Rev (maritimt)

Et rev er en grunne under vann, gjerne formet som en lang banke, så grunn at havet bryter. En egen type er korallrev.

Day mark Jaerens Rev
Dagmerke på Jærens rev

Rev som har hatt betydning i norsk sammenheng

En kyststrekning utenfor RevtangenJæren kalles Jærens rev.

Da emigrantskipet «Norge» gikk på et rev ved klippen Rockall den 28. juni 1904, mistet 635 mennesker livet – 224 av dem var norske. En av dem som overlevde var Herman Wildenvey.

Se også

Eksterne lenker

Haram

Haram er inntil 2020 en selvstendig kommune på Sunnmøre i Møre og Romsdal, som har 9302 innbyggere. Den grenser i øst mot Vestnes og i sørøst mot Skodje. Over Grytafjorden i sør ligger Ålesund kommune, og mot vest ligger øykommunen Giske. Mot nord i Harøyfjorden er kommunene Sandøy og Midsund. Kommunesenteret i Haram er Brattvåg, med 2300 innbyggere. Kommunen har mye industri, der de største bedriftene er VARD (tidligere STX) i Brattvåg, Søvik og Tennfjord, og Rolls-Royce i Brattvåg og på Longva.

På grunn av mangel på arbeidskraft har den lokale industrien importert arbeidskraft, hovedsakelig polakker. Haram kommune har eget ungdomsråd, som er barn og unges talerør i kommunestyret.

Kommunens grenser ble vesentlig endret i 1965 da største delen av gamle Haram kommune, Nordre Borgund og størsteparten av gamle Vatne kommune ble sammenslått. Den nordligste delen som lå på Harøya ble lagt til Sandøy kommune.

Fra 1. januar 2020 blir Haram kommune en del av nye Ålesund kommune, sammen med kommunene Sandøy, Skodje og Ørskog.

Rødrev

Rødrev (Vulpes vulpes), også kalt bare rev, sølvrev og korsrev er det mest vanlige rovpattedyret i reveslekten. Den er utbredt over store deler av Nord-Amerika og Eurasia, men er lite representert i Afrika. Den finnes også i Australia, men ikke naturlig. En rekke underarter er beskrevet, men systematikken er svært uklar i øyeblikket. Generelt deler man derfor rødreven inn i fargevariantene vanlig rødrev, korsrev og sølvrev.

Sedimentasjonsmiljø

Sedimentasjonsmiljø beskriver de fysiske, kjemiske og biologiske prosesser ved avsetning av en bestemt type av sediment og de bergartstyper som kan dannes fra disse avsetningene. Vanligvis kan sedimentære bergarter sammenlignes med sedimenter som finnes i moderne avsetningsmiljøer. Men desto lenger tilbake i geologisk tid sedimentene ble avsatt, desto mindre sannsynlig kan moderne analoger finnes f. eks. Båndede jernformasjoner.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.