskip. Alle skipene har prefikset HMAS (Her Majesty's Australian Ship).

RAN har to større marinebaser:

 • Fleet Base East, HMAS «Kuttabul» ved Sydney
 • Fleet Base West, HMAS «Stirling» ved Perth

I tillegg har RAN tre mindre marinebaser

 • HMAS «Coonawarra» ved Darwin
 • HMAS «Cains» ved Cairns
 • HMAS «Waterhen» ved Sydney

Nåværende skip

RAN har sju hovedskipsklasser:

Klasse Type Antall I tjeneste Merknader
Anzac-klassen Fregatt 8 1996 Anti-ubåt og luftvern fregatt med et S-70B-2 Seahawk helikopter
Adelaide-klassen Fregatt 4 1985 Anti-ubåt og luftvern fregatt med to S-70B-2 Seahawk helikoptre
Armidale-klassen Patruljebåt 14 2005
Huon-klassen Minerydder 6 1997
Collins-klassen Ubåt 6 2000
Kanimbla-klassen Landgangsskip 2 1994 Langgangs- og støtteskip
Balikpapan-klassen Landgangsfartøy 6 1971-73
HMAS Anzac F-150

HMAS «Anzac» — det første skipet i Anzac-klassen

HMAS Darwin F-04

HMAS «Darwin» — det fjerde skipet i Adelaide-klassen

HMAS Armidale Darling Harbour

HMAS «Armidale» — det første skipet i Armidale-klassen

HMAS Diamantina MHC86

HMAS «Diamantina» — det femte skipet i Huon-klassen

HMAS Sheean, Fremantle

HMAS «Sheean» — den femte ubåten i Collins-klassen

HMAS Manoora

HMAS «Manoora» — det andre skipet i Kanimbla-klassen

Fleet Air Arm

Fleet Air Arm er RANs luftstyrker. For tiden består den kun av helikoptre. Mesteparten av RANs større skip har landingsplattformer for disse. Fregattene bruker Sikorsky S-70B Seahawk. Fleet Air Arm og dets støtteavdelinger ligger under Navy Aviation Force. Fleet Air Arm og Navy Aviation Force har begge base ved HMAS «Albatross» i New South Wales.

Minedykkere

CDT-1
Minedykkere under en bordingsøvelse i 2006.

RAN har to minedykkerlag (Clearance Diving Teams)

 • Clearance Diving Team 1 (AUSCDT ONE) ved HMAS «Waterhen» ved Sydney
 • Clearance Diving Team 4 (AUSCDT FOUR) ved HMAS «Stirling» ved Perth

I tilfelle minedykkerne blir sendt i stridene operasjoner blir Clearance Diving Team 3 (AUSCDT THREE) etablert for operasjonen.

Minedykkerne har to hovedroller:

 • Minerydding og eksplosivrydding (EOD)
 • Taktiske operasjoner til sjøs.

Fremtiden

F-102 Almirante Juan de Borbon CSSQT
En fregatt av Álvaro de Bazán-klassen, grunnlaget for Sea 4000-prosjektet.

RAN har flere prosjekter gående for å modernisere seg:

 • Prosjekt JP 2048 Phase 3, anskaffelse av seks landingsfartøy som erstatning for Balikpapan-klassen. Planlagt til 2014-2016.
 • Sea 1390-prosjektet, oppgradering av våpen- og elektronikksystemene på fire Adelaide-klasse fregatter
 • Sea 1654-prosjektet, oppgradering av støtteskip
 • Sea 4000-prosjektet, innkjøp av tre fartøy av Álvaro de Bazán-klassen.
 • Et prosjekt for å for å bygge to støtteskip av Canberra-klasse
 • Et prosjekt for å utstyre Collins-klasse ubåtene med nye stridssystemer og oppgraderte torpedoer.

Se også

Referanser

 1. ^ «The R.A.N. - A Brief History». Royal Australian Navy. Arkivert fra originalen 7. januar 2009. Besøkt 19. september 2008.

Eksterne lenker

Anzac-klassen

Anzac-klassen er en australsk og newzealandsk fregattklasse som består av totalt ti skip. Klassen er hovedoverflateskip for både Royal Australian Navy (RAN) og Royal New Zealand Navy (RNZN) De er en modifisert versjon av det tyske MEKO type 200-designet.

Armidale-klassen

Armidale-klassen er en australsk patruljebåtklasse som består av 14 skip. Klassen ble utviklet for å erstatte Fremantle-klassen. Utviklingen av klassen begynte i 1993 som et fellesprosjekt med den malaysiske marinen, men ble lagt på is da Malaysia trakk seg fra prosjektet. Prosjektet ble startet på nytt i 1999 med Royal Australian Navy som eneste deltaker.

Alle 14 skipene har blitt bygget ved Austral Ships i Henderson i Vest-Australia fra 2004 til 2007. Skipene har oppgave å drive grensekontroll og fiskerioppsyn, samt to skip som har i oppgave å bevokte ​olje- og gassproduksjonen utenfor nordvest Australia. TV-serien Sea Patrol foregår på en fiktiv patruljebåt av Armidale-klassen.

Armidale (New South Wales)

Armidale er en by i New South Wales i Australia. Den ligger i Northern Tablelands-området 485 kilometer nord for delstatshovedstaden Sydney. Armidale er det administrative senteret for lokalområdet og hadde 20 102 innbyggere i 2011.Byen har jernbanestasjon med daglige tog til Sydney. Armidale lufthavn har flyvninger med Qantaslink til Sydney.

Europeisk bosetning begynte tidlig i 1830-årene. Navnet kommer fra Armadale på Skye i Skottland.

Flere skip i Royal Australian Navy har fått navnet HMAS «Armidale» etter byen. Armidale bispedømme i den katolske kirken har sete i byen.

Australian Army

Australian Army er Australias hær. Sammen med Royal Australian Air Force og Royal Australian Navy utgjør den det australske forsvaret (Australian Defence Force). Per 2011 besto hæren av 30 235 profesjonelle soldater. Hæren har vært involvert i flere større kriger og fredsbevarene operasjoner siden boerkrigen, blant annet første- og andre verdenskrig, Koreakrigen og Vietnamkrigen.

Australias forsvar

Australias forsvar består av tre forsvarsgrener med den offisielle betegnelsen Australian Defence Force (ADF). Øverstkommanderende er generalguvernøren som dronningens representant, mens forsvarsministeren har det politiske ansvaret.

ADF har et bemanningsmål på 50 000 soldater i aktiv tjeneste, men på grunn av flere internasjonale operasjoner de siste årene er tallet oppe i rundt 53 000. I tillegg kommer reservekomponentene. Australia har ikke verneplikt, og både menn og kvinner over 17 år kan verve seg. Offiserer utnevnes i et dokument som signeres av generalguvernøren personlig.

ADF består av tre forsvarsgrener: Royal Australian Navy, Australian Army og Royal Australian Air Force. I tillegg kommer flere organisasjoner som er underlagt forsvarsdepartementet men ikke inngår i ADF: Defence Intelligence Organisation, Defence Materiel Organisation og Defence Science and Technology Organisation.

Australias orlogsflagg

Det australske orlogsflagget (Australian White Ensign) er Australias orlogsflagg som har blitt brukt av skip i Royal Australian Navy (RAN) siden 1967. Fra RAN ble dannet til 1967 benyttet de det britiske orlogsflagget (White Ensign). Dette ledet imildertid til situasjoner der australske krigskip ble feiltatt for britiske krigskip. Dette ble et problem under Vietnamkrigen, der Australia var deltaker, men ikke Storbritannia, derfor kom det forslag om et eget australsk orlogsflagg i 1965 som ble tatt i bruk i 1967.

Det australske orlogsflagget er nesten identisk med det australske nasjonalflagget med unntak av stjernene og bakgrunnen har skiftet farge (blå stjerner på hvitt bakgrunn mot nasjonalflaggets hvite stjerner på blå bakgrunn).

De Havilland Sea Venom

de Havilland Sea Venom er et britisk hangarskipbasert jetjagerfly, en marinetilpasset variant av de Havilland Venom. Det tjenestegjorde i Royal Navys Fleet Air Arm og ved Royal Australian Navy. Den franske marine opererte Aquilon, en versjon av Sea Venom FAW.20 lisensbygget av SNCASE (Sud-Est).

HMAS «Australia» (1911)

HMAS «Australia» var en av tre slagkryssere i Indefatigable-klassen. Den ble bestilt av australske myndigheter i 1909 som flaggskipet til den nye Royal Australian Navy som ble etablert i 1911.

Da første verdenskrig brøt ut fikk HMAS «Australia» i oppdrag å finne og ødelegge den tyske østasiaskvadronen (Ostasiengeschwader) i Stillehavet. Skipet støttet også de allierte landgangene ved de tyske koloniene i Stillehavet (Tysk Nyguinea og Tysk Samoa). Senere ble hun sendt til Europa der hun tjenestegjorde i Nordsjøen frem til slutten av krigen. Under tjenesten i Nordsjøen var hun involvert i Zeebrugge-raidet i 1918. HMAS «Australia» var under reparasjon etter en kollisjon med søsterskipet HMS «New Zealand» under Jyllandsslaget. Hun har avfyrt sine kanoner i strid to ganger: mot et tysk handelsskip i januar 1915 og i forbindelse med en potensiell ubåtkontakt i desember 1918.

Ved ankomst Australia etter krigen begikk mannskapet mytteri siden de ikke fikk en dag ekstra landlov i Fremantle. Det var flere underliggene årsaker til mytteriet, blant annet minimalt med landlov under krigen og lønnsproblemer. Etter krigen ble skipet benyttet som trenningskip, før hun ble lagt i opplag i 1921. Etter marinetraktaten i Washington ble hun senket som del av det britiske imperiets bidrag.

HMAS «Canberra» (L02)

HMAS «Canberra» (pennantnummer L 02) er et australsk krigsskip. Det er flaggskipet i Royal Australian Navy. Byggingen av skipet begynte i Spania i 2008, hvorpå skroget ble sjøsatt av Navantia i 2011. Skroget ble deretter transportert til Australia i 2012 for fullførelse av BAE Systems Australia. «Canberra» ble satt i tjeneste 28. november 2014.

HMAS «Cerberus» (marinebase)

HMAS «Cerberus» er Royal Australian Navys hovedrekruttleir. Den ligger i Crib Point på Morningtonhalvøya sørøst for Melbourne. Basen har også et omliggende tettsted med samme navn. I 2006 hadde tettstedet 1151 innbyggere.

HMAS «Perth»

Tre skip i Royal Australian Navy har båret navnet HMAS «Perth» etter byen Perth i Vest-Australia.

HMAS «Perth» (1939), en lett krysser av Leander-klassen som ble senket under slaget i Sundastredet i 1942.

HMAS «Perth» (D 38), hovedskipet i Perth-klassen av destroyere. Tjenestegjorde i RAN fra 1965 til 1999.

HMAS «Perth» (2003), en frigatt av Anzac-klassen som ble bygget i 2003.

HMAS «Perth» (2003)

HMAS «Perth» (FFH 157) er en australsk Anzac-klasse fregatt. Den var den siste av sin klasse som ble bygget og kommando ble reist i 2006. Perth er det første større skipet i Royal Australian Navy som har blitt kommandert av en kvinne. Skipet er det tredje skipet i Royal Australian Navy som har blitt oppkalt etter byen Perth.

HMAS «Success» (OR 304)

HMAS «Success» (OR 304) er et logistikkfartøy eller «havgående oljeforsyningsskip» (eng. underway replenishment oiler) som for tiden er i aktiv tjeneste hos den australske marinen. Skipet ble bygget ved verftet Cockatoo Island Dockyard i Sydney i Australia i 1980-årene og satt i tjeneste for Fleet Base East (Østflåten) den 23. april 1986. HMAS «Success» er det eneste skipet av Durance-klassen som ble bygget utenfor Frankrike, og i tillegg det eneste skipet som til å begynne med ikke var i tjeneste hos Marine nationale (den franske marinen). Marinebasen HMAS «Kuttabul» i Sydney fungerer som hjemmehavn for HMAS «Success», og kaptein Allison Norris er per 2014 kommanderende offiser for mannskapet om bord på skipet.

Skipet var en del av den internasjonale koalisjonsstyrken som angrep Irak under Gulfkrigen i 1991, og ble sendt til Øst-Timor i 1999 og 2006 som svar på uroen der og for å stabilisere situasjonen. I første halvdel av 2011 fikk skipet påmontert et dobbeltskrog for å oppfylle de nye kravene til den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO). I mars 2014 ble HMAS «Success» sendt for å bistå i letingen etter mulige vrakrester fra Malaysia Airlines Flight 370 som var blitt oppdaget på satellittbilder tatt over det sørlige Indiahavet.

Leander-klassen (kryssere)

Leander-klassen var en skipsklasse av lette kryssere bygget for Royal Navy mellom 1933 og 1936. Skipene ble oppkalt etter mytologiske vesener, tre av skipene ble senere solgt til Royal Australian Navy og oppkalt etter australske byer. «Leander» og «Achilles» ble lånt til Royal New Zealand Navy ved krigsutbruddet og tilbakeført til Royal Navy etter krigen ble avsluttet.

Leighton Bracegirdle

Leighton Seymour Bracegirdle (født 31. mai 1881 i Balmain i New South Wales, død 23. mars 1970 i Sydney i Australia) var en australsk militær kommandant og politiker.

Han var en offisiell sekretær til de fire australske guvernører-generalene Isaac Alfred Isaacs, Lord Gowrie, hertugen av Gloucester og William McKell. I 1898 ble han medlem av New South Wales Naval Brigade med grad som kadett. To år senere ble han utstasjonert i Kina under bokseropprøret som varte fra november 1899 til september 1901.

Bracegirdle tjenestegjorde deretter med graden løytnant i løpet av det siste året av boerkrigen i Sør-Afrika i 1902. Han returnerte til Australia etter å ha blitt såret under kampene men han fortsatte å tjenestegjøre i den australske marinen. Han giftet seg med Lillian Saunders i 1910 og i 1911 sluttet han seg til Royal Australian Navy som løytnant, og han tjenestegjorde som distriktsoffiser i Newcastle frem til begynnelsen av den første verdenskrig.

I august 1914 vervet Bracegirdle seg til den australske sjømilitære Expeditionary Force og han tjenestegjorde som stabsoffiser i Ny-Guinea frem til denne styrken ble oppløst i februar 1915. Den samme måneden ble han utnevnt til kommandør av første Royal Australian Naval Bridging Train og han ble dermed sendt til Gallipoli for å forberede den britiske landgangen av Suvla Bay som var planlagt å skulle finne sted i begynnelsen av august 1915. Hans avdeling presterte godt under Landgangen ved Suvlabukten. Bracegirdle ble såret under kampene på Suvla.

Etter en periode på sykehus etter at han ble smittet av gulsott og malaria var Bracegirdle tilbake sammen men hans enhet, som nå var utstasjonert ved Suez-kanalen. Bracegirdle ble tildelt medaljen Distinguished Service Order i juni 1916. Bracegirdles tjenestetid i Midtøsten var over i mars 1917 og han returnerte til Australia igjen etter å ha blitt forfremmet til kommandør. Mellom 1918 og 1921, var Bracegirdle stasjonert som offiser for sjøforsvaret av distriktet Adelaide. Dette ble etterfulgt av en tilsvarende post i Sydney, hvor han var stasjonert frem til 1923, da han ble utnevnt til direktør for reservestyrkene til den australske marinen. I 1924 mottok han et annen opprykk, denne gangen til graden kaptein.

Bracegirdle ble utnevnt både til militær og offisiell sekretær til den sittende australske guvernør-generalen i 1931. Hans periode som sekretær strakk seg over en periode på flere guvernører-generaler. Bracegirdle ble adlet nær slutten av hans periode som politisk sekretær, i 1947. Bracegirdle pensjonerte seg fra den australske marinen etter å ha oppnådd graden kontreadmiral. Etter at han pensjonerte seg fra marinen holdt han forskjellige styreverv i flere forskjellige australske selskaper. Han døde den 23. mars 1970 i Sydney, Australia, i en alder av 89 år. Han ble for hans mange militære prestasjoner tildelt flere medaljer. Blant disse utmerkelsene er Knight Commander av Royal Victorian Order, Companion av Order of St. Michael and St. George,Distinguished Service Order og Mentioned in Despatches, som han ble tildelt tre ganger.

Lombrum Naval Base

Lombrum Naval Base, også kalt HMPNGS «Tarangau», er en orlogsstasjon som drives av den maritime grenen av Papua New Guinea Defence Force (PNGDF). Stasjonen ligger på Manus Island i Papua Ny-Guinea. Lombrum er hjemmehavn for PNGDFs Pacific-klasse patruljebåtstyrke.

Manus Regional Processing Centre ble etablert ved Lombrum i 2001.

Mount Gale

Mount Gale er et fjell ved nordenden av Frecker Ridge i Anare Mountains i Victoria Land i Antarktis. Det ligger ved sørsiden av samløpet mellom Ludvigbreen og Kirkbybreen. Det ble navngitt av Australian Antarctic Names and Medals Committee etter offiser d'A.T. Galt, tidligere i Royal Australian Navy, som var en sjøoppmålar under Australian National Antarctic Research Expeditions («Thala Dan») og som utforsket denne kysten, 1962.

Oliver Hazard Perry-klassen

Oliver Hazard Perry-klassen er en amerikansk fregatt-klasse oppkalt etter Commandore Oliver Hazard Perry. Skipene i klassen er designet som multirolle eskortefartøy. 55 skip i klassen er bygget i USA, 51 for US Navy og fire for Royal Australian Navy. I tillegg er åtte skip bygget i Taiwan, seks i Spania og to i Australia. Flere skip som er tatt ut av tjeneste fra US Navy er overført eller solgt til Bahrain, Egypt, Pakistan, Polen og Tyrkia.

Perth

Perth kan vise til:

Perth (Australia), by i Australia

Perth (Skottland), by i Skottland

HMAS «Perth», flere skip i Royal Australian Navy som er oppkalt etter byen.Perth kan også være en kortform for:

Perth and Kinross, region i Skottland

Perthshire, tradisjonelt grevskap i Skottland

Australia

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.