Order of the Bath

The Most Honourable Order of the Bath (tidligere The Most Honourable Military Order of the Bath[1] er en britisk ridderorden, som ble grunnlagt av Georg I den 18. mai 1725.

Navnet kommer fra en seremoni for å slå en ridder i middelalderen, et rituelt bad som symboliserte åndelige renselse. Riddere som gikk gjennom dette, ble kalt Knights of the Bath, men var ikke organisert som en egen orden. Det er dermed ikke riktig når det enkelte steder skrives at Georg I gjenopplivet ordenen; han opprettet en ny orden med nye statutter.

Ordenen består av den britiske monarken, Great Master (pr. 2007 fyrsten av Wales) og medlemmer i tre klasser:

  • Storkorsridder eller storkorsdame (Knight Grand Cross eller Dame Grand Cross, GCB)
  • Kommandørridder eller kommandørdame (Knight Commander, KCB eller Dame Commander, DCB)
  • Følgesvenn (Companion, forkortet CB)

Order of the Bath er den fjerde høyeste av de britiske ridderordenene British Orders of Chivalry, etter Hosebåndsordenen, Tistelordenen og St. Patricks-ordenen.[2] St. Patricks-ordenen var for Irland da øya var en del av Storbritannia, men eksisterer formelt ennå, selv om den ikke ble videreført etter opprettelsen av Den irske fristaten.[3]

Order of the Bath
Ordenstegn for Order of the Bath

Referanser

  1. ^ Ordet «Military» ble tatt bort av dronning Victoria i 1847
  2. ^ Se for eksempel de offisielle, britiske ordensidene
  3. ^ «www.royal.gov.uk article on the Order of St Patrick». Besøkt 9. september 2006.

Eksterne lenker

Andrew Smith (zoolog)

Andrew Smith (født 3. desember 1797 i Hawick i Skottland, død 11. august 1872) var en britisk militærlege, oppdagelsesreisende og zoolog. Etter sitt opphold i Kappkolonien 1820–1837 beskrev han nesten alle virveldyr i kolonien i et fembindsverk, Illustrations of the Zoology of South Africa.

Arthur Travers Harris

Arthur Travers Harris (født 13. april 1892, død 5. april 1984), mest kjent som «Bomber» Harris eller «Butcher» Harris, var øverste leder av RAF Bomber Command i den siste delen av andre verdenskrig. Han blir regnet som ansvarlig for de høye sivile tapstallene under de alliertes bombeangrep imot Tyskland.

Asaf Jah VI av Hyderabad

Mahbub Ali Khan, Asaf Jah VI av Hyderabad (født 17. august 1866, død 29. august 1911) var nizam av Hyderabad fra 1889 til 1911. Han anses som en god og generøs hersker.

Carl Gustav Fleischer

Carl Gustav Fleischer (født 28. desember 1883 i Bjørnør, død 19. desember 1942 i Ottawa) var en norsk offiser (generalmajor). Under slaget om Narvik hadde han ansvaret for de norske styrkene, som sloss mot tyskerne sammen med britiske, franske og polske styrker og som påførte tyskerne det første nederlag under andre verdenskrig da Narvik ble gjenerobret. Fleischer fulgte med til Storbritannia da kong Haakon og Johan Nygaardsvolds regjering forlot Norge 7. juni 1940. I Storbritannia var Fleischer sjef for den norske hærens overkommando. Den 1. desember 1942 ble Fleischer beordret til militærattaché og sjef for den norske militærmisjonen i Washington, DC. Før han fikk tiltrådt, tok han sitt eget liv 19. desember 1942. Dagen før ble han i statsråd i London tildelt Norges fremste utmerkelse, Krigskorset med sverd.

Charles Wright

Charles Seymour Wright, også kalt «Silas» Wright etter forfatteren Silas Hocking, (født 7. april 1887 i Toronto, død 1. november 1957) var en kanadisk fysiker og medlem av Robert Falcon Scotts Terra Nova-ekspedisjon mot Sydpolen i 1910 – 1913.

Under ekspedisjonene utførte Wright en rekke eksperimenter på isformasjoner og grunnstrålinger. Fra januar til midten av mars 1911 var han en av fire ekspedisjonsmedlemmer (med Thomas Griffith Taylor, Frank Debenham (geolog) og Edgar Evans) som utforsket og kartla de vestlige fjellene i Victoria Land og utførte vitenskapelige studier og geologiske observasjoner. 1. november 1911 var Wright en del av gruppen som gikk sørover fra basen på Cape Evans med den intensjon å nå Sydpolen. Han håpte å bli en del av gruppen, utvalgt av Scott, som skulle gjøre det siste fremstøtet mot Sypolen; han ble imidlertid sendt hjem den 22. desember da de befant seg på 85°15’S.

Wright har blitt tildelt Order of the Bath, Order of the British Empire og Military Cross.

Douglas Haig

Douglas Haig, 1. jarl Haig, også omtalt som «Butcher Haig», (født 19. juni 1861 Charlotte Square i Edinburgh, død 29. januar 1928 i London) var en britisk offiser og feltmarskalk under den første verdenskrig. Han kommanderte Den britiske ekspedisjonsstyrken (BEF) fra 1915 til krigens slutt og var kjent som den britiske offiseren som hadde flest tap. På grunn av dette (2 millioner av hans menn døde under krigen) ble han gitt tilnavnet «Butcher Haig». Han var øverstkommanderende under slaget ved Somme (med de største tap i britisk historie), slaget ved Passchendaele (også kalt det tredje slaget ved Ypres) og hundredagersoffensiven i 1918.

Han var en populær offiser i årene umiddelbart etter krigen, og hans begravelse var nasjonal sørgedag. Imidlertid ble han fra 1960-årene stadig mer kritisert for sin ledelse under krigen. Alan Clarks bok The Donkeys (1961) førte til at frasen «løver ledet av esler» (tapre soldater ledet av elendige ledere) ble popularisert. Clark tilla en tysk general denne frasen, men innrømmet før sin død at han hadde løyet om dette.

Fra 1980-tallet har imidlertid historikere (og mange veteraner) fortsatt å prise Haigs lederskap.Etter første verdenskrig ble Haig i 1919 tildelt den arvelige adelstittelen jarl Haig. Han ble deretter omtalt som lord Haig. Haig ble utnevnt til ridder av Tistelordenen, var storkorsridder av Order of the Bath og av Royal Victorian Order, mottok den britiske Order of Merit og var storkommandørridder av Den indiske imperieordenen.

Elias Corneliussen

Elias Corneliussen (født 3. august 1881 i Oslo, død 5. april 1951) var en norsk kontreadmiral og forsvarssjef fra januar 1946 til 30. april 1946.

Under andre verdenskrig var han sjef for den Kongelige Norske Marine i London. Den 13. mai 1945 kom han tilbake til Oslo ombord på den britiske krysseren HMS «Devonshire». Ombord var også kronprins Olav. Kronprins Olav skulle egentlig ha blitt overført til KNM «Arendal» ved passering av Horten, men på grunn av fare for angrep fra gjenværende tyskere ble det bestemt at kronprinsen skulle forbli ombord på HMS «Devonshire».

Elias Corneliussen var sønn av skolemannen Andreas Martin Corneliussen (1852–1916) og Clara Thinn (1856–1936). Hans oldefar på farssiden var stortingsrepresentant Anders Corneliussen. Corneliussen ble gift med Dagny H. Ree i 1908.

Gladwyn Jebb

Hubert Miles Gladwyn Jebb, 1st Baron Gladwyn, kjent som Gladwyn Jebb (født 25. april 1900, død 24. oktober 1996), var en framtredende britisk tjenestemann, diplomat og politiker. Han var fungerende generalsekretær i FN fra år 1945 til 1946.

Jebb ble slått til ridder i 1949 og ble i 1960 gitt arvelig adelskap som baron Gladwyn. Han ble utnevnt til storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden og av Den kongelige Victoriaordenen og var følgesvenn av Badets orden.

Haakon VII

Haakon VII (født Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, prins til Danmark og Island 3. august 1872, død 21. september 1957) var Norges konge fra 1905 til 1957. Han ble døpt Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, men gikk under navnet Carl og var prins av Danmark. Han giftet seg 22. juli 1896 med sin kusine Maud Charlotte Mary Victoria av Sachsen-Coburg-Gotha, prinsesse av Storbritannia og Irland (født 26. november 1869, død 20. november 1938).

Han tilhørte fyrstehuset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Prins Carl var sønn av kong Frederik VIII av Danmark og prinsesse Lovisa av Sverige, bror av Christian X av Danmark, og sønnesønn av Christian IX av Danmark. Han skiftet navn til Haakon da han ble valgt til Norges konge etter unionsoppløsningen. Carl ble dermed konge i Norge før faren og den eldre broren ble konge i Danmark.

Henry Barkly

Henry Barkly (født 24. februar 1815, død 20. oktober 1898) var en britisk politiker og beskytter av vitenskapen.

Barkly ble født i Monteagle i Ross-shire i Skottland. Han tok handelsutdannelse og fulgte en forretningskarriere før han startet sin politiske karriere. Han representerte Leominster i det britiske underhuset i 1845–48 og ble senere utnevnt til guvernør og øverstkommanderende i Britisk Guyana i 1849–53. Han tjente så i tre år som guvernør i Jamaica (1853–56).

Han ble utnevnt til guvernør i Victoria i Australia i november 1856. Barkly ankom Melbourne den 24. desember 1856. Han oppnådde ett av sine hovedmål om en stabil regjering ved å utnevne James McCullough–regjeringen. Barkly var kjent for sin støtte for de filantropologiske og intellektuelle bevegelsene. Han var grunnlegger og president for Royal Society of Victoria, 1860–63, og hjalp til med å grunnlegge National Gallery of Victoria, Acclimatization Society og National Observatory.

I 1863 ble Barkly utnevnt til guvernør på Mauritius og ble sendt i august 1870 til Kappkolonien som guvernør og som britisk høykommissær for Sør-Afrika. Han tjente i Sør–Afrika frem til 1877.

Barkly var ridder kommandør av Order of the Bath.

Barkly døde i Brompton i Kensington i London den 20. oktober 1898 og er gravlagt i Brompton Cemetery.

Joseph Banks

Joseph Banks (født 13. februar 1743 i London, død 19. juni 1820 i London) var en britisk naturforsker og botaniker som deltok på James Cooks første store oppdagelsesreise fra 1768–1771 på skipet «Endeavour». Dette resulterte i at 75 arter ble beskrevet og navngitt av Banks.

Det er Banks' fortjeneste at den vestlige verden ble introdusert for eucalyptus, akasie, mimosa, og en hel slekt fikk også navnet etter Banks: Banksia.

Banks var president for Royal Society. Han ble innvalgt som utenlandsk representant nummer 85 av Kungliga Vetenskapsakademien i 1773. Han var i mange år kongens nermeste rådgiver i botaniske spørsmål, og fikk gjort om Royal Botanic Gardens i Kew til den første store offentlige botaniske hagen etter moderne modell. Hans Journal during Capt. Cooks first voyage ble først utgitt i 1896.

Nigel Henderson

Nigel Stuart Henderson (født 1. august 1909, død 2. august 1993) var en offiser i det britiske Royal Navy som ble utnevnt til formann for NATOs militærkomité.

Henderson ble innrullert ved Royal Navy i 1927, da han var atten år gammel. Henderson tjenestegjorde under den annen verdenskrig på forskjellige britiske krigsskip. Etter den andre verdenskrig ble han utnevnt til Storbritannias marineattaché til Roma og i 1951 hadde Henderson kommandoen over det britiske patruljeskipet HMS Protector. Henderson ble utnevnt til kommanderende offiser ved marinestasjonen Bramcote i 1952 og han var kaptein på krysseren HMS Kenya fra 1955. Henderson ble utnevnt til formann i NATOs militærkomité i 1968 og han pensjonerte seg i 1971. Henderson ble blant annet tildelt utmerkelsene Order of the Bath og Order of the British Empire.

Olav V

Olav V (født Alexander Edward Christian Frederik, prins av Danmark; 2. juli 1903, død 17. januar 1991) var Norges konge fra 1957 til sin død i 1991. Han var medlem av Huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg og ble født i Storbritannia som sønn av prins Carl av Danmark og prinsesse Maud av Storbritannia.

Han ble kronprins og tronarving til den norske tronen da hans far ble valgt til konge i 1905. Han var den første tronarving til den norske trone som vokste opp i Norge siden Olav IV Håkonsson, og hans foreldre passet på å gi han en så norsk oppvekst som mulig. Som forberedelse til sine framtidige kongelig plikter gikk han på både sivile og militære skoler. I 1929 giftet han seg med sin kusine og tremenning prinsesse Märtha av Sverige. Under den andre verdenskrig var hans lederskap høyt verdsatt og han ble utnevnt til Norges forsvarssjef i 1944. Ved sin død var han den siste gjenlevende barnebarnet til Edvard VII av Storbritannia og hans kone Alexandra av Danmark.

Kong Olav hadde en folkelig og jordnær væremåte som gjorde ham populær og gav ham tilnavnet «Folkekongen». I en avstemning i NRK i 2005 ble Olav kåret til «Århundrets nordmann».

Redvers Henry Buller

Redvers Henry Buller (født 7. desember 1839, død 2. juni 1908) var en britisk general og innehaver av Victoriakorset. General Buller ble avskjediget av politiske grunner etter boerkrigen.

Richard Vincent

Richard Vincent, baron Vincent av Coleshill, (født 23. august 1931, død 8. september 2018) var en britisk feltmarskalk som var forsvarssjef i Storbritannia fra 1991 til 1992 og formann for NATOs militærkomité fra 1993 til 1996.

Vincent ble oberst i 1974, brigader i 1975, generalmajor i 1980, generalløytnant i 1983, general i 1986 og feltmarskalk i 1992.

I 1955 giftet Vincent seg med Jean Patterson. Paret hadde to sønner sammen, den ene av dem døde i ung alder, samt en datter. Vincent ble tildelt utmerkelsene Order of the Bath, Distinguished Service Order og Order of the British Empire for hans militære engasjement for Storbritannia. Han fikk medlemskap i overhuset i 1996 da han ble gjort til life peer som baron Vincent av Coleshill.

Ronald Ross

Ronald Ross (født 13. mai 1857 i Almora i Britisk Raj, død 16. september 1932 i London) var en britisk medisiner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1902 for sitt arbeid med malaria.

Wilhelm von Tangen Hansteen

Wilhelm von Tangen Hansteen (født 11. mai 1896 i Kristiania, død 6. september 1980 i Oslo) var norsk forsvarssjef, offiser og jurist.

William Hamilton

William Hamilton (født 13. desember 1730, død 6. april 1803) var en britisk diplomat, antikvar, arkeolog og vulkanolog.

William Ramsay

William Ramsay (født 2. oktober 1852 i Glasgow, død 23. juli 1916 i High Wycombe, Buckinghamshire) var en britisk kjemiker. Han oppdaget edelgassene og mottok Nobelprisen i kjemi i 1904 «for sin oppdagelse av ureaktive gassformede grunnstoff i luft, og bestemmelsen av deres plass i det periodiske system» (sammen med John William Strutt som mottok Nobelprisen i fysikk samme året for sin oppdagelse av argon).

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.