Pottemaker

En pottemaker eller keramiker er en håndverker som lager gjenstander i leire. Pottemakerfaget er et av verdens eldste håndverk.

Töpferscheibe
Tradisjonelt pottemakerverktøy på et marked i Tyskland.

Historie

Det er funnet brente leirformer i Lilleasia som er laget ca. 6.500 år f.Kr. Dette er den eldste kjente keramikken. I Kina ble det utviklet forskjellige former for glasur på steingods som ble brent i store vedovner ca. 500 f.Kr. Kineserne videreutviklet dette til teknikker for fremstilling av porselen.

I Norge har keramikk blitt brukt siden yngre steinalder. I folkevandringstiden var det svært mange dyktige pottemakere i Norge. Fra rundt år 400-550 e.Kr. virker det å ha eksistert flere håndverksmiljø som laget keramikk, spesielt på Sørlandet og Vestlandet. På midten av 500-tallet tok imidlertid produksjonen slutt, uten at arkeologer har funnet ut hvorfor.[1]

I dag

I Norge er i dag utdannelsen til dette yrket innen utdanningsprogrammet Design og håndverk, og heter keramikerfaget. Utdanningen innebærer ett års skolegang og tre år i lære i bedrift. Første skoleåret er Vg1 Design og håndverk. Utdanningen fører frem til svennebrev og mesterbrev som keramiker.

Landsforbundet for næringsdrivende keramikere heter nå Norske Keramikere (tidligere Landsforbundet for Pottemakere).

Referanser

  1. ^ Norgeshistorie.no, Per Ditlef Fredriksen, «Handverket som forsvann». Hentet 23. nov. 2016 fra http://www.norgeshistorie.no/folkevandringstid/teknologi-og-okonomi/0606-handverket-som-forsvann.html.

Eksterne lenker

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.