Miño

Miño (spansk, på portugisisk: Minho) er den lengste elven i Galicia i Spania med en lengde på 308 km.

Navnet kommer fra det latinske Minius. Miño gir vann til vingårder og jordbruksområder og utnyttes til produksjon av vannkraft. Den renner også langs deler av grensen mellom Spania og Portugal.

Kilden til Miño ligger omtrent 50 km nord for Lugo i Galicia. Elven renner like sør for murene til denne gamle romerbyen og renner sørover gjennom kløfter før dalen blir bredere nord for Ourense. Elven er gjort om til reservoar fra Portomarín til Frieira. I elven finner vi følgende reservoar: Belesar med 654 hm³, Peares med 182 hm³, Velle med 17 hm³, Castrelo med 60 hm³ og Frieira med 44 hm³. I elva ligger også San Esteban-demningen i sideelva Sil.

Tyve kilometer nord for Ourense, ved Os Peares, mottar Miño vann fra den største sideelven sin, Sil. Den renner gjennom Ourense og så sørvestover til den når den portugisiske grensen nær Melgaço. Det er en stor demning ved Frieira nær byen Ribadavia, som er kjent for vinen Ribeiro.

Den portugisiske delen av Miño deler landet i to i omtrent 80 km. Dalen er et frodig jordbruksområde der det dyrkes korn, poteter, kål eller bare gress, avhengig av tiden på året. Overalt innimellom jordbruksområdene, elvene og hagene finnes vinranker, som benyttes til den lett musserende Vinho Verde. Den beste av disse, Alvarinho, produseres i området rundt Monção og Melgaço.

Etter å ha passert middellalderbyene Melgaço og Monção renner Miño med den spanske byen Tui og den portugisiske Valença do Minho på hver side. Begge byene har bevarte festningsverk og er nasjonalmonumenter. Miño munner ut i Atlanterhavet nær Caminha.

Miño / Minho
Bridge over Minho river (río Miño) in Vila Nova de Cerveira, Portugal
LandSpania, Portugal
Lengde308 km 
Nedbørfelt22 500 km² 
Middelvannføring340 /s 
StartSerra de Meira, Lugo
  – Høyde750 moh.
MunningAtlanterhavet nær Caminha
SideelverSil
Miño / Minho

Kart over Minho

Eksterne lenker

Balesar-demningen

Balesar-demningen – også tidvis skrevet Belesar – er en demning med vannkraftverk i elva Miño i provinsen Lugo i Galicia, Spania, ikke langt fra byen Lugo. Vannkraftverket har en total installert produksjonseffekt på 225 MW. Anleggsarbeidene startet i 1956, og vannkraftverket ble igangsatt for kraftproduksjon i 1963, med utvidelser i 2001.

Demningen er 129 meter høy og 50 meter lang. Reservoaret har et areal på 20 km² (2.000 hektar), og vannmasser med volum inntil 654 millioner m³.

Bárcena-demningen

Barcena-demningen er en demning i provinsen León i Spania. Det ligger i elva Sil, i nedbørfeltet til Miño, beliggende nordvest i landet.

Reservoaret er på 9,9 km² (986 hektar), mens vannmassene som demmer opp har et volum på inntil 341 millioner m³. Selve damanlegget er109 meter høyt og drøye 166 meter lang, og er en gravitasjons-buedam.

Castrelo-demningen

Castrelo-demningen er en demning med vannkraftverk i Spania. Det ligger i elva Miño. Demningens bruksområde er vannkraft og flomkontroll. Installert vannkrafteffekt er om lag 106 MW.

Selve damanlegget er en gravitasjonsdam. Det oppdemmede vannreservoaret har et volum på 60 millioner m3.

Club Atlético Independiente

Club Atlético Independiente er et argentinsk idrettslag med hovedkontor og hjemmebane i byen Avellaneda, som ligger i Buenos Aires-provinsen, like sør for den argentinske hovedstaden Buenos Aires.

Idrettslaget ble offisielt stiftet den 1. januar 1905, selv om organisasjonen allerede var blitt uoffisielt dannet den 4. august 1904 og spilte dette året i Argentinas første divisjon. Denne klubben regnes som en av de tre store klubbene innenfor argentinsk fotball, og den har vunnet seksten internasjonale mesterskap. Klubben blir rangert den som en av de mest vellykkede i verden, sammen med klubber som AC Milan, Boca Juniors og Real Madrid. Independiente er regjerende mestere i den søramerikanske fotballturneringen Copa Sudamericana. Klubben dekker mange forskjellige idretter, men er mest kjent for fotballaget sitt. Klubbens hjemmearena ble bygd i 1928 og fullstendig renovert i 2008. Klubben spilte sin første fotballkamp søndag 15. januar 1905 og tapte denne kampen 1–0.

Costa Verde (Portugal)

Costa Verde («Den grønne kysten») er en kystregion nord i Portugal. Den strekker seg fra utløpet til elva Miño, som utgjør grensa til Spania, i nord til utløpet til elva Douro i byen Porto i sør. De viktigste byene langs kysten, i tillegg til Porto, er Viana do Castelo, Esposende, Póvoa de Varzim, Vila do Conde og Espinho. Alle har lange fisketradisjoner.

Den iberiske halvøy

Den iberiske halvøy eller Pyrenéhalvøya er halvøya som omfatter Spania, Portugal, Andorra og Gibraltar. Den er avgrenset av Middelhavet mot syd og øst og av Atlanterhavet mot nord og vest. Fjellkjeden Pyreneene danner den nordøstlige grensen av halvøya og forbinder den med resten av Europa. I sør strekker den seg mot nordkysten av Afrika. Det er den nest største halvøya i Europa med et areal på rundt 580 000 km².

Frieira-demningen

Frieira-demningen er en demning med vannkraftverk i Galicia i det nordvestre Spania. Det ligger i elva Miño. Demningens bruksområde er vannkraft. Installert effekt er 145 MW.

Resevoarets oppdemmede vannvolum er 44 millioner m³.

Los Peares-demningen

Peares-demningen er en demning med vannkraftverk i Spania. Det ligger i elva Miño. Demningens bruksområde er vannforsyning, flomkontroll og irrigasjon. Installert effekt er 181 MW.

Selve damanlegget er 94 meter høyt, og er en gravitasjonsdam. Den stod ferdig utbygd i 1955. Det oppdemmede vannvolumet er hele 182 millioner m3, det største reservoaret i elva Miño.

Ourense (provins)

Ourense (spansk: Orense) er en provins i det nordvestlige Spania som ligger i det sørøstlige delen av den autonome provinsen Galicia. Ourense grenser til provinsene Pontevedra i vest, Lugo i nord, León og Zamora i øst, og til Portugal i sør. Arealet er på 7 273 km². Ourense er den eneste provinsen i Galicia som ikke har kystlinje.

Ourense er omgitt av fjell på alle sider. Disse fjellene har historisk sett vært med på å isolere provinsen fra de mer befolkede områdene langs Galicias kyst. Inntil en motorvei som binder Ourense sammen med Vigo i vest og Benavente i øst ble bygget nå nylig, var jernbanen den eneste måten å ta seg ut og inn av provinsen på, som ikke var uforholdsmessig tidkrevende.

Det viktigste elvesystemet er Miño-Sil, og rundt det finner man fruktbare daler der det dyrkes mais og vindruer. Elvene er ikke framkommelige, men de har blitt brukt til vannkraft. Elva Sil renner gjennom en dyp canyon, og har blitt et kjent turistmål.

Limia er en viktig elv som begynner nord for Xinzo da Limia, og renner sørover mot Portugal. Tâmegaelva, en viktig portugisisk elv, har sitt utspring nord for Verín.

Det fjellrike terrenget med den følgende isolasjonen har gjort provinsens økonomi ustabil, og mye utvandring til andre deler av Spania og til den nye verden har forekommet. Det finnes noe vinproduksjon langs Miñodalen og nær Verín. Man finner også mye griseoppdrett og potetdyrking, spesielt rundt områdene ved Xinzo da Limia, i det inntørka innsjøområdet Antela, som inntil 1960-tallet var den største ferskvannsinnsjøen i Spania.

Av industrivirksomhet finner man kjemiske fabrikker, melkeproduksjoner, vanntapping nær Verín, og klesfabrikker nær hovedstaden Ourense. Et av de største firmaene som driver med foredling av fjærfekjøtt finnes òg i industriområdene rundt byen.

Selv om provinsen ikke er et av de større turistområdene, bidrar turisme til provinsens økonomi.

Hovedstaden Ourense er provinsens eneste by, og befolkningen ellers er hovedsakelig landlig.

Av provinsens 336 099 (2008) innbyggere bor tre tideler i hovedstaden Ourense. Det finnes 92 kommuner i Ourense. Utenom Ourense er de viktigste Verín, Ribadavia, Allariz, A Rua, Carballiño, Viana do Bolo og Xinzo de Limia

Pablo Lastras

Pablo Lastras García (født 30. januar 1976 i Madrid) er en spansk, tidligere profesjonell landeveissyklist. Han syklet for det spanske laget Movistar Team (m/forgjengere) hele sin profesjonelle karriere.

Han har blant annet etappeseire i alle tre Grand Tours; én i Giro d'Italia (2001), én i Tour de France (2003) og tre i Vuelta a España (2002 (2) og 2011).

Ponferrada

Ponferrada (fra latin Pons Ferrata — «Jernbroen»; spansk uttale: pomfeˈraða) er en by i den spanske provinsen León, nordvest i den autonome regionen Castilla y León. Byen ligger ved elven Sil som er den største sideelven til elven Miño, omgitt av fjell på alle kanter. Ponferrada er den siste større byen langs Jakobsleden før ankomst Santiago de Compostela. I 2014 hadde byen 67 367 innbyggere.Det moderne navnet henviser til jernet som ble benyttet for å forsterke broa over elven Sil. Ponferrada har flere offentlige bygg og kirker fra middelalderen. Ponferrada har sin årlige festival Fiestas de La Encina den første uken av september med en rekke konserter og aktiviteter for voksne og særlig barn. I juli organiseres den populære tempelriddernatten i tempelridderens festning. Deltakerne kler seg i middelalderdrakter og gjenskaper bylivet på 1300-tallet. Byen har flere musikk- og filmfestivaler, og byen er vert for den årlige prisseremonien Premios Micrófono de Oro, «Gullmikrofonen».

Porto

Porto (portugisisk uttale IPA ['portu]; også kjent som Oporto på engelsk) er den nest største byen i Portugal etter Lisboa, og en av de største urbane sentrene i sørvestlige Europa. Portos storbyområde, som strekker seg utover byens administrative grenser, har en befolkning på rundt 1,4 millioner (2011) i et område på 389 km². Portos metropolittområde (portugisisk: Área Metropolitana do Porto) har rundt 1,8 millioner innbyggere. Byen er anerkjent som en verdensby på Gamma-nivå av Globalization and World Cities (GaWC), noe som gjør den til en av fem byer på Den iberiske halvøy med verdensbystatus (sammen med Madrid, Barcelona, Lisboa og Valencia).

Byen ligger nord i landet, ved utløpet til elva Douro. Porto er en av de eldste byer i Europa og dens historiske sentrum, Ribeira, kom med på UNESCOs Verdensarvliste i 1996. Dens bosetning er datert tilbake mange århundrer til da den var en utpost for Romerriket. Dens latinske navn, Portus Cale («havnen i Cale»), har også blitt referert til som opphavet til navnet «Portugal», basert på en språklig utvikling fra latin. På portugisisk er navnet stavet med en bestemt artikkel («o Porto»; på engelsk: «the port», norsk: «havnen»). Følgelig har byens engelske navn utviklet seg fra feilforstått tolkning av den muntlig uttalen og referert til som Oporto i moderne litteratur og av mange talere.

Som en havneby er Porto er en by med mye sjøfart samt tilvirkningsindustrier. I området øst for byen, Gaia, ved bredden av Douro produseres sterkvinen portvin. Selve betegnelsen portvin, på engelsk kalt kun «port», kommer fra byen den ble eksportert fra, og i særdeleshet vinkjellerne (adegas) i Vila Nova de Gaia var ansvarlig for produksjonen og eksporten av forskåret vin.I 2001 var Porto «Europas kulturhovedstad» sammen med den nederlandske byen Rotterdam. Byens stolthet på sportsområdet er fotballklubben FC Porto, som vant over det franske laget AS Monaco i finalen i Mesterligaen 2004 og mot SC Braga i finalen i Europaligaen i 2011.

Portugal

Portugal, offisielt Republikken Portugal (portugisisk: República Portuguesa) er et land i det sydvestlige Europa. Fastlandet utgjør sammen med Gibraltar og nabolandene Spania og Andorra Den iberiske halvøya, og har også en lang kystlinje mot Atlanterhavet. Portugal omfatter de delvis selvstyrte øygruppene Asorene og Madeira i Atlanterhavet. Hovedstad er Lisboa. Portugal dekker et areal på 92 391 km², og har 10 707 924 innbyggere (pr. juli 2009).

Portugals historie som selvstendig land strekker seg tilbake til Reconquista, og fastlandsdelen av Portugal har stort sett hatt de samme grensene siden midten av 1200-tallet. Portugal er en av Europas eldste statsdannelser. Portugal var Europas første kolonimakt og den siste som ga koloniene uavhengighet, med unntak av Brasil ble uavhengig i 1822. Fra 1400-tallet var Det portugisiske imperiet et av verdens største, og omfattet blant annet Brasil, Portugisisk India og store områder i Afrika. Portugals grep om koloniene løsnet gjennom den portugisiske kolonikrigen og Indias erobring av Goa på 1960- og 70-tallet. Øygruppene Asorene og Madeira i Atlanterhavet er Portugals eneste gjenværende oversjøiske besittelser.

Oktoberrevolusjonen i 1910 gjorde Portugal til republikk, men fra 1926 ble landet et diktatur under António de Oliveira Salazars ledelse. Salazars Estado Novo bestod til nellikrevolusjonen i 1974, og Portugal har siden den gang vært et stabilt demokrati. Landet ble med i det daværende EF i 1986, og ble med i eurosamarbeidet ved innføringen i 1999. Portugal er et av de opprinnelige medlemslandene i NATO, ble med i FN i 1955, og er også med i Samveldet av portugisiskspråklige land.

Etter den første koloniseringsbølgen på 1400-1500-tallet ha Portugal ligget bak resten av Vest-Europa i utvikling. Portugal hadde lenge Vest-Europas fattigste og minste utdannede befolkning. Landet har få naturressurer.

Rubén Miño Peralta

Rubén Miño Peralta (født 18. januar 1989 i Cornellà de Llobregat i Barcelona i Catalonia) er en spansk fotballspiller som er målvakt for RCD Mallorca.

San Esteban-demningen

San Esteban-demningen er en demning med et lite vannkraftverk i provinsen Orense i Spania, i kommunen Nogueira de Ramuin. Det ligger i elva Sil, i nedbørfeltet til Miño, beliggende nordvest i landet. Vannkraftproduksjonen har en installert effekt på 442 MW.

De to utbyggingstrinnen er:

San Esteban I (1955) – effekt 265 mw.

San Esteban II (2012) – effekt 177 mw.Demningen er en 115 meter høy og 295 meter lang gravitasjonsdam i betong.

Spanias geografi

Spanias geografi beskriver de geografiske forhold i landet Spania, inkludert demografi, klima og naturforhold. Spania ligger sørvest i Europa på Den iberiske halvøy, og utgjør over fire femtedeler av denne. Landet har et samlet areal på 504 782 km², hvorav 499 542 km² er land og 5 240 km² er vann. Spania er med dette verdens 51. største land i areal, og det fjerde største i Europa etter Russland, Ukraina og Frankrike.

Spania grenser til Frankrike og Andorra i Pyreneene i nord, og til Portugal i vest. I øst og sør grenser Spania til Middelhavet, og det smale Gibraltarstredet skiller Spania fra Afrika. I nordvest grenser Spania til Atlanterhavet og Biscayabukten. I tillegg til landområdene på Den iberiske halvøy er også øygruppene Balearene i Middelhavet og Kanariøyene i Atlanterhavet nordvest av Afrika del av Spania. Spania hevder også suverenitet over fem mindre områder på kysten av Marokko: Ceuta, Melilla, Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas og Peñón de Vélez de la Gomera.

Vigo

Vigo er en by i provinsen Pontevedra i den autonome regionen Galicia nordvest i Spania. Vigo har 297 355 innbyggere (2012) og er den største byen i provinsen, men ikke provinshovedstad. Vigo ligger ved Atlanterhavet, ca. 30 km nord for elva Miño som utgjør grensen til Portugal.

Vuelta a España 2014

Vuelta a España 2014 var den 69. utgaven av sykkelrittet Vuelta a España. Det startet lørdag den 23. august med en lagtempoetappe i Jerez de la Frontera og ble avsluttet med en 10 km tempoetappe 14. september i Santiago de Compostela.

Alberto Contador vant rittet sammenlagt foran Chris Froome. John Degenkolb vant fire etapper, mens Contador, Nacer Bouhanni og Fabio Aru vant to hver.

Vuelta a España 2016

Vuelta a España 2016 er den 71. utgaven av sykkelrittet Vuelta a España. Nairo Quintana vant rittet sammenlagt.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.